Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dlaczego dslr-y robią tak mało kontrastowe zdjęcia (A), ktore dopiero po wywołaniu z RAW-a (B) można komukolwiek pokazać i do tego, (ciekawostka) przy przęglądaniu RAW-ów za pomoca np. Breezebrowsera nie wyglądają wcale tak źle (C)
dodam, że zdjęcie A jest wywołem z RAW-a bez jakiejkolwiek korekty w PS CS, a zdjęcie B ma poprawione co tam mi sie uwidziało a C to zrzut z ekranu
a dla naprawdę zainteresowanych EXIF (obiektyw Sigma DG EX 105/2,8 macro)
File: CRW_3835.CRW
File size: 5803KB
Image Serial Number: 138-3835
Camera Model: Canon EOS 300D DIGITAL
Firmware: Firmware Version 1.1.1
Date/Time: 2004:09:05 12:44:04
Shutter speed: 1/200 sec
Aperture: 13
Exposure mode: Av
Flash: Off
Metering mode: Evaluative
Drive mode: Single frame shooting
ISO: 100
Lens: 105mm
Focal length: 105mm
AF mode: One-shot AF
Focus point: [- - O - -]
Image size: 3072 x 2048
Image quality: Raw
White balance: Auto
Color space: sRGB
Saturation: Normal
Sharpness: High
Contrast: High2
Tone: Normal
lepiej mniej kontrastowe niz za kontrastowe!!!
zawsze mozna podbic kontrast... nie co gorzej jest go sciagnac z dobrym skutkiem dla calosci zdjecia...
Osobiscie wole mniej kontrastowe foty = mniej przejaranych bieli, wiecej szczegołow w czerniach...
BTW B - ok, C- przesadzone
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
lepiej mniej kontrastowe niz za kontrastowe!!!
zawsze mozna podbic kontrast... nie co gorzej jest go sciagnac z dobrym skutkiem dla calosci zdjecia...
Osobiscie wole mniej kontrastowe foty = mniej przejaranych bieli, wiecej szczegołow w czerniach...
BTW B - ok, C- przesadzone
Hmm... mi tez sie wydaje, ze B jest najlepsze. Ale o gustach to jak wiadomo...
EOS 500N, EOS 350D
CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB
dlaczego dslr-y robią tak mało kontrastowe zdjęcia (A)
Bo jako element swiatloczuly maja matryce . Taka ich konstrukcja i natura. Ja przy konwersji RAW-JPG Breezem daje contrast na +2 i jest fajnie .
ale dlaczego zdjęcia przeglądane Breezem (C) są lepsze od tego co zobaczysz po otwarciu ich PS-em?
czy Breeze domyślnie podrasowuje to co mu się uwidzi???
tu jest zagwostka...
czy Breeze domyślnie podrasowuje to co mu się uwidzi???
tu jest zagwostka...
BB jest programem korzystającym z dobrodziejstw zarządzania kolorem. Domyślnie (właśnie zainstalowałem) profil monitora ustawił taki sam jak w Windowsie -> Pulpit->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane->Zarządzanie kolorami
Jako profil aparatu ustawił mi EOS 10D non-linear, czyli w Twoim przypadku nie jest źle bo to chyba to samo jeśli idzie o kolory.
Zobacz jak masz ustawione kolory w Photoshopie Edit->Color Settings. Czy kolory z BB zgadzają się z EOS Viewer Utility?
Na zdjęciu B mam wrażenie że jest albo przeostrzone, albo za duża kompresja. W każdym razie jest najlepsze z nich...
A RAW jest właśnie po to, żebyś to TY wywoływał zdjęcie (podbijał kontrast, saturacje, ble ble ble) zamiast aparatu, który nie myśli i nie widzi.
[ Dodano: Sro Wrz 08, 2004 8:57 pm ]
PS. Mając mniej kontrastowe zdjęcie w RAW masz gdzie się ratować w razie wpadki - przy prze-kontrastowanym () za dużo możesz już nie móc zrobić...
Na zdjęciu B mam wrażenie że jest albo przeostrzone, albo za duża kompresja. W każdym razie jest najlepsze z nich...
