Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam kika pytań odnosnie eosa 1. Wiem ze to górna półka ale jestem ciekaw jak wypada jego zaawansowanie technologiczne na tle nowszych aparatów (jeśli bylby go w stanie ktoś porónać z eosem 30/33 byłbym wdzięczny). Czego moge sie po nim spodziewać tzn czy zaraz po kupieniu nie padnie migawka albo inny podzespół? czy dobrze mierzy światło? jak działa AF? O raz na co musiałbym uważać przy zakupie. Czy też może dać sobie z nim siana.
Za szybkie odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.
Czy po kupieniu padnie migawka to nikt ci na to pytanie nie odpowie Jesli to ma byc twoj pierwszy aparat to biez EOS30 albo tego z v. A jesli wiesz do czego bedzie ci potrzebny ten aparat i jego funkcje to sam sobie odpowiedz czy warto go kupic.
Podpisuję się pod wszystkim napisanym powyżej. Jeśli chodzi Ci o 1'kę bez "N" to dałbym sobie spokój. Miałem ten aparat przez krótki okres czasu i przyznam że jakkolwiek wszystko działało poprawnie to jednak wersja 1N (której używałem przez 2 lata) sprawiała wrażenie znacznie pewniejszej w działaniu.
Co do awaryjności to nie ma na to reguły. Mi po jakimś czasie padła migawka - 500zł. Ogólne wrażenia z użytkowania bardzo pozytywne. Bardzo duża niezawodność i komfort użytkowania. W moim 10D bardzo brakuje mi tego fantastycznego, jasnego i wielkiego wizjera...
Jeśli miałby to być Twój pierwszy "prawdziwy" aparat to raczej sugerował bym coś nowszego. Jeśli już wiesz czego potrzebujesz i ma to być coś niezawodnego z górnej półki za rozsądne pieniądze to polecam 1N zamiast 1-ki.
eos 1 - chyba nie, ale 1V? Jedyna wada, brak E-TTLII. (jest tylko E-TTL). Poza tym - szybkość, precyzja, spot, szczelność, jeju, jaki to fajny aparat jest! (jeśli nowy i nie zajechany (-: )
[ciach]
Jeśli miałby to być Twój pierwszy "prawdziwy" aparat to raczej sugerował bym coś nowszego. Jeśli już wiesz czego potrzebujesz i ma to być coś niezawodnego z górnej półki za rozsądne pieniądze to polecam 1N zamiast 1-ki.
Podpisuję sie pod tym. Szukaj jedyNki. Mozna trafić na sprzęt z rąk zamożnych amatorów. Wtedy posłuży ci długo.
Wady? Może brak multispot i cholernie niewygodne gniazdo wężyka. Na mrozie ciężko przykręcić to cholerstwo.
Oczywiście obowiązkowo z Bosterem lub battery packiem.
no kurcze. Ja jestem jak niewierny Tomasz, ale nie wierzę w 1n które było w rękach amatorów. Chyba, że amatorów fotografii przyrodniczej w dżungli, którzy i tak zajechali te aparaty. To może tak.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Mam kika pytań odnosnie eosa 1. Wiem ze to górna półka ale jestem ciekaw jak wypada jego zaawansowanie technologiczne na tle nowszych aparatów (jeśli bylby go w stanie ktoś porónać z eosem 30/33 byłbym wdzięczny).
no kurcze. Ja jestem jak niewierny Tomasz, ale nie wierzę w 1n które było w rękach amatorów. Chyba, że amatorów fotografii przyrodniczej w dżungli, którzy i tak zajechali te aparaty. To może tak.
bywaja, bywaja tacy
od jednego kupilem swoja jedyNkę, a drugiego znam osobiscie.
Moja jedyNka przelezala na szafie rok bo byla za ciezka do targania po gorach. Teraz ja ja targam ))
Drugi amator - caly rok pracuje aby znikac na 1-2 miesiace w roznych zakatkach swiata. Najczesciej bierze swoja Minolte 7 (czy jak jej tam) wlasnie do dzungli. Zuzywa kikadziesiat rolek ze soba, a przez reszte miesiecy aparat drzemie w szafie. Nie jest to wielkie obciazenie dla dobrego korpusu. Jesli ktos go kiedys kupi od niego, nie pozaluje.
może mi ktoś powiedzieć czy jest jakaś różnica w ilości wyswietlanych w wizjerze informacji w eos1 i eos1N? Nie moge na googlach znalźć. Co prócz czasu i przesłony widzimy tam? I jeszcze jedno pytanie, proszę o argumenty przemawiające za zakupem 1N zamiast 1? Mówię od razu, czytałem wszystkie tematy na forum o nich (wcale nie ma dużo) i kategorycznie nie namówi mnie nikt na żadnego 33, wiem czego chce.
Drugi amator - caly rok pracuje aby znikac na 1-2 miesiace w roznych zakatkach swiata. Najczesciej bierze swoja Minolte 7 (czy jak jej tam) wlasnie do dzungli. Zuzywa kikadziesiat rolek ze soba, a przez reszte miesiecy aparat drzemie w szafie. Nie jest to wielkie obciazenie dla dobrego korpusu. Jesli ktos go kiedys kupi od niego, nie pozaluje.
Marek
Bo ja wiem Marek...
mialem w lapach dwie 600tki, swoja ktora niejedna rolke widziala, i mojej znajomej ktora tez przelezala w szafie niejeden miesiac, na oko migawka w tej nieruszanej o niebo lepsza, obie oczywiscie poszly do serwisu na standardowa wyimane smarow, tylko ze moja plula jak jej sie zachcialo, lecz pomimo plucia dzielnie pracowala olewajac naswietlanie co piatej klatki, ta druga 600tka ktora lezala nieuzywana po 3 rolkach i niezlym przestrzeleniu znalazla w sobie tony smaru ktory tak gesto oblepil migawke ze ta nawet sie nie otwierala a jesli juz raczyla to tylko na jeden listek i tak pieknie caly film byl naswietlony to miejsca w ktorym konczy sie pierwszy listek migawki wiec dla mnie lepszy ten aparat ktory jest w ruchu (bez przesady nie zajezdzony jak taksowka ale tez nie chowany pod kocami w garazu i jeezdzony podczas wielkanocy i pasterki jak lada mojego dziadka ) po wymianie smarow oba aparaty maja sie dobrze, i to jedyne na co mozna w canonach narzekac, na to ze "plyny ustrojowe" migawki nie sa tak trwale jak reszta
pozdrawiam
krzysiek
EDIT:
Jdw tutaj masz info na temat informacji w wizjerze...
Komentarz