View Full Version : Co poprawić w takim zdjęciu?

chuckyy
01-02-2006, 08:22
Natchniony jednym z postów z tego działu
http://canon-board.info/showthread.php?t=7644
pobawiłem się wczoraj i pstryknąłem coś takiego
Ludzi o większym doświadczeniu w temacie prosiłbym o wytknięcie ewentualnych błędów - dzisiaj zamierzam pokombinować dalej - m.in. ze szkłem jako podstawą aby uzyskać ładny efekt odbicia

akustyk
01-02-2006, 08:34
niemiecka flaga na zawleczce mi jakos srednio podchodzi.

poza tym jest dobrze jak na moje oko.

chuckyy
01-02-2006, 08:58

Rozumiem, że masz na myśli to odbicie? Faktycznie, coś tam jest nieciekawego... musze pomyśleć jak to zniwelować ;)

Jurek Plieth
01-02-2006, 09:13

Masz oko :shock: Przez dłuższy czas nie mogłem tej "flagi" znaleźć!

akustyk
01-02-2006, 09:16
ech... no bo flaga jest bardziej belgijska :)

chuckyy
01-02-2006, 09:23
Masz oko :shock: Przez dłuższy czas nie mogłem tej "flagi" znaleźć!

Być może to wina jasności monitora :) Na przyciemnionym pewnie tego nie widać :)

Akustyk, a może masz pomysł jak wyeliminować ten nieciekawy efekt? Zdjęcie robiłem w zaciemnionym pokoju, jedynym źródłem światła była lampka za buteleczkę. Światło zostało rozproszone przez kilka kartek folexu, który robił jednocześnie za tło.

bonk
01-02-2006, 09:36
Być może to wina jasności monitora :) Na przyciemnionym pewnie tego nie widać :)

Akustyk, a może masz pomysł jak wyeliminować ten nieciekawy efekt? Zdjęcie robiłem w zaciemnionym pokoju, jedynym źródłem światła była lampka za buteleczkę. Światło zostało rozproszone przez kilka kartek folexu, który robił jednocześnie za tło.

kiedys tego typu fotki robilo sie z cala "pompa" z ustawianiem/usuwaniem kazdego bliku na fotografowanym przedmiocie
dzis kazda z tych spraw zalatwia sie w PSie. ewentualnie wogole nie fotografuje sie produktu tylko robi sie model 3d.

ale jezeli naprawde chcesz to usunac postaw scianke z bilego karotnu, wytnij otwor na obiektyw i bedzie ok
dawno dawno temu robiac aramture lazionkowa przy zblizeniach korzystalem softboxu wlkadajac w dziurke zamiast panika lamy obiektyw

akustyk
01-02-2006, 09:41
ale jezeli naprawde chcesz to usunac postaw scianke z bilego karotnu, wytnij otwor na obiektyw i bedzie ok
albo tez ciemny karton, zeby ukryc ciemny obiektyw. ale bialy chyba lepszy bo nie doda cieni.

jakims rozwiazaniem moze byc tez dluzsza ogniskowa, a dokladniej wieksza odleglosc fotografowania.

last but not least - do fotografowania tylko i wylacznie ciemne klamoty na grzbiecie :)

chuckyy
01-02-2006, 09:43
albo tez ciemny karton, zeby ukryc ciemny obiektyw. ale bialy chyba lepszy bo nie doda cieni.

jakims rozwiazaniem moze byc tez dluzsza ogniskowa, a dokladniej wieksza odleglosc fotografowania.

last but not least - do fotografowania tylko i wylacznie ciemne klamoty na grzbiecie :)

To było robione 50, czyli po kropie 80 ;) Pobawię się dzisiaj

BTW - wiem, że teraz robi się 3d, ale ja tych fotek nie robię do reklam, tylko dla własnej nauki i własnej satysfakcji :D

bonk
01-02-2006, 09:50
To było robione 50, czyli po kropie 80 ;)...

