View Full Version : Ślub - pomocy ! ! !

architect
21-02-2006, 23:20
Może niektórym się nie spodoba że kolejny raz ten sam tematale lepiej pytać niż później żałować. Więc proszę o porady. Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !

Temat dotyczy fotografii ślubnej - kumpel się żeni,a że nie zamawiał żadnego fotografa to pomyślałem że zrobie mu prezent w postaci albumu ze zdjęciami. Przy okazji jakieś nowe doswiadczenie załapie.
Ślub odbędzie się w tym kościele: http://www.otwock.com.pl/parafie/wincenty/index.htm
w najbliższą sobotę tj. 24.02.06.
Kościół dla mnie obcy ale widać że duży, wysoki i raczej słabo doświetlony.
Sprzęt do wykożystania wraz z D30 to KIT Canona 18-55, Sigma 28-90 3,5-4,5 Lampka 420EX oraz chyba sie nie przyda EF 100-300 USM.

I pytanka:
1 - czy nastawić się na jakiś obiektyw i pstrykać do końca, którym? Czy zmieniać podczas ceremonii ?
2- Na jakich ustawieniach aparatu - myślałem o Manual i czas 1/60 f 7,1-10 ?
3- iso 400 czy 800 ? Przy 800 będą już szymy , stawiać od razu na Neat Image czy cykać na iso 400 ?
4- Co z lampą ? Mam własnej roboty soft box przysłonięty kalką techniczną i pocket bouncer (sztuczny sufit) też własnego autorstwa czy może lepiej lampę na 45* i kartonik na górze ? Zakładam że sam palnik odpada.
5- Jak ustawić siłe błysku lampy i EV prześwietlać czy liczyć na EX-a ?
6- Jaki ustawić pomiar światła ? Skupiony czy centralnie wyważony ?
7- Tryb AF - one shot czy Al servo ?
8- Czy na zewnątrz równierz 1/60 czy może Av i doświetlać lampą, a może zrezygnować z lampy na zewnątrz? Czy coś innego ?

Pytania mogą sie wydać co niektórym śmieszne ale odpowiadajac na nie i dokładając Swoje sugestie bardzo Byście mi pomogli.

Jac
21-02-2006, 23:27
1. pokaz jekies swoje zdjecia z lampa np z imprezy
2. wypisz sceny jakie musisz cyknac podczas slubu
3. pomysl o jakims PRO, bo slub to wyjatkowa sprawa, a pytajc sie o to dowodzisz jednego, ze nie masz o tym pojecia.

EDIT: w kosciele przyda ci sie jakis dyfuzor lub chociaz sto-fen... generalnie jesli nie masz 'oka' bedzie ciezko... z drugiej strony jesli nikt nie bedzie robil zdjec to chyba lepiej miec slabe zdjecia niz zadnych

Vitez
22-02-2006, 01:42
Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !

Niestety twoje pytania przecza temu. Na wszystkie znajdziesz odpowiedzi w poprzednich tematach.
Wszystkie czyli: obiektyw, rozpraszanie swiatla i co z lampa (i co z sila blysku), tryb M czy nie, jakie ISO, pomiar swiatla, tryb AF, jak na zewnatrz.

Wszystko juz bylo... tylko ty chcesz by ktos ci w punktach podal przepis.... a niestety tak sie nie da.

Przeczytaj naprawde wczesniejsze watki, wypisz sobie zakres proponowanych ustawien. Odwiedz ten kosciol dzien/dwa dni wczesniej... sprawdz na zywo warunki, pstryknij pare zdjec i dostosuj ustawienia.

A potem przeczytaj to:
http://canon-board.info/showthread.php?t=7340
i powodzenia w negocjacjach z ksiedzem zycze 8) (lepiej by panstwo mlodzi to robili ale jesli to ma byc niespodzianka to...).

I nie spodziewaj sie super efektow jak nie masz doswiadczenia. Ale rzeczywiscie lepiej zeby mieli jakiekolwiek zdjecia niz zadne :roll: .

