Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich,
jestem tu nowy na forum więc troszkę się przedstawię. Jestem początkującym amatorem, i na razie nie posiadam DSLRa Mam wysłużonego EOSa 50 z kitowym obiektywem i po prostu bardzo lubię fotografować.
Jakiś czas temu poczułem, że idzie nowe i w środku nocy obudziłem się z jedną myślą - kupuję aparat! Po licznych i bardzo dłuuuuugich poszukiwaniach w necie wybór był oczywisty - EOS 10D. Załatwiłem sobie, że kupi mi go znajomy w USA i przywiezie we wrześniu za 1300$ (o jak tanio ), a tu Canon sprawił mi psikusa i zapowiedział 20tkę...
Teraz nie wiem, co zrobić, czy czekać na 20D i wybulić 1500$ - ojoj, boli (w dodatku na razie nie wiem kto i kiedy mi go przywiezie, może inny kumpel za miesiąc...), czy kupić 10D i dokupić jakieś podstawowe szkiełko, np Sigmę 18-125
Onanistą sprzętowym nie jestem, ale chcę mieć sprzęt do pracy w terenie, obróbka w domku mnie nie bawi aż tak bardzo. Co byście zrobili na moim miejscu? Nie muszę chyba dodawać, że aparat śni mi się codziennie, więc też nie za długo tak wytrzymam a 20ka jest nieco niepewna...chociaż ?
PS> tak a propos, to pytałem u mnie w Canonie za ile będą sprzedawać 20D i powiedzieli, że za ...12 000PLN. Ta firma kopie sobie grób...
Moim zdaniem to glupotą byloby kupowanie teraz 10D. Wytrzymaj troszke, dozbieraj kasy i kup 20D, cena bedzie niemal taka sama z tego co piszą... a wg niektorych zrodel 20D ma byc nawet tanszy niz 10D
Chyba ze kupisz sporo tanszy 300DW (W jak wasiaware) i porzadne szkiełka do kompletu... Skoro nie jestes wyznawcą kultu Onana to trzysetką tez zrobisz fajne fotki, jest to mozliwe wbrew niektorym opiniom
Moim zdaniem to glupotą byloby kupowanie teraz 10D. Wytrzymaj troszke, dozbieraj kasy i kup 20D, cena bedzie niemal taka sama z tego co piszą... a wg niektorych zrodel 20D ma byc nawet tanszy niz 10D
Chyba ze kupisz sporo tanszy 300DW (W jak wasiaware) i porzadne szkiełka do kompletu... Skoro nie jestes wyznawcą kultu Onana to trzysetką tez zrobisz fajne fotki, jest to mozliwe wbrew niektorym opiniom
zrobisz i to bardzo fajne fotki, mierz mi a nie wiez onanistom!
Bierz 300D, a za resztę kup najlepsze szkła na jakie Ci zostanie + lampa + porządny statyw. Body nie bedzie Cię ograniczać w rozwoju, a byle jakie szkła, brak lampy i statywu na pewno tak.
Panowie, po pierwsze dzięki za zwrócenie uwagi na mój problem
Po drugie, to nie kupię 300D. Nie, żebym był źle nastawiony, po prostu miałem go w ręce i mi zupełnie nie pasi... Mój wybór, to raczej wybór między porównywalnymi 10D i 20D, tylko, że jak kupię 20tkę, to będę jakiś czas focił na moim przeciętnym kicie od 50tki. Tylko, czy jak kupię sigmę 18-125 to mi zrobi duża różnicę? Więcej kaski na razi nie wygrzebię..
to nie kupię 300D. Nie, żebym był źle nastawiony, po prostu miałem go w ręce i mi zupełnie nie pasi...
To bierz 10D oraz
1. zostaw kita od 50tki i kup lampę, a potem dozbierasz na lepsze szkło,
2. zostaw kita i dokup tele
3. zostaw kita i dokup szeroki kąt
4. kup Tamrona 28-75/2.8
Wszystko zależy co bedziesz chciał robić i co Ci jest potrzebne.
Jesli chcesz miec aparat na lata do bierz 20D i na pewno! bedziesz usatysfakcjonowany i co najwazniejsze bedziesz mial mozliwosc rozwoju sprzetowego
20D jest tańsze niz 10D Cena u handlarza bedzie sie wachac w granicach 5500-5900zł W sobote poznam konkretna cene!
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
Ja to wszystkim niezdecydowanym radze mniej wiecej tak:
- nie masz zadnego dSLR (a masz kompakt cyfrowy albo zadnego) - wstrzymaj sie i kup 20D... ALE - NIE KUPUJ 20D tuz po wejsciu na rynek... a jakies 2 mies pozniej - cena bedzie taka jak 10D (ok 1300$ albo i mniej).
