View Full Version : Michael Freeman - Fotografia Studyjna - download
w/w ksiazka uklazala sie ostatni raz w 1993 roku, niestety nie bedzie ona wiecej drukowana, pomimo ze jest wymieniana jako glowna pozycja, dla pragnacych opanowac techniki studyjne.
Jako, ze jej dostepnosc na rynku spadla praktycznie do zera, pozwolilem sobie wykonac skan - z dluuuuuuuuuuuuuugo poszukiwanej papierowej wersji.
Obecnie w sieci masowo rozprzestrzenil sie plik z wyjatkowo badziewna kopia.
Link, ktory znajdziecie ponizej jest do wersji "do poczytania" czyli 1200px, nie nadajacy sie specjalnie do druku. Wersja 300dpi w pelnej rozdzialce zaistnieje w sieci okolo soboty-niedzieli.
Skany sa bardzo dokladne, kolorowe zdjecia odwzorowywuja to co bylo w ksiazce. Czasem nieco odchyla sie od pionu, lecz nie powinno stanowic to problemu.
Laczna ilosc pracy nad skanami i processingiem by wywalac niepotrzebne syfy itp sprawy (zaciemnienia na krawedziach i zgieciach) zajela 17h :)
milego czytania - CHEERS!
http://rapidshare.de/files/13373085/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.1200px.pdf.htm l
ZAZNACZAM! jedyny powod dla, ktorego wykonana zostala owa kopia jest brak rokowan na przedruk. Na rynku wtornym pojawia sie wyjatkowo sporadycznie.
nie dokonywalem modyfikacji - to co bylo kolorowe jest kolorowe - to co BW jest BW w podobnym nasyceniu, jasnosci itd itd
KuchateK 16-02-2006, 03:35 ZAZNACZAM! jedyny powod dla, ktorego wykonana zostala owa kopia jest brak rokowan na przedruk. Na rynku wtornym pojawia sie wyjatkowo sporadycznie.
Na dodatek chetnych jest tyle ze trzeba naprawde duzy kawal wyplaty aby ja kupic.
Swietna robota.
niestety opinii nie doczekam bo po przebudzeniu lece na zlot do Katowic Canonowy - mam nadzieje ze Wam sie przyda..
Ide spelniony spac :) hehe
A ja jestem jakiś nie udany bo nie potrafię tego ściągnąć, byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś jasno objaśnił jak ściągnąć ten plik
KuchateK 16-02-2006, 05:44 W punktach:
- Klikasz na link w pierwszym poscie
- Nastepnie klik na "FREE"
- Na nastepnej stronie wyswietli sie na dole napis (duzy czarny) "Download-Ticket reserved. Please wait XX seconds.", czekac...
- Jak dojada sekundy do zera wyskocza kolorowe literki i okienko w ktore nalezy je przepisac...
- Po przepisaniu klikamy duzy guzik na prawo z napisem "download from..."
W tym momencie powinno wyskoczyc okienko zalezne od przegladarki...
Tu juz zaleznie od tego co kto uzywa. Zwykle klikamy "zapisz" i wybieramy gdzie.
Takie mechanizmy sluza przyblokowaniu sciagania przez rozne automaty.
Dodam, że trzeba wyłączyć działające w tle "wspomagacze" ściągania np. GetRight lub zablokować czasowo ich działanie np. wcisnąć shift podczas klikania w przycisk download.
a jak nie ma napisu "Download-Ticket reserved. Please wait XX seconds." i nic się nie odlicza ? ja to widzę tak
http://maro25.w.interia.pl/Clip.gif
Czy tytuł wątku jest tak do końca prawidłowy?
Maro, widzę dokładnie to co Ty. Jeśli Cię to pocieszy ;).
Kiepsko z downloadem :-(
"You have requested the file Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.1200px.pdf (102367081 Bytes). This file has been downloaded 13 times already.
You have downloaded 85638 KB. Want to download more?
Get your PREMIUM-Account now! Instant access! (Or wait 70 minutes)
P.S. Niech ktoś zmieni tytuł tego wątku (imię Morgan na Michael).
Na początku myślałem, że chodzi o aktora...
