nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zodiakalny Rak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 411

nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

witam ponownie,

jestem po 90 probnych zdjeciach moja nowa 350tka (niestety KITem) i czekam na niedziele na odbior nieco jasniejszej 50tki 1.8; moje pytanie poprzedze przeznaczeniem aparatu;
    niektorzy (podpowiadający mnie wczesniej) wiedza ale … generalnie w moim przypadku bedzie to fotografia akwarium + makrofotografia; i teraz generalne pytanie:
    1. kolega Tomek „gwozdzt” (dzieki) doradzal mnie zakup statywu (pierwszego) za +/- 200 pln bo chyba tanszego nie warto, tak się zlozyło, ze wynegocjowałem 350pln na swoim sprzecie i chciałbym to przeznaczyc zgodnie z zasada, ze nie stac mnie na tanie rzeczy, na statyw velbon’a serpa i tutaj pytanie: 250r, 450r czy 600r? czym sie roznia i czy mnie sie to przyda zakladajac, ze glownie bedzie stanowil nogi aparatu dla fotografowania akwarium i jego mieszkańców?
    2. nie starczylo mnie juz kasy na filtr na szklo ostatnim razem i teraz przy foceniu akwa mam juz smugi odbitych przedmiotow w szybie zbiornika – co polecacie na początek na KITa jak i na 50/1.8?
    3. zakladajac, ze docelowo kiedys powinienem dorobic sie szkla C100/2,8 macro a w tzw. miedzyczasie chcialbym kupic Cosinę 100/3,5 prosze o info w jakiej dobrej cenie mozna kupic uzywane szklo Cosiny lub Soligor, Vivitar i Phoenix?
    4. i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?

pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Zodiakalny Rak; 4383.
    z pozdrowieniami
  • Drozdi
    Początki nałogu
    • 2006
    • 418

Przeczytalem zmeczylem sie zaniemowilem
    - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

1. http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm tu masz porównanie, najlepsza imho propozycja to 600R - najbardziej uniwersalny.
      2. Filtr, jaki potrzebujesze to polar - pokręcisz i przestaniesz widzieć szybę...
      3. W takiej, która Tobie będzie odpowiadać Szukaj
      4. Lampę przy akwarium bym sobie darował, bo więcej z nią raczej będzie problemów i kombinowania, niż pożytku - na wprost nie walniesz...
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Zodiakalny Rak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 411

re: rysiaczek

Zamieszczone przez rysiaczek
        1. http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm tu masz porównanie, najlepsza imho propozycja to 600R - najbardziej uniwersalny.
        2. Filtr, jaki potrzebujesze to polar - pokręcisz i przestaniesz widzieć szybę...
        3. W takiej, która Tobie będzie odpowiadać Szukaj
        4. Lampę przy akwarium bym sobie darował, bo więcej z nią raczej będzie problemów i kombinowania, niż pożytku - na wprost nie walniesz...
        1. ... o statyw zapytalem dlatego, ze roznica w cenie jest bardzo niewielka (nascie pln) wiec trzeba wziac dobry lub najdrozszy z nich - czyli 600r (chyba, ze 750r ... ale on jest niski - 150cm);
        2. ... taaaak, polar - tak po prostu czy sa jakies oznaczenia / nazwy / symbole?
        3. klewa jak mowia koledzy zza wody - tyle, ze i ja to wiem ;-)
        4. jasne, ze nie na wprost ale pod katem i w dodatku z lekkiej "gory" zdjecia wychodza jak marzenie - krewetki obracajace zwir w lapkach

... no ale dzieki, lepiej mi

pozdrawiam
        z pozdrowieniami

Komentarz

• Zodiakalny Rak
          Początki nałogu
          • 2006
          • 411

Zamieszczone przez Drozdi
          Przeczytalem zmeczylem sie zaniemowilem
          ... no to przepraszam - dla poczatkujacych to dla poczatkujacych bo rozumiem, ze przerazilem cie moimi pytaniami !?

