Jak się forsuje czułość w lustrzance dSLR?
Forsowanie czułości matrycy
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Efektem ujemnym jest szum a nie bandingZamieszczone przez Jacefektem ujemnym zbyt mocnego wyciagania jest tzw, banding czyli pziome pasy z szumu matrycy...
(ostatnio modne slowo
) Mi sie jeszcze nigdy nie udalo wygenerowac bandingu ...moze mam cos popsute
pasy moga byc zarowno pionowe jak i poziome - zalezy od matrycy.
Komentarz
-
Komentarz
-
Ciemność widzę.... głównie
Zapisałem sobie na dysku i trochę rozjaśniłem. Rzeczywiście, widać poziome pasy...Komentarz
-
Noo ladny banding :-) Jac, kupiles D200?Zamieszczone przez Jachmmm a tu to co jest szum czy banding? niestety nie naswietlilem teg zdjecia dobrze i musialem ciagnac z iso 1600 jeszcze w gore
Zgadzam sie, ze taki efekt mozna uzyskac ale moim zdaniej jest to wyjatek a nie regula. Dla sprawdzenia wzialem kilka RAWow zrobionych w nocy z lampa przy ISO400 i przywalilem im +4EV (szalenstwo). Zero oznak bandingu ...tylko szum straszny.
Komentarz
-
-
Widze, ze Ty zakladasz sytuacje harkorowo-ekstremalne.Zamieszczone przez Jacto zrob inaczej wez zrob zdjecie na iso1600 niedoswietlone o jakies 2EV i wez to wyciagnij... no niestety banding jest przypadloscia kazdej matrycy czy to ccd czy to cmos... kwesti jest tylko taka kiedy sie pojawia...
Ja tam wole porawnie naswietlac niz zastanawiac sie nad bendingiem
Ale z ciekawosci zrobie taki test
Komentarz
-
-
w trybie M jechalem na plenerku i jak si gosiu pojawil to niezdarzylem poustawiac, wolalem miec to niz nic... a pozniej ni bylo mozliwosci poprawic bo gosciu jakis delikatnie mowiac niechetny byl ;-)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]Widze, ze Ty zakladasz sytuacje harkorowo-ekstremalne.
Ja tam wole porawnie naswietlac niz zastanawiac sie nad bendingiem
Ale z ciekawosci zrobie taki test
no dokladnie... ale mam tez Hybrydy, zeby nie bylo OT rowniez mozna sie dopatrzec bandingu ;-)...Zamieszczone przez popmartoooo wejście do piwnic Domów centrum obok Hybryd ... niezapomniane chwile
wbrew pozorom ci na zdjeciu byli bardziej spokojni od tego 'dziadka' - poprostu ucieli po kilku fotkach :-))
Ostatnio edytowany przez Jac; 857.Komentarz

Komentarz