[TEST] 350D KIT 18-55 II vs Sigma 18-50 2.8 EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frykas

[TEST] 350D KIT 18-55 II vs Sigma 18-50 2.8 EX

Wczoraj byłem w gdyńskim Klifie i dzięki uprzejmości tamtejszego przedstawiciela Sigmy mogłem popstrykać. I popstrykałem... Ze statywu, na ISO400. Na 18, 35 i 50mm na każdej z przysłon: 2.8/4/5.6/8 i 11.

Podniecony pognałem do domu spodziewając się kolosalnych różnic! Niestety. Okazało się, że albo coś zrobiłem nie tak (ustanienie, światło, nie mam pojęcia) albo mam super egzemplarz kita albo trafiłem na słabszy egzemplarz Sigmy albo po prostu nie potrafię przy swoim niewielkim stanie wiedzy fotograficznej dostrzec znaczących różnic.

To co po ok 1h ślęczenia nad plikami udało mi się stwierdzić to, że coś jest nie tak Na jednym samplu Sigma w niektórych obszarach jest znacznie lepsza np. lewy górny róg, natomiast na tym samym samplu KIT jest lepszy w prawym dolnym rogu!

Proszę zerknijcie i powiedzcie o co chodzi?

Podaję link do plików http://www.es.jhost.pl/350d_kit_vs_sigma_18_50_28_ex/

Na razie wrzuciłem 18mm f/2.8 - 8.0. Jeśli będzie zainteresowanie dorzucę resztę (35mm i 50mm na wszystkich f).

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Gość; 4208.
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Dokladnie to samo stwierdzilem. Ten Twój kit jest zaskakująco ostry- w moim nie ma co zchodzic poniżej 5.6
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

Ja chyba też mam jakiegoś dobrego KIT'a bo wszyscy w koło narzekają a ja jestem bardzo zadowolony. A powiedz jak z szybkością tej Sigmy w porównaniu z KIT'em.
      www.kondereszko.pl
      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• frykas

@ripek: może serwisuj go?

@stdanielo: nie odczułem żadnej różnicy w szybkości tych dwóch. Jedynie odczułem większy ciężar Sigmy

Czy ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia?

Dla mnie najbardziej niepojęta jest ta przewaga ostrości lewy-gorny-sigma vs prawy-dolny-canon... Jedyne co by to tłumaczyło to po prostu złapanie innego punktu AF [bliższego(prawy-dolny)/dalszego(lewy-gorny)] ale to raczej nie możliwe gdyż ostrzyłem na ten sam punkt...

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

frykas : hmm nei sadze zeby byl duzo gorszy od reszty kitów - na f/8 jest niezly wiec chyba standard...
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Błajo
            Początki nałogu
            • 2005
            • 473

Hmmmm.... nie mogles tego testu na centralnym AF zrobic ?
            Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• frykas

Robilem na centralnym AF. ISO 400.

Komentarz

• frykas

Dorzuciłem resztę sampli. Rzućcie okiem kto może No to jest dla mnie zagadka dlaczego KIT wypadł tak dobrze a Sigma nie najlepiej...

Komentarz

• mirhon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1025

Zamieszczone przez frykas
                  Dorzuciłem resztę sampli. Rzućcie okiem kto może No to jest dla mnie zagadka dlaczego KIT wypadł tak dobrze a Sigma nie najlepiej...
                  Kontrola jakości sigmy... :-)
                  Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• frykas

W takim razie współczuję biedakowi który trafi na ten egzemplarz... 2000pln vs 150pln za kit. Masakra.

Czyli podsumowywując: test wykazał, że był to lichy egzemplarz Sigmy. Dobra sztuka powinna zmiażdzyć konkurenta w proch

Komentarz

• kwiatas
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 154

juz sie na ttym zastanwialem moza trafic dobrego kita i slaba L (czy sigme)i wtedy nie widac roznicy zostaje tylko bol po wydanych pieniadzach.Jesli bedziesz sprzedwal tego kita to daj znac albo mozemy sie zamienic
                      http://pepershots.wordpress.com/

Komentarz

• hekselman
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 568

ha ha ha...test.....ludzie! - więcej samokrytyki! naprawdę sądzicie że wasze testy w warunkach sklepowych choćby w najmniejszym stopniu p r z y p o m i n a j ą warunkami testy finalne obiektywów (markowych w końcu) firm?! Panowie - pokory trochę! - pokory....Sądzicie ze wy tak na "***" jesteście w stanie wykryć to czego nie wykrywa dział kontroli takiej np SIGMY?To ja RAZ w życiu widziałem produkcję w polskich ZPO - uwierzcie mi - nawet nie macie pojęcia o skali p r e c y z j i - jakbyście to widzieli (a ZPO nie jest i nie było znaczącym producentem optyki) - nie wygłupialibyście się tymi....tfu....TESTAMI.No bądźcie poważni!

Komentarz

• stdanielo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1081

hekselman no i o to chodzi, jeśli się w takich warunkach Sigma nie sprawdziła to w laboratyjnych to będzie całkowita porażka, albo i odwrotnie rewelacja. Chyba nie uważasz, że należy się sugerować zdjęciami tablic testowych, bo tablice nie odzwierciedlają warunków rzeczywistych, a chyba o takie nam chodzi. Ja tam osobiście wole przetestować obiektyw czy aparat fotografując drzewo czy nawet sklepową półkę niż jakąś kartkę w kratkę. Więc i Tobie życzę więcej samokrytyki
                          www.kondereszko.pl
                          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• heniek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 614

mam te obiektywy i po zakupie sigmy kita nie podpinam,
                            tutaj sigma przy f/2.8 bez lampy:
                            Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
                            Heniek

Komentarz

• Błajo
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 473

Zamieszczone przez heniek
                              mam te obiektywy i po zakupie sigmy kita nie podpinam,
                              tutaj sigma przy f/2.8 bez lampy:

http://img99.imageshack.us/my.php?image=img26893zi.jpg
                              No... ale widac ostrosc podkrecana programowo...
                              Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

Pracuję...