Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Może to zabrzmi dziwnie,ale jeśli można to chciałbym spytać tych co focą zarobkowo,lub takich co sprzedali kilka swoich zdjęć,a mianowicie jak to się stało?przypadek,wystawa,rodzina czy też znajomości przyczyniły się do tego ,że zarabiasz fotografią.(nie pomijając oczywiście wiedzy i talantu)
Pozdrawiam.
u mnie sie zaczelo ze kolega nie mogl przyjac zlecenia i wypchnal mnie do niego kolejne to sam wyszedlem z inicjatywa smieszne ale zadzialalo ale takie byly poczatki
Nie moge powiedzieć że zarabiam na zdjęciach bo narazie zdazylo sie to sporadycznie.. Raz kolega zaproponował mi opstrykanie targów dentystycznych dla Procter&Gabmble. A teraz znajoma zaproponowała uwiecznienie "Balu Ojców Miasta" w miedzy czasie sprzedałem kilka odbitek z włąsnych zdjęć.. No i licze na shuterstock -> patrz u mnie w stopce
No i licze na shuterstock -> patrz u mnie w stopce
a zarobil ktos na tym w ogole? rozumiem,ze Coronado sie w to bawi, ale czy ktos jeszcze?
pytam,bo nie wiem czy jest sens poswiecac na to czas i fotki...
Znowu kolega,to chyba dobrze,że ma się kolegów.
Zajżałem do Twojej stopki lecz ZONK-ja angielski mało rozumieć,a z tego co rozumieć to jeśli ktos kupi Twoje zdjęcie to dostajesz 0.20$ za sztukę ..?
w tej chwili mam w galeri na shuterstock 11 zdjęć.. Muszą mieć minimum 3mpix za każde pobranie mojego zdjęcia dostaje 20centów.. póki co mniej wiecej od 7stycznia pobrano moje zdjęcia 8 razy Coronado ma 150zdjeć i 100$/miesiac wyciąga..
Zachęcam.. w razie pytań językowych moge pomóc
To jakby nie było zawsze jakieś $ dla swojego hobby.
no jasne. sek w tym, zeby kalkulowalo sie poswiecanie czasu na taka forme 'dochodow'. wiadomo, ze zdjecia trzeba dokladnie wybrac i oszlifowac, co jakby nie bylo, zajmuje nieco czasu
Routlaw:
Parę pytań językowych :-)
Make Checks Payable To: - jak to rozumieć?
A z tym skanem dowodu to o co chodzi? Później jakieś kredyty na mnie wezmą czy co ;-). A tak serio to wystarczy ta strona gdzie jest zdjęcie i wszystkie dane?
Make Checks Payable To: podajesz adres i nazwisko gdzie mają wysłać czek. skan dowodu ze zdjęciem w celu potwierdzenia danych. ja zeskanowałem prawo jazdy
Czeki przysyłaja na podany adres, idzie się z nimi do banku i tam realizuje. bank bierze koło 1%..
Make Checks Payable To: podajesz adres i nazwisko gdzie mają wysłać czek. skan dowodu ze zdjęciem w celu potwierdzenia danych. ja zeskanowałem prawo jazdy
Czeki przysyłaja na podany adres, idzie się z nimi do banku i tam realizuje. bank bierze koło 1%..
Kiedys (siedem, osiem lat temu) byla taka 'zabawa' "Spedia",
moze ktos pamieta, a wielu tu informatykow.
Polegalo to na instalacji programu na dole monitora ktory liczyl jak czesto i ile siedziales w necie
- wyswietlajac Ci tym samym reklamy w swoim pasku.
Kiedys uzbieralo mi sie 80$ i wyslali mi czek z USA do Polski.
Poszedlem z nim do PKO i otrzymalem odpowiedz ze teraz to oni wysylaja czek znowu do USA, zeby go potwierdzic, jak go potwierdza to wtedy otrzymuja go znowu i wzywaja mnie do wyplaty..
Ile to moze trwac zapytalem?
- "od dwoch, do trzech miesiecy, pobieramy prwowizje (chyba z 15pln)"
Zrezygnowany lekko - dopelnilem formalnosci i pojechalem do domu zapominajac o sprawie.
Dwa miesiace pozniej wyszedlem z PKO z plikiem 'zielonych',
wszystkim w firmie szczeny opady.. ;-)
Pamietam ze pukali sie wczesniej w glowe.
W ciagu doby zostaly odpalone wszystkie szroty zalegajace w serwerowni,
nawet jakies 486 chyba sie jeszcze zalapaly.
Pozniej jeszcze raz odbieralem kase za czek, jakies 40$.
Dlatego mysle ze podobnie moze byc tu - potwierdzanie czeku i troche w czasie sie wydluzy.
Routlaw - jestes pewien ze formalnosci wygladaja wlasnie tak jak napisales ?
To byloby duze ulatwienie dla uzytkownikow.
Komentarz