Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dostepny dopiero (albo juz) w maju:
Ciekawe jak bedzie sie sprawowal. Kolor wg mnie lepszy niz poprzednikow.
Fotka:
Wzgledem mojego S1 z pewnoscia spory skok techniczny, ale czy wzgledem S2?
Jestem posiadaczem S2.
Czytalem specyfikacje S3 i powiem szczerze, ze smiac mi sie chcialo. To jest nic innego jak odcinanie kuponow od popularnosci. S1 byl podobno rewolucyjny, nie wiem, moze tak bylo. S2 jest godnym kontynuatorem tradycji a przy okazji zostal dosc unowoczesniony w stosunku do poprzednika. S3 od S2 rozni sie wieksza matryca, kolorem, wielkoscia wyswietlacza i czyms jeszcze rownie nieistotnym. Reszta pozostaje bez zmian.
Czyli co, odcinanie kuponow od popularnosci?
S1 IS jest fajny ale dluuugo czekalem na jego nastepce bo brakowalo mi w nim: RAW, stopki na lampe. S2 nie spelnil moich oczekiwan i dluuuugooo czekalem na jego nastepce...
Niestety S3 tez nie spelnia oczekiwan .
Pro1 bylby OK gdyby mial stabilizacje.
Minolta A1/A2/A200 bylyby oK gdyby pracowaly z lampami Canona
Czyli chce cos Canona co ma 3 mpix lub wiecej, zoom 7x (najlepiej od 24mm) i wiecej, stabilizacje, RAWy, stopke na lampe... i w miare kompaktowa budowe oraz niska wage no i rozsadna cene (bo przeciez 350D+17-85 IS spelni moje wymagania z nawiazka ) - bo nie zawsze chce mi sie targac dSLR ze soba (imprezy, dorga do/z pracy, ot tak pstrykadelko przy sobe).
Niestety Canon nie ma takiego aparatu w ofercie i nadal czekam... moze Pro2? A moze S4? A moze nigdy?
no cóż... ja długo rozważałem kupno S2, zastanawiałem się też nad czekaniem na jego następce... jednak wziąłem Panasonica FZ30... teraz nie żałuję, że nie czekałem, moim zdaniem S3 to pomyłka... ma co prawda kilka usprawnień (podobnno live histogram?), ale moim zdaniem to za mało, brak rawa, brak stopki, ogólnie na minus...
pewnie kolejnym moim krokiem będzie lustrzanka (nie wiem tylko kiedy) i tu pewnie wrócę do Canona (wróce - bo wcześniej miałem A80, którego do tej pory chwalę)
Czyli chce cos Canona co ma 3 mpix lub wiecej, zoom 7x (najlepiej od 24mm) i wiecej, stabilizacje, RAWy, stopke na lampe... i w miare kompaktowa budowe oraz niska wage no i rozsadna cene (bo przeciez 350D+17-85 IS spelni moje wymagania z nawiazka ) - bo nie zawsze chce mi sie targac dSLR ze soba (imprezy, dorga do/z pracy, ot tak pstrykadelko przy sobe).
[Żart]
Tak to Ci tylko w erze dopasują:grin:
[/Żart]
Hmm, jak dla mnie to posuniecie Canona nie ma sensu... Toż to jest prawie to samo co S2, Wieksze ISO przy tym samym rozmiarze fizycznym matrycy - większe szumy... Ładniejszy kolor - to się zgadza. WIększy LCD, cena niewiele większa niż S2, pewnie jak wyjdzie na rynek, to ta różnica sie powiększy...
Szczerze, po S3 spodziewałem sie czegoś takiego, co spowodowało by chęć zamiany mojego S2, jednak S2 zostaje Poczekam na lepsze czasy
Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:
Canon w tych działaniach powoli przypomina politykę Minolty ( Z3,Z5,Z6 ) małe zmiany ale liczy się kolejny model, który będzie miał jakiś udział w rynku. :-| Tutaj już nie chodzi o fotografa i to co by mu się przydało żeby usprawnić jego prace, marketing gra melodie, Canono i pozostałe firmy tańczą 8)
Jedyny plus, że ceny starszych modeli będą atrakcyjniejsze :-D
40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX
Witam. Przecież to było widomo, że kiedyś nastąpi "następca" (ale brzmi...). Ze wszystkim tak jest. Począwszy od kompa, przez komórki itd. Zawsze pojawia się coś z dodatkowym gadżetem (czasami całkiem nieistotnym) bo "show must go"... Ale najważniejsze, by potrafić wykorzystać coś co się już ma. Gdzieś od ponad miesiąca mam S2 i wciąż się go uczę i myślę, że nigdy wszystkiego nie wykorzystam - bo i tak mam swoje upodobania i żaden program tematyczny, żaden "bajer" ich nie zastąpi. Zwłaszcza gdy się chce robić coś ponad "auto". Ponad 30 lat temu cieszyłem się Smieną, teraz między innymi - S2-ką! Życzę radości z fotografowania....
