Cześć!
Mam Photoshopa 5.0. Ostatnio chciałem porobić podpisy w zdjęciach i się zdziwiłem gdy nie mogłem zdjęcia z tekstem zapisać ponowie jako JPG.
PS pozwala zapisać tylko w formacie PSD lub PDD. Plikiem edytowanym jest JPG. Narzędziem do nanoszenia tekstów - ikonka "Tekst (T)". Czy coś robię nie tak, czy poprostu ten typ tak ma?
Głupio trochę... :roll:
piotrkula
30-01-2004, 18:17
Czy coś robię nie tak, czy poprostu ten typ tak ma?
wydaje mi sie na 90% (nie mam PS przed soba w tej chwili) ze musisz uzyc opcji export i wtedy PhotoShop udostepnia ci wszystkie formaty.
A probojesz Save czy Save as... ? ('Zapisz' lub 'Zapisz jako...' ) - proponuje to drugie, ale tez tylko strzelam.
A probojesz Save czy Save as... ? ('Zapisz' lub 'Zapisz jako...' ) - proponuje to drugie, ale tez tylko strzelam.
Właśnie tak robię i nie działa.
Spróbuję jak mówi Piotr.
jesli chodzi o zapisywanie zdjęcia w formacie jpg po dodaniu napisu musisz koniesznie zastosować " spłaszcz obrazek"
miłej zabawy
Dokładnie tak jak napisał Jurek. Problem jest w tym, że po dodaniu napisu powstała Ci nowa warstwa i przy zapisie, PS proponuje tylko te formaty, które potrafią zapisać obrazek w postaci warstw. Jak zrobisz "flatten image" (nie wiem jak w polskiej wersji) to będziesz miał do wyboru więcej formatów. Ewentualnie bez flatten (jak już było mówione wcześniej) możesz użyć eksportu do gif/jpg (w nowszych wersjach jeszcze png) i domyślnie PS dokona "spłaszczenia".
Dzięki wielkie!
Spłaszczyłem i poszło jak z górki.