Prototyp nowego CMOSa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • -=Festyk=-
    Uzależniony
    • 2005
    • 666

Prototyp nowego CMOSa

Znalazłem przypadkiem taką nowinkę techniczną.Z tego co zrozumiałem to dwóch naukowców z uniwersytetu w Nowym Yorku stworzyło nowy typ matrycy CMOS,która zużywa ok.50 razy mniej prądu,a do tego ma stukrotnie większą rozpiętość tonalną!Chyba,że coś źle zrozumiałem:wink:

Link jest tutaj:
    For both new and returning visitors, the University’s News Center is a digital hub for the latest news stories showcasing the research, accomplishments, expertise, and perspectives of the Rochester community. In addition, the News Center features University announcements and updates from newsrooms and publications across the institution.

EDIT:Nie za bardzo wiedziałem gdzie to zamieścić.Jeśli nie ten dział to sorry.
    Ostatnio edytowany przez -=Festyk=-; 2774.

||Galeria
  • osasa
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Fajna rzecz Producenci accu będą płakać
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

Nieźle. Ładujesz aku i wyjeżdzasz na tygodniowe wakacje. Jeszcze tylko karty pamięci 10 GB zużywające równie mało prądu + baterie słoneczne i jesteś samowystarczalny ;-)
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Maciek_DDA
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 45

Nie wydaje mi sie, aby takie rozwiazanie mialoby sie szybko upowszechnic canon/nikon...(wstawic odpowiednie) musialby wyrzucic na smietnik cale linie produkcyjne tradycyjnych matryc. IMO firma, ktora zakupi patent na produkcje spokojnie schowa to do szuflady zeby tego nikt nie widzial i bedzie czerpac zyski z tradycyjnych modeli tak dlugo jak sie da.
        20d

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Zamieszczone przez Maciek_DDA
          Nie wydaje mi sie, aby takie rozwiazanie mialoby sie szybko upowszechnic canon/nikon...(wstawic odpowiednie) musialby wyrzucic na smietnik cale linie produkcyjne tradycyjnych matryc. IMO firma, ktora zakupi patent na produkcje spokojnie schowa to do szuflady zeby tego nikt nie widzial i bedzie czerpac zyski z tradycyjnych modeli tak dlugo jak sie da.
          A mnie się wydaję że może się pojawic jakaś mało znana tajwańska/chińska czy inna azjatycka firma która włoży tą matrycę do jakiegoś kompaktu i jeśli szkło nie bedzie jakąś zupełną katastrofą to rozpiętości tonalne i szumy takiego aparatu moga nieźle namieszać wśród innych producentów...
          Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Cyborg
            Początki nałogu
            • 2006
            • 416

Zamieszczone przez mirhon
            A mnie się wydaję że może się pojawic jakaś mało znana tajwańska/chińska czy inna azjatycka firma która włoży tą matrycę do jakiegoś kompaktu i jeśli szkło nie bedzie jakąś zupełną katastrofą to rozpiętości tonalne i szumy takiego aparatu moga nieźle namieszać wśród innych producentów...
            Nie sądzę.
            Kogo interesuje rozpiętość tonalna i szumy ;-)
            Na tym rynku najważniejsze są megapiksele, megazoomy i mega LCD z tyłu :-)

Pobór prądu przez matrycę też nie ma znaczenia w kompaktach - (podświetlenie) LCD i tak pobiera wielokrotnie więcej.

Komentarz

• VANT
              Bywalec
              • 2005
              • 185

@Cyborg
              w kompaktach ma pon. tam matryca pracuje całyczas a nie tylko ułamek sekundy podczas robienia zdjęcia w dslr....
              Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• Cyborg
                Początki nałogu
                • 2006
                • 416

Zamieszczone przez VANT
                @Cyborg
                w kompaktach ma pon. tam matryca pracuje całyczas a nie tylko ułamek sekundy podczas robienia zdjęcia w dslr....
                Ok, ale porównaj pobór prądu takiego kompakta przy używaniu lub nie LCD.

Komentarz

• krii

podobna sytuacja byla z OLEDami, ktore mialy i maja zastapic LCD... na razie sporadycznie pojaiwja sie czasem w jakis urzadzeniach przenosnych... lobby lcd nie che na razie rewolucji, zreszta to im sie nie oplaca... bo przestarzała technologia LCD sprzedaje sie coraz lepiej... ale wciaz mozna kupic tv w CRT a ile ona ma lat?? 100?? 80?? poczekamy zobaczymy

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

rzeczywistosc jest brutalna, korporacje zawsze musza wykorzystac technologie do samego konca i czerpac na niej zyski.

tak jest nie tylko w elektronice, podobnie jest np z samochodami, mozna robic samochody na wodór (czyli na wode z domieszka) ale na tym stracilo by pol swiata. Bo pol swiata opiera swoja gospodarke na ropie.
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...