To znaczy ze z waszego numeru IP (np jesli macie zmienny to ktos mial takie kilka/nascie/dziesiat minut temu; albo jesli jestescie w sieci z jednym zewnetrznym numerem IP) ktos juz limit na dany czas wyczerpal.
Na temat legalnosci takiego skanu sie nie wypowiem dokladniej ale wydaje mi sie ze nawet ten disclaimer napisany na czerwono to za male usprawiedliwienie :roll: . Hazan niech zdecyduje (koncoweczka pkt 1 regulaminu, nielegalna kopia zaliczana jest do 'warezow' ).
Czy tytuł wątku jest tak do końca prawidłowy?
Wydaje mi się że jest w połowie prawidłowy ;-)
Ale widocznie autor lubi filmy z MORGANEM Freemanem..
Pozdr
AS
hehe no tak.. po wielu h skanowania i okolo rano czlowiek robi rozne glupie bledy - powinno byc Michael oczywiscie
KuchateK 16-02-2006, 13:19 (Or wait 70 minutes)
Wlasnie... Tam wszystko pisze... Czytac albo zapytac kogos kto uzywa tego wynalazku.
P.S. Niech ktoś zmieni tytuł tego wątku (imię Morgan na Michael).
Zrobione.
super stary ....... juz płynie jedyne 100MB hehe
po 20 minutach ..... książka jest BOSKA tego szukałem choć mam dopero parasolkę i żarówkę .....
Na temat legalnosci takiego skanu sie nie wypowiem dokladniej ale wydaje mi sie ze nawet ten disclaimer napisany na czerwono to za male usprawiedliwienie :roll: . Hazan niech zdecyduje (koncoweczka pkt 1 regulaminu, nielegalna kopia zaliczana jest do 'warezow' ).
:) http://canon-board.info/showthread.php?t=3718 ;)
BTW - asterix - dobra robota !!!
a ja nie moge sciagnac - debil jestem... :( czy nie mozna tego wrzucic na jakis ludzki serwer ?:)
czy nie mozna tego wrzucic na jakis ludzki serwer ?:)
Pewnie nie, bo to nie dla ludzi a dla canonistów onanistów :D
Robson01 16-02-2006, 20:25 A propos Freemana: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85936717
FOTOGRAF 16-02-2006, 20:27 rany to jego ksiazki sa takie drogie? :O
rany to jego ksiazki sa takie drogie? :O
Rynek kształtuje cenę ;)
Robson01 16-02-2006, 20:37 rany to jego ksiazki sa takie drogie? :O
Są dwa powody: dobra i brak wznowień.
FOTODAREK 16-02-2006, 21:22 ciągnę powoli jeszcze cztery godziny i20 minut i będę wiedział czy było warto
Byłoby super, gdyby jakiś szczęśliwy posiadacz tego dzieła wystawił je na normalnym serwerze... :cry:
KuchateK 16-02-2006, 21:28 Dzisiaj nie ma normalnych serwerow :)
Na osiolkach lezy (ed2k://|file|Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.-.nowa.lepsza.wersja.kolor.1200px.pdf|102367081|C11 461CCAA97DC4A6DC7B08D13769FDE|h=GEX5J6KFX36Y4OZLBP Q4E2JIINHMYFS6|/) jak ktos tego nie lubi...
FOTOGRAF 16-02-2006, 21:32 Byłoby super, gdyby jakiś szczęśliwy posiadacz tego dzieła wystawił je na normalnym serwerze... :cry:
wystarczy zeby wyslac do Fotodarka plyty i by nagral ta ksiazke, ale to zalezy tylko i wylacznie od niego.
FOTOGRAF - a kto to jest Fotodarek ?
FOTOGRAF 16-02-2006, 22:02 ciągnę powoli jeszcze cztery godziny i20 minut i będę wiedział czy było warto
to jest uzytkownika cb, i chyba dobrze zrozumialem z tego postu u gory ze sciaga on wlasnie ta ksiazke.?!
FOTOGRAF - fakt, a o co chodzi z nagraniem książki ?
FOTOGRAF 16-02-2006, 22:08 no jesli sciagnie ja to mozna by wyslac do p.darka plyty zeby nagral ja, chyba lepiej wydac 5zl i 7zl na przesylke niz 400zl na ksiazke?
