Zagadka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Zagadka

jeżeli to nie tu to przenieście gdzie potrzeba

najpierw trzy zdjęcia

A.

B.

C.

dlaczego dslr-y robią tak mało kontrastowe zdjęcia (A), ktore dopiero po wywołaniu z RAW-a (B) można komukolwiek pokazać i do tego, (ciekawostka) przy przęglądaniu RAW-ów za pomoca np. Breezebrowsera nie wyglądają wcale tak źle (C)
    dodam, że zdjęcie A jest wywołem z RAW-a bez jakiejkolwiek korekty w PS CS, a zdjęcie B ma poprawione co tam mi sie uwidziało a C to zrzut z ekranu

a dla naprawdę zainteresowanych EXIF (obiektyw Sigma DG EX 105/2,8 macro)
    File: CRW_3835.CRW
    File size: 5803KB
    Image Serial Number: 138-3835
    Camera Model: Canon EOS 300D DIGITAL
    Firmware: Firmware Version 1.1.1
    Date/Time: 2004:09:05 12:44:04
    Shutter speed: 1/200 sec
    Aperture: 13
    Exposure mode: Av
    Flash: Off
    Metering mode: Evaluative
    Drive mode: Single frame shooting
    ISO: 100
    Lens: 105mm
    Focal length: 105mm
    AF mode: One-shot AF
    Focus point: [- - O - -]
    Image size: 3072 x 2048
    Image quality: Raw
    White balance: Auto
    Color space: sRGB
    Saturation: Normal
    Sharpness: High
    Contrast: High2
    Tone: Normal
    20Dset
    maj łeb...
  • Tequil
    Początki nałogu
    • 2004
    • 253

lepiej mniej kontrastowe niz za kontrastowe!!!
    zawsze mozna podbic kontrast... nie co gorzej jest go sciagnac z dobrym skutkiem dla calosci zdjecia...
    Osobiscie wole mniej kontrastowe foty = mniej przejaranych bieli, wiecej szczegołow w czerniach...
    BTW B - ok, C- przesadzone
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: Zagadka

Zamieszczone przez Tytus
      dlaczego dslr-y robią tak mało kontrastowe zdjęcia (A)
      Bo jako element swiatloczuly maja matryce . Taka ich konstrukcja i natura. Ja przy konwersji RAW-JPG Breezem daje contrast na +2 i jest fajnie .

Komentarz

• meteor
        Coś już napisał
        • 2004
        • 55

Zamieszczone przez Tequil
        lepiej mniej kontrastowe niz za kontrastowe!!!
        zawsze mozna podbic kontrast... nie co gorzej jest go sciagnac z dobrym skutkiem dla calosci zdjecia...
        Osobiscie wole mniej kontrastowe foty = mniej przejaranych bieli, wiecej szczegołow w czerniach...
        BTW B - ok, C- przesadzone
        Hmm... mi tez sie wydaje, ze B jest najlepsze. Ale o gustach to jak wiadomo...
        EOS 500N, EOS 350D
        CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
          Zamieszczone przez Tytus
          dlaczego dslr-y robią tak mało kontrastowe zdjęcia (A)
          Bo jako element swiatloczuly maja matryce . Taka ich konstrukcja i natura. Ja przy konwersji RAW-JPG Breezem daje contrast na +2 i jest fajnie .
          ale dlaczego zdjęcia przeglądane Breezem (C) są lepsze od tego co zobaczysz po otwarciu ich PS-em?
          czy Breeze domyślnie podrasowuje to co mu się uwidzi???
          tu jest zagwostka...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez Tytus
            tu jest zagwostka...
            BB jest programem korzystającym z dobrodziejstw zarządzania kolorem. Domyślnie (właśnie zainstalowałem) profil monitora ustawił taki sam jak w Windowsie -> Pulpit->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane->Zarządzanie kolorami
            Jako profil aparatu ustawił mi EOS 10D non-linear, czyli w Twoim przypadku nie jest źle bo to chyba to samo jeśli idzie o kolory.
            Zobacz jak masz ustawione kolory w Photoshopie Edit->Color Settings. Czy kolory z BB zgadzają się z EOS Viewer Utility?
            the silence is deafening

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Tytus
              Tak.
              W menu View masz opcje 'High Quality' (skrot klawiszowy Ctr+Q) zapewne wlaczona. Wtedy Breeze podrasowuje zdjecia (kontrast, ostrosc, nasycenie, balans bieli, levele).

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                Zamieszczone przez Tytus
                Tak.
                W menu View masz opcje 'High Quality' (skrot klawiszowy Ctr+Q) zapewne wlaczona. Wtedy Breeze podrasowuje zdjecia (kontrast, ostrosc, nasycenie, balans bieli, levele).
                a wcale że nie miałem tego zaznaczonego...
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• Mori
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 411

Na zdjęciu B mam wrażenie że jest albo przeostrzone, albo za duża kompresja. W każdym razie jest najlepsze z nich...

A RAW jest właśnie po to, żebyś to TY wywoływał zdjęcie (podbijał kontrast, saturacje, ble ble ble) zamiast aparatu, który nie myśli i nie widzi.