Arkan
22-02-2006, 07:31
1 - czy nastawić się na jakiś obiektyw i pstrykać do końca, którym? Czy zmieniać podczas ceremonii ?
3- iso 400 czy 800 ? Przy 800 będą już szymy , stawiać od razu na Neat Image czy cykać na iso 400 ?
4- Co z lampą ? Mam własnej roboty soft box przysłonięty kalką techniczną i pocket bouncer (sztuczny sufit) też własnego autorstwa czy może lepiej lampę na 45* i kartonik na górze ? Zakładam że sam palnik odpada.
8- Czy na zewnątrz równierz 1/60 czy może Av i doświetlać lampą, a może zrezygnować z lampy na zewnątrz? Czy coś innego ?

1. 18-55 i czasami do ciasnego portretu Sigma. Dobrze by było, gdyby Ci się udało pożyczyć od kogoś 50/1.8 do zdjęć w świetle zastanym.
2. przy ciemnych szkłach będziesz raczej robił z lampą. Jeśli chcesz robićw zastanym to ustaw Tv 1/100, ISO 800 i zobacz czy przysłona się wyrobi. Jeśli nie, to od razu zapinaj lampe.
3. Na odbitkach ISO 800 powinno być OK. Rób w Raw-ach, masz wtedy rezerwę 1 EV, ale pamiętaj z przy wyciąganiu w Rawie powiększą Ci się szumy. Jeśli to nie bedą odbitki większe niż 20x30 to powinno byc OK.
4. A co ma być z lampą? Kup zapasowy komplet akumulatorów i zapnij ją do aparatu przed imprezą. Odepnij po imprezie :D
Zabierz jutro kolege i koleżankę do kościoła (w tych godzinach w których będzie ślub) i zrób próby. Poproś, żeby kolega założył czarny sweter, a koleżanka białą bluzkę.
5. Raczej niedoświetlaj, niż prześwietlaj (a raczej na pewno :lol: )
6. Nie znam D30 - wyjdzie w czasie prób. Pamiętaj o tym, żeby nie przepalać bialej Panny młodej. Poczytaj na temat blokady ekspozycji i siły blysku przy pracy z lampą.
7. AI servo ? To chyba, jeśli się spodziewasz, że Panna Młoda będzie uciekała sprzed ołtarza :lol: Raczej One Shot
8. Av i doświetlaj lampą.

Wykonaj sesje próbną, bo polegniesz. Nie wiem nic na temat współpracy D30 z 420ex, ale właśnie w pracy z lampą upatrywałbym główne źródlo ew. porażek. Powodzenia.

heniek
22-02-2006, 09:27
Może niektórym się nie spodoba że kolejny raz ten sam tematale lepiej pytać niż później żałować. Więc proszę o porady. Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !

Temat dotyczy fotografii ślubnej - kumpel się żeni,a że nie zamawiał żadnego fotografa to pomyślałem że zrobie mu prezent w postaci albumu ze zdjęciami. Przy okazji jakieś nowe doswiadczenie załapie.
Ślub odbędzie się w tym kościele: http://www.otwock.com.pl/parafie/wincenty/index.htm
Sprzęt do wykożystania wraz z D30 to KIT Canona 18-55, Sigma 28-90 3,5-4,5 Lampka 420EX oraz chyba sie nie przyda EF 100-300 USM.

I pytanka:

Pytania mogą sie wydać co niektórym śmieszne ale odpowiadajac na nie i dokładając Swoje sugestie bardzo Byście mi pomogli.
ja widze to tak:
iso 400
1/50
f5.6 max. to może coś będzie widać poza młodymi..
kit dobrze ostrzy przy szerokim, im dalej tym..:( (mój tak właśnie ma)
ustaw iso 800 i coś ok.1/30 s to może jakieś ujęcia pstrykniesz bez lampy...;-)
wizyta w kościele nawet kilka minut przed ślubem i włączenie oświetlenia przez kościelnego mnie już wystarczy do "opymalizacji" ustawień...
no i kombinuj..
dobrze będzie, kiedyś musi być ten pierwszy raz!

architect
22-02-2006, 17:45
Arkan heniek dziekuje za KONKRETNE odpowiedzi.
Jutro czeka mnie próbna sesja w kościele, troche mniejszym niż planowany ale zawsze coś mozna skorygować.
D30 z 420 EX działa wg. mnie dobrze zdjęcia domowe obchodzą się bez wiekszej korekty EV.