Il fuoco 16-02-2006, 23:53 zgłoście się do mnie rano na PW po link.
Rootsman 17-02-2006, 00:22 Da się to ściągnąć. Mi dopiero za 3 podejściem wyskoczyło okienko "zapisz".
:) http://canon-board.info/showthread.php?t=3718 ;)
Jakis ty malo domyslny. To wabik by Canon sie do mnie odezwal wtedy napisze im pare swoich glebokich przemyslen 8) .
Niestety... nie dziala :(
PawełAEŁ 17-02-2006, 10:10 Jak dlamnie to serverek jest cacy 97,6mb w 6 minut i 46 s.
asterix - Dzieki!
Jakis ty malo domyslny. To wabik by Canon sie do mnie odezwal wtedy napisze im pare swoich glebokich przemyslen 8) .
Niestety... nie dziala :(
Fakt, ja nie mam takich "głębokich" przemysleń jak Ty.
btw - do mnie sie odzywa.
fajnie, ze sie Wam przydala ...
kto moze dac publicznego ftp na skan 300mega ?
lub owe 100mb ?
chcialbym upnac dzis wersje do druku
hmmm to masz lepszę wersję ?
Oj, bardzo poproszę tą większą wersję. Czytanie na ekranie, to nie czytanie, a męczenie dupy i oczu.
Il fuoco 17-02-2006, 18:14 ile trzeba miejsca?
http://rapidshare.de/files/13486824/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.part1.rar.html
pierwszy z czterech plikow o lacznej pojemnosci 300mega
1 = 85mb
cheers :)
Il fuoco 17-02-2006, 19:44 właśnie zrobiłem pewien test.
podpiąłem laserówkę do PC'ta
włączyłem pdf - wersję 1szą 100mb'ową.
wybrałem print, fit to a4 i jestem mile zaskoczony.
bardzo ładnie to wychodzi, wszystko jest czytelne,
drukarka ma 600dpi więc nie jest to jakiś szczyt marzeń.
ale ludziom którzy niechcą marnować papieru chcę tylko
przekazać że normalnie się drukuje i normalnie można odczytywać.
A ja mam jeszcze jedną sugestię: wydrukować to jako "booklet" A5. Do tego wersja w lepszej rozdzielczości niż pierwsza nie jest chyba w ogóle potrzebna :)
muflon w sumie tak :) ale ja jestem onanista :) hehe
i w wersji 300megowej mozna wjechac w foto :) tak ze fakture przedmiotow widac :)
http://rapidshare.de/files/13486824/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.part1.rar.html czesc pierwsza
http://rapidshare.de/files/13509636/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.part2.rar.html czesc druga
http://rapidshare.de/files/13505621/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.part3.rar.html czesc trzecia
http://rapidshare.de/files/13497600/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.part4.rar.html czesc czwarta
i to by bylo na tyle :)
CHEERS!
A ja mam jeszcze jedną sugestię: wydrukować to jako "booklet" A5. Do tego wersja w lepszej rozdzielczości niż pierwsza nie jest chyba w ogóle potrzebna :)
Zrobi sie nieczytelne moim zdaniem. Co innego podrecznik, co innego sciaga ktora trzeba w rekaw zmiescic ;)
rysiaczek 18-02-2006, 00:42 asterix - wielkie dzięki:) za pracę i przemyślane podejście do tematu.
dla niecierpliwych posiadaczy zmiennych IP polecam reset modemu po każdym pliku .
Wielkie dzieki dla asterixa! Teraz tylko kombinuje jak i gdzie najtaniej/najlepiej zpapierzyc te strony z kolorem, za ladnie to wyglada aby puscic na czarno/bialo ;)
rysiaczek 18-02-2006, 20:51 Wielkie dzieki dla asterixa! Teraz tylko kombinuje jak i gdzie najtaniej/najlepiej zpapierzyc te strony z kolorem, za ladnie to wyglada aby puscic na czarno/bialo ;)
Jak wykombinujesz, to daj znać;)
Asterix wielkie ukłony. Super ksiązka. Jka bedziesz miał inne to dawaj linka.
nie rob ze mnie max pirata :)
jedyna i ostatnia... no moze jeszcze cos starego zeskanuje - jakis unikat
Asterix dzięki za poświęcenie się w skanowaniu tego "białego kruka"
Wielkie dzięki za książkę!!!