i bardzo dobra ogniskowa
przy dluzszych jak sugeruje akustyk zaczal bys tracic glebie
a to w tego typu fotografii bardzo wazna rzecz

chuckyy
01-02-2006, 09:56
i bardzo dobra ogniskowa
przy dluzszych jak sugeruje akustyk zaczal bys tracic glebie
a to w tego typu fotografii bardzo wazna rzecz

Nawet gdybym chciał dłuższą - nie wystarczyłoby mi już pokoju, hehehe
Zresztą - wybrałem ten obiektyw, bo daje najlepszą jakość, w końcu to stałka ;)

DoMiNiQuE
01-02-2006, 10:13
Rozumiem, że masz na myśli to odbicie? Faktycznie, coś tam jest nieciekawego... musze pomyśleć jak to zniwelować ;)
Nie ma nad czym myslec :) 3 kliki i po problemie ;)

Jurek Plieth
01-02-2006, 10:31
']Nie ma nad czym myslec :) 3 kliki i po problemie ;)
Naprawdę jesteś cholernie dobry w te klocki :shock:

DoMiNiQuE
01-02-2006, 10:41
Naprawdę jesteś cholernie dobry w te klocki :shock:
Bardzo dziekuje za komplement, wiele on dla mnie znaczy :) ale zdecydowanie przesadzasz :) Na tym forum sa lepsy 'wymiatacze' ...ale najwidoczniej tylko mi sie czasami nudzi :mrgreen: dlatego nie raz cos klikne :)

chuckyy
01-02-2006, 11:08

Myśleć nad tym jak zrobić zdjęcie, żeby nie były potrzebne żadne kliki. Nie chodzi mi o to, żeby zdjęcia poprawiać w PS. To nie problem :) Chodzi o to, że kiedyś PSa nie było, a ludzie robili fotki bez odbić. :D

bonk
01-02-2006, 11:12
Myśleć nad tym jak zrobić zdjęcie, żeby nie były potrzebne żadne kliki. Nie chodzi mi o to, żeby zdjęcia poprawiać w PS. To nie problem :) Chodzi o to, że kiedyś PSa nie było, a ludzie robili fotki bez odbić. :D
kurcze chuckyy, wielka szkoda ze nie wielu juz pozostalo ktorzy mysli o fotografii tak jak ty

DoMiNiQuE
01-02-2006, 11:18
Chodzi o to, że kiedyś PSa nie było
My mamy ta przewage, ze mamy PS'a ;)
...a ludzie robili fotki bez odbić. :D
a jak je robili/robia to bonk Ci juz podpowiedzial :)
Pamietaj, ze zdjecia komercyjne/pakszoty/itp to taki rodzaj fotografii, gdzie PS nie jest zabrobiony a wrecz przeciwnie :smile:

chuckyy
01-02-2006, 11:20
kurcze chuckyy, wielka szkoda ze nie wielu juz pozostalo ktorzy mysli o fotografii tak jak ty

;)
Nie będę ukrywał - używam PSa bardzo często, zwłaszcza przy takich zdjęciach, które są robione na szybko i nie ma czasu, żeby coś poprawić, albo po prostu - coś zepsułem i nie ma możliwości zrobienia zdjęcia ponownie.
Ale w końcu fotografia to hobby, dlatego jeśli nauczę się robić fotki w dany sposób - nikt mi tego już nie zabierze i później będę to mógł wykorzystać :D

Przemoc
01-02-2006, 11:47

Super, napisz jak to zrobiłeś, chyba że to tajemnica. :roll:

DoMiNiQuE
01-02-2006, 12:04

Zadna tajemnica.
Troche kopiowanie, wklejania, praca na warstwach, jakies stemplowanie, patch tool, Neat image, history brush i pewnie cos tam jeszcze. Szczerze mowiac to nie pamietam, bo robilem to wszystko szybko i raczej odruchowo.

