Bateria w EOS 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Night_Visitor

Bateria w EOS 350D

Witam ! Mam pytanie jak dlugo ładować pierwszy raz baterie w EOS 350D? Czy należy ja dla dobrego sformatowania ładować min 12 godzin. Instrukcja nic nie podaje odnosnie pierwszego ładowania. Z gory dziekuję:smile:
  • tomalxx
    Bywalec
    • 2005
    • 216

Zamieszczone przez Night_Visitor
    (...) Instrukcja nic nie podaje odnosnie pierwszego ładowania. Z gory dziekuję:smile:
    Podaje.

1. Włożyć baterię do ładowarki - zapali się czerwone światełko.
    2. Światełko zielone - bateria naładowana.
    Albo odwrotnie .

Jeżeli nie podaje, to znaczy, że nie trzeba.

Moderatorów poproszę o zamknięcie wątku, bo zaraz będzie: pogooglaj itp.

A tak w ogóle to pogooglaj ;-) .

Komentarz

• mxw
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2315

Zamieszczone przez tomalxx
      Podaje.
      aż sprawdziłem.... i oczywiście nie podaje. ;-)

oczywiście jest podane, jak ładować, wyjmować, przechowywać, wsadzać itp. ale nie jest podane co zrobić przed pierwszym włączeniem aparatu. być może jest to w instrukcji do samej baterii NB-2LH...?

niemniej jednak to jest bateria Li-Ion, która jest dostarczana z aparatem już częściowo (mniej lub bardziej*) naładowana tak, aby można było w pełni sprawdzić działanie aparatu już w sklepie. potem należy jej używać, aż standardowo się wyładuje i już normalnie ładować, co jest opisane w instrukcji.

jest tam też:
      • pełne ładowanie baterii trwa około 90 minut,
      • należy unikać ładowania baterii przez 24h lub dłużej - może ją to uszkodzić.

___
      * he, he, zakładając, że wszystkie baterie są tak samo naładowane, gdy opuszczają fabrykę, to możnaby po napięciu baterii w chwili kupna określać, jak długo nasz egzemplarz aparatu leżał w hurtowni albo jak bardzo był "testowany", zanim do nas trafił
      Ostatnio edytowany przez mxw; 2269.
      pozdro.,
      m.

Komentarz

• Paweł Ubysz
        Coś już napisał
        • 2005
        • 93

Zamieszczone przez mxw
        * he, he, zakładając, że wszystkie baterie są tak samo naładowane, gdy opuszczają fabrykę, to możnaby po napięciu baterii w chwili kupna określać, jak długo nasz egzemplarz aparatu leżał w hurtowni albo jak bardzo był "testowany", zanim do nas trafił
        No nie do konca. w ten sposób mozesz tylko okreslić kiedy była ładowana - czyli wyprodukowana bateria a nie aparat.

Jeszcze jedno - nie zaleca się przechowywania w pełni naładowanych baterii liIon.
        300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• Drozdi
          Początki nałogu
          • 2006
          • 418

Zamieszczone przez Paweł Ubysz
          Jeszcze jedno - nie zaleca się przechowywania w pełni naładowanych baterii liIon.
          Skad posiadasz te informacje? Tego jeszcze nigdzie nie czytalem.
          - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• chomsky
            Początki nałogu
            • 2005
            • 485

Raczej nie nalezy gleboko rozladowywac i przechowywac razladowanych baterii lit-jon. To wiem na pewno.
            czesc.Ch.
            Analog ma "dusze".

Komentarz

• Drozdi
              Początki nałogu
              • 2006
              • 418

Zamieszczone przez chomsky
              Raczej nie nalezy gleboko rozladowywac i przechowywac razladowanych baterii lit-jon. To wiem na pewno.
              Z tym tez sie zgadzam.

Czy ktos moglby potwierdzic, to co napisal Paweł Ubysz?

Tak sie sklada, ze mam jedna naladowana baterie i jej nie uzywam

Komentarz

• Paweł Ubysz
                Coś już napisał
                • 2005
                • 93

Zamieszczone przez Drozdi
                Z tym tez sie zgadzam.

Czy ktos moglby potwierdzic, to co napisal Paweł Ubysz?

Tak sie sklada, ze mam jedna naladowana baterie i jej nie uzywam

http://www.mobility.com.pl/article.php?sid=358

Dla nieklikajacych cytat:

"PRZECHOWYWANIE BATERII – trzeba pamiętać, iż baterie typu NiCd i NiMH powinny leżeć nie naładowane, natomiast LiIon powinno się trzymać naładowane w 40 – 50 %."

Polecam tez:

cytat:
                "High charge levels and elevated temperatures hasten the capacity loss"

tabelka bardzo ładnie pokazyuje zalezność straty pojemności od stanu naładowania przechowywanej baterii.

Nie wiem dlaczego , ale tak jest. Z podobnymi opiniami mozna sie też spotkać na forach modelarskich - a modelarze wiedzą o bateriach naprawdę duzo.
                Ostatnio edytowany przez Paweł Ubysz; 3806.

Komentarz

• Drozdi
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 418

"PRZECHOWYWANIE BATERII – trzeba pamiętać, iż baterie typu NiCd i NiMH powinny leżeć nie naładowane, natomiast LiIon powinno się trzymać naładowane w 40 – 50 %."
                  "powinno" :wink:
                  Wydaje mi sie, ze nie mozna tego interpretowac, w taki sposob:

co do tego cytatu:
                  "High charge levels and elevated temperatures hasten the capacity loss"
                  to za bardzo nie rozumiem co chciales nim wyrazic, bo to chyba nie ma nic wspolnego z naszym tematem, ale moge sie mylic. Moze zle interpretuje Twoje myslenie.

POZDRAWIAM

Komentarz

• Hipek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 167

I co mi przyjdzie z "naładowanej w połowie" bateri jak wysiądzie pierwsza? Na takiej też nie ujadę długo w plenerze.....
                    20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• Paweł Ubysz
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 93

Dla mnie wszystko jest jasne.

Oczywistą sprawą jest że jak wychodzę gdzieś z aparatem to mam ze sobą świeżo naładowane baterie. A jak wracam to nie ładuję ich od razu tylko przed następnym foceniem.

Zwróćcie uwagę na to że napisałem o przechowywaniu - czyli przetrzymywaniu przez dłuższy czas w pełni naładowanych baterii. Zas cytat w pełni potwierdza moja tezę - przechowywanie w pełni naładowanej baterii powoduje szybszą utratę pojemności. Drugim z czynników przyspieszających utratę pojemności jest wzrost temperatury przechowywanej baterii ale obe te czynniki sa niezależne.

Wniosek - baterii LiIon nie należy przechowywać w pełni naładowanej - pozwoli to wyeliminowac przynajmniej jeden z czynników odpowiedzialny za utrate pojemności tejże baterii.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Przechowywanie przez długi czas akumulatorków Li Ion w stanie w pełni naładowanym nie jest możliwe ze względu na ich samorozładowanie
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Paweł Ubysz
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 93

Zamieszczone przez piast9
                          Przechowywanie przez długi czas akumulatorków Li Ion w stanie w pełni naładowanym nie jest możliwe ze względu na ich samorozładowanie
                          samorozładowanie LiIonów jest niewielkie - około 5% pierwsze 24 godziny po naładowaniu a nastepnie 3% na każdy miesiąc przechowywania. Ale masz rację - po pierwszych 24 godzinach nie będą już w pełni naładowane.

Komentarz

Pracuję...