A propos Freemana: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85936717
ludzie upadli na glowe z ta cena, ksiazka bynajmniej w polowie nie jest taka jak sie spodziewalem. W zasadzie od roku bawie sie w studiu i wiadomosci z niej marginalnie mi sie przydaly. Moze odrobine usystematyzowaly wiedze, ktora sam zdobylem na drodze eksperymentow. Spodziewalem sie jednak czegos bardziej hmm technicznego.
Roger
Robson01 23-02-2006, 14:46 ludzie upadli na glowe z ta cena, ksiazka bynajmniej w polowie nie jest taka jak sie spodziewalem. W zasadzie od roku bawie sie w studiu i wiadomosci z niej marginalnie mi sie przydaly. Moze odrobine usystematyzowaly wiedze, ktora sam zdobylem na drodze eksperymentow. Spodziewalem sie jednak czegos bardziej hmm technicznego.
Roger
Pamiętaj, że coś (w tym przypadku książka) jest tyle warte ile ktoś jest gotów za to zapłacić. Dodatkowym bodźcem jest fakt, że ostatnie wydanie tej książki miało miejsce bodajże w 1993 roku i nie planuje się wznowień.
Pamiętaj, że coś (w tym przypadku książka) jest tyle warte ile ktoś jest gotów za to zapłacić. Dodatkowym bodźcem jest fakt, że ostatnie wydanie tej książki miało miejsce bodajże w 1993 roku i nie planuje się wznowień.
Pamietam, pamietam tyle ze ta ksiazka nie jest warta nawet 100zl.
Ciekaw jestem czego spodziewal sie po niej kupujacy ? W zasadzie
pozycja okreslilbym raczej kierowana jest do amatora fotografi
studyjnej. Juz srednio zaawansowany swiadomy fotograf niewiele
z niej wyniesie.
Roger
Il fuoco 23-02-2006, 16:45 ale trzeba Rogeros pamiętać że mimo wszystko jeśli ludzie dają za nią 350 i więcej złotych to widocznie ma w sobie to coś. W innym wypadku 10 lat temu zorientowaliby się że książka jest warta <100 i nikt by teraz jej za te faktycznie absurdalne pieniądze nie kupił.
a ja mam jedno pytanie książka drukuje się dziwnie nie mogę jej posegregować do wydruku HELP ?!?!
A ja niestety nie jestem w stanie tego zassać. Pojawiało już się w wątku pytanie, które ponawiam- miałby ktoś ochotę wrzucić to na jakiś normalny serwer? Chyba, że odbiorę to od Asterixa osobiście :)
ja to moge u siebie wrzucic na "normalny" serwer ale ktos musi mi to na mejla podeslac
przesyłanie ~100mb mailem może być lekko uciążliwe...
no dobra to do soboty takiego ftpa udostepniam
pozniej zamkne ale pliki beda sobie tam lezec
ftp.sikacz.com
login: sikacz-comwidelec@sikacz.com
pass: widelec
dostep do plikow www.sikacz.com/widelec
korzystajcie do woli
BTW, to mogłeś Bonk chyba ściągnąć te pliki do siebie z rapidshare i wrzucić je na własnego ftp'a, czy nie?? bo sie nie znam..
zaraz wrzuce - moze byc wersja 300 mb ? :)
zaraz wrzuce - moze byc wersja 300 mb ? :)
a właśnie! czym one się różnią (bo nie doczytałem)?? ja mam tą circa 100MB więc dobrze czy nie?? 8)
a właśnie! czym one się różnią (bo nie doczytałem)?? ja mam tą circa 100MB więc dobrze czy nie?? 8)
Jakością, tzn. 100MB jest troche "przekoszona" ale jest ok. 300MB idealna do druku.
Na razie wrzucam 100MB, żeby wieki nie trwało i żeby nie potrzebnie nie generowac ruchu na serwie.
