Stofen Omni-Bounce a zdjęcia w pionie...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Błajo
    Początki nałogu
    • 2005
    • 473

Stofen Omni-Bounce a zdjęcia w pionie...

Witam,

Tak sobie myslalem nad zakupem "mydelniczki" i naszlo mnie pytanie... czy ona dziala przy zdjeciach pionowych? Czy tylko jak lampa jest w poziomie...

Pozdrawiam
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Porownaj sobie foty robione z gola lampa i ze stofenem w roznych ustawieniach.
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Błajo
      Początki nałogu
      • 2005
      • 473

Widzialem to... ale tam stofena przy fotkach w pionie nie ma

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

A to?
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• perlpa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 350

Coś mi podpowiada że chodziło o pionowe ustawienie aparatu i skierowanie lampy na sufit...
          Jeśli tak to sto-fen też działa choć trochę gorzej. Osobiście coraz mniej podoba mi się efekt z tego stofena. Zbyt duży zafarb od sprzętów w pomieszczeniach: meble, sciany, dywan itd.
          Ostatnio edytowany przez perlpa; 2567.

Komentarz

• Błajo
            Początki nałogu
            • 2005
            • 473

Zamieszczone przez perlpa
            Coś mi podpowiada że chodziło o pionowe ustawienie aparatu i skierowanie lampy na sufit...
            Ano

Hmmm perlpa a co polecasz ? Bawilem sie Lumi Softboxem ale tez sa straszne cienie jak sie wali na wprost... a moze te zestawy sztucznych sufitow?

Komentarz

• perlpa
              Początki nałogu
              • 2005
              • 350

Zamieszczone przez Błajo
              Ano

Hmmm perlpa a co polecasz ? Bawilem sie Lumi Softboxem ale też sa straszne cienie jak sie wali na wprost... a moze te zestawy sztucznych sufitow?
              Na zewnątrz i w dużych pomieszczeniach, jak np. kościół, gdzie nie ma szans na odbicie się od czegokolwiek używam softbox'a Lumiquest'a. Efekt jest przyjemny jeśli odległość nie jest zbyt duża. Mówię tutaj o miekkości cieni jak i wielkości błysku w oczach.
              W pomieszczeniach gdzie ściany są białe i nie ma zbyt wiele kolorowych gratów można spokojnie korzystać ze Sto-fen'a. Kiedy biały jest tylko sufit ściągam kubełek i wyciągam mały ekranik w 550EX - kolory są wtedy według mnie lepsze niż ze sto-fenem.

Nie ma to jednak jak odpalanie dodatkowej lampy z boku/tyłu modela
              Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

...W pomieszczeniach gdzie ściany są białe i nie ma zbyt wiele kolorowych gratów można spokojnie korzystać ze Sto-fen'a. Kiedy biały jest tylko sufit ściągam kubełek i wyciągam mały ekranik w 550EX - kolory są wtedy według mnie lepsze niż ze sto-fenem.

Nie ma to jednak jak odpalanie dodatkowej lampy z boku/tyłu modela

Zamiast Stofena można obrócić Lumiquesta o 180 stopni na lampie, lampa w dół (tak jakby "patrzyła" prosto na obiekt) czyli błysk idzie w sufit a NIC bezposrednio na cel. Przy białym suficie daje rewelacyjnie rozproszone światło. Dużo lepiej niż Stofen. Mnie się Stofen wogóle nie bardzo widzi a jeśli już to raczej kierowany tak, żeby część szła w sufit a część bezposednio na obiekt - czyli zwykle ok 45* - tyle, że wtedy bez stofena efekt jest podobny. Przy oświetleniu ważna jest powierzchnia - stąd parasolki, blendy itp. Stofen powierzchni nie zmienia - lumiquest big bounce to prawie pół parasolki :-)

Najlepiej jednak to dwie lampy albo i więcej :-)

Janusz

EDIT: Stofen ustawiony tak jak na zdjeciu pazurka własciwie niewiele daje :-)

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Błajo
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 473

Zamieszczone przez Janusz Body
                  Zamiast Stofena można obrócić Lumiquesta o 180 stopni na lampie, lampa w dół (tak jakby "patrzyła" prosto na obiekt) czyli błysk idzie w sufit a NIC bezposrednio na cel.
                  Takiego ( http://www.digitarvike.fi/ultrapro/c..._lumiquest.jpg ) boxa obrocic 180? Jak to zrobic ? Nie kumam...

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Błajo
                    .... Jak to zrobic ? Nie kumam...
                    Pisałem o Lumiquest big BOUNCE :-)

Janusz,

Komentarz

• perlpa
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 350

Pisałem o Lumiquest big BOUNCE :-)
                      Jasne że tak można ale IMHO nie ma to dużego sensu ponieważ:
                      1. Sufit i tak dobrze rozproszy błysk lampy zaopatrzonej jedynie we wbudowany rozpraszach (550EX)
                      2. Odcięcie tej części swiatła na wprost pozbawi nas błysków w oczach przez co mogą one wyglądać "martwo" i może doprowadzić do powstania nieprzyjemnych cieni pod łukami brwiowymi (w oczodołach) i pod brodą.

Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

..... błysków w oczach przez co mogą one wyglądać "martwo" ...
                        Nie pisałem, że to do portretów :-). Portret z jednym źródłem światła jest... no letko plaskaty :-)

Rozproszenie jest jednak sporo wieksze przez takie podwójne odbicia. Znakomicie "wycina" odblaski na np. meblach. Na błyszczących np. niklowanych rzeczach zostają naturalne bliki od swiatła zastanego. Ale nie upieram się - nie ma obowiązku korzystania :-)

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Moris
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 302

Jeśli tak to sto-fen też działa choć trochę gorzej. Osobiście coraz mniej podoba mi się efekt z tego stofena. Zbyt duży zafarb od sprzętów w pomieszczeniach: meble, sciany, dywan itd.
                          Zgadzam się z Pawłem w całej rozciągłości. Zafarb jest mocno denerwujący zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach.

Ostatnio zakupiłem cuś takiego co się zwie "Micro Apollo" z Lastolite`ale nie miałem jeszcze dość czasu na dogłębne przetestowanie ale zapowiada się dość ciekawie. Troszkę tylko się bawiłem przy okazji robienia tryptyku na zamówienie mojej żonki do przedpokoju ---> z takim efektem.
                          Testy zrobię na 100% i nie omieszkam ich tu podpiąć a na ten czas podpinam przykłady producenta.

Swoją drogą ciekaw Waszej opinii efektu połączenia Sto-fen`a z Micro Apollo
                          | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

....

Zdjęcia mojego biurkowego burdelu - zwróć uwagę na cien lampy na ścianie :-)

Janusz,

Komentarz

• perlpa
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 350

Nie pisałem, że to do portretów :-). Portret z jednym źródłem światła jest... no letko plaskaty :-)

Rozproszenie jest jednak sporo wieksze przez takie podwójne odbicia. Znakomicie "wycina" odblaski na np. meblach. Na błyszczących np. niklowanych rzeczach zostają naturalne bliki od swiatła zastanego. Ale nie upieram się - nie ma obowiązku korzystania :-)

Janusz
                              Oczywiście że powójne rozproszenie da trochę wiecej niż pojedyńcze.
                              Ogólnie obie metody są dobre i godne polecenia - wszystko zależy od warunków, posiadanego osprzętu i rzecz jasna gustu
                              Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...