chuckyy
01-02-2006, 12:09

Patch tool, healing brush i stamp tool powinno wystarczyć :) Nawet bez wartstw, chociaż wiadomo, że przy pracy warstwach daje większe bezpieczeństwo :)

Ale zauważyliście... rzadko kto pyta o to jaką techniką zostało wykonane foto, ale technika retuszu od razu wzbudza sporo zainteresowania, hehehe

Michu (Pentax)
01-02-2006, 12:26
Wystarczyło przecież przejechać narzędziem desaturacja...
I to był jeden klik ;)

chuckyy
01-02-2006, 12:29
I to był jeden klik ;)

też dobry pomysł

No i mamy kącik PSa, a miało być o oświetleniu :P

DoMiNiQuE
01-02-2006, 12:35
I to był jeden klik ;)
Jasne, ze tak :-) ...ale ten kod kreskowy mi sie osobiscie nie podobal ;)

Pikczer
01-02-2006, 12:39
']Jasne, ze tak :-) ...ale ten kod kreskowy mi sie osobiscie nie podobal ;)

Tak, ale w Twoim za to nie bylo zadnych odbic i zrobil sie z chromu plastik (i to tez rozmydlony)

Pikczer
01-02-2006, 12:45
Ale zauważyliście... rzadko kto pyta o to jaką techniką zostało wykonane foto, ale technika retuszu od razu wzbudza sporo zainteresowania, hehehe

Widzisz - czasy sie zmieniaja. Ogladales "War Photographer"?
Tam gosc robi analogiem - tylko, ze potem podciagaja mu te zdjecia innymi metodami niz PS, ale podciagaja.
Sztuka jest tak podciagnac w PS-sie aby nie razilo i bylo wykonane "ze smakiem" ;)

Michu (Pentax)
01-02-2006, 12:47
Eee tam. Dla mnie liczy się efekt finalny.
Jeżeli mam przez 20 minut ustawiać szczegóły, które w PSie mogę zrobić w minutę, to wolę jednak Szopa.
Z całym szacunkiem dla całej tradycji fotografowania.

Pikczer
01-02-2006, 12:49
A co do Twojego zdjecia chuckyy, to fajnie je cyknales.
Wg mnie tylko 2 zastrzezenia:
- "flaga" (o ktorej juz powiedziano)
- cyanowa ramka dookola ;-)
reszta wg mnie ok. Tak trzymac.

chuckyy
01-02-2006, 12:50
Eee tam. Dla mnie liczy się efekt finalny.
Jeżeli mam przez 20 minut ustawiać szczegóły, które w PSie mogę zrobić w minutę, to wolę jednak Szopa.
Z całym szacunkiem dla całej tradycji fotografowania.

Pewnie. Ale ja chcę zrobić perfekcyjne foto dla własnej satysfakcji. Kolejne mogę już poprawiać w szopie. :mrgreen:

chuckyy
01-02-2006, 12:51
A co do Twojego zdjecia chuckyy, to fajnie je cyknales.
Wg mnie tylko 2 zastrzezenia:
- "flaga" (o ktorej juz powiedziano)
- cyanowa ramka dookola ;-)
reszta wg mnie ok. Tak trzymac.

Dzięki :) A co do ramek - każdy lubi inne (niektórzy nie lubią ich w ogóle), więc to już kwestia gustu, a nie wykonania :D

Pikczer
01-02-2006, 12:54
Dzięki :) A co do ramek - każdy lubi inne (niektórzy nie lubią ich w ogóle), więc to już kwestia gustu, a nie wykonania :D

stad moje oczko :mrgreen:

DoMiNiQuE
01-02-2006, 12:57
Tak, ale w Twoim za to nie bylo zadnych odbic i zrobil sie z chromu plastik (i to tez rozmydlony)

