mam 10D i zauwarzyłem ze Auto Focus niestety nie zawsze działa jak należy, poszperałem w inetrecie i rzeczywiście okazało sie ze inni uzytkownicy tez mają z tym problem , podobno nie da sie tego naprawić, czy to prawda?
AF problemy
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
a mozesz pokazac jak wygladaja te problemy? bo niektorzy szukaja ich na sile.. ;-) -
Jeśli wierzyć temu co piszą, to 300d ma podobne problemy. Pomijam kwestię umiejętności obsługi i doświadczenia fotograficznego, co stanowi mimo wszystko większość pośród wszystkich nieostrych zdjęć.
Chodzi tutaj o to, że 7-mio polowy system autofokusa w 10D i 300D został wzięty z Elana - jak można o tym poczytać tutaj: http://www.canondslr.com/articles/af...acy/index.html
Może właśnie ten artykuł (dzięki tu za link Michałowi Czacharowskiemu
) coś wyjaśni?
Komentarz
-
Z artykułu wynika jakaś dziwna przypadłość 10D, że przy obiektywach o jasności 2.8 i jaśniejszych aparat ma nadwrażliwość AF-u? Czy dobrze zrozumiałem?pzdr
Qiq
~~~~~~
http://www.plonacypromyk.i365.pl
EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
Benbo Trekker + Manfrotto 141RCKomentarz
-
Nie specjalnie znam sie na technice i jakichs wykresach... dodajmy jeszcze stopien opanowania angielskiego
, podałem linka, bo może ktoś z tego artykułu wyciągnie jakąś wiedzę
. Jedyne, co mi utkwiło to Konkluzje i taki oto tekst:
As I argue in my "Flaw in 10D's AF Design" article, the Elan 7's AF system was adequate for the full-frame film camera, but is not adequate for a 1.6x crop digital camera with 7.4 micron pixels. The same inconsistency presented in this test would be less visible with Elan. 10D and Elan's AF sensor just don't get along well.
Pozostawiam to do indywidualnych ocen, tak jak kwestię ostrości w 10D/300D - za każdym razem podkreślając, że brak ostrości najczęsciej bierze się z błędu fotografującego. Najczęściej, choć chyba nie zawsze...
Komentarz
-
Jesli 10D i 300D maja problemy z AF to wszystkie kompakty mozna wyrzucic do kosza tuz po zakupie - taka maja skutecznosc AF
Komentarz
-
Generalnie nie maja problemu z AF.Zazdroszczę użytkownikom posiadającym sprawny sprzęt, warty wydanych na niego pieniędzy.Jesli 10D i 300D maja problemy z AF
Niestety,no niestety są pojedyńcze modele ,w których AF myli się.
Błąd ten jest zawsze powtarzalny w danym modelu i ma postać przedniego lub tylnego ostrzenia, tzn aparat wyostrzy nie tam gdzie celujemy.
Mój 10D ma frontfokus i przebywa właśnie w serwisie za Odrą.Myślę, że nie ma możliwości zeby sie tego nie dało naprawić.podobno nie da sie tego naprawić, czy to prawda?
W moim przypadku,uwierzcie nie szukałem na siłe problemu.Byłem niezadowolony ze zdjęć i chciałem znaleźć przyczynę.Wydrukowałem tablice (za radą userów OnePhoto zmodyfikowałem ją),umieściłem pod kątem 45 stopni,dobrze oświetliłem i obfociłem.jak wygladaja te problemy? bo niektorzy szukaja ich na sile..
No i potwierdziło się najgorsze,czyli rozjechanie płaszczyzny ostrzenia.
Problem ten był wielokrotnie opisywany na pl.rec.foto.cyfrowa.
Muszę jednak zaznaczyć,że było tam wiele gdybania.
Np.ze z jednym obiektywem sa problemy a z innym nie i że trzeba wysłać do serwisu wszystkie obecne i przyszłe szkła.
Ja osobiście wyrobiłem sobie swoje zdanie na ten temat:
-błąd szybciej zauważy się na ostrych i jasnych obiektywach-możliwie mała GO
-powinien występować na wszystkich,lub nie występowac na wszystkich szkłach podpiętych do danego body zgodnych mechanicznie i softwarowo z bagnetem EOS.
-spowodowany jest niezgraniem odległości-szkło/lustro/pryzmat, szkło/matryca, szkło/lustro(małe)/czynne pole AF.
-powinien(oby) być naprawialny.
w/w dystanse są i powinny być przed sprzedaża nastrojone.Jeżeli lustro jest zwichrowane to da się je przecież wymienić.
To tyle.Czekam jeszcze ok 4tygodni i zobaczymy.
PozdrawiamKomentarz
-
To chyba mozesz mi zazdroscicZamieszczone przez SkibiZazdroszczę użytkownikom posiadającym sprawny sprzęt, warty wydanych na niego pieniędzy.
Niestety,no niestety są pojedyńcze modele ,w których AF myli się.
. (nie to zebym cie dobijal
)
Bawilem sie i minimalna GO, ostrzy tam gdzie chcialem, juz pare setek z 10D mam i z ogromnej wiekszosci jestem zadowolony. Jak juz mial ostrosc nie bardzo tam gdzie chcialem to z powodu mojej niedopracowanej kontroli nad GO, oraz lapaniem ostrosci a potem przekadrowywaniem.Komentarz
-
Naprawdę Tobie zazdroszcze.