Czy jest możliwe, żeby brak RAW-u został poprawiony przez nowy firmware? Bo jeśli tak to może zebrać grupę chętnych na Sx IS-a z RAW-em, zrobić zrzutkę na informatyka i niech to zrobi (a może to nie jest takie proste?, a może zbyt drogie?). Co na to szanowne gremium?
czy do s1 is mozna doczepic/kupic konwerter x2? w jakich cenach on jest?
nie znalazlem zadnego tematu o tym ( moze zle szukalem albo nie zauwazylem) jesli ktos zna temat o tym to prosze o podanie linka albo o prosta odpowiedz do mojego pytania:-)
Mi osobiśćie wydaje się że seria Sx nie będzie posiadała stopki pod lampę.
Ciekawi mnie natomiast nastepca zaawansowanej serii G lub PRO!
Gdyby teraz Canon dorzucił stopke do S3 to jednoznacznie stwierdziłbym że G i Pro szybko nie będzie!!
Eeeehhhh... gdyby tak PRO2 24-200 ze stabilizacją i wspomaganiem AF lampą zewn. i większe ISO - to byłoby coś!
Czy jest możliwe, żeby brak RAW-u został poprawiony przez nowy firmware? Bo jeśli tak to może zebrać grupę chętnych na Sx IS-a z RAW-em, zrobić zrzutkę na informatyka i niech to zrobi (a może to nie jest takie proste?, a może zbyt drogie?). Co na to szanowne gremium?
gdyby to było takie proste, to już dawno taki soft by powstał
IMO nigdy się go nie doczekamy - Canon tak projektuje swoje aparaty, żeby każda seria wypełniała jeden segment rynku (żeby uniknąć kanibalizacji pomiędzy różnymi seriami)
imieniny cioci - A4xx
mały do kobiecej torebki - Ixus/Sxx
amatorskie pstrykanie - A5xx/A6xx
superzoom - Sx IS
zastosowania półprofesjonalne (RAW, stopka) - Gx
(Pro pominąłem, bo jakoś nie może doczekać się kontynuacji - pewnie psułaby ona rynek na tanie cyfrowe lustrzanki)
Łączenie możliwości kilku serii to kopanie dołków pod własną pozycją rynkową...
Mi by zupelnie wystarczylo gdyby dorzucil stabilizacja do Pro1
Wg mnie ten aparat to pomyłka. Trochę się nim bawiłem i wrażenie pozostało nienajlepsze. Akurat zamiast stabilizacji to zmieniłbym połowę innych rzeczy:
- AF wolny i w słabym świetle zachowuje się jak debil
- matryca szumi nawet bardziej niż w A75, w słabym świetle ISO 400 nie nadaje się do użytku nawet po przejechaniu NeatImage
- niezbyt sensowny sposób ręcznego ostrzenia, nic nie widać na tym powiększeniu w centrum kadru
- LCD w wizjerze mógłby mieć trochę wyższa rozdzielczość bo widać piksele
- na ogniskowej 100mm maksymalna dziura przesłony to f/3.2 co przy dużej głębi (crop x4.5) trochę dużo jak się chce zrobić np. portret
Odpowiem ci mocno subiektywnie, z punktu widzenia posiadacza dSLR ktory szuka kompaktu z zoomem ok 7x i IS i znosna jakoscia, RAW, mozliwoscia podlaczenia lampy blyskowej:
Zamieszczone przez MMM
- AF wolny i w słabym świetle zachowuje się jak debil
Uzywales z najnowszym firmware? Podobno znacznie poprawili AF.
- matryca szumi nawet bardziej niż w A75, w słabym świetle ISO 400 nie nadaje się do użytku nawet po przejechaniu NeatImage
Do niskoszumowych zdjec mam 20D
- niezbyt sensowny sposób ręcznego ostrzenia, nic nie widać na tym powiększeniu w centrum kadru
Do ostrzenia recznego mam szkla lustrzankowe w tym cala sterte M42.
- LCD w wizjerze mógłby mieć trochę wyższa rozdzielczość bo widać piksele
LCD uzywam do 3 sec review z histogramem
- na ogniskowej 100mm maksymalna dziura przesłony to f/3.2 co przy dużej głębi (crop x4.5) trochę dużo jak się chce zrobić np. portret
Do portretow i krotkiej GO mam 20D+85 1.8 8)
Tak wiec do moich potrzeb wady ktore podales (no moze poza AF, ktory jednak wierze ze poprawili) sa niewazne.
Co nie zmienia faktu ze jakby wyszedl jakis Pro2 z IS to wspomniane wady bylyby zapewne naprawione (nowa matryca, LCD).
Komentarz