+ - blysk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • martyna

+ - blysk

Witam,
    Zauwazylam , ze parametr sily blysku lampy (300 D hack)na historiogramie podaje (Zapamietuje?)sile blysku lampy wbudowanej.Czy ma to jakikolwiek wplyw na blysk lampy zewnetrznej (420) .Wyszlo mi ,ze nie ale nie jestem tego pewna.Jezeli nie to skad jest ten parametr i co oznacza.
    Pozdrawiam.
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez martyna
    Czy ma to jakikolwiek wplyw na blysk lampy zewnetrznej
    Tak, FEC dziala rowniez z lampa zewnetrzna.

Komentarz

• martyna

A bylam pewna ,ze nie i dotyczy to tylko wbudowanej.Na 2
      - mimo blokady na cienie mi nie doswietlalo.
      A jak to sie przeklada na sile blysku?0 to 100% - 2+ ?.
      Mierze na cienie ,blokuje i przepalone.
      Interesuje mnie czy macie jakies z tym doswiadczenie ,czy istnieje jakas korelacja.
      Pozdrawiam.

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Blysku nie mierz na cienie (jak zastanego) tylko na neutralna szarosc albo podobne elementy (np. twarze). Ewentualna korekta wtedy w/g upodobania (badz histogramu). Pomiar na bardzo ciemne badz bardzo jasne elementy sie nie sprawdza.
        ...

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zaraz, albo ja czegoś nie rozumiem, albo odpowiedzieliście nie na temat i myląco

Jeśli w aparacie dla wbudowanej lampy ustawisz FEC +-, i podepniesz lampę zewnętrzną z FEC na 0, to nie będzie korekty siły błysku, bo lampa ze swoimi ustawieniami ma priorytet nad powtórzonymi ustawieniami body. Dlatego np. 580EX ma to fantastyczne pokrętło, dzięki któremu możemy błyskawicznie zmieniać FEC nie tykając ustawień aparatu.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
            Zaraz, albo ja czegoś nie rozumiem, albo odpowiedzieliście nie na temat i myląco

Jeśli w aparacie dla wbudowanej lampy ustawisz FEC +-, i podepniesz lampę zewnętrzną z FEC na 0, to nie będzie korekty siły błysku, bo lampa ze swoimi ustawieniami ma priorytet nad powtórzonymi ustawieniami body. Dlatego np. 580EX ma to fantastyczne pokrętło, dzięki któremu możemy błyskawicznie zmieniać FEC nie tykając ustawień aparatu.

A nie mogles podpiac lampy i sprawdzic? Przycisk FEC zostawia ustawienia na stale w body - niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie.

Tak wiec - ustawienie FEC na +2 bez podlaczonej lampy zewnetrznej i zrobienie zdjecia = blyska silniej, nastepna klatka = nadal blyska silniej bo ustawienie to sie zapamietuje, podlaczenie lampy zewnetrznej = nadal blyska silniej bo ustawienie jest zapamietane a nie kasowane przy podlaczeniu lampy.
            Kiedy natomista korekta na lampie ma priorytet nad ustawieniami aparatu? Ano wtedy gdy jest ona widoczna na wyswietlaczu lampy, czyli gdy jest rozna od 0.
            Wlasnie 6 klatek na to poswiecilem by sprawdzic 8) .

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Zamieszczone przez Vitez
              A nie mogles podpiac lampy i sprawdzic? Przycisk FEC zostawia ustawienia na stale w body - niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie.
              Vitez, nie musze sprawdzać bo wiem W pytaniu nie ma nic o powtarzalności ustawień, jest za to o wpływie tych ustawień na działanie lampy zewnętrznej. I w dodatku z kolejnego postu martyny wynika, że taki właśnie problem miała - pomimo kompoensacji błysku w body po podpięciu lampy zewnętrznej wyniki nie były zgodne z oczekiwaniami. Twoja odpowiedź jest poprawna - podobnie jak moja (i się nie wykluczają), ale nie na temat.

Ano wtedy gdy jest ona widoczna na wyswietlaczu lampy, czyli gdy jest rozna od 0.
              hmm, to mnie trochę zabiłeś musze sam sprawdzić. Rozumiem, że FEC w body miałby priorytet nad ustawieniem na "0" w lampie zewnętrznej ... trudno mi w to uwierzyć, byłoby to odstępstwo od przyjętej zasady, moło logiczne.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• borkomar
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1083

hmm, to mnie trochę zabiłeś musze sam sprawdzić. Rozumiem, że FEC w body miałby priorytet nad ustawieniem na "0" w lampie zewnętrznej ... trudno mi w to uwierzyć, byłoby to odstępstwo od przyjętej zasady, moło logiczne.
                Vitez ma racje - jesli na lampie masz 0 to wtedy bierze ona nastawy z puszki.
                Pozdrawiam
                5D +

Komentarz

• martyna

Witam,
                  Troche sie ruszylo w temacie ,choc pozwole sobie przypomniec ,ze moj problem dotyczy 420 a nie 580 i ttl a nie ttl II.
                  Sprawe komplikuje mi jeszcze dyfuzor przy ktorym zazwyczaj unosze palnik w gore.Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• martyna

A i jeszcze jedno.
                    Czy po blysku "*" trzeba trzymac przycisk przy wyzwalaniu migawki.