Co jeszcze założyć na lampę - niby softbox czy bouncer tzw. sztuczny sufit ?

Zdjęcia będą w Raw-ach wiec można sobie będzie na korekte pozwolić.

Czy przy 1/50 nie mogą okazać się poruszone ?

heniek
22-02-2006, 18:28
1/50 i poruszone...?
raczej nie to zależy od Ciebie a konkretnie Twojej ręki, przy 1/40 też sie utrzyma..:grin:
na 420 zakładałem coś takiego:http://www.raysfoto.pl/ ProMax Pocket Bouncer
i wg mnie zdawało to egzamin(klientów zresztą też)
glowa do góry!
poradzisz sobie!

przemo_21
22-02-2006, 20:59
- Aparat na AV iso 400 f5.6. Czasy w okolicach 1/60.
- Dobrze komponuj zdjęcia. D30 ma małą matrycę 3,24mln.
- Podstawowy obiektyw do kościoła to KIT będzie.
- Lampa 45 stopni + (kalka techniczna-sprawdzone używałem tego samego-architekci tak mają ;-)+ FEEL + korekta -0,33
- 100-300 zostaw w domu. Mniej obiektywów to mniej problemów co wybrać ;-).
-akumlatorki do aparatu i lampy
-pomyśl nad zdjęciami przed uroczystością a nie nie w czasie mniej stersu

Arkan
22-02-2006, 21:43
..Czy przy 1/50 nie mogą okazać się poruszone ?
Przy długim końcu kita będziesz miał po cropie ca 90mm, więc 1/50 to trochę mało. Dodatkowo stres, pośpiech i lampa, która nie poprawia wyważenia apartu. Oczywiście będą osoby, ktore powiedzą, że 1/40 przy 100mm to luzik ;-) , ale ja na Twoim miejscu nie schodziłbym poniżej 1/125 (chyba, ze jakiś szeroki plan przy 18mm, to wtedy 1/50 jak najbardziej tak).

Jac
22-02-2006, 21:47
no i napewno jesli mlodzi beda np szli to minimum jest 1/125 inaczej bedzie widac ruch... do 'statycznych' scen moze byc wolniej

Macio
25-02-2006, 11:21

I pytanka:

Robiłem 350d na 18-55 - ooo zgrozo. Ciemne to jak cholera. Moja rada - załatw jaśniejsze szkło. ISO 800 podczas cywilnego to optymalne ISO . Szumow nie widać jeszcze mocno a masz dośc spore możliwości operowania przesłoną. Czas moim zdaniem 1/60 nie krócej. Przesłona - domknij Kit`a do ok F8.0 i powinno być ok. Jak będize mało światła - no niestety, pełna dziura, ale przy F5.6 18-55 to masakra. Lampa o sufit ( robiłem tak z 420ex i wyszło ok ) Af - one shot , nic innego. Na zewnątrz zależy - jak plener, można lekko doświetlić lampą, ale raczej na ev -2 czy coś - jedynie jako błysk dopełniający. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal ;)

michal_sokolowski
25-02-2006, 16:31
czy KIt jest ciemny, to zależy od Kościoła.. ja robiłem raz na ślubie, kościół był jasny więc KIT był OK.. Moim zdaniem 1/60 powinna wystarczyć.
Rób i z lampą i z zastanym, z przewagą lampy.
te bez lampy potrafią być bardziej klimatyczne ;-)

michal_sokolowski
26-02-2006, 18:43
idź do TEGO Kościoła i zrób próbne zdjęcia

Parteq
26-02-2006, 19:39
idź do TEGO Kościoła i zrób próbne zdjęcia

A wystarczy przeczytac uwaznie;
;-)

===============================================
===============================================

Pozdrawiam,
Parteq

kami74
27-02-2006, 08:50
No to niech autor podzieli się efektami pracy albo przynajmniej opisem tych efektów jeśli osoby fotografowane nie wyrażą zgody

architect
05-03-2006, 21:39
Trochę opóźnienia z powodu wyjazdu zaraz po ślubie - wczoraj dopiero zobaczyłem co wyszło ze zdjęć.

