Budowa obiektywów. Jak oceniać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Budowa obiektywów. Jak oceniać?

Hej!

Czytam już jakiś czas to forum i np. jest wiele głosów, że Tamrony/Sigmy mają siakąś taką budowę kiepską i jak ktoś ocenia obiektyw to mówi "optycznie świetny, ale ta budowa..".

I ja do Was z takim pytaniem: o co tu chodzi?
    Miałem wcześniej Sigmę, teraz mam inną; mam Tamrona - i no nie wiem o co chodzi z tą ich "kiepską budową". Z Canonów to miałem EF 50 f/1.8 i 70-200 f/4 - no i tyle ("aż") że ten drugi nie ma pompki, jest uszczelniony i jest FTM.

No ale o co chodzi z tą kiepską budową? Czy np. o takie pierdoły, że przełącznik AF/MF w Sigmach "gorzej" się przełącza niż w takim Tamronie? FTM tu nie biorę pod uwagę, bo to kosztuje po prostu.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

chodzi chyba generalnie o jakość i solidność wykonania wykonania, materiały użyte w produkcji, np o to czy posiada metalowy bagnet itp
    Ostatnio edytowany przez TommyTheCat; 1156.
    Canon 30D

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

No to Tamron ma metalowy bagnet, jest z plastiku tak jak i Canon ktorego mialem w lapie (bo 70-200 chyba z metalu nie jest?), nic nie trzeszczy, chodzi plynnie, pod ciezarem sie nie wysuwa.. to ja juz nic nie kumam.

Komentarz

• p13ka
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1013

Zamieszczone przez dentharg
        Z Canonów to miałem EF 50 f/1.8 i 70-200 f/4 - no i tyle ("aż") że ten drugi (...), jest uszczelniony (...)
        Ten drugi nie jest uszczelniony.
        (bo 70-200 chyba z metalu nie jest
        To konstrukcja hybrydowa, częściowo z plastiku i metalu (poza mocowaniem bagnetowym pierścienie ostrości i zoomu też są metalowe).

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

Zatem co tak naprawde przesadza o "zlej" budowie? Dla mnie jedynymi wadami moich Tamrona i Sigmy jest to, że ich konstrukcja to pompka. A, no i ta sigma kreci mordka, ale to kwestia ceny.

Komentarz

• towersivy
            Uzależniony
            • 2005
            • 992

Jakto pompka?? To normalne zoomy a nie zadne pompki.

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

Zatem co tak naprawde przesadza o "zlej" budowie? Dla mnie jedynymi wadami moich Tamrona i Sigmy jest to, że ich konstrukcja to pompka. A, no i ta sigma kreci mordka, ale to kwestia ceny.
              No dobrze, ale teraz mówisz o dwóch różnych rzeczach. Rozwiązania konstrukcyjne ("pompki", kręcące mordki, przełącznie AF/MF, blokada tubusa zapobiegająca wysunięciu, kręcący się pierścień ostrości przy focusowaniu itd.) to jedno, a jakość materiałów z których zbudowane są obiektywy to drugie.
              Rozumiem, że dyskutujemy o tym drugim, bo pierwsza kwestia jest oczywista.
              Zatem co tak naprawde przesadza o "zlej" budowie?
              1. Pieniądze. Skoro ma być szkło lekkie i tanie i musi być widać, że to amatorski produkt...
              2. "Feeling" użytkownika i jego opinia o jakości obudowy.
              Weź do ręki Tokinę 19-35 i Tamrona 19-35. W porównaniu do tego drugiego Tokina robi wrażenie solidnej i zwartej konstrukcji. Cenowo są zbliżone.
              Nie mówię już o takim "pancerniaku" jak Tokina 28-70, którą można gwoździe wbijać. Porównaj ją do Tamrona 28-75 - Goliat i Dawid, a poziom cenowy podobny.
              Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

• dentharg
                Uzależniony
                • 2005
                • 867

Przymierzam się do zakupu czegoś z regionu 17-35 Tamrona (na 17-40L nie mam kasy) i stad moje pytania. Sprobuje gdzies namierzyc tutaj (Niemcy/Furth) ta Tokine i faktycznie wziac do golej lapy i porownac.
                Ostatnio edytowany przez dentharg; 2052.

Komentarz

• pantomas
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 117

Zamieszczone przez p13ka
                  Nie mówię już o takim "pancerniaku" jak Tokina 28-70, którą można gwoździe wbijać. Porównaj ją do Tamrona 28-75 - Goliat i Dawid, a poziom cenowy podobny.
                  Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ? Zauważyłem że na forum te dwa obiektywy są oceniane odwrotnie w tej kwestii . Wbijać gwoździe a je fotografować to dwie różne sprawy :wink:

Komentarz

• p13ka
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1013

Zamieszczone przez pantomas
                    Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ?
                    Oczywiście, że jedno nie musi iść w parze z drugim, super gdyby jednak tak było. ELki mają w założeniu być właśnie takie.

Wątek jak rozumiem dotyczy budowy obiektywów/jakości użytych materiałów, a nie jakości optycznej. Dlatego właśnie wymieniłem dla przykładu właśnie te Tokiny. Z tego co czytałem, to analogowcy chwalą sobie jakość optyczną Tokiny.

Komentarz

• Hipek
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 167

Zamieszczone przez pantomas
                      Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ? Zauważyłem że na forum te dwa obiektywy są oceniane odwrotnie w tej kwestii . Wbijać gwoździe a je fotografować to dwie różne sprawy :wink:
                      Do gwoździ zasadniczo służy młotek - tańszy i bardziej poręczny
                      20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• kami74
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1492

Zamieszczone przez mmsza
                        Tamron (28-70) to bardzo dobry optycznie obiektyw ale bardzo jestem ciekawy czy po ok 10 letnim używaniu będzie w takiej kondycji w jakiej spotyka się 10-letnie L'ki.
                        Oczywiście, że nie będzie. Ale za cene L-ki kupisz 4 Tamrony a 2,5 letni Tamron konstrukcyjnie chyba dorówna 10 letniej Lce
                        5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                        MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Jakby ktos chcial sprawdzic jak sie sprawuje 2 letni Tamron to zapraszam do macania 8) - uzywany jako podstawowy obiektyw przez te lata i wcale nie oszczedzany... jakies 80% moich zdjec to wlasnie z niego.

Komentarz

• pantomas
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 117

Zamieszczone przez p13ka
                            Wątek jak rozumiem dotyczy budowy obiektywów/jakości użytych materiałów, a nie jakości optycznej.
                            Tak , to był lekki OT , żeby Tradycji stało się zadość . Ale z drugiej strony wiele jest plasticzanych obiektywów wyglądających jakby wydarto je z jakiegoś kompaktu a zaskakująco dobrych optycznie ( np. kity ) . Sądzę że nie powinno się rozdzielać tych dwóch kwestii .
                            Zamieszczone przez p13ka
                            Dlatego właśnie wymieniłem dla przykładu właśnie te Tokiny. Z tego co czytałem, to analogowcy chwalą sobie jakość optyczną Tokiny.
                            Również na forum Nikona są bardzo cenione ( także do cyfry ) . Czyżby u Canona zawinił zbyt silny filtr AA , czy też są inne przyczyny ?

Komentarz

Pracuję...