Gdzie zrobic odbitke w formacie A1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elandril
    Bywalec
    • 2004
    • 136

Gdzie zrobic odbitke w formacie A1

Witam.
    Ktos ma doswiadczenia z jakimis firmami, ktore zajmuja sie tak duzymi odbitkami? W jakiej firmie najlepiej wywolac takie zdjecie, zeby nie zawiesc sie na jakosci, czy 1200 dpi wystarczy, w jakiej cenie, itp. Zdjecie z Canona 350D, bez kadrowania w komputerze, czyli w maksymalnym rozmiarze. Czy interpolujecie zdjecia, zeby lepiej wygladaly w takim rozmiarze?
    Portfolio, Blog
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Zamieszczone przez Elandril
    Witam.
    Ktos ma doswiadczenia z jakimis firmami, ktore zajmuja sie tak duzymi odbitkami? W jakiej firmie najlepiej wywolac takie zdjecie, zeby nie zawiesc sie na jakosci, czy 1200 dpi wystarczy, w jakiej cenie, itp. Zdjecie z Canona 350D, bez kadrowania w komputerze, czyli w maksymalnym rozmiarze. Czy interpolujecie zdjecia, zeby lepiej wygladaly w takim rozmiarze?
    Hmm.. a jak to wyliczyłeś jeśli można spytać?
    A1 to jakieś 60x90 cm (dokładnie 594×841 mm) ,a to jakieś 23x33 cale
    rozdzielczość maksymalna w 350d to 3456 x 2296 co przy wymaganych 1200 DPI to będzie rozmiar jakieś 2,88 x 1,19 cala - co raczej nie daje rozmiaru A1
    Wg mnie zdjęcie w tym rozmiarze powinno mieś co jakieś 150 DPI albo nawet mniej bo przecież nikt tego z 5 cm nie będzie oglądał - raczej z metra-dwóch przy takim rozmiarze..

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• nastier
      Uzależniony
      • 2005
      • 686

zajrzyj tutaj:

najlepiej napisac mejla, odpisuja dosc szybko i rzetelnie.

fotoblog

Komentarz

• Elandril
        Bywalec
        • 2004
        • 136

Nie wyliczylem tego, tylko szukalem cennikow w internecie. Znalazlem strone (http://www.trasecom.pl/cennik/cennik.php), gdzie mozna wywolac zdjecie w formacie A1 w rozdzielczosci 1200 dpi, chyba ze cos zle czytam. Jezeli tak to mnie poprawcie.
        Portfolio, Blog

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Nie wyliczylem tego, tylko szukalem cennikow w internecie. Znalazlem strone (http://www.trasecom.pl/cennik/cennik.php), gdzie mozna wywolac zdjecie w formacie A1 w rozdzielczosci 1200 dpi, chyba ze cos zle czytam. Jezeli tak to mnie poprawcie.
          Cos mi sie wydaje, ze powinno byc 120/240/300/400dpi :-)

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
            Cos mi sie wydaje, ze powinno byc 120/240/300/400dpi :-)
            Może i jest 1200 DPI ;-) ale pewnie z jakiejś "ścianki" 20 Mpixeli albo programu graficznego. Pisałem o tym że z takiej rozdzielczości jak w 350D i zadanych parametrach nie da się uzyskać tego w przyzwoitej jakości

Pozdrawiam
            Artur Starz
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• SebastianD
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 34

jest taki punkt w Poznaniu. Zajrzyj na stronę (chociaż nie działa ona do końca poprawnie, ale chociaż znajdziesz namiary telefoniczne, żeby pytać dalej)

robią fajne rzeczy - możesz mieć odbitkę o maksymalnej szerokości 1,20 metra i długości - huhu i jeszcze trochę.

NIE JEST TO WYDRUK - mają specjalną NAŚWIETLARKĘ, która wykorzystując jakąś przedziwną laserową głowicę w systemie RGB NAŚWIETLA zdjęcia na papierze foto Kodaka, podawanym z roli (o szerokości 1,20 metra właśnie). Dostępny jest papier mat i połysk. Jakość jest super - faktycznie jak naświetlanej odbitki. Warto jednak poprosić o podesłanie profili barwnych do Photoshopa i odpowiednio podciągnąć foty (w razie potrzeby - służę odpowiednim info i plikami), bo bez tego można się rozczarować kolorami - ale to dotyczy także każdego "zwykłego" minilabu.
              Canon dSLR + szkieł parę...

Komentarz

• cood
                Coś już napisał
                • 2006
                • 94

nie wywolac zdjecie tylko naswietlic film. naswietlanie filmu to jeden z procesow druku (ofsetowego, sitodruku itp). firma do strony ktorej podales link ma niewiele wspolnego z wykonywaniem odbitek foto.

pozdrawiam

a.
                cood [czyt. kud]
                http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
                przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
                moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• yarcio

Jesli mozna to podlacze sie do pytania bo nie wiem czy dobrze rozumiem...
                  Czy firmy ktore podaliscie (fotoviva i fotoexpress) maja mozliwosc zrobienia duzego plakatu z filmu 35mm czy nie? jak im zapodam klisze z wywolanym juz filmem z ktorego chce jedno zdjecie to naswietla mi ja i zrobia plakat 70x100??

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

Zamieszczone przez yarcio
                    Jesli mozna to podlacze sie do pytania bo nie wiem czy dobrze rozumiem...
                    Czy firmy ktore podaliscie (fotoviva i fotoexpress) maja mozliwosc zrobienia duzego plakatu z filmu 35mm czy nie? jak im zapodam klisze z wywolanym juz filmem z ktorego chce jedno zdjecie to naswietla mi ja i zrobia plakat 70x100??
                    Lepiej zanieś im wysokiej jakości skan. (tak co najmniej z 4000dpi, to i tak będzie większy plik niż z większości cyfer)

Komentarz

• SebastianD
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 34

ja pisałem o robieniu dużych formatów z plików cyfrowych, nie filmu 35mm. A skan 4000dpi z 35mm filmu... hmmm...
                      Canon dSLR + szkieł parę...

Komentarz

Pracuję...