Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Zauwazylam , ze parametr sily blysku lampy (300 D hack)na historiogramie podaje (Zapamietuje?)sile blysku lampy wbudowanej.Czy ma to jakikolwiek wplyw na blysk lampy zewnetrznej (420) .Wyszlo mi ,ze nie ale nie jestem tego pewna.Jezeli nie to skad jest ten parametr i co oznacza.
Pozdrawiam.
A bylam pewna ,ze nie i dotyczy to tylko wbudowanej.Na 2
- mimo blokady na cienie mi nie doswietlalo.
A jak to sie przeklada na sile blysku?0 to 100% - 2+ ?.
Mierze na cienie ,blokuje i przepalone.
Interesuje mnie czy macie jakies z tym doswiadczenie ,czy istnieje jakas korelacja.
Pozdrawiam.
Blysku nie mierz na cienie (jak zastanego) tylko na neutralna szarosc albo podobne elementy (np. twarze). Ewentualna korekta wtedy w/g upodobania (badz histogramu). Pomiar na bardzo ciemne badz bardzo jasne elementy sie nie sprawdza.
Zaraz, albo ja czegoś nie rozumiem, albo odpowiedzieliście nie na temat i myląco
Jeśli w aparacie dla wbudowanej lampy ustawisz FEC +-, i podepniesz lampę zewnętrzną z FEC na 0, to nie będzie korekty siły błysku, bo lampa ze swoimi ustawieniami ma priorytet nad powtórzonymi ustawieniami body. Dlatego np. 580EX ma to fantastyczne pokrętło, dzięki któremu możemy błyskawicznie zmieniać FEC nie tykając ustawień aparatu.
Zaraz, albo ja czegoś nie rozumiem, albo odpowiedzieliście nie na temat i myląco
Jeśli w aparacie dla wbudowanej lampy ustawisz FEC +-, i podepniesz lampę zewnętrzną z FEC na 0, to nie będzie korekty siły błysku, bo lampa ze swoimi ustawieniami ma priorytet nad powtórzonymi ustawieniami body. Dlatego np. 580EX ma to fantastyczne pokrętło, dzięki któremu możemy błyskawicznie zmieniać FEC nie tykając ustawień aparatu.
A nie mogles podpiac lampy i sprawdzic? Przycisk FEC zostawia ustawienia na stale w body - niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie.
Tak wiec - ustawienie FEC na +2 bez podlaczonej lampy zewnetrznej i zrobienie zdjecia = blyska silniej, nastepna klatka = nadal blyska silniej bo ustawienie to sie zapamietuje, podlaczenie lampy zewnetrznej = nadal blyska silniej bo ustawienie jest zapamietane a nie kasowane przy podlaczeniu lampy.
Kiedy natomista korekta na lampie ma priorytet nad ustawieniami aparatu? Ano wtedy gdy jest ona widoczna na wyswietlaczu lampy, czyli gdy jest rozna od 0.
Wlasnie 6 klatek na to poswiecilem by sprawdzic 8) .
A nie mogles podpiac lampy i sprawdzic? Przycisk FEC zostawia ustawienia na stale w body - niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie.
Vitez, nie musze sprawdzać bo wiem W pytaniu nie ma nic o powtarzalności ustawień, jest za to o wpływie tych ustawień na działanie lampy zewnętrznej. I w dodatku z kolejnego postu martyny wynika, że taki właśnie problem miała - pomimo kompoensacji błysku w body po podpięciu lampy zewnętrznej wyniki nie były zgodne z oczekiwaniami. Twoja odpowiedź jest poprawna - podobnie jak moja (i się nie wykluczają), ale nie na temat.
Ano wtedy gdy jest ona widoczna na wyswietlaczu lampy, czyli gdy jest rozna od 0.
hmm, to mnie trochę zabiłeś musze sam sprawdzić. Rozumiem, że FEC w body miałby priorytet nad ustawieniem na "0" w lampie zewnętrznej ... trudno mi w to uwierzyć, byłoby to odstępstwo od przyjętej zasady, moło logiczne.
hmm, to mnie trochę zabiłeś musze sam sprawdzić. Rozumiem, że FEC w body miałby priorytet nad ustawieniem na "0" w lampie zewnętrznej ... trudno mi w to uwierzyć, byłoby to odstępstwo od przyjętej zasady, moło logiczne.
Vitez ma racje - jesli na lampie masz 0 to wtedy bierze ona nastawy z puszki.