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

Witam,
                      Troche sie ruszylo w temacie ,choc pozwole sobie przypomniec ,ze moj problem dotyczy 420 a nie 580 i ttl a nie ttl II.
                      Sprawe komplikuje mi jeszcze dyfuzor przy ktorym zazwyczaj unosze palnik w gore.Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
                      Pozdrawiam
                      To nie lampa a puszka decyduje (w zaleznosci w co jest wyposazona)czy Ettl czy tez Ettl II - Majac 300D bedzie to ETTL.
                      Nie musisz schodzic z przeslona - w zaleznosci w jakim trybie focisz - jesli w M to aparat sam bedzie wiedzial jak dopalac - jesli uznasz, ze niedoswietla(a zapewne tak bedzie) to wtedy korekta na +.
                      Ja stosuje korekty w Body a nie na lampie - ale jak kto woli(mowa o fec) - mozesz na lampie zrobic koretke a po jej zdjeciu aparat bedzie na 0 - to juz zalezy tylko i wylacznie dla kogo jak jest wygodniej
                      Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
                      5D +

Komentarz

• borkomar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1083

A i jeszcze jedno.
                        Czy po blysku "*" trzeba trzymac przycisk przy wyzwalaniu migawki.
                        Nie trzeba ;-)
                        5D +

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Witam,
                          To nie ma najmniejszego znaczenia, zasady o których pisaliśmy są uniwersalne dla współczesnych EOSów i lamp do nich przeznaczonych. Poczytaj może na początek wątki na forum - bez tej wiedzy ciężko iść dalej:
                          http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

Czyli reasumujac przestawienie fec np. o +2 to ile trzeba zejsc z przeslona lub czasem.
                          Zupełnie nie rozumiem pyatania FEC kontroluje tylko siłę błysku lampy. Jeśli robisz na priorytecie światła zastanego (ambientlight) Tv, Av to błysk jedynie wypełnia cienie na zdjęciu. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z przysłoną czy czasem migawki. Jeśli robisz w trybie M, to błysk jest głównym oświetleniem sceny - i zastosowanie FEC +- jest adekwatne (choć niestety nie daje tego samego efektu) do zmianiania przysłony lub czasu. Inaczej mówiąc przysłona i czas determinują to ile wpuścisz światła zastanego i jakią GO chcesz osiągnąć (lub w jakim stopniu zatrzymać ruch skracając czasy) a FEC determinuje stosunek siły błysku lampy do światła zastanego. + mocniej doświeci ale i wyeliminuje naturalne światło robiąc niekorzystne kontrasty, - odwrotnie. Oczywoście często nam to akurt pasuje, po to mamy tę opcję.

Jeśli na I czy warto regulowc fec w 420 a nie lepiej zostac przy"0" i reszte przyslona.tak jak pisalam fec dla lampy zewnetrznej odkrylam przypadkowo i dotychczas wogle go nie stosowalam a pierwsze podejscia zrobily zupelny galimatjas w dotychczasowej wiedzy w tym temacie.
                          To zależy czy robisz na przemian z lampą zwenątrzną i wbudowaną. Jeśli tak i nie za często zmianiasz nastawy, to sugeruję ustawienie w body. Jełśi natomiast robisz głównie zewnętrzną i często zmieniasz FEC dostosowując siłę błysku do aktualnych potrzeb, to zdecydowanie lepsza jest kontrola przez lampę (czego podany przykład 580EX z kółkiem nastaw w lampce jest doskonałym wyjaśnieniem)
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Napisalem to po sprawdzeniu. Po przeczytaniu twojego posta strzelilem, tak jak napisalem, 6 klatek. Najpierw FEC w body na +2 i wbudowana, potem to samo; potem podpialem lampe i 3 zdjecia z FEC na +2, 0 -2 (body) a w lampie na 0 - byla widoczna roznica w naswietlaniu wyraznie (po histogramie itp) wiec FEC w body dzialal, ostatni strzal przy FEC w body na -2 ale w lampie na +2 - histogram szedl w prawo i przeswietlenie bylo wiec lampa miala priorytet.
                            Wszystkie strzaly w identyczny kadr byly.

Zawsze wole tak robic - najpierw sprawdzic (o ile mam mozliwosc, a akurat torba obok biurka stoi 8) ) dopiero potem pisac.

Zauwaz jedna wazna rzecz - gdy masz w lampie korekte na 0 to znika zupelnie znaczek, wiec ta opcja jest wylaczona, wtedy nie ma sprzecznosci z logika - lampa dziala jak jej kaze aparat. Dopiero gdy ikonka sie pojawia to nad ta konkretna korekta przejmuje kontrole lampa.
                            Szkoda ze tak nie jest w przypadku blysku na druga lamelke ze ustawienie w body wlacza to i w lampie... a tak jest tylko albo high-speed sync albo druga lamelka a czasem chcialbym dwa na raz.

Komentarz

• borkomar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1083

Zamieszczone przez Vitez
                              Zawsze wole tak robic - najpierw sprawdzic (o ile mam mozliwosc, a akurat torba obok biurka stoi ) dopiero potem pisac.
                              Dobrze prawi Wasc - polac mu
                              5D +

Komentarz

Pracuję...