Tak Ci sie wydaje, bo masz te oba zdjecia obok siebie. Wklej sobie to na oryginal i zobacz raz jeszcze jak to sie ma do calosci. Poza tym, jak zrobisz takie zdjecie w namiocie bezcieniowym to takich ostrych odbic nie uswiadczysz. Co do rozmydlenia? Hmm ...zrob takie cos ze zdjecia o tej jakoscie w 3min ...czas START :mrgreen:

Michu (Pentax)
01-02-2006, 13:02
Pewnie. Ale ja chcę zrobić perfekcyjne foto dla własnej satysfakcji. Kolejne mogę już poprawiać w szopie. :mrgreen:

Oczywiście - masz całkowitą słuszność/rację.
Jednkaże pewnych rzeczy nie jesteś w stanie przeskoczyć (nakład pracy, studio, sprzęt). Jeżeli chcesz się zmierzyć z samym sobą - godne pochwały. Tylko, że obecnie wszystko przechodzi przez Szopa. To po prostu kolejne narzędzie fotografa.

Samo zdjęcie bardzo mi się podoba - zazdroszczę samozaparcia w dążeniu do celu ;)

Pikczer
01-02-2006, 13:03
']Tak Ci sie wydaje, bo masz te oba zdjecia obok siebie. Wklej sobie to na oryginal i zobacz raz jeszcze jak to sie ma do calosci. Poza tym, jak zrobisz takie zdjecie w namiocie bezcieniowym to takich ostrych odbic nie uswiadczysz. Co do rozmydlenia? Hmm ...zrob takie cos ze zdjecia o tej jakoscie w 3min ...czas START :mrgreen:

Troche sie ociagalem, ale zawsze cos...

DoMiNiQuE
01-02-2006, 13:13
Troche sie ociagalem, ale zawsze cos...

Widze, ze sie uparles na 'kod kreskowy' no dobra, niech bedze ...ale moim zdaniem powinien byc subtelniejszy ;)

Nowy konkurs pt. "Popraw zdjecie przedmowcy" uwazam za otwarty :mrgreen:

Pikczer
01-02-2006, 13:17
']Widze, ze sie uparles na 'kod kreskowy' no dobra, niech bedze ...ale moim zdaniem powinien byc subtelniejszy ;)

Nowy konkurs pt. "Popraw zdjecie przedmowcy" uwazam za otwarty :mrgreen:

W takim razie do wyboru :mrgreen:

adamek
01-02-2006, 13:18
Ja też uważam, że kod kreskowy (nic nie wnoszący do zdjęcia) powinien być usunięty.

dies
01-02-2006, 13:26
to ja troche naprostowalem psikatko ;)
892
ale juz sam nie wiem czy widac roznice

Michu (Pentax)
01-02-2006, 13:32
No to Chuckyy masz swoją dyskusję o świetle ;/

Wyluzujcie już - OKO? Nie wystarczy "kodu" przeciągnąć narzędziem rozjaśnianie z ustawieniem na cienie?
Przecież teraz to już akademicki spór o to w którym momecie chrom zmienia się w plastik.

Pikczer
01-02-2006, 13:35
Dobra, to ja zaproponuje bardziej meska wersje ;) :mrgreen:

chuckyy
01-02-2006, 13:36
No to Chuckyy masz swoją dyskusję o świetle ;/

Wyluzujcie już - OKO? Nie wystarczy "kodu" przeciągnąć narzędziem rozjaśnianie z ustawieniem na cienie?
Przecież teraz to już akademicki spór o to w którym momecie chrom zmienia się w plastik.

No właśnie :/

Przemoc
01-02-2006, 13:38
Przyznajcie, że flaga belgijska zaczęła wam przeszkadzać dopiero jak akustyk ją zauważył. ;)

Super jest osiągnąć efekt bez flagi robiąc zdjęcie od nowa i szukując rozwiązania w samym fotografowaniu. Usunięcie tego w PS-e to jednak też sztuka, jak widać można to zrobić na wiele sposobów.

