Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ostatnio zona zaniosla do labu fotki z 300D (a troche ich bylo...). Pomijajac fakt, ze sobie pare najlepszych zostawili (nie dotarly do mnie), to zauwazylismy ze fotki sa nieco przyciete z prawej strony (i tylko z prawej).
Poglowkowalem troche i wyszlo mi, ze najwidoczniej zostaly rozciagniete w labie jakims makro (ktore np. automatycznie rozciaga fotki z proporcji 4:3 do 3:2), a potem przyciete do formatu 10x15 -> ucieli to co rozciagneli.
Zdaje sie ze ktos tu ma wlasny lab - jak to jest, czy mam racje, uzywa sie jakiegos softa do rozciagania fotek ze zwyklych cyfrowek? Jak sie obronic przed przycieciem (i oczywiscie znieksztalceniem) fotek w labie?
Dodam tylko, ze jezeli chodzi o kolory itp, to odbitki wyszly super - nie zamierzam zmieniac labu... 8)
EOS 500N, EOS 350D
CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB
Zdaje sie ze ktos tu ma wlasny lab - jak to jest, czy mam racje, uzywa sie jakiegos softa do rozciagania fotek ze zwyklych cyfrowek? Jak sie obronic przed przycieciem (i oczywiscie znieksztalceniem) fotek w labie?
Jednym sposobem jaki ja stosuje wysylajc prace do swojego Labu Ce-we Color, to pisze na kopercie nie ciac (100% kadru), jesli jednak dalej spiprza robote to wysyam reklamacje!, jednakze ostatnio coraz zadiej sie to zdarza!!1
Dodam tylko, ze jezeli chodzi o kolory itp, to odbitki wyszly super - nie zamierzam zmieniac labu... 8)
A gdzie robiłeś tak swoją drogą? Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
tak to jest jak sie daje do przemyslowego laboratorium ( fotojoker, punkty kolektorskie, media markt itp....) jednym slowem straszna kiche tam odstawiaja... puszczaja bez korekcji gestosci jak i bez korekcji barwnej... itd. itd.
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
Ostatnio zona zaniosla do labu fotki z 300D (a troche ich bylo...). Pomijajac fakt, ze sobie pare najlepszych zostawili (nie dotarly do mnie), to zauwazylismy ze fotki sa nieco przyciete z prawej strony (i tylko z prawej).
Jesli sie to bedzie powtarzalo, to chyba jednak rozsadna decyzja bedzie zmiana labu, ktory i ladne kolorki trzyma i nie kadruje za fotografa. Konkurencja jest na prawde duza, wiec jest w czym wybierac - no chyba, ze masz jakis sentyment to tego konkretnego.
Zas zaginiecie odbitek to juz jest bliskie skandalu - kolejny argument przeciw.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
osobiscie nie rozumiem jak mozna miec senstyment do CEWE przeciez to przemyslowka = kicha
Chyba ze zalezy, tylko na niskiej cenie...
Moje odczucie co do labow:
- AGFA (maszyny d-lab 1,2,3) - wiecej szczegołow w czerniach bo maszyny pracuja na nizszej gammie lecz kolorki i ostrosc takie sobie ( nie dla mnie)
- FUJI (maszyny frontier) - delikatnie przesycaja zdjecia lecz jest to mile dla oka ostrosc rewelacja kolorki FUJI naturalne, fajne zielenie...
- KODAK ( maszyny noritsu ) - ładne twarze (sino zólte -takie osobiscie preferuje) naturalne kolory lecz troszke cieplejsze, ostrosc bdb, czyste biele ( mile dla oka )
Zanies do normalnego laboratorium gdzie maja laserowa maszyne powiedz o co chodzi (porozmawiaj, zrob sobie probke itd itd)
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
Rzecz w tym, ze kolorki sa super. Po prostu nie zaznaczylem przy wysylce, ze fotki sa w formacie 3:2 i widocznie mi machneli na jakims automatycznym programie (nie sprawdzil proporcji?). Nastepnym razem zaznacze ze to z EOSa i jeszcze przy zanoszeniu powtorze odbierajacym, ze maja uwazac.
Z zaginionymi odbitkami to juz nie pierwszy raz i w nie pierwszym labie. Widocznie komus sie spodobalo i sobie wzial (glownie - 10 z 11 - samoloty z pokazow lotniczych - pewnie dla dzieciaka ). Najwazniejsze: skasowali mnie za tyle odbitek ile dostalem, a nie ile zamowilem, wiec bez szkody dla mnie - po prostu zamowie sobie jeszcze raz...