A RAW jest właśnie po to, żebyś to TY wywoływał zdjęcie (podbijał kontrast, saturacje, ble ble ble) zamiast aparatu, który nie myśli i nie widzi.
[ Dodano: Sro Wrz 08, 2004 8:57 pm ]
PS. Mając mniej kontrastowe zdjęcie w RAW masz gdzie się ratować w razie wpadki - przy prze-kontrastowanym () za dużo możesz już nie móc zrobić...
ja tego nie kwestionuję i dzięki temu, że mogę tak znacznie poprawić zdjęcia z 300D jeszcze go nie rozbilem o ścianę, zastanawia mnie tylko, że są one aż TAK mało kontrastowe...
inna sprawa, to dlaczego Breeze podrasowuje obraz przy podglądzie...
za uwagi co do poprawek zdjęcia B dziękuję, przyjrzę mu się jeszcze, choć artyzmu proszę się w nim nie doszukiwac, zrobiłem je wyłącznie w celach technicznych, sprawdzić jak w różnych warunkach foci moja nowa Sigma...
Nawet jak nie masz tej opcyjki wlaczonej to i tak domyslnie ustawia podglad na takich ustawieniach jakie byly w aparacie - jesli podbiles saturation, sharpness, contrast nawet mimo ze robiles w RAW to i tak zapisaly sie w exifie i Breeze z takimi ustawieniami tworzy podglad.
A tak ogolnie Tytus to... ty sobie na sile problemy tworzysz .
A tak ogolnie Tytus to... ty sobie na sile problemy tworzysz .
to się nazywa dociekliwość
[ Dodano: 9 Wrzesień 2004 ]
Zamieszczone przez Mori
Tutaj się zgodzę z Vitezem - przestań szukać dziury w całym - przecież Twoje życie to chyba nieustające pasmo niezadowolenia.
A co do kontrastu - mam wrażenie, że "difoltowo" (defaultowo) mam większy kontrast na obecnym szkle niż na 18-55, ale to bardzo subiektywne wrażenie.
ja subiektywnie widzę, że różnicy nie ma, czym bym nie robił zdjęć, mam szarą mgiełkę zasłaniająca zdjęcie i dopiero regulacja kontrastu, cieni itp poprawia zdjęcie, bardziej kontrastowe mam tylko zdjęcia robione tele, przy ogniskowych powyżej 200mm
Zamieszczone przez Mori
podzielam to zdanie: w/g mnie odnoislem to samo wrazenie Canon 18-55 bez pobijania ma lepszy konrast!
Nie do końca o to mi chodziło ... mam wrażenie że 16-35 daje lepszy kontrast od 18-55.
ciekawi mnie to, czy to w ogóle kwestia szkła czy matrycy, o czym pisał chyba Vitez
tak czy inaczej dobrze, że da się to skorygować,
wczoraj zabrałem się za jedno mocno ciemne i szare zdjęcie i wyciągnąłem z niego naprawde wiele, miałem wiele z tego satysfakcji, tylko szkoda, że bez tego ciężko zdjęcia się ogląda, no ale przy analogach i tak dla oczekiwanych efektów praca laboranta jest niezbędna, więc na jedno wychodzi.....
Zamieszczone przez Mori
podzielam to zdanie: w/g mnie odnoislem to samo wrazenie Canon 18-55 bez pobijania ma lepszy konrast!
Nie do końca o to mi chodziło ... mam wrażenie że 16-35 daje lepszy kontrast od 18-55.
ciekawi mnie to, czy to w ogóle kwestia szkła czy matrycy, o czym pisał chyba Vitez
wczoraj zabrałem się za jedno mocno ciemne i szare zdjęcie i wyciągnąłem z niego naprawde wiele, miałem wiele z tego satysfakcji, tylko szkoda, że bez tego ciężko zdjęcia się ogląda, no ale przy analogach i tak dla oczekiwanych efektów praca laboranta jest niezbędna, więc na jedno wychodzi.....
Zamieszczone przez Mori
Zamieszczone przez Mori
Nie do końca o to mi chodziło ... mam wrażenie że 16-35 daje lepszy kontrast od 18-55. [/quote]
Komentarz