View Full Version : [JAK] Zdjecia legitymacyjne

Błajo
13-02-2006, 10:22
Witam,

Bede musial za jakis czas wykonac zdjecia legitymacyjne dla pracownikow mojej firmy. Ilosc bagatela 10 sztuk :)

Chce jednak to zrobic dobrze... Tło już mam czarne lub biale... problem lezy w oswietleniu, niestety nie focilem nigdy w takich warunkach.

Moge na oswietlenie wydac powiedzmy z 500 PLN... Myslalem kupic:

- 2X http://allegro.pl/show_item.php?item=85178024
- No i gniazdo do lamp na szyny do mojego 350D

Teraz jak to ustawic :) Chcialbym uniknac Cieni na tle... co do ustawien aparatu to mysle uzyc Tamrona 28-75 sadze na ISO 400 i F4 nie bedzie zle i te lampki starcza.

I jeszcze jedno: Kostka na sanki ma gniazdo na 2 lampy? Czy trzeba kupic jakies rozdzielacze?

Mam jeszcze Lampe 420EX i dwa halogeny 150W :)

Z gory dzieki za porady!

Vitez
13-02-2006, 13:05
1)
http://www.funsports.pl/zestawy.htm - drugi od gory.

2) f4 to za krotka GO, ustaw co najmniej f 5.6, reszte parametrow wg histogramu (bo lampy nie maja kontroli sily blysku) po wczesniejszym ustawieniu lamp w odpowiedniej odleglosci. Raz ustawione powinny dawac efekt "nastepny prosze" 8)

Błajo
13-02-2006, 18:44
Vitez super! :) Gotowy zestaw... ale prosze doradz jak to ustawic by nie bylo cieni na tle... jedna parasolka na czlowieka a druga na tlo od spodu?

Nie mam pojecia jak to dobrze ustawic... moze te halogeny 150W na tlo a parasolki po bokach...

K2_verti
13-02-2006, 19:05
Najprostsza metoda na zdjęcia legitymacyjne najtańszym kosztem.

Masz krzesło, do krzesła przyczepiasz najtanszą oprawę LH-003 i żarówkę błyskową JH-3200 jak tu (skoro już podaliście nie chce mi sie szukać) http://allegro.pl/show_item.php?item=85178024 pod kątem 45-65 - wszystko 1 metr do 1,5 metra od tła. . Z tyłu wieszasz tło - coś co ładnie odbije błysk z tej żarówki.
Żarówka odpalana od lampy zamontowanej na 350. Ja miałem ustawione w automacie TTL.
Ładnie kadrujesz, ustawiasz czas 1:250 przesłona 5,6 do 8 - kontrolujesz wszystko ISO i robisz fotkę. Jak za jasno to przymykasz, jak za ciemno zmieniasz ISO, przesłonę.
Ja miałem tak ustawione w małym foto sklepiku. I się sprawdzało - spokoro natłukłem takich fotek :D

Błajo
13-02-2006, 19:44
http://img458.imageshack.us/img458/6110/legity5bm.jpg

Dobrze rozumiem? :)

Błajo
14-02-2006, 07:53
Nikt sie nie wypowie? :(

K2_verti
14-02-2006, 09:53
Tak o to chodzi. Tylko pamiętaj o tym aby odsunąć na 1metr krzesło z lampą od tła i żeby lampa tak biła w tło by całe wyładowanie światła lampy było za głową na wysokości korpusu! ja zawsze ustawiałem lampe pod kątem: 45-65 stopni od podłogi :) Jak coś nie będzie wychodziło - trzeba pokombinować :)

Pamiętaj że zdjęcia mają być pionowe. jeżeli będziesz palił lampą trzymaną w pionie - jedna połówka twarzy i ciała będzie lepiej oświetlona.
Żeby to ominąć zrób kadr poziomy a resztę przytnij w PS. Będziesz miał wtedy ładnie oświetlona, równomiernie całą osobę od pasa w górę :)

Miłej zabawy!

Vitez
14-02-2006, 12:49
Vitez super! :) Gotowy zestaw... ale prosze doradz jak to ustawic by nie bylo cieni na tle... jedna parasolka na czlowieka a druga na tlo od spodu?

Nie mam pojecia jak to dobrze ustawic... moze te halogeny 150W na tlo a parasolki po bokach...

Ja tez nie wiem... nigdy nie uzywalem... ale gdybym zakupil, mial miejsce i potrzebe to.. zapytalbym tych z funsports jak toto ustawic - podobno bardzo chetnie doradzjaa w podstawowych studyjnych sprawach.

