50mm f/1.8 II problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gizzmo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 266

50mm f/1.8 II problem

Wlasnie kupilem sobie ten obiektyw. Jest jednak pewien problem. Przy przelanczaniu AF/MF co jakis czas AF nie chce sie wlanczac. Poprostu, srzesuwam suwak i nic sie nie dzieje, na wyswietlaczu korpusu dalej mam MF. Przelanczajac kilka razy, lub odczepiajac obiektyw i przyczepiajac go jeszcze raz, AF zaczyna dzialac. Czy z waszymi 50 jest podobnie (juz taki ich urok)? Czy tez moj egzemplaz jest felerny?
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

raczej nie jest to urok i raczej musisz reklamować ...

Komentarz

• kociu
      Bywalec
      • 2005
      • 111

w mojej tez tak nie bylo, mozliwe ze w przelaczniku zasniedzial styk, sprpboj go rozruszac wielokrotnie przelaczajac jak nie zacznie chodzic jak nalezy to reklamoj...
      eos 10D, zenit TTL
      kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Komentarz

• Gizzmo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 266

To jeszcze zapytam czy ta czesc ktora przy ostrzeniu sie wysuwa ma u was luzy. U mnie jak sie ja zlapie to mozna nia poruszac na boki. Nie jakos strasznie ale mozna. W dwoch pozostalych moich obiektywach nie ma takich luzow.

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Luzy sa normalne... To sie wkoncu musi ruszac a nie byc upasowane na styk i zacinac sie przy najmniejszej zmianie temperatury.
          ...

Komentarz

• Gizzmo
            Początki nałogu
            • 2004
            • 266

Niestety nie nacieszylem sie dlugo 50. Wlasnie oddalem ja do sklepu. W sklepie sprawdzilem jeszcze dwie 50. Dzialaly tak samo, losowo sie zacinaly. Teraz to juz nie wiem czy mieli jakas dziwna partie, czy tez z miom korpusem 50 tak dziala. Hmmm...

Komentarz

• Simon
              Bywalec
              • 2005
              • 162

Ja mam dokladnie tak samo
              Jednak nie przejmuje sie zbytnio tym, w koncu, czego mozna wymagac od obiektywu za 350zl?! ;-)
              Unikaj MF i tyle...
              golden retriever fotografia poznań

Komentarz

• Premol
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 38

Kupiłem 50/1.8 w Niemczech - działa tak jak Twoja. W Polsce sprawdziłem dwie u kolegów - tak samo. Po prostu przełączniki słabo stykają. Ale jak już działa to jest OK. Luzy to norma - 350 pln nie majątek.
                Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
                Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Komentarz

• Gizzmo
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 266

W takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Zamieszczone przez Gizzmo
                    W takim razie podziwiam Canona ze ma odwage wypuszczac buble. 350 zl to niby nie majatek, ale jednak.
                    Wszyscy wypuszcaja buble a jeden obiektyw na sto jeszcze o niczym nie swiadczy, 50/1.8 to bardzo dobre i tanie szklo, zeby kazde nylo tak dobre optycznie to by bylo niezle!
                    Instagram

Komentarz

• kociu
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 111

Zamieszczone przez Gizzmo
                      Moim zdaniem to bardzo dobry obiektyw, optycznie jest naprawde super, jest lekki, a to w jakis sposob jest wykonany naprawde nie ma wplywu na jego praktycznosc i wygode urzytkowania.
                      A swoja droga za takie pieniadze prozno szukac szkla choc troche zblizonego optycznie do niego.
                      eos 10D, zenit TTL
                      kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Komentarz

• Gizzmo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 266

Wszytko co napisaliscie jest prawda i z tym sie nie spieram. I pewnie wroce do tego sklepu i kupie ten obiektyw jeszcze raz.
                        Chodzilo mi jednak o to jak canon traktuje klientow. Produkt jest produktem, ma gwarancje, wiec powinien dzialac. Gdyby to nie byl obiektyw ale np samochod, to nawet za niewielkie pieniadze nie kupilibyscie takiego w ktorym, nawet w co setnym egzemplazu, chamulce raz dzialaja a raz nie. Ale w mysl zasady "nie wazne czy dziala wazne by ktos chcial kupic" sprzedaja wszyscy wiec pewnie nie ma co wybrzydzac.

Komentarz

• AQUANTA
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 60

U mnie podobny występuje problem.
                          Tylko że w moim przypadku wystarczy docisnąć przycisk do samego końca AF i już działa
                          Z poczatku po prostu go tylko przesuwałem i do końca zostawało mi tak jeszcze z 0.5-1 mm i nie zawsze wtedy stykało.
                          350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark II

Komentarz

Pracuję...