Przyznam się,że załowałem,że nie kupiłem D100.
Był moment,że zamiast wysłać do serwisu chciałem go sprzedać.Przed sprzedażą musiałem jednak kupić inny.Oglądałem dwie sztuki.( z software 1.0.1-nie ma wplywu na dzialanie AF jednak uwidacznia wiek zejscia do hurtowni)
Wszystkie były walnięte.Pomysł upadł.Body z nowym rokiem pojechało do serwisu.
PozdrawiamKomentarz
-
Made in Japan.
Myślę,że chyba troche przesadzasz.Canon to nie jest tak czysta firma foto jak Nikon,ale jednak wniosła ogromny wkład w historie slr.
Twoje zdanie opiera sie na obiegowych,podwórkowych opiniach.Komentarz
-
Komentarz
-
Mysle, ze nadal to jest dobry aparat.Sztuki wadliwe nie powinny przeciez przyćmić tego faktu.Alternatywny,ale ciut droższy z innej firmy jest zapewne opisywany na innym forum.
Sprzedawca w sklepie,czy TIP oferujący dziewiczy towar może nie byc zorientowany o wadzie towaru.Najczesciej nie ogląda wczesniej sprzętu.Nadal planuje zakup 10D i boje sie raczej nieuczciwosci/nierzetelnosci sprzedawcy niz niefartownego egzemplarza.
Myślę,że w swietle tego co obecnie wiemy,powinienes sam zadbac o sprawdzenie zabawki przed zakupem.
Pozdrawiam i powodzeniaKomentarz
-
Ja slyszalem troche podobna opinie, ale na zasadzie celowosci a nie wyczerpywania zapasow. Zeby szybko i skutecznie wejsc na rynek z odpowiednim produktem a jednoczesnie zaoszczedzic na jego opracowywaniu - wypuszca sie na rynek pierwsze partie niezbyt udanych produktow, praktycznie nadal testowych. Klienci, przyzwyczajeni do firmy i tak to wybacza, zalujac pieniedzy by kupic nowy sprzet innej firy wola oddac niefartowny model do serwisu. Producent - wg zgloszen usterek i niescislosci z serwisow wprowadza kolejne zmiany w kolejnych partiach produktow, ktore sa coraz lepsze ... az do czasu stworzenia nowego produtku tej samej klasy zastepujacego starszy - wtedy znowu partie starego modelu sa robione z coraz mneijsza starannoscia przez coraz slabsze fabryki (10D jeszcze nie ma nastepcy ale o 1D juz bym sie obawial, tak samo G3, A40 itp).Zamieszczone przez ArekNadal planuje zakup 10D i boje sie raczej nieuczciwosci/nierzetelnosci sprzedawcy niz niefartownego egzemplarza.
I to nie jest tylko Canona polityka. Taniej wychodzi potestowac na pierwszych uzytkownikach nowy sprzet niz spoznic sie o jakies pol roku przeznaczone na testy z wejsciem na rynek. Nikon tak robi - spoznil sie z D70, ale sadze ze dzieki temu bedzie to bardzo udany produkt, ktory jednak wygryzie 300D (o ile Canon znowu czyms nie sypnie - marketingowo tanim i dobrym ale troszke zbyt wczesnie wypuszczonym).
Mala dewiacja od tej zasady - czasem bywa tak ze pierwsza partia jest super,hiper by zachecic do nowej serii, nowej kategorii produktow firmy. Ja chyba tak mialem z moim G3 - jednym z pierwszych jakie byly wyprodukowane, zadnych problemow, minimalna ilosc hot pixeli, zero dead pixeli itp.Komentarz
-
czy da to sie naprawić?
czy obejmuje to gwarancja (sprzet jest oczywiście od sasiadów zza Odry)?
ile to ewentualnie kosztuje?mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.plKomentarz
-
Mój sprzęt jest nowy z dwuletnia gwarancją Euro.
Mam nadzieję,że to będzie naprawione/wyregulowane (bo powinno byc w fabryce)
Ja za to nic nie zapłacę,tyle ze mam miesiąc bez aparatu.
Wysłałem bez szkieł.
W Warszawie na Zytniej robią juz obecnie taką kalibrację,z tym że wymagają obiektywów.Dla mnie jest to bez sensu,jak za rok wymienię sobie szkło to niby mam znowu wysłac i zapłacić za usługę (ok.100 pln) i za transport kurierem.
O szkodach moralnych już nie wspomnę.
Jeżeli nawet robili by to za darmo z dojazdem własnym do klienta,to i tak bym uważał ze aparat mam nadal walnięty.
Dlatego wysłałem przez TIPa za Odrę, bo tam mam gwarancję i nadzieję na bardziej wyszkolony serwis.
Wysłałem bez obiektywów,poniewaz uważam że Body to zgodnie ze specyfikacja techniczną ma bagnet EOS i do takiego ma być wykalibrowane,bez względu jaki mam obiektyw,lub jaki kiedyś będę miał.(z wyjątkiem nieupgradowanych CPU w starszych sigmach czy innych co wszyscy wiedzą)
PozdrawiamKomentarz
Komentarz