EOS 500N, EOS 350D
CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB
mhmm... jesli robiles format 10x15 to nic nie powinno obciac!!! a jesli formaty zblizone bardziej do proporcji 3/4 to powinno Ci tylko obciac boki, INNEJ mozliwosci NIE MA! chyba ze cos spiep....
a'propos zaginionych fotek... mhmmm po co mial ktos z laborantow sobie je brac? odrazu by pusci i dla sibie x2...i wszystko by bylo ok lub zgral PLIK
mhmm... jesli robiles format 10x15 to nic nie powinno obciac!!! a jesli formaty zblizone bardziej do proporcji 3/4 to powinno Ci tylko obciac boki, INNEJ mozliwosci NIE MA! chyba ze cos spiep....
Format, oczywiscie 10x15. Odbitki sa jak najbardziej 10x15, ale motyw na nich jest ciachniety z prawej strony. Stad podejrzenie, ze lab robil na proporcjach jak od aparatow kompaktowych (3:4) tylko nie zauwazyl, ze pliki sa 3:2 i nie trzeba rozciagac.
Zamieszczone przez Tequil
a'propos zaginionych fotek... mhmmm po co mial ktos z laborantow sobie je brac? odrazu by pusci i dla sibie x2...i wszystko by bylo ok lub zgral PLIK
To jak inaczej wytlumaczysz, ze z ponad 530 fotek zrobili tylko 505? A zaginione to te najatrakcyjniejsze (nie mowie ze najlepsze)? Niekoniecznie musial byc to ktos z dostepem do maszyny - przeciez odbitki jeszcze trzeba zapakowac. No i punkt ktory je przyjmowal tez czesto przeglada fotki czy sa ok... :wink: Ale jak mowie - dla mnie to wielki problem nie jest. Pojda za pare miesiecy z nastepna partia.
EOS 500N, EOS 350D
Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
Jesli wyslesz im fotki przygotowane dokladnie wg instrukcji to nie powinni ich skopac. Ja niedawno odebralem od nich 18 sztuk 20x30 i nic nie uciete, ale fotki byly dokladnie do 3:2 przygotowane
A gdzie robiłeś tak swoją drogą? Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
Powiem Ci szczerze że robiłem różne testy z profilami formatami wymuszonymi i 100% kadru w fotonecie i niczego nie zepsuli, zdjecia przesyłałem mailem kilka razy i byłem zadowolony, korzystam też z usług 2 innych e-fotolabów i zdjącia z fotonetu nigdy nie były gorsze, czasami jak sie trafi na jakiegoś laboranta laika to jest tragedia.
A propos to mieszkam w Tychach nawet niedaleko fotonetu i powiem ci że pracowało tam pełno panienek co się nie za bardzo znały na rzeczy, ale było dużo reklamacji no i konkurencja nie śpi i trochę ich pozwalniali, od razu polepszyła się jakość.
Powiem Ci szczerze że robiłem różne testy z profilami formatami wymuszonymi i 100% kadru w fotonecie i niczego nie zepsuli
No ja też już porobiłem u nich trochę odbitek, ale pierwszy raz 20x30 i tylko przy tym formacie wymuszonym przycięli mi 2 odbitki... Niby nic wielkiego się nie stało, ale się i tak zastanawiam jak to możliwe, skoro przekadrowałem do 3:2... Ot wygląda, że to chyba był wypadek przy pracy. Teraz przynajmniej nie muszę przekadrowywać
pierwszy raz 20x30 i tylko przy tym formacie wymuszonym przycięli mi 2 odbitki... Niby nic wielkiego się nie stało, ale się i tak zastanawiam jak to możliwe, skoro przekadrowałem do 3:2... Ot wygląda, że to chyba był wypadek przy pracy. Teraz przynajmniej nie muszę przekadrowywać
Wypadki przy pracy sie zdarzaja... mi z pierwszego (i na razie jedynego - rzadko cos odbijam) zamowienia na te 18sztuk 20x30 przyslali 4 w porzadku , jedna z jakims dziwnym zgrzewem u gory zdjecia, a pozostale 13 z wyrazna dominanta zielonego - zdjecia cz-b byly czarnozielone!
Wpadka niezla, ale reklamacje uznali. Podejrzewam ze maszyna dokleila nowa rolke papieru a pozniej leciala z ta sama paczka zdjec ale bez kalibracji do nowej porcji papieru - stad zazielenienie. Na szczescie mi sie nie spieszylo ale bylem ciut wkurzony jak zobaczylem te zdjecia (20x30 - tanie nie sa). Druga ich porcja byla juz poprawnie zrobione.
Komentarz