... no chyba, ze to w twoim podpisie to tylko zarty tj. posiadanie a nie uzywanie (bez urazy - mam dobry humor)

pozdrawiam
          z pozdrowieniami

Komentarz

• rysiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 897

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
            1. ... o statyw zapytalem dlatego, ze roznica w cenie jest bardzo niewielka (nascie pln) wiec trzeba wziac dobry lub najdrozszy z nich - czyli 600r (chyba, ze 750r ... ale on jest niski - 150cm);
            2. ... taaaak, polar - tak po prostu czy sa jakies oznaczenia / nazwy / symbole?
            3. klewa jak mowia koledzy zza wody - tyle, ze i ja to wiem ;-)
            4. jasne, ze nie na wprost ale pod katem i w dodatku z lekkiej "gory" zdjecia wychodza jak marzenie - krewetki obracajace zwit w lapkach

... no ale dzieki, lepiej mi

pozdrawiam
            1. 750r się składa w mniejszy, ale jest gorszy wg mnie - raz: ma cztery sekcje nóg (mniej stabilny), dwa: jest krótszy, trzy: ma korbkę.
            2. a jasne, są - przede wszystkim filtry kupujesz wg rozmiaru gwintu na obiektywie - masz to napisane gdzieś obok przedniej soczewki na każdym z obiektywów, druga rzecz, to filtr polaryzacyjny kołowy (jest jeszcze liniowy, ale ten może powodować problemy), trzecia to jakość (czytaj cena) - ogólnie polecane sa polary Hoya HMC lub lepsze (czyt. droższe).
            3. no.
            4. aby doświetlić lampą z 'lekkiej góry' musiałbyś ją zdjąć z aparatu (no chyba, że zdjęcia robisz z baardzo bliska), a jeżeli chcesz zdejmować, to potrzebujesz kabelek offshoe cord, zaczyna się drogo robić - to już lepiej w studyjne lampy niewielkiej mocy zaiwestować...
            Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

kolega Tomek „gwozdzt” (dzieki) doradzal mnie zakup statywu (pierwszego) za +/- 200 pln bo chyba tanszego nie warto, tak się zlozyło, ze wynegocjowałem 350pln na swoim sprzecie i chciałbym to przeznaczyc na statyw
              W tych wszystkich Velbonach nie podoba mi się głowica (w moich oczach wygląda jak jakaś taka do video).
              Za 350zł polecam FT-666. Do niego będziesz sobie mógł wybrać głowicę kulową lub 3D. Szukaj go w "Statywy" --> "profesjonalne"
              Abitus.pl - Foto - Video - Biuro

oraz na Allegro, bo te firmy też się tam wystawiają.
              Zarowno poprzedni FT-6101 za 200zł, jak i ten są to chińskie odpowiedniki Manfrotto. Poza ekstremalnymi warunkami terenowymi sprawdzają się przyzwoicie, sam mam ten mniejszy i jestem zadowolony.
              FT-6101 --> M190
              FT-666 --> M055

nie starczylo mnie juz kasy na filtr na szklo ostatnim razem i teraz przy foceniu akwa mam juz smugi odbitych przedmiotow w szybie zbiornika – co polecacie na początek na KITa jak i na 50/1.8?
              Wiadomo - polar :-) Ja używam Hakuba MC i dla mnie wystarcza.

chcialbym kupic Cosinę 100/3,5 prosze o info w jakiej dobrej cenie mozna kupic uzywane szklo Cosiny lub Soligor, Vivitar i Phoenix?
              Uważam, że na Allegro do 400zł używane bez żadnych wad optycznych, koniecznie z dedykowaną soczewką 1:1

i chyba ostatnie pytanie o lampe, nie wydaje sie byc prawdopodobnym aby starczylo mnie tych 10 000 Kelwinow (wykrakales Tomek), ktore posiadam w akwa (niektore fotki wyszly takie sobie przy zastanym) wiec temat lampa: nie bede z nia biegal po kosciolach czy slubach wiec zasobnik akumulatora, lekkosc itd. nie stanowia, potrzebuje dodatkowe swiatlo za tanie pieniazki i nie jestem pewien co do rozpraszacza (nie do konca czuje jego potrzebe) – co polecacie i za ile?
              To nie Kelwinów Ci zabrakło, ale Luksów :-)
              Co do błyskotki, to żebyś nie miał problemów z kompatybilnością w grę wchodzą Canonowskie EX, Sigma EF-500 SUPER i wybrane modele Metza.
              Najtaniej 380EX - używka na Allegro do 400zł. Chyba żebyś trafił używaną 220EX, ale musiałoby to być w granicach 200-250zł, bo więcej nie warto.
              Dalej: kabel.
              Do 220EX konieczny bezwzglęnie. Natomiast przy 380EX możesz kombinować z dyfuzorem (tak jak radził Ci Kolega akwarysta, który posiadał 420EX + LumiQuest Ultrasoft). Choć jeśli chodzi tylko i wyłącznie o akwarium, to ja bym postawił na 220EX + kabel.
              Wbrew pozorom, mocą te lampy praktycznie się nie róźnią!
              Przy kącie błysku dla ogniskowej 28mm (dla cropa 18mm)
              220EX --> GN = 22
              380EX --> GN = 23
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Mam velbona i nie polecam. Głowica (właściwie całość) to plastikowy szajs...Nie mam jakiegoś najprostszego modelu...tam niby wszystko jest łącznie z małą poziomicą :-), pierwsze co padło to korbka do wysuwania głowicy (dwukierunkowa) w górę, później doszły jakieś luzy i pomimo że jest tension control to i tak ma jakieś luzy . IMHO całość zrobiona jest sorry za wyrażenie z gównilitu ... :-) . Kup coś lepszego...
                Ostatnio edytowany przez mirhon; 1582.
                Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Paradox
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 159