- masz 10D - nie warto sie przesiadac, lepiej dokupic lepsze szkla/dodatkowe akcesoria, filtry... chyba ze masz juz komplet filtrow, databanki, torby, gripy itp oraz komplet Lek i za duzo pieniedzy - to nie szkodzi kupic 20D majac 10D (sa tu tacy z kompletami Lek i akcesoriow i 10D )
- masz 300D i dobre obiektywy (np 50 1.8, Tamron 28-75, jakies Lki, lampke 550EX/420EX) - jak chcesz i stac cie na to to przesiadz sie na 20D - zdecydowanie warto
- masz 300D i kiepskie obiektywy (kitowiec i np Canon 75-300) - wydaj kase na lepsze obiektywy i akcesoria bo 300D tez da sie zrobic dobre fotki.
Jesli chcesz miec aparat na lata do bierz 20D i na pewno! bedziesz usatysfakcjonowany !
Tak właśnie sobie myślę, 10D niby wycofują. Tylko nie wiem, czy to właśnie nie jest onanizm sprzętowy :wink:
20D jest tańsze niz 10D Cena u handlarza bedzie sie wachac w granicach 5500-5900zł W sobote poznam konkretna cene
w sobotę ??? to może ja nie powinienem tego kupować w USA? To chyba jakiś bajer... :wink:
Chętnie też poznam cenę, bo na tym poziomie, o którym mówisz, to kupuję od razu
O kurczę, czuję że racjolnalne podejście zanika...
[ Dodano: 31-08-2004 ]
Zamieszczone przez Vitez
Ja to wszystkim niezdecydowanym radze mniej wiecej tak:
- nie masz zadnego dSLR (a masz kompakt cyfrowy albo zadnego) - wstrzymaj sie i kup 20D... ALE - NIE KUPUJ 20D tuz po wejsciu na rynek... a jakies 2 mies pozniej - cena bedzie taka jak 10D
Vitez, dzięki...
problem polega na tym, że ja sie noszę z zamiarem kupna aparatu już tak ze trzeci miesiąc... Nigdy nie lubie robić nic na łapu capu i długo się dowiadywałem o 10D. Tylko, że jak już miałem go mieć za tydzień, po takim czekaniu i chuchaniu, to Ty mi mówisz kup 20D za dwa miechy.... ja się chyba nerwicy nabawię
Ale generalnie też tak czuję jak piszesz - 20d wydaje się być inwestycją na lata. Jak patrzę na wasze kolekcje szkieł, to myślę, co by mi żona zrobiła, gdybym jej powiedzał, że wydam taką kasę hihi Na pewno nie uzbieram szybko na jakieś fajne, to już chyba wolę mieć cudo body, i nie martić się tym tematem więcej a skupić na obiektywach.
Czekaj na 20D - nie kupuj w okresie goraczki czyli teraz.
Ja wlasnie spokojnie poczekam - moze nawet zapadne
w sen zimowy i kupie na wiosne.
Wlasnie pozbylem sie swojej dziesiatki i niech tam mowia
onanista sprzetowy ale oni beda miec 10, 30, 60 lub 300 D
a ja ku swojemu samozadowoleniu 20D )))
- fotki z tej puszki moga byc tylko lepsze
a'propos ceny 20D to zaden bajer...w sobote/niedziele bede wiedzial wiecej...
Stad nie opłaca sie brac 10D chyba ze cena spadnie i bedzie dosc atrakcyjna...
Ekonomiczne rozwiazanie to brac 10d max rocznego... jak juz pojawi sie 20D w sprzedazy ...wtedy mozesz dokupic za roznice jasnego TAMRONika
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
no ja juz tez dosatelm potwierdzenie ceny 20D - za body 5800zł
ciekawe jak sie ukształtuje cena 10D...
Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag "...professionals only have a bigger trashcan."
problem polega na tym, że ja sie noszę z zamiarem kupna aparatu już tak ze trzeci miesiąc... Nigdy nie lubie robić nic na łapu capu i długo się dowiadywałem o 10D. Tylko, że jak już miałem go mieć za tydzień, po takim czekaniu i chuchaniu, to Ty mi mówisz kup 20D za dwa miechy.... ja się chyba nerwicy nabawię
Jesli cena naprawde jak koledzy pisza - 5800 to tylko brac, jesli nie masz cierpliwosci (ja 10D za 6600 kupywalem a to juz bylo bardzo malo w porownaniu do ceny tuz po wypuszczeniu go na rynek). Jesli jednak chcesz miec pareset zl wiecej na akcesoria to naprawde sugeruje koniec pazdziernika/listopad - powinien byc jeszcze ciutke tanszy bo teraz popyt duzy to i cena odrobine wywindowana powyzej "prawdziwej" bo wiadomo ze i tak ludzie kupia 8) ... a na wiosne to juz w ogole cena-marzenie bedzie.
Dodatkowo pomysl ze konkurencja nie spi - Minolta, Fuji, Pentax, Nikon - oni tez chca wypuscic jakies nowe dSLRy w najblizszym czasie w podobnej cenie... a Canona stac na to by obnizyc ceny by byc jeszcze bardziej konkurencyjnym...
Komentarz