Tak, czy inaczej buduję w domu na stole mini studio i spróbuję osiągnąć taki efekt.

To jest to, co w CB lubię najbardziej :smile: , takie wątki prowokują mnie do podjęcia próby osiągnięcia podobnych efektów.

Pikczer
01-02-2006, 13:42
Przyznajcie, że flaga belgijska zaczęła wam przeszkadzać dopiero jak akustyk ją zauważył. ;)

Nie moge sie z tym zgodzic, bo byla to pierwsza rzecz, ktora i mnie w oko ubodla. Jednak do watku zasiadlem po czasie - ale to nie o to chodzi kto pierwszy, tylko czy ten kto to wypunktowal, ma racje ;-)

To jest to, co w CB lubię najbardziej :smile: , takie wątki prowokują mnie do podjęcia próby osiągnięcia podobnych efektów.

Mnie tez - i to jest wlasnie fajne w CB 8-)

chuckyy
01-02-2006, 13:49
.

Ja przyznaję się bez bicia, że dopiero wtedy ją zauważyłem. Po to właaśie daje się zdjęcia pod ocenę innym, bo czasami pewnych rzeczy nie widać, dopóki ktoś ich nie wytknie :D

Super jest osiągnąć efekt bez flagi robiąc zdjęcie od nowa i szukując rozwiązania w samym fotografowaniu. Usunięcie tego w PS-e to jednak też sztuka, jak widać można to zrobić na wiele sposobów. .

Tę drugą sztukę posiadłem z racji wykonywanego zawodu - nad pierwszą - pracuję :D

Przemoc
01-02-2006, 14:11
Ja przyznaję się bez bicia, że dopiero wtedy ją zauważyłem.

Ja nigdy nie zajmowałem się fotografią profesjonalnie, nie analizowałem zdjęć reklamowych i pewnie dlatego nie zauważam takich elementów, oceniam foto ogólnie, jak przeciętny konsument.

Dyskusje na CB powodują, że zmieniam sposób potrzenia na zdjęcia i np. denerwują mnie przepalone foty w gazetach itp.. Teraz również fotografie produktów w katalogach i reklamach będę pewnie oglądał dokładniej. Chyba się z CB wypiszę bo dojdę do stanu paranoi. :mrgreen:

Pikczer
01-02-2006, 14:14
Dyskusje na CB powodują, że zmieniam sposób potrzenia na zdjęcia i np. denerwują mnie przepalone foty w gazetach itp.. Teraz również fotografie produktów w katalogach i reklamach będę pewnie oglądał dokładniej. Chyba się z CB wypiszę bo dojdę do stanu paranoi. :mrgreen:

Tu nie chodzi o paranoje, tylko o hobby :razz:

Pikczer
01-02-2006, 14:47
A tak na powaznie - to mam pytanie odnosnie mojego zdjecia "meskiej wersji" ze str nr 4.
Czym byscie oswietlali butelke, gdybyscie robili takie zdjecie?

adamek
01-02-2006, 15:58
Na pewno podświetliłbym ciecz (z tyłu). Penwie spróbowałbym wyrysować światłem boki, by się nei zlewały jak na Twojej męskiej wersji z tłem.

borkomar
01-02-2006, 16:26
A tak na powaznie - to mam pytanie odnosnie mojego zdjecia "meskiej wersji" ze str nr 4.

Tez bardzo chetnie sie dowiem :wink:

Pikczer
01-02-2006, 20:12

To, co??? Nikt nie ma pomyslu???

DoMiNiQuE
01-02-2006, 20:52
To, co??? Nikt nie ma pomyslu???
No przeciez mozna w PS'ie zrobic :mrgreen:

adamek
01-02-2006, 20:58
pikczer: cześć. Mam na imię nikt.
:lol:

Pikczer
01-02-2006, 21:17
pikczer: cześć. Mam na imię nikt.