Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
sie ma
Mam sigme przez przypadek do wtorku bo w sklepie nie bylo canona.
Czy ktos z szacownego forum mial 105mm sigma i 100mm canon.
Interesuje mnie czy warto doplacic 170 euro czy dac se break.
Czy widac roznice wiem ze jesli chodzi o szybkosc to jest , przekopalem yahoo i google i kazdy mowi canon super ale sigma tez jak za to kase,ale mi nie chodzi o kase bo to nie duzo tylko czy to zobacze jak doplace czy lepiej roznice dolozyc do czegos szerokiego bo dzis pozbylem sie 17-85.
Dzieki za podpowiec
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
mam 3 dni na decyzje wiec sprobuje cos znalesc w nim nie tak , dzis tamronem bawilem sie w sklepie i jakos dziwnie chodzil.
canona brak wiec nie bylo porownania wogole jak jakies fajne szkolo to tylko na zamowienie, niby stolica i najwieksze sklepy body po 8 tys euro na wystawach a pomacac nie ma jak szkla
to nie tylko do makro ma byc chcialem tez czasem gdzies do jakiegos pubu na live band wpasc i popstrykac bez oslepiania muzykow.
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
sie ma
Mam sigme przez przypadek do wtorku bo w sklepie nie bylo canona.
Czy ktos z szacownego forum mial 105mm sigma i 100mm canon.
Interesuje mnie czy warto doplacic 170 euro czy dac se break.
Czy widac roznice wiem ze jesli chodzi o szybkosc to jest , przekopalem yahoo i google i kazdy mowi canon super ale sigma tez jak za to kase,ale mi nie chodzi o kase bo to nie duzo tylko czy to zobacze jak doplace
Miałem starszą wersję Sigmy 105 i AF w niej był przeraźliwie wolny. Nie wiem jak w tej nowszej, ale w opisach znalazłem, że nowsza zachowała wszystkie cechy swojego poprzednika, przy czym została zoptymalizowana pod kątem wykorzystania z lustrzankami cyfrowymi tj. ma zmniejszoną aberrację chromatyczną i poprawione powłoki przeciwodblaskowe. Jeżeli tak jest w istocie tzn. że silnik AF pozostał ten sam.
Z reguły w fotografii makro raczej ostrzy się ręcznie i najlepiej nie pierścieniem tylko przybliżając/oddalając się razem z aparatem. Znam jednak osoby, które korzystają z AF, i potrafię to zrozumieć, w szczególności, że matówka 350D jest czysta jak łza, i nie łatwo wyostrzyć tam gdzie się chce, a taki motylek może szybko uciec :smile:
Powiem tak, skoro masz Sigmę do dyspozycji to oceń jej szybkość w porównaniu do np. tego 100-400. Jeżeli będzie zadowalająca, a masz budżet ograniczony, to bierz Sigmę. Jeżeli budżet nie gra roli, to brałbym Canona.
Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
czy lepiej roznice dolozyc do czegos szerokiego bo dzis pozbylem sie 17-85.
Po sprzedaży 17-85 Twój najszerszy obiektyw to 50/1.8. Wąsko! Moim zdaniem będzie Ci brakować standardowych kątów. Ja bym koniecznie odkładał na zoom z zakresu 17-50, a jeżeli stałkę to coś na 24mm ew. 28mm.
Czy ktos z szacownego forum mial 105mm sigma i 100mm canon.... dzis tamronem bawilem sie w sklepie i jakos dziwnie chodzil...
Tamron 90/2,8
Tokina 100/2,8
Sigma 105/2,8
Canon 100/2,8 (stary, non USM)
a nawet Cosina/Soligor/Vivitar/Phoenix 100/3,5
---------------------------------------------
W zastosowaniach makro naprawdę trudno dopatrzyć sie różnicy w zdjęciach. I tak przymykasz do f/22 i zwykle ostrzysz ręcznie.
Wyróżnia sie nowszy Canon 100/2,8 USM, ale raczej w zastosowaniach poza makro, właśnie dzięki cichemu i szybkiemu napędowi autofokusa.
Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
...chcialem tez czasem gdzies do jakiegos pubu na live band wpasc i popstrykac bez oslepiania muzykow.
EF 50/1,4 USM
EF 85/1,8 USM
EF 100/2 USM Ciche i jasne.
co do sigmy to pierwsze wrazenia nie jest tak zle jak ludziska pisza na necie jest wolne ale szklo ok ,makro hmm robali nie znalazlem za duzo tylko jakies kwiaty roze dzikie juz tu kwitna ale ogolnie szaro bylo jak zwykle tu jak nie pada to szaro jak nie szaro to pada i szaro ahaha :-)
Ale chyba doloze do canona nie umialem jej trzymac lapska mi sie trzesly jak po 3 dniowym party szczegolnie ze pierscien przy ostrzeniu sie obraca a tam bylo mi najwygodniej zlapac ale to juz moje przyzwyczajenie. Bylem na koncercie Hey w niedziele i dalo sie odczuc roznice napedu i czasami sie AF szalal nie chcial sie ustawic wiec przeszedlem na reczne.Szklo godne polecania ale ide zamowic canona zobacze ..moze jednak podpasuje jak nie to 85mm ktora wszyscy chwala.
To byl moj 1 koncert w localu z aparatem ciemno ciemno i ten balans bieli co 3 sek inne swiatlo a hey upodobal sobie duzo czerwonego i ten zolty co zabijal mi all , w sumie ogladajac fotki kolegow z forum z koncertu mowilem sobie fajne ale teraz powiem panowie chyle czola wczoraj doswiadczylem koncertu w ciasnym pomieszczeniu i wiem ile trza sie natrudzic w takich warunkach.
Dzieki za pomoc i pozdrawiam
Komentarz