Wlasnie kupilem sobie ten obiektyw. Jest jednak pewien problem. Przy przelanczaniu AF/MF co jakis czas AF nie chce sie wlanczac. Poprostu, srzesuwam suwak i nic sie nie dzieje, na wyswietlaczu korpusu dalej mam MF. Przelanczajac kilka razy, lub odczepiajac obiektyw i przyczepiajac go jeszcze raz, AF zaczyna dzialac. Czy z waszymi 50 jest podobnie (juz taki ich urok)? Czy tez moj egzemplaz jest felerny?
50mm f/1.8 II problem
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
w mojej tez tak nie bylo, mozliwe ze w przelaczniku zasniedzial styk, sprpboj go rozruszac wielokrotnie przelaczajac jak nie zacznie chodzic jak nalezy to reklamoj...eos 10D, zenit TTL
kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...Komentarz
-
To jeszcze zapytam czy ta czesc ktora przy ostrzeniu sie wysuwa ma u was luzy. U mnie jak sie ja zlapie to mozna nia poruszac na boki. Nie jakos strasznie ale mozna. W dwoch pozostalych moich obiektywach nie ma takich luzow.EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
Komentarz
-
Luzy sa normalne... To sie wkoncu musi ruszac a nie byc upasowane na styk i zacinac sie przy najmniejszej zmianie temperatury....Komentarz
-
Niestety nie nacieszylem sie dlugo 50. Wlasnie oddalem ja do sklepu. W sklepie sprawdzilem jeszcze dwie 50. Dzialaly tak samo, losowo sie zacinaly.
Teraz to juz nie wiem czy mieli jakas dziwna partie, czy tez z miom korpusem 50 tak dziala. Hmmm...
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
Komentarz
-
Ja mam dokladnie tak samo
Jednak nie przejmuje sie zbytnio tym, w koncu, czego mozna wymagac od obiektywu za 350zl?! ;-)
Unikaj MF i tyle...Komentarz
-
Kupiłem 50/1.8 w Niemczech - działa tak jak Twoja. W Polsce sprawdziłem dwie u kolegów - tak samo. Po prostu przełączniki słabo stykają. Ale jak już działa to jest OK. Luzy to norma - 350 pln nie majątek.Komentarz
-
W takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
Komentarz
-
Wszyscy wypuszcaja buble a jeden obiektyw na sto jeszcze o niczym nie swiadczy, 50/1.8 to bardzo dobre i tanie szklo, zeby kazde nylo tak dobre optycznie to by bylo niezle!Zamieszczone przez GizzmoW takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.Komentarz
-
Moim zdaniem to bardzo dobry obiektyw, optycznie jest naprawde super, jest lekki, a to w jakis sposob jest wykonany naprawde nie ma wplywu na jego praktycznosc i wygode urzytkowania.Zamieszczone przez GizzmoW takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.
A swoja droga za takie pieniadze prozno szukac szkla choc troche zblizonego optycznie do niego.eos 10D, zenit TTL
kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...Komentarz
-
Wszytko co napisaliscie jest prawda i z tym sie nie spieram. I pewnie wroce do tego sklepu i kupie ten obiektyw jeszcze raz.
Chodzilo mi jednak o to jak canon traktuje klientow. Produkt jest produktem, ma gwarancje, wiec powinien dzialac. Gdyby to nie byl obiektyw ale np samochod, to nawet za niewielkie pieniadze nie kupilibyscie takiego w ktorym, nawet w co setnym egzemplazu, chamulce raz dzialaja a raz nie. Ale w mysl zasady "nie wazne czy dziala wazne by ktos chcial kupic" sprzedaja wszyscy
wiec pewnie nie ma co wybrzydzac.
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
Komentarz
-
U mnie podobny występuje problem.
Tylko że w moim przypadku wystarczy docisnąć przycisk do samego końca AF i już działa
Z poczatku po prostu go tylko przesuwałem i do końca zostawało mi tak jeszcze z 0.5-1 mm i nie zawsze wtedy stykało.350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark IIKomentarz
Komentarz