Sigma 70-200/2,8 czy 100-300/f4???? Poradżcie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roqfort
    Bywalec
    • 2005
    • 149

Sigma 70-200/2,8 czy 100-300/f4???? Poradżcie!

Stoję właśnie przed trudnym wyborem... Miałem dzisiaj zamówić tę 70-200/2,8, kiedy pewnien człowiek zaczął mnie przekonywać że model 100-300/f4 jest dużo lepszy. Ta sama szybkość, ładniejszy i ostrzejszy obraz i jego kolorystyka i tylko troszkę ciemniejsze światło.
    Uwielbiam obiektywy typu tele i innych w zasadzie nie używam. MUSZĘ kupić dobre szkło i wiem że będę go eksploatował praktycznie cały czas. Więc chylę głowę przed Wami, staję we włosienicy i pytam nieśmiało.... który kurna? :-)
    PS. Z porad typu Canonowska "L"-ka już się wyleczyłem,
    bo mam spore wydatki niestety...
    Z góry dziękuję :wink:
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

W 70-200/2.8 kusi swiatlo :-) ale wspomniales, ze lubisz tele ...a tele czym dluzsze tym lepsze Ja osobiscie bralbym Sigme 100-300/4 i do tego TC-1.4 Sigmy z ktorym wspolpracuje doskonale.

Komentarz

• Drozdi
      Początki nałogu
      • 2006
      • 418

Moze ten adresik http://www.fredmiranda.com/reviews/showcat.php?cat=37 pomoze Ci w podjeciu decyzji.
      - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• Roqfort
        Bywalec
        • 2005
        • 149

Wygląda na to że 100-300 wychodzi na prowadzenie...

Kocham Was i to forum!
        Dzięki!

Komentarz

• asterix
          Uzależniony
          • 2005
          • 793

a ja bym bral 70-200 i TC sigmy
          Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• mmsza
            Zablokowany
            • 2005
            • 514

Zamieszczone przez asterix
            a ja bym bral 70-200 i TC sigmy
            Trudno ale pamiętaj, że jesteśmy z tobą

Roqfort - oczywiście, że 100-300/4 EX, doskonałe tele.

Komentarz

• asterix
              Uzależniony
              • 2005
              • 793

mi jednak 2.8 sie przydaje czesciej i od f4 bym mial pewny niedosyt
              Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Roqfort
                Bywalec
                • 2005
                • 149

No toś mi namieszał

Lepiej mieć dłuższego czy... jaśniejszego? Odwieczny dylemat mężczyzny rasisty ;-)

Komentarz

• Drozdi
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 418

Ja chyba wciagnalbym 70-200/2.8
                  - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• asterix
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 793

zawsze to mozna zapiac TC i stracic troche swiatla i jakosci (na szczescie nie drastycznie wiele)

a 2.8 sie naprawde przydaje... przynajmniej mi

Komentarz

• cabretti
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 66

Sigma 70-200/2,8 + TC x2 dlaczego bazdziej uniwersalna !!!..........100-300/f4 jest dużo lepszy nie wiem nie macałem ;-)
                      ale jesli chcesz polowć to jasnosc sie przyda !!!
                      CZARNA SKRZYNKA.. SZKIEŁKA... 100 vódki ( już nie pije mam IS ... LATARECZKA :wink: STAŁKI... 50,85,135 m42 MIECH ŻYJE towarzysz CANON
                      w planach coś...;-)

Komentarz

• asterix
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 793

jakie Tc x2... mniejszy starczy

Komentarz

• mmsza
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 514

Zamieszczone przez Drozdi
                          Ja chyba wciagnalbym 70-200/2.8
                          Taa, zwłaszcza, że jej akceptowalna jakość zaczyna się od f4 ;-)

Komentarz

• asterix
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 793

mmsza i tu sie nie zgodze... kuchatek pewnie tez.. 2.8 w sigmie jest bardzo dobry (u mnie na poczatku wymagal regulacji body z racji BF)
                            Ostatnio edytowany przez asterix; 2646.

Komentarz

• mmsza
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 514

Zamieszczone przez asterix
                              mmsza i tu sie nie zgodze... kuchatek pewnie tez.. 2.8 w sigmie jest bardzo dobry (u mnie na poczatku wymagal regulacji body z racji BF)
                              Może masz i rację. Swoją opinię opieram jedynie na jednym egzemplarzu, który miałem nieprzyjemność posiadać niechcący przez kilka dni. ??:

Komentarz

Pracuję...