Pozdrawiam
Witam,
Troche sie ruszylo w temacie ,choc pozwole sobie przypomniec ,ze moj problem dotyczy 420 a nie 580 i ttl a nie ttl II.
Sprawe komplikuje mi jeszcze dyfuzor przy ktorym zazwyczaj unosze palnik w gore.Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
Pozdrawiam
Witam,
Troche sie ruszylo w temacie ,choc pozwole sobie przypomniec ,ze moj problem dotyczy 420 a nie 580 i ttl a nie ttl II.
Sprawe komplikuje mi jeszcze dyfuzor przy ktorym zazwyczaj unosze palnik w gore.Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
Pozdrawiam
To nie lampa a puszka decyduje (w zaleznosci w co jest wyposazona)czy Ettl czy tez Ettl II - Majac 300D bedzie to ETTL.
Nie musisz schodzic z przeslona - w zaleznosci w jakim trybie focisz - jesli w M to aparat sam bedzie wiedzial jak dopalac - jesli uznasz, ze niedoswietla(a zapewne tak bedzie) to wtedy korekta na +.
Ja stosuje korekty w Body a nie na lampie - ale jak kto woli(mowa o fec) - mozesz na lampie zrobic koretke a po jej zdjeciu aparat bedzie na 0 - to juz zalezy tylko i wylacznie dla kogo jak jest wygodniej
Witam,
To nie ma najmniejszego znaczenia, zasady o których pisaliśmy są uniwersalne dla współczesnych EOSów i lamp do nich przeznaczonych. Poczytaj może na początek wątki na forum - bez tej wiedzy ciężko iść dalej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421
Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.
Zupełnie nie rozumiem pyatania FEC kontroluje tylko siłę błysku lampy. Jeśli robisz na priorytecie światła zastanego (ambientlight) Tv, Av to błysk jedynie wypełnia cienie na zdjęciu. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z przysłoną czy czasem migawki. Jeśli robisz w trybie M, to błysk jest głównym oświetleniem sceny - i zastosowanie FEC +- jest adekwatne (choć niestety nie daje tego samego efektu) do zmianiania przysłony lub czasu. Inaczej mówiąc przysłona i czas determinują to ile wpuścisz światła zastanego i jakią GO chcesz osiągnąć (lub w jakim stopniu zatrzymać ruch skracając czasy) a FEC determinuje stosunek siły błysku lampy do światła zastanego. + mocniej doświeci ale i wyeliminuje naturalne światło robiąc niekorzystne kontrasty, - odwrotnie. Oczywoście często nam to akurt pasuje, po to mamy tę opcję.
Jeśli na I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
To zależy czy robisz na przemian z lampą zwenątrzną i wbudowaną. Jeśli tak i nie za często zmianiasz nastawy, to sugeruję ustawienie w body. Jełśi natomiast robisz głównie zewnętrzną i często zmieniasz FEC dostosowując siłę błysku do aktualnych potrzeb, to zdecydowanie lepsza jest kontrola przez lampę (czego podany przykład 580EX z kółkiem nastaw w lampce jest doskonałym wyjaśnieniem)
Napisalem to po sprawdzeniu. Po przeczytaniu twojego posta strzelilem, tak jak napisalem, 6 klatek. Najpierw FEC w body na +2 i wbudowana, potem to samo; potem podpialem lampe i 3 zdjecia z FEC na +2, 0 -2 (body) a w lampie na 0 - byla widoczna roznica w naswietlaniu wyraznie (po histogramie itp) wiec FEC w body dzialal, ostatni strzal przy FEC w body na -2 ale w lampie na +2 - histogram szedl w prawo i przeswietlenie bylo wiec lampa miala priorytet.
Wszystkie strzaly w identyczny kadr byly.
Zawsze wole tak robic - najpierw sprawdzic (o ile mam mozliwosc, a akurat torba obok biurka stoi 8) ) dopiero potem pisac.
Zauwaz jedna wazna rzecz - gdy masz w lampie korekte na 0 to znika zupelnie znaczek, wiec ta opcja jest wylaczona, wtedy nie ma sprzecznosci z logika - lampa dziala jak jej kaze aparat. Dopiero gdy ikonka sie pojawia to nad ta konkretna korekta przejmuje kontrole lampa.
Szkoda ze tak nie jest w przypadku blysku na druga lamelke ze ustawienie w body wlacza to i w lampie... a tak jest tylko albo high-speed sync albo druga lamelka a czasem chcialbym dwa na raz.
Komentarz