Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zastanawiam mocno się nad kupnem tego aparatu, ale nastąpiło by to pod koniec maja i w związku mam pytanie jakie przewidywalnie mogą być ceny (na allegro) tego aparatu właśnie na przełomie maja i czerwca???. Pytam ponieważ mam ograniczone fundusze.
I jeszcze jedno pytanie jak to jest z tą ergonomią 350d czy jest aż tak źle??? np w porównaniu do nikona d50, z tego co wiem to po założeniu gripa jest już dużo lepiej, ale czy po tym zabiegu ciężar aparatu zabardzo się nie zwiększy?? A jak się ma sprawa z wizjerem podobno jest bardzo mały jak to wygląda w porównaniu do np. d50???
Moja przygoda z kupnem aparatu zaczela sie chyba w listopadzie zeszlego roku. Zastanawialem sie, sprawdzalem mozliwosci na sucho, bralem pod uwage fakt, iz posiadam od analogowego eos'a szkla ... az w koncu poszedlem do sklepu i zaczalem ogladac, macac i przewracac w lapach. Moje pierwsze wrazenie bylo takie Minolta 5d odpada ze wzgledu na ergonomie, Olympus to samo, wiec zostal Canon i Nikon. Nikon wydal mi (pozdrawiam Vitez) sie calkiem przestarzaly: ciemny wizjer, kiepskie jak dla mnie (jak i w porownaniu do Canona) menu i mimo tego, ze ergonomia duzo lepsza wybralem Canona 350D.
Odnosnie ceny, dlugo to trwalo zanim kupilem i musze stwierdzic, iz ceny prawie sie nie ruszyly. A co do allegro - to na przelomie 2 tygodni, kiedy szukalem sprzetu stwierdzilem, ze mozesz kupic body z KITem za 2600 do 2800 pln. Pisze o tych zweryfikowanych u znajomych i na forum TIPach lub o sklepach. Przypadkiem bedac na gieldzie w Stodole kupilem w starym sklepie z Lodzi (rok zalozenia 1989) u gosci pod 50tke zestaw C350D+KIT za 2750pln + karte CF (pretec 80x) 1 GB za 250 z obietnica zakupu za 350pln szkla 50/1.8.
Moze nieco przeplacilem za body z kitem ale na karcie i obiektywie zyskalem - mam nadzieje, ze na filtrach polarach rowniez cena bedzie nizsza.
2750 PLN i uważasz, ze przepłaciłeś a z jaką gwarancją ?
Ja tez sie zbieram od listopada... ale 2004 Chroniczny brak kasy. ale narazie wyglada, ze marzec będzie tym miesiacem kiedy My dreams come true...
Czy ten aparat jest aż tak mały ?? Trochę się martwie bo mam spore łapy i niewiem jak będzie leżał. Jak będzie na nic to trzeba dokupować grip, ale to dodatkowy koszt, a jak aparat wygląda z gripem ??? Mam nadzieje, że do maja albo czerwaca cena kita spadnie do ok 2400zł. bo tyle był bym w stanie wydać, ale to chyba nierealne.
2750 PLN i uważasz, ze przepłaciłeś a z jaką gwarancją ?
Ja tez sie zbieram od listopada... ale 2004 Chroniczny brak kasy. ale narazie wyglada, ze marzec będzie tym miesiacem kiedy My dreams come true...
... z polska ale dostalem informacje od wlasciciela, ze jak bede upierdliwy to podciagnie mnie z gwarancja do europejskiej.
Nie rozumiem. Jak sprowadzony z niemiec to moze być tylko na gwarancji europejskiej , honorowanej oczywiście przez Canon PL jesli masz dowód zakupu, albo na tzw gwarancji sprzedawcy z która róznie bywa.
Oprócz tego że jest to aparat wchodzisz w system. Weź to tez pod uwagę. U mnie to odegrało główną role. Canon ma mase szkieł i innych dupereli.
Mam 2 znajomych którzy mają Minolte i się pienią że byle przewodu do niej dostać nie mogą (a tak poza tym Minolta sprzedała system Sonemu niedawno)....
Nie wiem jak wygląda Nikon pod tym względem - tzn systemu, szkieł, ich cen, dostępności oraz innych dupereli.
Ciężar gripa zwieksza nieco wagę całości ale jest znośnie a naprawdę z gripem jest superos i o niebo lepiej niż bez. Wg mnie oczywiście. No i do pinowych zdjęc od razu lepiej niżeli cokolwiek innego u konkurencji bez gripa. Gorzej z dostaniem torby pod aparat z gripem ale coś za coś.
Nie rozumiem. Jak sprowadzony z niemiec to moze być tylko na gwarancji europejskiej , honorowanej oczywiście przez Canon PL jesli masz dowód zakupu, albo na tzw gwarancji sprzedawcy z która róznie bywa.
Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie jaka jest szansa na to, że w okolicach maja i czerwca cena za ten aparat będzie w granicach 2400zł (allegro).??? W tej chwili można kupić kit na allegro za ok 2600zł. jest kilka takich ofert i to z gwarancją. Jak według was będzie wyglądała sytuacja z ceną w najbliższych miesiącach??
... jakie przewidywalnie mogą być ceny (na allegro) tego aparatu właśnie na przełomie maja i czerwca???
Moim zdaniem cena wzrosnie w porownaniu do aktualnej
Zamieszczone przez fotol
I jeszcze jedno pytanie jak to jest z tą ergonomią 350d czy jest aż tak źle??? np w porównaniu do nikona d50, z tego co wiem to po założeniu gripa jest już dużo lepiej, ale czy po tym zabiegu ciężar aparatu zabardzo się nie zwiększy??
Ergonomia jest bardzo dobra (jak dla mnie). Z gripem (bardzo dobra)^2
Zamieszczone przez fotol
A jak się ma sprawa z wizjerem podobno jest bardzo mały jak to wygląda w porównaniu do np. d50???
Komentarz