Tutaj masz trochę informacji,mam nadzieję że Ci się przyda o ile już tam wcześniej nie byłeś.Pozdrawiam.
                  EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Komentarz

• kami74
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1492

Zamieszczone przez mirhon
                    Mam velbona i nie polecam. Głowica (właściwie całość) to plastikowy szajs...Nie mam jakiegoś najprostszego modelu...tam niby wszystko jest łącznie z małą poziomicą :-), pierwsze co padło to korbka do wysuwania głowicy (dwukierunkowa) w górę, później doszły jakieś luzy i pomimo że jest tension control to i tak ma jakieś luzy . IMHO całość zrobiona jest sorry za wyrażenie z gównilitu ... :-) . Kup coś lepszego...
                    Hmmm... Jak ogladałem Sherpy to dał bym sobie reke uciąć, że glowica jest metalowa
                    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 411

re: gwozdzt

Zamieszczone przez gwozdzt
                      W tych wszystkich Velbonach nie podoba mi się głowica (w moich oczach wygląda jak jakaś taka do video).
                      Za 350zł polecam FT-666. Do niego będziesz sobie mógł wybrać głowicę kulową lub 3D. Szukaj go w "Statywy" --> "profesjonalne"
                      Abitus.pl - Foto - Video - Biuro

oraz na Allegro, bo te firmy też się tam wystawiają.
                      Zarowno poprzedni FT-6101 za 200zł, jak i ten są to chińskie odpowiedniki Manfrotto. Poza ekstremalnymi warunkami terenowymi sprawdzają się przyzwoicie, sam mam ten mniejszy i jestem zadowolony.
                      FT-6101 --> M190
                      FT-666 --> M055
                      Co do sherpy - ogladalem i macalem wlasnorecznie -> wydawal sie byc solidny - no ale z doswiadczeniami sie nie dyskutuje.
                      Co do 6101 jest ok ale nisko (max 1410), czasem robie zdjecia makro z nad zbiornika tj. pod katem i z gory i przydaloby sie te 1600 mm.
                      W przypadku 666 mamy tam glowice 3d (odpada) a zakup kulowej (GL-610X - 99pln) to juz bedzie powyzej 350pln. Sam nie wiem. Poszperam jeszcze w innych statywach FT (tych tanszych i wyzszych) + wymienie glowice na kulowa (jesli sa).

To nie Kelwinów Ci zabrakło, ale Luksów :-)
                      ale temperatura / barwa jest oki

Co do błyskotki, to żebyś nie miał problemów z kompatybilnością w grę wchodzą Canonowskie EX, Sigma EF-500 SUPER i wybrane modele Metza.
                      Najtaniej 380EX - używka na Allegro do 400zł. Chyba żebyś trafił używaną 220EX, ale musiałoby to być w granicach 200-250zł, bo więcej nie warto.
                      Dalej: kabel.
                      Do 220EX konieczny bezwzglęnie. Natomiast przy 380EX możesz kombinować z dyfuzorem (tak jak radził Ci Kolega akwarysta, który posiadał 420EX + LumiQuest Ultrasoft). Choć jeśli chodzi tylko i wyłącznie o akwarium, to ja bym postawił na 220EX + kabel.
                      Wbrew pozorom, mocą te lampy praktycznie się nie róźnią!
                      Przy kącie błysku dla ogniskowej 28mm (dla cropa 18mm)
                      220EX --> GN = 22
                      380EX --> GN = 23
                      http://www.kjsl.com/%7Edave/speedlites.html
                      Kabel? Help - tzn. lampa do lapki z boku na kabelku? Jakim?
                      Bo rozumiem, ze dyfuzor (np. taki jaki sprzedawales z lampa to juz dodatkowe ladne pare zloty)? I od razu dodatkowe pytanie czy do tej 220EX dyfuzor mozna byloby dokupic pozniej czy ona nie jest przystosowana? Bo jesli jednak, idac za doswiadczeniem Tasmy, bede potrzebowal dyfuzora to nie chcialbym sie pakowac w lampe bez mozliwosci podlaczenia dyfuzora?

