Lab a format 3:2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • meteor
    Coś już napisał
    • 2004
    • 55

Lab a format 3:2

Ostatnio zona zaniosla do labu fotki z 300D (a troche ich bylo...). Pomijajac fakt, ze sobie pare najlepszych zostawili (nie dotarly do mnie), to zauwazylismy ze fotki sa nieco przyciete z prawej strony (i tylko z prawej).
    Poglowkowalem troche i wyszlo mi, ze najwidoczniej zostaly rozciagniete w labie jakims makro (ktore np. automatycznie rozciaga fotki z proporcji 4:3 do 3:2), a potem przyciete do formatu 10x15 -> ucieli to co rozciagneli.

Zdaje sie ze ktos tu ma wlasny lab - jak to jest, czy mam racje, uzywa sie jakiegos softa do rozciagania fotek ze zwyklych cyfrowek? Jak sie obronic przed przycieciem (i oczywiscie znieksztalceniem) fotek w labie?

Dodam tylko, ze jezeli chodzi o kolory itp, to odbitki wyszly super - nie zamierzam zmieniac labu... 8)
    EOS 500N, EOS 350D
    CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Zdaje sie ze ktos tu ma wlasny lab - jak to jest, czy mam racje, uzywa sie jakiegos softa do rozciagania fotek ze zwyklych cyfrowek? Jak sie obronic przed przycieciem (i oczywiscie znieksztalceniem) fotek w labie?
    Jednym sposobem jaki ja stosuje wysylajc prace do swojego Labu Ce-we Color, to pisze na kopercie nie ciac (100% kadru), jesli jednak dalej spiprza robote to wysyam reklamacje!, jednakze ostatnio coraz zadiej sie to zdarza!!1
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• sal
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1122

Re: Lab a format 3:2

Zamieszczone przez meteor
      Dodam tylko, ze jezeli chodzi o kolory itp, to odbitki wyszly super - nie zamierzam zmieniac labu... 8)
      A gdzie robiłeś tak swoją drogą? Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Tequil
        Początki nałogu
        • 2004
        • 253

tak to jest jak sie daje do przemyslowego laboratorium ( fotojoker, punkty kolektorskie, media markt itp....) jednym slowem straszna kiche tam odstawiaja... puszczaja bez korekcji gestosci jak i bez korekcji barwnej... itd. itd.
        Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• eternus
          Uzależniony
          • 2004
          • 668

Ostatnio zona zaniosla do labu fotki z 300D (a troche ich bylo...). Pomijajac fakt, ze sobie pare najlepszych zostawili (nie dotarly do mnie), to zauwazylismy ze fotki sa nieco przyciete z prawej strony (i tylko z prawej).

Jesli sie to bedzie powtarzalo, to chyba jednak rozsadna decyzja bedzie zmiana labu, ktory i ladne kolorki trzyma i nie kadruje za fotografa. Konkurencja jest na prawde duza, wiec jest w czym wybierac - no chyba, ze masz jakis sentyment to tego konkretnego.

Zas zaginiecie odbitek to juz jest bliskie skandalu - kolejny argument przeciw.
          EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
          "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
          że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Tequil
            Początki nałogu
            • 2004
            • 253

osobiscie nie rozumiem jak mozna miec senstyment do CEWE przeciez to przemyslowka = kicha
            Chyba ze zalezy, tylko na niskiej cenie...
            Moje odczucie co do labow:
            - AGFA (maszyny d-lab 1,2,3) - wiecej szczegołow w czerniach bo maszyny pracuja na nizszej gammie lecz kolorki i ostrosc takie sobie ( nie dla mnie)
            - FUJI (maszyny frontier) - delikatnie przesycaja zdjecia lecz jest to mile dla oka ostrosc rewelacja kolorki FUJI naturalne, fajne zielenie...
            - KODAK ( maszyny noritsu ) - ładne twarze (sino zólte -takie osobiscie preferuje) naturalne kolory lecz troszke cieplejsze, ostrosc bdb, czyste biele ( mile dla oka )

Zanies do normalnego laboratorium gdzie maja laserowa maszyne powiedz o co chodzi (porozmawiaj, zrob sobie probke itd itd)
            Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Komentarz

• meteor
              Coś już napisał
              • 2004
              • 55

Rzecz w tym, ze kolorki sa super. Po prostu nie zaznaczylem przy wysylce, ze fotki sa w formacie 3:2 i widocznie mi machneli na jakims automatycznym programie (nie sprawdzil proporcji?). Nastepnym razem zaznacze ze to z EOSa i jeszcze przy zanoszeniu powtorze odbierajacym, ze maja uwazac.

