Taki zestaw, co wy na to?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • markaczu

Taki zestaw, co wy na to?

Witajcie, jestem nowy, od jakiegoś czasu, nosze się z zakupem cyfrowego lustra, przeglądając różne testy apaeratów, wpadł mi w oko taki zestaw:

CANON eos 20D + szkło 17-40 lub 17-85 + lampa 430 EX,

co o nim myslicie, aparat będzie używany raczej do ''wesolego pstrykania'' i czasami do jakigoś reportarzu na ślubie.

Pozdrawiam :smile: :smile: :smile:
  • dreamer99
    • 2006
    • 9

zaczynasz piszesz o wesołym pstrykaniu i reportazu na slubie..dwie skrajnosci... banał i odpowiedzialny i trudny temat, a na dodatek sam nie wiesz nic o sprzęcie ktorym chcesz robic zdjecia...to apropo "jakiegoś reportażu na slubie"...

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Proponuję poczytać forum i używać wyszukiwarki.
      W ciągu kilku sekund dostałem:

http://www.canon-board.info/showthre...ht=17-40+17-85

Komentarz

• markaczu

Co do ''wesołego pstrykania'' miałem na myśli robienie zdjęć dla siebie i dla samego robienia bo to lubie, a co do ''jakiegoś reportarzu'' tzn. nie robie tego zbyt często, dla tego tak napisałem, sorry za złe sprecyzowanie pytania i nie pisz, że to jest banał, może dla ciebie.

Komentarz

• mutant

Witam wszystkich na forum (to tak przy okazji )
          Mysle,ze aby sie dogadac...trzeba czytac ze zrozumieniem...
          markaczu... banal odnosil sie wlasnie do tego "wesolego pstrykania" , powazny problem do focenia na slubach i to sa wlasnie dwa skrajne tematy.
          A tak OT to piszemy "reportaż"

Komentarz

• markaczu

p13ka, dzięki za info.:smile: coś się naświetliło w mej głowie co do wyboru szkiełka.

Komentarz

• stdanielo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1081

Zamieszczone przez dreamer99
              zaczynasz piszesz o wesołym pstrykaniu i reportazu na slubie..dwie skrajnosci... banał i odpowiedzialny i trudny temat, a na dodatek sam nie wiesz nic o sprzęcie ktorym chcesz robic zdjecia...to apropo "jakiegoś reportażu na slubie"...
              odpowiedzialny może i tak wystarczy nie zapomnieć zdjąć deklieka z obiektywu, ale co w tym trudnego? Aparat na P i celować w parę młodą i cała filozofia
              www.kondereszko.pl
              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• dreamer99
                • 2006
                • 9

...powodzenia z takimi zdjeciami stdanielo...i taką techniką robienia zdjęc...

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez stdanielo
                  odpowiedzialny może i tak wystarczy nie zapomnieć zdjąć deklieka z obiektywu, ale co w tym trudnego? Aparat na P i celować w parę młodą i cała filozofia

Wspolczuje mlodym parom (w sumie wg nowej mody powinienem napisac "mlodym parą" ) ktorym robiles/bedziesz robil zdjecia .

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Zamieszczone przez Vitez
                    Wspolczuje mlodym parom ktorym robiles/bedziesz robil zdjecia .
                    Najpierw odwiedz portfolio, a pozniej sie wypowiadaj
                    Instagram

Komentarz

• stdanielo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1081

Zamieszczone przez dreamer99
                      ...powodzenia z takimi zdjeciami stdanielo...i taką techniką robienia zdjęc...
                      Dzięki, ale w dalszym ciągu uważam, że reportaż ślubny nie jest wielką filozofią, co innego plener czy studio, ale akurat zdjęcia w kosciele i okolicach to żadna sztuka, przekonałem się o tym na swoim ślubie, gdzie dałem kumplowi Minolte Dynax 7xi ustawioną na P pokazałem gdzie zmienia się ogniskową. W życiu nie robił zdjęć lustrzanką, nawet telefonem nie robi, przerażony zapytał co ma dalej robić, więc mu powiedziałem, że nas i zdjęcia były super, bo w reportażu nie ma miejsca i czasu na inwencję twórczą. Ten sam scenariusz powtórzył się na innym ślubie gdzie byłem świadkiem, te same instrukcje dla innego laika, i efekt tak samo dobry jak "od zawodowego fotografa". Więc jeśli, uważasz, że zrobienie reportażu to wielki wyczyn, który trzeba pewnie na jednym forum omówić to ja również życzę ci powodzenia
                      www.kondereszko.pl
                      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez stdanielo
                        Dzięki, ale w dalszym ciągu uważam, że reportaż ślubny nie jest wielką filozofią, co innego plener czy studio, ale akurat zdjęcia w kosciele i okolicach to żadna sztuka, przekonałem się o tym na swoim ślubie, gdzie dałem kumplowi Minolte Dynax 7xi ustawioną na P pokazałem gdzie zmienia się ogniskową. W życiu nie robił zdjęć lustrzanką, nawet telefonem nie robi, przerażony zapytał co ma dalej robić, więc mu powiedziałem, że nas i zdjęcia były super...
                        To świadczy tylko o tym, że nie masz najwyraźniej absolutnie żadnych wymagań w tym zakresie.
                        Aby rozwiać wątpliwości, podrzucam dwa linki:
                        http://www.szwabowicz.pl/portfolio/galeriazdjec.htm
                        http://www.szwayko.republika.pl/slubne/slubne.html

Co do tematu: Body bardzo OK, lampa też OK, obiektywy mozesz sobie porównać tutaj:

Niedługo kumpel bedzie focił u mnie na ślubie, bierzemy prawie identyczny zestaw, tylko zapinamy Sigmę 18-50/2,8. Wielu zaraz przypomni również Tamrona 28-75/2,8. Ja zwrócę tutaj tylko szczególną uwagę na f/2,8.
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Jac
                          Najpierw odwiedz portfolio, a pozniej sie wypowiadaj
                          Odwiedzilem. Podtrzymuje swoje zdanie, bo trudnych technicznie zdjec tam nie zauwazylem jak kosciol, kontrola lampy blyskowej, wesele itp. Tzn inaczej - zauwazylem tam trudne sceny z ktorym autor roznie sobie radzil ale wolalbym sie nie rozpisywac bo to nie na temat 8) .

Zgodze sie z gwozdzt - to kwestia indywidualnych wymagan.

Zamieszczone przez gwozdzt
                          Ja zwrócę tutaj tylko szczególną uwagę na f/2,8.
                          Ja rowniez - GO zazwyczaj za krotka wychodzi. Jesli z lampa to M, f4, okolice 1/80, iso800/1600. Jesli bez lampy to... trzeba tworczo wykorzystac krotka GO 8)

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

P do kosciola dslr'em to jest jednak pomylka. Otworzy Ci dziure na max i zwykle pofocone. Przy jasnym szkle zadnej kontroli nad GO i generalnie glownie mydlo z pelnej dziury.

Powodzenia z takimi ustawieniami
                            ...

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
                              P do kosciola dslr'em to jest jednak pomylka. Otworzy Ci dziure na max i zwykle pofocone. Przy jasnym szkle zadnej kontroli nad GO i generalnie glownie mydlo z pelnej dziury.

Powodzenia z takimi ustawieniami

Oj tam... ale jemu Minolta 7Xi ustawiona na P zrobila super fotki i nie ma co narzekac (ciekawe ile lab sie przy nich napocil ).

Komentarz

Pracuję...