Czy Widział ktoś taki test na necie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jetchan
    Bywalec
    • 2005
    • 101

Czy Widział ktoś taki test na necie?

Witam.Mam takie pytanie: czy ma ktoś linka (czy wogóle jest taki test na necie) do jakiegoś w miare wiarygodnego testu,gdzie porównane są dwa aparaty-nikon d50 i canon 350d przy takich samych szkłach?
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez jetchan
    Witam.Mam takie pytanie: czy ma ktoś linka (czy wogóle jest taki test na necie) do jakiegoś w miare wiarygodnego testu,gdzie porównane są dwa aparaty-nikon d50 i canon 350d przy takich samych szkłach?
    obawiam sie, ze to jest technicznie niemozliwe (no prawie)

po wpisaniu w google 'D50 350D comparison' znalazlem miedzy innymi cos takiego

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Jest to technicznie możliwe podpinając obiektywy niezależnych firm :-) . Jednak znając rozrzut jakości pomiędzy egzemplarzami tego samego producenta ,taki test jest bezcelowy.

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez Tomasz1972
        Jest to technicznie możliwe podpinając obiektywy niezależnych firm :-) . Jednak znając rozrzut jakości pomiędzy egzemplarzami tego samego producenta ,taki test jest bezcelowy.
        Dokladnie! Aby test byl miarodajny to fotki powinny byc wykonane tym samym szklem ...a nie takim samym

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez mmsza
          M42 i do przodu z testem (ale co tu porównywać )
          M 42 też nie można zrobić miarodajnego testu . Canon z przejściówką ostrzy na nieskończoność , a nikon nie , chyba że zastosuje sie przejściówkę ze soczewką , ale wtedy to zmieni wynik testu .

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez mmsza
            M42 i do przodu z testem
            a jak naczelny ustawiacz ostrosci bedzie mial cos nie tak z oczami? to co wtedy?

Zamieszczone przez mmsza
            ale co tu porównywać
            No nie ma co Ja to wiem, Ty to wiesz, pani Halinka co pracuje na kasie w biedronce tez to wie ...ale widac kolega jetchan musi sie jeszcze o tym przekonac ;-)

Komentarz

• mruczek
              Bywalec
              • 2005
              • 240

ale mimo wszystko bardziej miarodajnym testem jest użycie "takiego samego szkła" chocby był rozrzut jakości, niż porównywanie co potrafi D50 i 350d na oryginalnych szkłach!Na Boga, tam też jest rozrzut jakości.

I tak amatorskie szkła Canona Nikona czy Sigmy są produkowane w Chinach.
              A tam wszystko zależy od tego ile zdążył się Chińczyk nauczyć podczas szkolenia trwającego pół dnia Nie oszukujmy się, liczy się ilość (zysk), a nie jakość.

Komentarz

• jetchan
                Bywalec
                • 2005
                • 101

Dzięki za odpowiedzi.Nie chodziło mi o jakieś super dokładne testy niezależnych firm itd-bo macie rację,to byłoby bez sensu,ale o jakiś zwykły test zwykłego użytkownika albo coś takiego.Po prostu z ciekawości.Dziwi mnie trochę,że nie ma takich testów na necie.DoMiNiQue ten link co dałeś fajny-na porównaniu zdjęć widać różnice.Nikon ma wg mnie trochę przyjemniejsze kolory na ustawieniach automatycznych-w canonie moim zdaniem zbytnio dominują czerwienie.Szczegóły na zdjeciu z nikona są też lepiej widoczne-ale to chyba po prostu sprawa niedoświetlenia w zdjęciu z canona.Wszyscy mówią ,że kit canona jest do bani.Mierzi mnie pytanie,jak wypadają oba body przy podobnych obiektywach.Ech,ale chyba nigdy się nie dowiem
                Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• jetchan
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 101

Aha jeszcze jedno pytanie,które mnie nurtuje-ściągnełem sobie kiedyś takie same ujęcia robione 350d i d50 (kitami) na maksymalnych rozdzielczościach.Otworzyłem sobie w programie graficznym..no i..właśnie..Canon ma 8 mpx ,zdjęcie jest więc większe..na 100% powiększeniu szczegóły wyglądają gorzej niż na 100% powiększeniu zdjęcia nikona..ale..po dopasowaniu zdjęcia canona do wielkości zdjęcia z nikona to canon miał przewagę..nawet z kitem,który jest wg wszystkich do bani.Dobrze rozumuję,że to 8mpx jest przewagą w jakości (ostrości,odwzorowaniu)Czy nie ma na nią wpływu?

Komentarz

• FOTODAREK
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 38

ja nie narzekam na jakość swojego kita - myśląc o zmianie na coś lepszego mam jedynie na względzie jasność obiektywu(focę często na ślybach w ciemnych kościółkach i jaśniejszy obiektyw byłby baaaardzo wskazany)
                    EOS 40D,T-17-50/2,8, EOS-350D, EX580 kit i kupa analogowego sprzętu

Komentarz

• chuckyy
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 482

Aha jeszcze jedno pytanie,które mnie nurtuje-ściągnełem sobie kiedyś takie same ujęcia robione 350d i d50 (kitami) na maksymalnych rozdzielczościach.Otworzyłem sobie w programie graficznym..no i..właśnie..Canon ma 8 mpx ,zdjęcie jest więc większe..na 100% powiększeniu szczegóły wyglądają gorzej niż na 100% powiększeniu zdjęcia nikona..ale..po dopasowaniu zdjęcia canona do wielkości zdjęcia z nikona to canon miał przewagę..nawet z kitem,który jest wg wszystkich do bani.Dobrze rozumuję,że to 8mpx jest przewagą w jakości (ostrości,odwzorowaniu)Czy nie ma na nią wpływu?
                      To dość ciekawe, bo w firmie porównywałem 50-f/1.8 canona z 20d i 50-f/1.8 nikora z D70. Na 100% powiększeniu nikkor wypadał dużo gorzej od Canona, po zmniejszeniu - tym bardziej.
                      | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• jetchan
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 101

Ale kity to co innego,sam go mam i przyznam,że to dość słabe szkło.No a kit do nikona jest ponoć bardzo dobry.

Komentarz

• chuckyy
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 482

Ale kity to co innego,sam go mam i przyznam,że to dość słabe szkło.No a kit do nikona jest ponoć bardzo dobry.
                          Do której wypowiedzi to sie odnosi?
                          I naprawdę - nie narzekajmy tak na kita. IMO - wcale nie jest zły, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego cenę. Ciekawe ile osób potrafiłoby rozpoznać różnicę na odbitce 20x30 między kitem i powiedzmy 50 f/1.8 (oba przykmnięte do 5,6) :P
                          | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• jetchan
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 101

No napisałeś,że nikkor na 100% powiekszeniu wypadł gorzej od canona,a ja napisałem,że kit nikona jest na 100% lepszy :P Myslalem,ze uznajesz iż to mało realne :P

Komentarz

• Michu (Pentax)
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 306

Coś na podobieństwo tematu o który pytasz przeprowadzone zostało w jednym z ostatnich FVD (bodajże 1/2006) - oprócz testów kitów, użyto również odpowiedników Sigmy.
                              Ale po cholerę Ci taki test?
                              Mi wystarczy to, że aparat robi zdjęcia. I na dobrą sprawę rewelacyjnie sprawdzi się w tej materii 350D jak i D50.
                              Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

Pracuję...