Forsowanie czułości matrycy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Foto-Taxi
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

Forsowanie czułości matrycy

Jak się forsuje czułość w lustrzance dSLR?
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

w RAW'ie trzeba robic zdjecia, a pozniej w programie ktorym wywolujesz masz suwaczek +/- EV no i suwasz suwaczkiem... efektem ujemnym zbyt mocnego wyciagania jest tzw, banding czyli pziome pasy z szumu matrycy...
    Instagram

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez Jac
      efektem ujemnym zbyt mocnego wyciagania jest tzw, banding czyli pziome pasy z szumu matrycy...
      Efektem ujemnym jest szum a nie banding (ostatnio modne slowo ) Mi sie jeszcze nigdy nie udalo wygenerowac bandingu ...moze mam cos popsute pasy moga byc zarowno pionowe jak i poziome - zalezy od matrycy.

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
        Efektem ujemnym jest szum a nie banding (ostatnio modne slowo ) Mi sie jeszcze nigdy nie udalo wygenerowac bandingu ...
        hmmm a tu to co jest szum czy banding? niestety nie naswietlilem teg zdjecia dobrze i musialem ciagnac z iso 1600 jeszcze w gore
        Instagram

Komentarz

• ukasz
          Uzależniony
          • 2004
          • 595

Ciemność widzę.... głównie

Zapisałem sobie na dysku i trochę rozjaśniłem. Rzeczywiście, widać poziome pasy...

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez Jac
            hmmm a tu to co jest szum czy banding? niestety nie naswietlilem teg zdjecia dobrze i musialem ciagnac z iso 1600 jeszcze w gore
            Noo ladny banding :-) Jac, kupiles D200?
            Zgadzam sie, ze taki efekt mozna uzyskac ale moim zdaniej jest to wyjatek a nie regula. Dla sprawdzenia wzialem kilka RAWow zrobionych w nocy z lampa przy ISO400 i przywalilem im +4EV (szalenstwo). Zero oznak bandingu ...tylko szum straszny.

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

to zrob inaczej wez zrob zdjecie na iso1600 niedoswietlone o jakies 2EV i wez to wyciagnij... no niestety banding jest przypadloscia kazdej matrycy czy to ccd czy to cmos... kwesti jest tylko taka kiedy sie pojawia...
              Instagram

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez Jac
                to zrob inaczej wez zrob zdjecie na iso1600 niedoswietlone o jakies 2EV i wez to wyciagnij... no niestety banding jest przypadloscia kazdej matrycy czy to ccd czy to cmos... kwesti jest tylko taka kiedy sie pojawia...
                Widze, ze Ty zakladasz sytuacje harkorowo-ekstremalne.
                Ja tam wole porawnie naswietlac niz zastanawiac sie nad bendingiem
                Ale z ciekawosci zrobie taki test

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

oooo wejście do piwnic Domów centrum obok Hybryd ... niezapomniane chwile

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                    Widze, ze Ty zakladasz sytuacje harkorowo-ekstremalne.
                    Ja tam wole porawnie naswietlac niz zastanawiac sie nad bendingiem
                    Ale z ciekawosci zrobie taki test
                    w trybie M jechalem na plenerku i jak si gosiu pojawil to niezdarzylem poustawiac, wolalem miec to niz nic... a pozniej ni bylo mozliwosci poprawic bo gosciu jakis delikatnie mowiac niechetny byl ;-)

Zamieszczone przez popmart
                    oooo wejście do piwnic Domów centrum obok Hybryd ... niezapomniane chwile
                    no dokladnie... ale mam tez Hybrydy, zeby nie bylo OT rowniez mozna sie dopatrzec bandingu ;-)...
                    wbrew pozorom ci na zdjeciu byli bardziej spokojni od tego 'dziadka' - poprostu ucieli po kilku fotkach :-))

Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
                    Instagram

Komentarz

Pracuję...