Monopod - jaka głowica?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Monopod - jaka głowica?

Chciałbym sobie kupić jakiś lekki monopod, co do "kijka" to tutaj nie ma chyba problemu, ale nie wiem jaką głowicę kupić.
    Nie używałem do tej pory monopodu i nie wiem co jest wygodniejsze obracać "kijem" czy przez głowice.
    Na chłopski rozum wystarczyłaby mi chyba tylko szybkozłączka...możecie coś polecić?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Rozważań nt. głowic jest trochę tutaj:
    http://www.canon-board.info/showthre...B3owica+kulowa

Komentarz

• Argento
      Coś już napisał
      • 2005
      • 55

Kurtka, z ust mi wyjales to pytanie, mam identyczny "problem".

Rowniez chce kupic monopod (pod dlugie tele) i intensywnie dumam nad glowica do niego.

Mam nadzieje, ze podzielisz sie wrazeniami po zakupie ?

Pozdrawiam

Komentarz

• Angmar
        Bywalec
        • 2005
        • 105

Zamieszczone przez mirhon
        Na chłopski rozum wystarczyłaby mi chyba tylko szybkozłączka...możecie coś polecić?
        Na chłopski rozum to szybkozłączka przyda ci sie jak umarłemu kadzidło.

70-200/4 nie ma pierścienia mocującego do statywu, więc tak czy inaczej skazany jesteś na dokręcanie monopodu bezpośrednio do korpusu. A głowicę dobiera się przede wszystkim pod kątem maksymalnego udźwigu, jaki przewidujesz. Ja np. mam 486RC2, bo zazwyczaj potrzebny mi udźwig ok. 4,5kg. Ale zdarza się, że waga sprzętu dochodzi do 7kg i trzeba ją odkręcić.

Ale tak naprawdę głowica do monopodu przydaje się bardzo rzadko. Chyba, że (jak w twoim przypadku) obiektyw nie ma pierścienia - wtedy jedynie głowica umożliwia zmianę orientacji kadru na pion. Albo (jak w moim przypadku) ktoś jest przyzwyczajony do trzymania monopodu do przodu pod kątem - wtedy głowica to mus, jeśli nie chce się celować w niebo.

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Ja mam i polecam Manfrotto 486RC2 (kulkowa)
          Stabilna, solidna, wygodna i ergonomiczna - polecam.

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

najprosciej jest wpisac w forumowa wyszukiwarke haslo monopod i bedziesz wiedzial wszystko
            Instagram

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Angmar
              Na chłopski rozum to szybkozłączka przyda ci sie jak umarłemu kadzidło...
              Nieprawda. Większość obiektywów nie ma pierścienia do zmiany orientacji. Choćby najbardziej popularny u nas Tamron 28-75, który "przełączam" na zmianę z długoogniskowym.
              http://plieth.com

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez Jac
                najprosciej jest wpisac w forumowa wyszukiwarke haslo monopod i bedziesz wiedzial wszystko
                Musze sie z Panem nie zgodzic. Bo np. czy bede wiedzial jaka jest stolica Paragwaju?

Komentarz

• Angmar
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 105

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  Nieprawda.
                  Przeczytałeś DOKŁADNIE to, co mirhon napisał i na co odpowiadałem? Bo zdaje się, że nie bardzo...
                  Na chłopski rozum wystarczyłaby mi chyba tylko szybkozłączka...

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Przeczytałeś DOKŁADNIE to, co mirhon napisał i na co odpowiadałem? Bo zdaje się, że nie bardzo...
                    Bardzo dokładnie przeczytałem i mało tego - udzieliłem kompetentnej odpowiedzi w przeciwieństwie do Ciebie!
                    http://plieth.com

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

Zamieszczone przez Pikczer
                      Musze sie z Panem nie zgodzic. Bo np. czy bede wiedzial jaka jest stolica Paragwaju?
                      Kup sobie zestaw krzyzowek i dojdziesz nawet jaka jest stolica Malezji
                      dokncze tamto zdanie, doprecyzuje... bedziesz wiedzial wszystko... o monopodach i glowicach

ja niewiem jak sie ma na jeden klik opisanych kilkanascie glowic to czy trzeba prosic po raz kolejny ludzi zeby jeszcze raz to samo pisali?...
                      Instagram

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

A to niby czemu? Mogę płytkę przykręcić do body i szybko w razie potrzeby dopinać monopod...
                        Proszę bardzo o to link:
                        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Angmar
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 105

A to niby czemu? Mogę płytkę przykręcić do body i szybko w razie potrzeby dopinać monopod...
                          Proszę bardzo o to link:
                          http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...lowica-234-RC/
                          Rany... co to za miejsce, co to za ludzie?

To ja na początek proponuję odpuścić sobie fotografowanie i inne zajęcia, i skoncentrować się na podstawowych umiejętnościach... takich, jak na przykład czytelne i zrozumiałe formułowanie swoich myśli.

Piszesz o tym, czy wystarczy samo "obracanie kijem" (cokolwiek miałoby to znaczyć - chętnie poszerzę swoją wiedzę na ten temat), czy trzeba dokupić głowicę i nią kręcić. Za chwilę wyskakujesz z tekstem "a może wystarczy sama szybkozłączka?".

Każdy normalny człowiek zrozumie to jako pytanie "czy wystarczy sama szybkozłączka do samego monopodu". Odpisałem ci więc, zgodnie z rzeczywistością, do czego przyda ci się "sama szybkozłączka".

Napisałem też o kryteriach doboru głowicy do monopodu. Podałem jako przykład siebie i sprzęt, z jakiego korzystam.
                          Dla odmiany kolega Jurek Plieth podzielił się z nami odkrywczym stwierdzeniem, że większość obiektywów nie posiada pierścienia, a w drugim swoim poście oznajmił wszem i wobec, że - w przeciwieństwie do mnie - udzielił na twoje pytanie kompetentnej odpowiedzi

Chciałbym zatem przeprosić wszystkich za off-topic - wydawało mi się, że temat dotyczył monopodu i głowicy do niego. Skoro temat dotyczy pierścieni mocujących (a raczej ich braku) to ja już więcej tu nie będę smiecił.

BTW - szybkozłączka jest na wyposażeniu pokazywanej przez ciebie głowicy 234RC, więc przy okazji tłumaczenia idei "obracania kijem" prosiłbym również o sprecyzowanie o co chodziło z tą "samą szybkozłączką"? Mówiłeś o kupnie głowicy z szybkozłączką w zestawie i używaniu tylko tej drugiej?
                          Ostatnio edytowany przez Angmar; 2616.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

....Na chłopski rozum wystarczyłaby mi chyba tylko szybkozłączka...

Niebardzo. Mam manfrotto z głowiczką 234RC. Uważam, ze to minimum. Sam monopod nie zapewnia wystarczającej swobody w "kręceniu aparatem". to nie musi być duża głowica i nie musi "unosić" tony - to w koncu tylko podpórka. Przynajmniej jeden dodatkowy stopien swobody jest potrzebny. :-)

Pozdrawiam,
                            Janusz

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

Mirhon, płytkę możesz, co więcej musisz przykręcić do body/ringu jeżeli masz na monopodzie głowicę i chcesz z niej korzystać. Podając linka poszedłeś zatem krok dalej i wynika z tego, że już nie rozpatrujesz kwestii "czy głowica czy sam kij przykręcany do body" (bo wtedy bez sensu szybkozłączka) tylko "jaka głowica". Czy dobrze rozumiem?

Komentarz

Pracuję...