Weszlo - tutaj ssać :) (http://www.sikacz.com/widelec/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.1200px.pdf)
Dziękuję za poruszenie na FTPach....
pejot :) szykuj sie na browarka :) w piatek bede w manchesterze, czyli jakos na poczatku tygodnia moge podskoczyc do Bury
A ja myślałem, że w sobotę do fajnej irlandzkiej knajpki podskoczymy! Tak czy inaczej- jakąś manchesterową fotogalerię współtowarzyszom z CB miłoby było urządzić...
rysiaczek 01-03-2006, 15:10 PM panowie, PM....
PM panowie, PM....
tosz to wątek astrixa przecież :lol:
rysiaczek 01-03-2006, 15:54 OT: no i? pryw wiad nie dotyczace tematu watku = PM i ot tyle:) EOT
OT EOT PM :) hiehie konczac owa zbedna konwersacje :)
musze ASAP sie spakowac bo robie CU dla PL hehe
Dobaczenia w niedziele online :)
rysiaczek 01-03-2006, 17:13 OT: kapituluje... wypijcie i za mnie;)
Zdrowie was wszystkch się poleje. To tak na koniec OTu EOTu.
To jak z ta ver. 300 MB? Bedzie na jakims serwerku, czy nie? :wink:
rysiaczek 02-03-2006, 15:53 nosz przeciez jest... na rapidzie
DarekSzu 03-03-2006, 09:36 Kiedyś szlifowałem temat ponownego wydania książki - jest to jak najbardziej do zrobienia już przy 100 szt zamówienia - nawet myślałem by to zrobić, rozmawiałem z wydawcą - jedno jest pewne - to jest do zrobienia ...
Kiedyś szlifowałem temat ponownego wydania książki - jest to jak najbardziej do zrobienia już przy 100 szt zamówienia - nawet myślałem by to zrobić, rozmawiałem z wydawcą - jedno jest pewne - to jest do zrobienia ...
Pozostaje kwestia praw autorskich...
Wydawca pewnie ze sie znajdzie... ale czy (i za ile) obecny posiadacz praw autorskich (autor? poprzedni wydawca?) do tej ksiazki to osobna kwestia.
Pozostaje kwestia praw autorskich...
Wydawca pewnie ze sie znajdzie... ale czy (i za ile) obecny posiadacz praw autorskich (autor? poprzedni wydawca?) do tej ksiazki to osobna kwestia.
DarekSzu, jak mniemam rozmawiał z wydawcą ostatniego nakładu, więc kwestia praw autorskich itp. itd. odpada.
Istnieje jeszcze szansa dorwania tej ksiazki w formacie pdf ?
Mam to. Zajmuje 100MB. Masz jakiś serwer??
Jest szansa znaleźć jakieś inne książki tego typu w PDFach? Sprowadzanie pozycji zza Oceanu w cenie małego obiektywu to lekka przesada... Wiecie może, czy książki podobne do tej Freemana krążą gdzieś po sieci?
czy ktoś łaskawy może wrzucić wersje 300 MB na ftp?
ftp.isonet.pl
l: ftp_freeman
p: freeman
pozdrówka, i dzieki,
jakby co to udostępnie też dla innych zainteresowanych
ftp.isonet.pl
pozdrówka, i dzieki,
jakby co to udostępnie też dla innych zainteresowanych
Przyłaczam sie do prosby:)
miałem gdzieś 300 w domu, jak zlokalizuję to wam wrzucę
"file not found"
swoją drogą to chciałbym kiedyś przeczytać "o fotografowaniu" edit:mroczka, ale tej też nie można nigdzie dostać...
Viracocha 31-08-2007, 13:41 "file not found"
swoją drogą to chciałbym kiedyś przeczytać "o fotografowaniu" mrożka, ale tej też nie można nigdzie dostać...
Mrożka to na pewno nie znajdziesz "O fotografowaniu", ale spróbuj może Mroczka... :mrgreen:
Mrożka to na pewno nie znajdziesz "O fotografowaniu", ale spróbuj może Mroczka... :mrgreen:
ale plama :mrgreen:
@robgr85
... i chodzi Ci zapewne o "Książka o fotografowaniu", a nie "O fotografowaniu" (bo tą drugą akurat bardzo łatwo znaleźć, ale to pozycja silnie trącąca już myszką). ;-)
ftp.isonet.pl
Dziekowac za szybki FTP.
