View Full Version : dym, unosząca się para

Przemek Białek
01-02-2006, 16:19
mam pytabe jak najlepiej oswietlic zeby dobrze wyeksponowac unoszace sie dym lub tez pare wodna (np z filizanki kawy)

kiedes robilem fotke 5 palcych sie papierosow i pamietamo swietlalem 2 lampkami z boku i jedna z dola spod szyby, jednak efekt nie byl do konca taki jakbym chcial, duzo musialem w szopie siedziec nad tym, oczywisicie na ciemnym tle.

prosze o pomoc

oto link z tym zdjeciem
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891089834303179

CYNIG
01-02-2006, 16:21
mam pytabe jak najlepiej oswietlic zeby dobrze wyeksponowac unoszace sie dym lub tez pare wodna (np z filizanki kawy)

Polecam swiatlo kontrowe na sam dym/pare wodna i ciemne tlo

Pszczola
01-02-2006, 19:49
Para z filizanki z kawa na zdjeciach reklowamych to zwykle nie jest kawa (bo kawa lubi na skrajnie czarna wychodzic), a opary kawowe, taklze czesto nie sa kawowe (dosc powszechnie stosowany jest trick z 'cieplym lodem' tj, zestalonym CO2).

minek
01-02-2006, 20:12
dosc powszechnie stosowany jest trick z 'cieplym lodem' tj, zestalonym CO2.
Suchym lodem. Ciepły to on nie jest (-:

Przemek Białek
02-02-2006, 09:35
a jak to zrobic???

SimOn!
02-02-2006, 11:57
Kupic suchy lod i juz. Np TU (http://www.linde-gaz.pl/international/web/lg/pl/likelgpl.nsf/docbyalias/prod_suchylod)

b'Art
03-02-2006, 08:49
mam pytabe jak najlepiej...
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891089834303179

Przemek prześlij zdjęcie na PM - link mi nie działa

fotosynteza
02-04-2006, 21:35
Jak ja robiłem zdjecia gorącego barszczu czerwonego z pasztecikiem mocno szukałem sposobu na zrobienie dumu. Wszystko sporowadziło sie do wdmuchania przez słomkę dymu tytoniowego i niestety widać ze to nie para

Kwestia wazna to taka że jak wyświetlisz dobrze dym to wtedy fotografowany obiekt czsaem wygląda tak jak nie powinien i odwrotnie. W moim przypadku dym miał być dodatkiem do zdjęcia

Tak to wygląda http://www.fotosynteza.com/galeria/food/aaa

Routlaw
02-04-2006, 22:16
Hmm jak dla mnie wygląda OK. Zastanawiam się czy jakbyś nienapisał że to dym papierosowy czy bym podejżewał że to nie para...

SimOn!
02-04-2006, 22:22
hehe dym faktycznie jakis taki "włóknisty" ;) ale zle to nie wyglada.
Dla mnie za to podejrzany jest pasztecik :-P wyglada jak kruche casteczko z dzemem :D serjo serjo

Danon
08-04-2006, 01:55
Sam też się zastanawiam jak uzyskać dobre efekty z dymem i parą
Kiedyś obiło mi się o uszy że aby uzyskać dobrze widoczny dym papierosowy (wręcz biały) trzeba czymś nasączyć papieros, ale zupełnie nie pamiętam co to było. Choćby uzyskać taki efekt:

http://www.onephoto.net/info.php3?id=257158

fotna
08-04-2006, 08:42
A czy macie jakis tani sposób dla osób ktore nie palą?

Qbexus
08-04-2006, 14:15
Tylko suchy lód ewentualnie musisz doprowadzić pare jakimś wężykiem z czajnika. Albo fotografujes pare nad garnikem i montaż.

bundy
08-04-2006, 15:53
A czy macie jakis tani sposób dla osób ktore nie palą?

:-)) Uczestniczyłem w foceniu tego krokiecika o którym pisał kolega Fotosynteza wcześniej :-)) Zebraliśmy się w gronie samych niepalących i padło na mnie, że będę dmuchał dymem przez misternie skonstruowany przyrząd - 4 rurki od napojów połączone razem, ostatnia zaślepiona gumą do rzucia i od góry szpilką zrobione otwory (takie siteczko :-)). Fakt, kiedyś paliłem faje, więc jakieś pojęcie miałem, ale po którymś tam z kolei ujęciu miałem karuzelę przed oczami :-)) (żeby było śmieszniej, to musiałem leżeć obok stolika z ustawioną sceną, żeby nie zasłaniać świateł :-))) Czego to człowiek nie zrobi dla sztuki :-)

Pszczola
09-04-2006, 17:31
Mozna inaczej (wersja dla niepalacych).
Sprzet:
- papieros zapalony
- 2 lufki szklane (1 zwykla, druga bez zwezonego konca o stalym przekroju na calej dlugosci, o srednicy papierosowej)

Palenie:
- W szklana lufke standardowa wkladamy papieros koncem z ustnikiem
- od strony zapalonego konca papierosa podlaczamy lufke 'szersza', w ktora dmuchamy
- dym wydobywa sie z lufki standardowej

Dodatek:
papieros mozna 'nasaczyc' poprzez 'nakapywanie' woskiem z zapalonej swiecy (ale tu trzeba testow, bo rozne wsoki roznie dymia). Dymi, ze hej!

Zaleta:
nie trzeba wdychac dymu

-=Festyk=-
09-04-2006, 19:33
Wszystko pięknie,ale jednak i tak ktoś musi tego papierosa odpalić;)

b'Art
09-04-2006, 20:36

No tak, teraz już wszyscy są fit !:) Bułkę przez bibułkę... :) ... a za moich czasów to łapy w chęmię, oparzenia od suszarek fot, przekrwione oczy po nocach w ciemni, tony chemii w szufladach, i wszelakie "warszaty" ciemniowe i pociemniowe :)

Przed wojną ... to była pogoda :)

pozdr

andref
15-04-2006, 16:31

prostym, przyjemnym, dajacym owiele wiecej dymu niz papieros jest kadzidelko

ans
20-04-2006, 18:09
Kiedyś przeczytałem pod zdjęciem Dragana z Urbanem palącym cygaro, że (o ile dobrze pamiętam) dym trzeba podświetlić od tyłu, a do tego odbić flesza od sufitu (żeby oświetlić postać)
Nie wiem jednak jak to wychodzi, bo nigdy nie próbowałem :)