Problem z A60

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksynia2002

Problem z A60

Witam
    Mam takie pytanie bo niemoge tego znaleźć ile A60-ką można zrobić zdjęć maxymalnie tzn chodzi mi o to ile zdjęć wytrzyma optyka aparatu zanim zacznie szwankować?? Znalazłem to kiedyś na necie tylko teraz niewiem czy to było 10.000 czy 100.000 ?
    Pytam dlatego bo mam problem z moim aparatem, który przy słabych akumlatorkach zaczynał mieć jakieś kreski na wyświetlaczu a po pewnym czasie zaczynał śnieżyć jak stary telewizor. Zmiana akumlatorków na naładowane i znowu było spoko a teraz już praktycznie cały czas tak jest
    Aparat kupiony w styczniu tego roku ilość zrobionych zdjęć 16.000
    Baterie w tym samym czasie kupione DURACELL 1800mAh,i drugi komplet Energiser(niewiem jak to sie pisze) 2100mAh
    Karta CF SCan Disk 128

Co radzicie zrobić jak myślicie co na to serwis i gdzie go wysłać??

A oto link do zdjęcia wykonanego w sobote tym właśnie aparatem - http://www.narciarskanet.one.pl/~krz...nosci/259_5911
  • satriani
    Początki nałogu
    • 2004
    • 443

Może się mylę ale chyba na to wiekszy wpływ ma elektronika niż optyka.
    Czasami zdarzaja się tzw. zimne luty w elektronicznych układach i ścieżkach drukowanych , trudno tak powiedzieć na odległość.
    Moim zdaniem jednak szumy są spowodowane jakimś błędnym działaniem elektroniki.
    Najlepiej udaj sie do serwisu, lub przedzwoń czy spotkali sie z takim zjawiskiem już wcześniej i czy usuną ci tą przykrą usterkę.

Komentarz

• Ptok

Re: Problem z A60

Zamieszczone przez ksynia2002
      (...)
      Pytam dlatego bo mam problem z moim aparatem, który przy słabych akumlatorkach zaczynał mieć jakieś kreski na wyświetlaczu a po pewnym czasie zaczynał śnieżyć jak stary telewizor. Zmiana akumlatorków na naładowane i znowu było spoko a teraz już praktycznie cały czas tak jest
      (...)

Witam Was, to mój pierwszy post...

Jak trwoga, to... :wink: Ale dziś mi się to też przytrafiło...
      Snieżył wyświetlacz...Nie miało to wpływu na jakość fotek, ale na film tak...
      Problem ustał po wyjęciu i ponownym włożeniu akumulatorków (Energizer NiMh 2300mAh- pierwszy raz naładowane prądem 250mA przez 15 godzin)
      Zacząć już się bać??

Komentarz

• satriani
        Początki nałogu
        • 2004
        • 443

Czasami ma na to wpływ silne pole magnetyczne np. tył monitora?

Komentarz

• Ptok

Zamieszczone przez satriani
          Czasami ma na to wpływ silne pole magnetyczne np. tył monitora?
          Myślałem o tym, bo zdjęcie robione było w pokoiku oświetlonym halogenami... Ale trafa tam nie było...
          Mniejsza... Póki co, problem się nie pojawił...

Pozdrawiam!

Komentarz

• satriani
            Początki nałogu
            • 2004
            • 443

trafo z halogenów zamontowany w odległości kilkudziesięciu cm nie powinien mieć wpływu na aparacik,, moze ta chilowa niezdolność aparatu yła spowodowana przypadkowym zbyt mocnym przyciśnieciem wyświetlacza

Komentarz

• Kostek
              Coś już napisał
              • 2004
              • 71

Zauważyłem u siebie na jednym zdjęciu ciekawy efekt. W części środkowej obraz wygląda tak, jakby była na nim mora po skanowaniu. A zdjątko jest ściągnięte prosto z A75. Zakłóceń elektromagnetycznych przy robieniu raczej nie było, fotka została wykonana na szczycie Śnieżki. Nie mam pojęcia czym ten efekt mógł zostać spowodowany.
              Pozdrawiam
              Kostek

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Kostek
                Zauważyłem u siebie na jednym zdjęciu ciekawy efekt. W części środkowej obraz wygląda tak, jakby była na nim mora po skanowaniu. A zdjątko jest ściągnięte prosto z A75. Zakłóceń elektromagnetycznych przy robieniu raczej nie było, fotka została wykonana na szczycie Śnieżki. Nie mam pojęcia czym ten efekt mógł zostać spowodowany.
                A zdjecie ogladales w pelnym wymiarze czy pomniejszone do ilustam % przez przegladarke?

Komentarz

• Kostek
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 71

Zdjęcie było oglądane w rozmiarze 100% na monitorze. Największą ciekawostką dla mnie jest to, że zakłócenia występują tylko w środkowej części zdjęcia. Po bokach wszystko jest prawidłowo.
                  Pozdrawiam
                  Kostek

Komentarz

• satriani
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 443

być może zbyt długo wystawiałeś na mocne słońce aparat, miałem podobny efekt na wyświetlaczu po kilkunastu fotkach pod bardzo ostre słońce.
                    Efektem tego była chwilowa bladofiletowa poświata w środkowej części wyświetlacza.

Komentarz

• Kostek
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 71

To nie jest fioletowa poświata. To są naprzemienne jaśniejsze i ciemniejsze linie. Widać je praktycznie tylko na ciemnym obiekcie w centralnej części zdjęcie.
                      Pozdrawiam
                      Kostek

Komentarz

• satriani
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 443

no to faktycznie chyba nie to, ale czy problem się powtórzył, bo jeśli tak to na pewno skontaktowałbym się z serwisem.

Komentarz

• Kostek
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 71

Na szczęście efekt pojawił się dotychczas tylko raz. I oby więcej go nie było :wink:
                          Pozdrawiam
                          Kostek

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

A moze je pokazesz?

Komentarz

• Kostek
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 71

Wysłałem na priva bo nie mam jej gdzie w tej chwili wystawić.
                              Pozdrawiam
                              Kostek

Komentarz

Pracuję...