Z zaginionymi odbitkami to juz nie pierwszy raz i w nie pierwszym labie. Widocznie komus sie spodobalo i sobie wzial (glownie - 10 z 11 - samoloty z pokazow lotniczych - pewnie dla dzieciaka ). Najwazniejsze: skasowali mnie za tyle odbitek ile dostalem, a nie ile zamowilem, wiec bez szkody dla mnie - po prostu zamowie sobie jeszcze raz...
              EOS 500N, EOS 350D
              CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Komentarz

• Tequil
                Początki nałogu
                • 2004
                • 253

mhmm... jesli robiles format 10x15 to nic nie powinno obciac!!! a jesli formaty zblizone bardziej do proporcji 3/4 to powinno Ci tylko obciac boki, INNEJ mozliwosci NIE MA! chyba ze cos spiep....
                a'propos zaginionych fotek... mhmmm po co mial ktos z laborantow sobie je brac? odrazu by pusci i dla sibie x2...i wszystko by bylo ok lub zgral PLIK

Komentarz

• meteor
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 55

Zamieszczone przez Tequil
                  mhmm... jesli robiles format 10x15 to nic nie powinno obciac!!! a jesli formaty zblizone bardziej do proporcji 3/4 to powinno Ci tylko obciac boki, INNEJ mozliwosci NIE MA! chyba ze cos spiep....
                  Format, oczywiscie 10x15. Odbitki sa jak najbardziej 10x15, ale motyw na nich jest ciachniety z prawej strony. Stad podejrzenie, ze lab robil na proporcjach jak od aparatow kompaktowych (3:4) tylko nie zauwazyl, ze pliki sa 3:2 i nie trzeba rozciagac.
                  Zamieszczone przez Tequil
                  a'propos zaginionych fotek... mhmmm po co mial ktos z laborantow sobie je brac? odrazu by pusci i dla sibie x2...i wszystko by bylo ok lub zgral PLIK
                  To jak inaczej wytlumaczysz, ze z ponad 530 fotek zrobili tylko 505? A zaginione to te najatrakcyjniejsze (nie mowie ze najlepsze)? Niekoniecznie musial byc to ktos z dostepem do maszyny - przeciez odbitki jeszcze trzeba zapakowac. No i punkt ktory je przyjmowal tez czesto przeglada fotki czy sa ok... :wink: Ale jak mowie - dla mnie to wielki problem nie jest. Pojda za pare miesiecy z nastepna partia.
                  EOS 500N, EOS 350D

Komentarz

• Tequil
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 253

to nie zanos do punktow kolektorskich tylko do Laboratorium fotograficznego!!!!

Komentarz

• Mori
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 411

A bierzecie pod uwagę, że 10x15 to nie jest 10cm x 15cm tylko coś w rejonie 10.2cm na 15.2cm?
                      Nikon od 14/09/09
                      ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                      http://photography.moridin.pl
                      http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez sal
                        Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
                        Jesli wyslesz im fotki przygotowane dokladnie wg instrukcji to nie powinni ich skopac. Ja niedawno odebralem od nich 18 sztuk 20x30 i nic nie uciete, ale fotki byly dokladnie do 3:2 przygotowane

Komentarz

• satriani
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 443

Zamieszczone przez sal
                          A gdzie robiłeś tak swoją drogą? Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
                          Powiem Ci szczerze że robiłem różne testy z profilami formatami wymuszonymi i 100% kadru w fotonecie i niczego nie zepsuli, zdjecia przesyłałem mailem kilka razy i byłem zadowolony, korzystam też z usług 2 innych e-fotolabów i zdjącia z fotonetu nigdy nie były gorsze, czasami jak sie trafi na jakiegoś laboranta laika to jest tragedia.

A propos to mieszkam w Tychach nawet niedaleko fotonetu i powiem ci że pracowało tam pełno panienek co się nie za bardzo znały na rzeczy, ale było dużo reklamacji no i konkurencja nie śpi i trochę ich pozwalniali, od razu polepszyła się jakość.

Komentarz

• sal
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1122

Zamieszczone przez satriani
                            Powiem Ci szczerze że robiłem różne testy z profilami formatami wymuszonymi i 100% kadru w fotonecie i niczego nie zepsuli
                            No ja też już porobiłem u nich trochę odbitek, ale pierwszy raz 20x30 i tylko przy tym formacie wymuszonym przycięli mi 2 odbitki... Niby nic wielkiego się nie stało, ale się i tak zastanawiam jak to możliwe, skoro przekadrowałem do 3:2... Ot wygląda, że to chyba był wypadek przy pracy. Teraz przynajmniej nie muszę przekadrowywać
                            Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez sal
                              pierwszy raz 20x30 i tylko przy tym formacie wymuszonym przycięli mi 2 odbitki... Niby nic wielkiego się nie stało, ale się i tak zastanawiam jak to możliwe, skoro przekadrowałem do 3:2... Ot wygląda, że to chyba był wypadek przy pracy. Teraz przynajmniej nie muszę przekadrowywać
                              Wypadki przy pracy sie zdarzaja... mi z pierwszego (i na razie jedynego - rzadko cos odbijam) zamowienia na te 18sztuk 20x30 przyslali 4 w porzadku , jedna z jakims dziwnym zgrzewem u gory zdjecia, a pozostale 13 z wyrazna dominanta zielonego - zdjecia cz-b byly czarnozielone!
                              Wpadka niezla, ale reklamacje uznali. Podejrzewam ze maszyna dokleila nowa rolke papieru a pozniej leciala z ta sama paczka zdjec ale bez kalibracji do nowej porcji papieru - stad zazielenienie. Na szczescie mi sie nie spieszylo ale bylem ciut wkurzony jak zobaczylem te zdjecia (20x30 - tanie nie sa). Druga ich porcja byla juz poprawnie zrobione.

Komentarz

Pracuję...