Marketing Nikona kontra Canon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

Marketing Nikona kontra Canon

Od pewnego czasu obserwuje pewną dziwną zależność coraz więcej Nikona coraz mniej Canona, w sklepach, w rozmowach sprzedawców itp .... skąd moja obserwacja otóż wdepnę sobie czasem do hipermarketa MM czy Saturn albo innego Fotojokera a tam co D70s ...stoi D200!!! ... stoi i kupa sprzętu lampy, szkła itp... a Canon zaledwie 350D i kilka obszarpanych gadżetów Canona żadnego aparatu semi proff nie widuje na półce od dłuższego czasu? ... W Saturnie w Arkadii (gdzie często wpadam bo orbituje w okolicach) na pytanie pewnej pani o Canona 350D którego notabene nawet wtedy nie było, sprzedawczyni z lady kręci nosem i powiada że się nie spodziewają się dostaw Canona a poleca oczywiście ... D50.
    I jeszcze ta publikacja o której czytałem dziś w Foto-Kurierze o permanentnej wyższości D200 nad 5D ?!?!

Wydaje mi się drodzy państwo że Canon Polska daje poważnie ciała i nie zauważy jak się obudzi z ręką w nocniku. Może się panowie obudzą wreszcie bo jak nie to spadną z tronu prosto w gówno

Ciekawy jestem co na to inni forumowicze jakie mają spostrzeżenia?
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

To, że w sklepach wiecej Nikona niż Canona to zauwazyłem od dawna. Myślałem, że poprostu takie sklepy odwiedzam a tu widzę większa sprawa
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Proste, Canony się sprzedają, Nikony leżą na półkach
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

ta jasne...... żeby się sprzedawałe to muszą być w sklepie, Sturn to taki hangar że mają WSZYSTKIEGO po kilka - kilkanaście sztuk .....

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Ale niestety Canon Polska chce sprzedawać powietrze :-( próbowałem zamówić kompakty i też nie mają .

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Nikon wydaje duzo kasy na marketing. Ilosc reklam jest rzeczywiscie czasami przytlaczajaca. Byc moze daja darmowe egzemplarze demo do sklepow... Czemu nie... Kazdy sposob jest dobry.

Nie tylko reklama w sklepach sie liczy. Opinia z reki do reki czy zaczerpnieta na forach/listach dyskusyjnych jest czesto znacznie skuteczniejsza jak wszystkie plakaty i teksty w czasopismach. Canon z pewnoscia uwaznie sledzi swoje wyniki sprzedazy, skoro uwazaja ze tyle marketingu wystarczy pozostaje sie tylko z tym zgodzic...

Poza tym nie sam Canon Polska sprzedaje aparaty. TIP'y, prywatny import z krajow UE, wszystko to pewnie duzy kawalek...

A jak nie to zostaniemy elita albo zaczniemy kupowac Samtaxy
            ...

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

Zapewniam że lwia część sprzedarzy dla zwykłego albo i nawet mniej zwykłego Kowalskiego to nie Tipy i allegro tylko sklepy i hurtownie ..... w co drugiej komputerowej są aparaty Canon...

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez popmart
                Zapewniam że lwia część sprzedarzy dla zwykłego albo i nawet mniej zwykłego Kowalskiego to nie Tipy i allegro tylko sklepy i hurtownie ..... w co drugiej komputerowej są aparaty Canon...
                To jest fakt . WIększość aparatów cyfrowych jest obecnie sprzedawana poprzez sklepy i hurtownie komputerowe .

Komentarz

• Hipek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 167

A oni często nie mają pojęcia co sprzedają....
                  20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• ukasz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 595

Zamieszczone przez Tomasz1972
                    To jest fakt . WIększość aparatów cyfrowych jest obecnie sprzedawana poprzez sklepy i hurtownie komputerowe .

tak, ale to dotyczy kompaktów, nie dSLRów...

A odnośnie 1 posta: kto kupuje aparat semi profi w czymś w rodzaju MM lub Saturn?

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez Hipek
                      A oni często nie mają pojęcia co sprzedają....
                      a dokladniej: rzadko maja pojecie co w ogole sprzedaja. bardzo rzadko
                      www albo tez flickr

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez ukasz
                        A odnośnie 1 posta: kto kupuje aparat semi profi w czymś w rodzaju MM lub Saturn?
                        Jak to kto? Ktoś, kto dokładnie wie czego chce, nie potrzebuje porad sprzedawcy, a interesuje go cena, FV i lokalnie akceptowalna gwarancja. Zakładając oczywiście, że cena jest atrakcyjna (a z reguły nie jest ;-) ).

Ja swego czasu widziałem na otwarciu wielkiego marketu z elektroniką w Genewie promocję na 580EX w dobrej cenie. Akurat wtedy nie miałem jeszcze konkretnych planów zakupowych, ale gdybym miał - nie miałbym żadnych oporów :-D
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• romero
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 44

Zamieszczone przez KuchateK
                          Nikon wydaje duzo kasy na marketing. Ilosc reklam jest rzeczywiscie czasami przytlaczajaca. Byc moze daja darmowe egzemplarze demo do sklepow... Czemu nie... Kazdy sposob jest dobry. <ciach>
                          Coś w tym musi być... miejscowy sklep nie prowadzi Canona. Tylko Nikon i Sony. Canon jest bardzo awaryjny, zwłaszcza 300D i 350D jak twierdzi właściciel. ;-)
                          Foto-Kurier... jakby zmienił gramature papieru to można by go w sraczyku używać
                          Ostatnio edytowany przez romero; 2330.
                          D80 + N18-55, T55-200, Sunpak PZ42X,
                          300D + C18-55, C50, T80-210, S18-125 DIGIMATE III, 430ex

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez romero
                            Coś w tym musi być... miejscowy sklep nie prowadzi Canona. Tylko Nikon i Sony. Canon jest bardzo awaryjny, zwłaszcza 300D i 350D jak twierdzi właściciel. ;-)
                            pewnie wraca do serwisu z krzywo wklejona matryca albo tym no... bandingiem...

ten wlasciciel zdaje sie nie mial do czynienia z serwisem NP
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Ba,z serwisem Sony też pewnie nie miał do czynienia
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...