Drozdi
14-02-2006, 12:57
http://img458.imageshack.us/img458/6110/legity5bm.jpg
Fajny "schemacik" ;-)

Błajo
15-02-2006, 09:45
Jeszcze jedno pytanko... kupie kostke na sanki... ale ona ma jedno wyjscie synch... a lamp bede mial dwie sztuki :) Sa jakies rozdzielacze by je podlaczyc? Czy jak to sie robi?

Il fuoco
15-02-2006, 10:12
a może radiowo? 250 zł kosztuje na allegro zestaw. przynajmniej wczoraj coś takiego widziałem. montujesz taki patent i sprawa załatwiona. albo fotocela w tych żarówkach błyskowych.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86719093

Błajo
15-02-2006, 11:16
Funspotrs ma za 90 pln takie cos:

WYZWALACZ LAMP BŁYSKOWYCH TYPU
"SLAVE". (NA PODCZERWIEŃ)

SŁUŻY DO BEZPRZEWODOWEGO WYZWALANIA LAMP WYPOSA-ŻONYCH W FOTOCELĘ ZA POMOCĄ PROMIENI PODCZERWONYCH,
CO POZWALA UNIKNĄĆ NIEPOŻĄDANEGO WPŁYWU LAMPY WBUDO-WANEJ W APARACIE LUB LAMPY ZEWNĘTRZNEJ UMIESZCZONEJ W STOPCE APARATU NA OŚWIETLENIE PLANU ZDJĘCIOWEGO.
REFLEKTOR ODCHYLANY W PIONIE 0-90°
ZASILANIE 2x BATERIE AA

KuchateK
15-02-2006, 18:05
ale ona ma jedno wyjscie synch... a lamp bede mial dwie sztuki :)
Podepinij jedna lampe a reszta na fotocelach.

Gotowych rozdzielaczy praktycznie nie znajdziesz (istnieja kostki, ale to rarytas). Mozesz samemu ciac przewody i cos pokombinowac, ale po co? Fotocele w zupelnosci wystarcza.

a może radiowo?
Wyzwalacz jest jeden a lampy ma dwie :D

Szkoda pieniedzy. Przewod i fotocele w zupelnosci wystarcza.

Błajo
15-02-2006, 22:10
KuchateK dzieki :)

Drozdi
15-02-2006, 22:46
Błajo napisales ze musisz wykonac zdjecia legitymacyjne. Jak juz zrobisz zdjecia, to co pozniej? Wydruk na wlasnej drukarce, czy ...

Błajo
16-02-2006, 09:49
Drozdi maja byc w postaci cyfrowej :)

KuchateK
16-02-2006, 15:43
Wydruk powinien byc w takiej postaci zeby za 10 lat bylo cos na nich widac. Chyba ze to dokumentow gdzie zdjecia sa skanowane a nie wklejane.

Vitez
17-02-2006, 07:43
Chyba ze to dokumentow gdzie zdjecia sa skanowane a nie wklejane.

Eee... a przeczytales temat watku?

KuchateK
17-02-2006, 17:32
Eee... a przeczytales temat watku?
A gdzie tam niby pisze jak beda umieszczone zdjecia na tych legitymacjach?

Czepiasz sie... Ktos potem przyjdzie, strzeli sobie fote w domu, wydrukuje byle czym do czegos i mu za pol roku wyblaknie albo odpadnie... Albo jeszcze cos innego sie z nia stanie jak ja np. beda laminowac.

Drozdi
17-02-2006, 18:05
Wydruk powinien byc w takiej postaci zeby za 10 lat bylo cos na nich widac...
Czyli w jakiej?

Kurde, ale ja tez tego nie rozumiem. :???:

KuchateK
17-02-2006, 18:26
Czyli w jakiej?
Wydrukowane na odpowiednich materialach a nie "bele czem" co komu pod reke podleci.

Kurde, ale ja tez tego nie rozumiem. :???:
A co tu do rozumienia? Ogladnij swoje dokumenty i popatrz jak sa umieszczone zdjecia.
Przyklady dokumentow ze skanowanymi zdjeciami: prawo jazdy, paszport, dowod osobisty nowego typu... Przyklady dokumentow z wklejanymi zdjeciami: legitymacja szkolna, ksiazeczka wojskowa, karta wedkarska...

Drozdi
17-02-2006, 18:39
Dalej nie rozumiem. Ale mniejsze z tym.