Dzieki i pozdrawiam.
                      z pozdrowieniami

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Co do 6101 jest ok ale nisko (max 1410), czasem robie zdjecia makro z nad zbiornika tj. pod katem i z gory i przydaloby sie te 1600 mm.
                        W przypadku 666 mamy tam glowice 3d (odpada) a zakup kulowej (GL-610X - 99pln) to juz bedzie powyzej 350pln. Sam nie wiem. Poszperam jeszcze w innych statywach FT (tych tanszych i wyzszych) + wymienie glowice na kulowa (jesli sa).
                        FT-666 ma około 175 cm. Chyba wystarczy?
                        Co do głowicy, to po prostu poproś wybranego sprzedawcę o zmianę 3d na kulową. W 99% przypadków nie będzie problemu. Jak trafisz na pozostały 1% to pójdziesz do innego.

ale temperatura / barwa jest oki
                        Chocby nie była to od czego jest WB :-)

Kabel? Help - tzn. lampa do lapki z boku na kabelku?
                        Ciekawe ile razy jeszcze ten link zapodam ;-)

Jakim?
                        Nazywa się to Off Camera Shoe Cord

Bo rozumiem, ze dyfuzor (np. taki jaki sprzedawales z lampa to juz dodatkowe ladne pare zloty)?
                        około 100zł.

I od razu dodatkowe pytanie czy do tej 220EX dyfuzor mozna byloby dokupic pozniej czy ona nie jest przystosowana? Bo jesli jednak, idac za doswiadczeniem Tasmy, bede potrzebowal dyfuzora to nie chcialbym sie pakowac w lampe bez mozliwosci podlaczenia dyfuzora?
                        220EX to taka niewielka, prosta lampka.
                        http://www.google.pl/search?sourceid...GLD:en&q=220EX
                        Żadnego dyfuzora niestety do niej nie zastosujesz. Ja jednak ciągle bardziej widze lampe na kablu niż dyfuzor.
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• kami74
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1492

Co do sherpy - ogladalem i macalem wlasnorecznie -> wydawal sie byc solidny - no ale z doswiadczeniami sie nie dyskutuje.
                          mirhon nie pisał o Sherpach, pisal o Velbonach, tak doszedłem do wniosku jak jescze raz przeczytalem jego post. Czemu ? bo po pierwsze Sherpy tak jak napisalem maja metalowa głowicę a po drugie napewno nie maja poziomniczki o której mirhon wspominał. I zgadzxam sie, ze pozostałe staywy Velbona oprócz Sherpa sa dosyc tandetne amacałem ich całkiem sporo. Ja jestem zdecydowany na 600R i w tym roku zanabęde sobie.
                          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 411

lampa

A taki temat: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85081727 w kontekscie lampy z dyfuzorem.
                            To, ze 420EX jest ok wiem ale na temat rozpraszaczy/dyfuzorow to jeszcze za wczesnie.

Prosba o info.

Pozdrawiam.
                            z pozdrowieniami

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 411

re: kamil74

Zamieszczone przez kami74
                              mirhon nie pisał o Sherpach, pisal o Velbonach, tak doszedłem do wniosku jak jescze raz przeczytalem jego post. Czemu ? bo po pierwsze Sherpy tak jak napisalem maja metalowa głowicę a po drugie napewno nie maja poziomniczki o której mirhon wspominał. I zgadzxam sie, ze pozostałe staywy Velbona oprócz Sherpa sa dosyc tandetne amacałem ich całkiem sporo. Ja jestem zdecydowany na 600R i w tym roku zanabęde sobie.
                              ... faktycznie sherpy na pewno nie maja poziomiczek (niestety), nie wylapalem tego. Tym lepiej. Na pewno nie kupie statywu ze zdjecia w sieci. W niedziele na gieldzie w Stodole bede musial potestowac te statywy i wybiore jeden z nich:
                              1. Velbon Sherpa 600R (z glowica kulowa);
                              2. FT 666 (ale tylko jesli bede mogl, tak jak sugerowal gwozdzt wymienic bez dodatkowych kosztow glowice na kulowa) - o ile wyda mnie sie lepsza od 600R.

Pozdrawiam i dzieki.
                              z pozdrowieniami

Komentarz

Pracuję...