Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W związku ze zmianą mojej poczciwej D70-tki na 20D mam małe pytanko, czy warto go brać w zestawie z 17-85 czy może lepiej wybrać jakiś inny szeroki standard? Szukam czegoś co zastąpiło by mi mojego 18-70DX.
Nie znalazłem nigdzie konkretnych opinii o tym 17-85, a czasu mam niewiele bo aukcja się kończy za parę dni...
No to ja zaczne.
Sam osobiscie tego obiektywu nie posiadam, ale poniewaz czytam to forum od jakiegos czasu, pozwole sobie odradzic ten obiektyw. Z tego co czytalem to malo kto byl z niego zadowolony i sporo osob z tego forum sie go pozbylo. Niech sami najlepiej Ci napisza dlaczego. Z tego co pamietam obiektyw mocno mydli. Szkoda, zebys byl niezadowolony z nowej puszki przez kiepski obiektyw.
Niestety Canon nie ma takich dobrych obiektywow pod EF-S czyli na bagnet z cropem 1,6 jak Nikon (mam ty na mysli fajne zakresy ogniskowych i dobry wskaznik cena-jakosc). Proponuje wybrac cos innego. Poniewaz mozliwe ze juz za 2 - 3 lata Canon bedzie oferowal FF w przystepnej cenie, zastnow sie czy chcesz inwestowac w szkla pod cropa (ja naprzyklad chce inwestowac).
Nakoniec dodam, ze skoro masz swoja D70 i nie amsz noza na gardle, moze warto jeszcze ciut zaczekac. Mozliwe, ze w ciagu miesiaca Canon zaprezentuje nowa puszke, wtedy stare beda tnasze (20D) i bedzie wiekszy wybor. Tak czy owak, nie ma sie co spieszyc raczej
Co do wyboru szkla wszyscy chwala sobie 17-40L, czesc chwali sobie sigme 17-50/2.8, choc raczej ze wzgledu na jasnosc i stosunek jakosc/cena niz za sama jakosc zdjec. SIgma ma teraz wypuscic wlasnie 17-70mm F2.8-4.5 co jest bardzi ciekawa alternatywa dla owego wspomnianego przez Ciebie Nikkora. Reszte napisze jak bedziesz mial jakies konkretne pytania.
Pozdrawiam
W związku ze zmianą mojej poczciwej D70-tki na 20D mam małe pytanko, czy warto go brać w zestawie z 17-85 czy może lepiej wybrać jakiś inny szeroki standard? Szukam czegoś co zastąpiło by mi mojego 18-70DX.
Nie znalazłem nigdzie konkretnych opinii o tym 17-85, a czasu mam niewiele bo aukcja się kończy za parę dni...
spróbuj przejściówki i zostaw szkło od Nikona...
swoją drogą ciekaw jestem, czy ktoś tego próbował...
Mozliwe, ze w ciagu miesiaca Canon zaprezentuje nowa puszke, wtedy stare beda tnasze (20D) i bedzie wiekszy wybor. Tak czy owak, nie ma sie co spieszyc raczej
To że pojawi się coś na PMA to nie znaczy, że znajdzie się automatycznie w sklepach, tym bardziej w P[r]L. Zwykle trzeba jeszcze poczekać kilka miesięcy, czyli wiosna-wakacje najwcześniej...
Qrcze, więc to co pobieżnie wyczytałem się niestety potwierdza
Po namyśle celuję : Tamron 28-75 i do czasu kiedy nie uzbieram na 17-40 (a to trochę potrwa ponieważ priorytetem będzie u mnie 70-200) kupię dodatkowo zapchajdziurę 18-55.
18-55 jako zapchajdziura nie jest taki zly przynajmniej prawie za darmo, wiec nie ma sie szczypac, a zdjecie da sie tym zrobic, nawet niezle A 70-200 chesz Sigme czy Canona, a jak Canona to z IS czy bez IS? Z ciekawosci pytam. Aha no i pochwal sie jeszcze co najczesciej focisz
A więc tak :
Podastawą jest u mnie tele, potem UW środek jest mniej ważny. Moje ulubione ogniskowe to 200-300mm. Więc planuję kupić 70-200 Canona +ew jakiś TC 1,4 czy 1,7. Co do światła to najchętniej f/2,8 + IS ale czuję ,że fundusze mnie ograniczą i kupię f/4.
Jest jeszcze opcja ,że na jakiś czas kupię chwalonego ostatnio 75-300 IS (czy 70-300IS) i będę ciułał na 100-400L f/5,6 który z tego co mi się obiło to chodzi po 5-6kPLN.
Czytam, czytam i oczom nie wierzę - jeszcze nikt Cię nie skierował do wyszukiwarki w sprawie 17-85, nikt też nie napisał "To już było"... tylko sama ładna dyskusja i wymiana opinii. ;-)
Komentarz