Mała próbka:

http://img450.imageshack.us/img450/781/crw72682qf.jpg (http://imageshack.us)

http://img315.imageshack.us/img315/4693/crw72984vr.jpg (http://imageshack.us)

http://img315.imageshack.us/img315/3661/crw72927mg.jpg (http://imageshack.us)

http://img450.imageshack.us/img450/6879/crw73908ox.jpg (http://imageshack.us)

Zdjęcia robione kitem 18-55 i sigma 28-90
Lampa 420 EX z założonym softboxem skierowana na wprost, błysk na +1/3
Czsy to 1/50, 1/60 niektóre robiłem przy 1/30 i też są ok zdjęcia w ruchu 1/125s
Przysłona f 5,6 - f 8
ISO 400
Zapasowe akumulatrorki sie nie przydały.
Zrobiłem ok 130 zdjęć do wywołania idzie 70.

Pierwszy ślub więc strach w oczach - ale nie ma się czego bać od czegoś trzeba zacząć.
Niestety albo stety ten ślub zbliżył mnie do zakupu jakiegoś szkiełka o wiekszej ostrości.
Ogniskowe 18-90mm. w zupełności wystarczają, czasu jest dosyć sporo nie trzeba się spieszyć z ustawieniem parametrów czy lampy, mozna spokojnie wymienić obiektyw między fotkami.

Może macie jeszcze jakieś sugestie przed oddaniem do wywołania ?

C41photocrew
06-03-2006, 06:35
śmutnio wygladaja tloszke:) tzn parka:D

arturs
06-03-2006, 20:58
Witam...

Trochę podbiłbym kolory.. Tak jest może naturalniej ale trochę żywsze kolory będą się bardziej podobać

Pozdrawiam
Artur Starz

Paradox
06-03-2006, 22:12
Co znaczy,że slub zbliżył Cię do kupna obiektywu? mam na myśli finansowo czy tez umocnił cię w przekonaniu żebyś zmnieł obiektyw.
Zdjęcia jak zdjęcia,mało zbliżeń i trochę kolory blade,robiłeś aparatem,który masz w stopce?i pisz ile zdarłeś z młodych,hehe...

architect
06-03-2006, 22:46
Blado wyszły po zmniejszeniu jakoś. Na papierze kolorki są żywe.
Co do zbliżeń to są i to sporo bo osobiście lubie ciasne kadry.
W sprawie obiektywu to przydałby się trochę ostrzejszy i jaśniejszy na co teraz polije.
Robiłem D30, a z młodych nic nie zdarłem gdyż to kumpel i album dostał free.

Paradox
07-03-2006, 19:37
Jak to dobrze mieć kumpli-jak możesz to wrzuć jeszcze jakieś fajne sample.
Pozdr.

Calliactis
09-03-2006, 17:24
Jeśli chodzi o D30 to powiem tyle - ma kiepską dynamikę względem nowszych modeli (tzn. znacznie gorszą niż np. D60 i potem 10D, 300D... ) - dlatego ciężko jest utrzymać zdjęcia aby były 'nie przepalone' i do tego jeszcze jasne w 'cieniach'. 18-55 rozumiem, że przerobiony :) ... lampka 420EX ładnie się sprawuje. Polecam - jeśli Cię to wciąga - i chcesz więcej robić - aby zmienić po pierwsze korpus, potem sprzedać Sigmę i kupić z pewnym naddatkiem pieniążków albo Tokinę 28-70 f2.8 (PRO SV - ok 700-800zł używana) lub 50 f1.8. D30 sprzeda się za ok 1000zł (przy dorbych wiatrach) - kup 300D (ok 1400-1600zł na allegro) i do tego właśnie np. na początek stałkę 50 f1.8 z lampą 420EX będzie to fajnie współpracować.

architect
09-03-2006, 19:07
I tu kolega ma racje - polował będe raczej na 10D ale jeszcze do nauki posłuży mi D30 który sie dobrze sprawuje nimo swojego wieku.