[ Dodano: Sro Wrz 08, 2004 8:57 pm ]
                  PS. Mając mniej kontrastowe zdjęcie w RAW masz gdzie się ratować w razie wpadki - przy prze-kontrastowanym () za dużo możesz już nie móc zrobić...
                  Nikon od 14/09/09
                  ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                  http://photography.moridin.pl
                  http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Tytus
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1358

Zamieszczone przez Mori
                    Na zdjęciu B mam wrażenie że jest albo przeostrzone, albo za duża kompresja. W każdym razie jest najlepsze z nich...

A RAW jest właśnie po to, żebyś to TY wywoływał zdjęcie (podbijał kontrast, saturacje, ble ble ble) zamiast aparatu, który nie myśli i nie widzi.

[ Dodano: Sro Wrz 08, 2004 8:57 pm ]
                    PS. Mając mniej kontrastowe zdjęcie w RAW masz gdzie się ratować w razie wpadki - przy prze-kontrastowanym () za dużo możesz już nie móc zrobić...
                    ja tego nie kwestionuję i dzięki temu, że mogę tak znacznie poprawić zdjęcia z 300D jeszcze go nie rozbilem o ścianę, zastanawia mnie tylko, że są one aż TAK mało kontrastowe...

inna sprawa, to dlaczego Breeze podrasowuje obraz przy podglądzie...

za uwagi co do poprawek zdjęcia B dziękuję, przyjrzę mu się jeszcze, choć artyzmu proszę się w nim nie doszukiwac, zrobiłem je wyłącznie w celach technicznych, sprawdzić jak w różnych warunkach foci moja nowa Sigma...
                    20Dset
                    maj łeb...

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                      Nawet jak nie masz tej opcyjki wlaczonej to i tak domyslnie ustawia podglad na takich ustawieniach jakie byly w aparacie - jesli podbiles saturation, sharpness, contrast nawet mimo ze robiles w RAW to i tak zapisaly sie w exifie i Breeze z takimi ustawieniami tworzy podglad.

A tak ogolnie Tytus to... ty sobie na sile problemy tworzysz .

Komentarz

• Mori
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 411

Tutaj się zgodzę z Vitezem - przestań szukać dziury w całym - przecież Twoje życie to chyba nieustające pasmo niezadowolenia.

A co do kontrastu - mam wrażenie, że "difoltowo" (defaultowo) mam większy kontrast na obecnym szkle niż na 18-55, ale to bardzo subiektywne wrażenie.
                        Nikon od 14/09/09
                        ex-Canon

http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Przemek Białek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 832

A co do kontrastu - mam wrażenie, że "difoltowo" (defaultowo) mam większy kontrast na obecnym szkle niż na 18-55, ale to bardzo subiektywne wrażenie.
                          podzielam to zdanie: w/g mnie odnoislem to samo wrazenie Canon 18-55 bez pobijania ma lepszy konrast!
                          dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                          "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Mori
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 411

podzielam to zdanie: w/g mnie odnoislem to samo wrazenie Canon 18-55 bez pobijania ma lepszy konrast!
                            Nie do końca o to mi chodziło ... mam wrażenie że 16-35 daje lepszy kontrast od 18-55.
                            Nikon od 14/09/09
                            ex-Canon

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                              Zamieszczone przez Tytus
                              A tak ogolnie Tytus to... ty sobie na sile problemy tworzysz .
                              to się nazywa dociekliwość

[ Dodano: 9 Wrzesień 2004 ]
                              Zamieszczone przez Mori
                              Tutaj się zgodzę z Vitezem - przestań szukać dziury w całym - przecież Twoje życie to chyba nieustające pasmo niezadowolenia.

ja subiektywnie widzę, że różnicy nie ma, czym bym nie robił zdjęć, mam szarą mgiełkę zasłaniająca zdjęcie i dopiero regulacja kontrastu, cieni itp poprawia zdjęcie, bardziej kontrastowe mam tylko zdjęcia robione tele, przy ogniskowych powyżej 200mm

Zamieszczone przez Mori
                              Nie do końca o to mi chodziło ... mam wrażenie że 16-35 daje lepszy kontrast od 18-55.
                              ciekawi mnie to, czy to w ogóle kwestia szkła czy matrycy, o czym pisał chyba Vitez
                              tak czy inaczej dobrze, że da się to skorygować,

wczoraj zabrałem się za jedno mocno ciemne i szare zdjęcie i wyciągnąłem z niego naprawde wiele, miałem wiele z tego satysfakcji, tylko szkoda, że bez tego ciężko zdjęcia się ogląda, no ale przy analogach i tak dla oczekiwanych efektów praca laboranta jest niezbędna, więc na jedno wychodzi.....

Zamieszczone przez Mori
                              ciekawi mnie to, czy to w ogóle kwestia szkła czy matrycy, o czym pisał chyba Vitez

wczoraj zabrałem się za jedno mocno ciemne i szare zdjęcie i wyciągnąłem z niego naprawde wiele, miałem wiele z tego satysfakcji, tylko szkoda, że bez tego ciężko zdjęcia się ogląda, no ale przy analogach i tak dla oczekiwanych efektów praca laboranta jest niezbędna, więc na jedno wychodzi.....

Zamieszczone przez Mori

Zamieszczone przez Mori
                              Nie do końca o to mi chodziło ... mam wrażenie że 16-35 daje lepszy kontrast od 18-55. [/quote]

20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...