Sciagniete :-P Tak, tak, kasiazka lezy tam i czeka na zassanie :)
tez sobie pozwolilem.... :P
Moze ktos jeszcze raz wrzucic na rapidshare? Stary link juz nie dziala. Dzieki.
/sorry, nie zauwazylem posta z ftp, dzieki wielkie.
Moze ktos jeszcze raz wrzucic na rapidshare? Stary link juz nie dziala. Dzieki.Ale przecież jest na ftp-ie i ciągnie się bardzo ładnie.
Niechaj zasłużonym bozia w dzieciach wynagrodzi......:-D
oszin
Niechaj zasłużonym bozia w dzieciach wynagrodzi......:-D
oszin
ajmen!
Pozdr.
Robert
Ja również dziękuję za ftp-a :)
Czym się różni wersja 100MB od 300MB oprócz tego, że wielkością w MB? :roll:
Analogicznie większa wersja lepsza do druku czy jak?
sokoolka 07-10-2007, 20:44 Również sobie zassałam :) Dzięki wielkie :D
Adam Kasprzak 07-10-2007, 21:15 coś*mi link nie działa...
ok, zasysam (ale wolny ten ftp :P)
mattderock 10-10-2007, 16:33 Link się wyczerpał. Może ktoś reupnąć plik? Z góry dzięki.
łącz się przez ftp'a - tam wszystko działa :)
kreczmar 12-10-2007, 09:42 cos chyba nie dziala :( moze ktos jeszcze udostepnic :D :D
linki z rapidshare juz sie wyczerpaly niestety :(
dzieki za udostepnienie na ftp :) dosc sprawnie sie sciaga ~280kB/s
pozdr,
Kamil
bartoszsowa 28-10-2007, 18:34 Dzięki!
podziekowal pięknie..... sie ssie z ftp-a
Może ktoś napisać z którego linka teraz można ściągać?
Bo mi wszędzie wyskakuje "not found"
dzieki;-)
Na 9 stronie tego tamatu, znajduje sie adres FTP-a z loginem i hasłem, na którym jest tak książka:)
Dziękować dziękować Mocium Pan:mrgreen:
niezly serwerek 300MB w 15 minut :) podoba mi sie :) i dzieki za takich ludzi jak asterix bo to on chyba zrobil scan z tej ksiazki ktorzy ulatwiaja zycie innym :)
A moze ma ktoś w pdf'ie książke "Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów" - Roderick Macdonald ??
Kurde, ja jakiś dziwny jestem.
Próbuje wejść na serwer, ale nie mogę.
Czy ktoś mógłby mi krok po kroku wyjaśnić jak to ściągnąć?
Mam Total Commandera i wydawało by mi się, że przy pomocy tego da się połączyć.
czy moze ktos jeszcze raz udostepnic "Michael Freeman - Fotografia Studyjna" dziekuje
Jacek Deka 16-11-2007, 07:30 http://rs37.rapidshare.com/files/22432085/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.1200px.pdf
dzieki juz mam, super teraz trzeba to przetrawic ale na dworze zima wiec bedzie troche czasu......
Znalazłem nowy link dla Michael Freeman Fotografia Studyjna. Temat już poruszany wiele razy, lecz może sie komuś przyda.
http://rs37.rapidshare.com/files/22432085/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.1200px.pdf
Czy dało by radę wrzucić jeszcze raz to na serwer?
Bo po wejściu i wpisaniu logina i hasła pokazuje się "503 login incorect"
unicorn78 12-09-2008, 22:08 Czy dało by radę wrzucić jeszcze raz to na serwer?
Bo po wejściu i wpisaniu logina i hasła pokazuje się "503 login incorect"
Link z postu #120 czyli poprzedzający Twój, działa:!:
tomek1906 15-10-2008, 18:55 Michael Freeman - Światło i oświetlenie, wyd.2008 , kupiłem wczoraj na dworcu w wawie, polecam :) odniosłem wrażenie (być może tylko pierwsze) iż książka jest takim "upgradem" "Fotografii Studyjnej" uwzględniającym zmieniające się trendy i sprzęt.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teraz widzę że to w sumie mega-nowość :) polska premiera 13.10
np:
http://solarisnet.pl/oferta/swiatlo_i_oswietlenie_w_fotografii_cyfrowej/
mi żaden link nie działa ma ktoś aktualny link?
http://rapidshare.com/files/46180990/Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.1200px.rar
Michał Dobrowolski 27-12-2008, 12:16 orientuje sie ktoś czy jeszcze ten plik jest do ściągnięcia?
126 działa przynajmniej u mnie sie sciąga :)
Książka się ukazała ponownie w sprzedaży - proponuję pousuwać linki i zamknąć wątek...
http://merlin.pl/Swiatlo-i-oswietlenie-w-fotografii-cyfrowej_Michael-Freeman-Tomasz-Klimkiewicz/browse/product/1,625954.html
Nie do końca studyjna ale podejrzewam że większość zagadadnień z tamtej obejmuje. Niedługo będę miał okazję rzucić na nią okiem to zweryfikuję...
http://merlin.pl/Swiatlo-i-oswietlenie-w-fotografii-cyfrowej_Michael-Freeman-Tomasz-Klimkiewicz/browse/product/1,625954.html
Nie do końca studyjna ale podejrzewam że większość zagadadnień z tamtej obejmuje. Niedługo będę miał okazję rzucić na nią okiem to zweryfikuję...
Oglądałem ją, miałęm zamiar nawet ja kupić, szybko mi przeszło, trochę dośc słabawych fotek , trochę tekstu po łabkach, najlepsza to chyba okładka i tytuł. Nijak się ma do właściwego wydania "Fotografii Studyjnej"
Oglądałem ją, miałęm zamiar nawet ja kupić, szybko mi przeszło, trochę dośc słabawych fotek , trochę tekstu po łabkach, najlepsza to chyba okładka i tytuł. Nijak się ma do właściwego wydania "Fotografii Studyjnej"
A ja mam odmienne zdanie. Sporo rzeczy wiadomych, ale też bardzo dużo uporządkowanych wiadomości. Obecnie czytam sobie powolutku, ale jedno rzeczywiście mogę przyznać, przydałaby się druga część. Pierwsza jest jakby dość głęboikm i obszernym wstępem, przygotowaniem do zagadnień z tytułu. Poza tym bardzo lubię tego autora.
A ja mam odmienne zdanie. Sporo rzeczy wiadomych, ale też bardzo dużo uporządkowanych wiadomości. Obecnie czytam sobie powolutku, ale jedno rzeczywiście mogę przyznać, przydałaby się druga część. Pierwsza jest jakby dość głęboikm i obszernym wstępem, przygotowaniem do zagadnień z tytułu. Poza tym bardzo lubię tego autora.
iREM, a jak nowe "Światło i oświetlenie" ma się wg Ciebie do starej "Fotografii Studyjnej"? W jakim stopniu zawartość pokrywa się?
andrzejski 01-01-2009, 09:54 Czy możecie podać jakiś działający link do wersji 300 mb.
Pogubiłem się w rapidach.
Ewentualnie ftp.
Dziękuję i pozdrawiam Andrzej S.
iREM, a jak nowe "Światło i oświetlenie" ma się wg Ciebie do starej "Fotografii Studyjnej"? W jakim stopniu zawartość pokrywa się?
Trudno porównywać książki napisane dawniej i dziś. Tamte edycje to 86, 88, 91, 92 a więc sporo lat wcześniej. Książkę dzisiejszą już kończę czytać i mam oczywiście spory niedosyt. Jest ciekawym uszeregowaniem współczesnych wiadomości, choć dotyczy np. photoshopa, a ja wolałbym np. lightrooma. Poza tym ta książka to jak wstęp do tematu właściwego. Po jej przeczytaniu chcielibyśmy dopiero zacząć czytać o temacie właściwym.
dla zainteresowanych :)
http://www.allegro.pl/item513781025_rarytas_fotografia_studyjna_michael_ freeman.html
mate00sh 02-01-2009, 13:23 Niezła stawka, ciekawe jaka jest cena minimalna:)
chyba poszło o 1zł. a jeszcze trzy dni moze do 200 zł. dojdzie :)
Jeśli już o Freemanie, czytał ktoś jego książkę "Kolor" - wydaną w Polsce w 2008 ?
przegladalem, mysle, ze lepsza jest 'Okiem Fotografa' :)
|