20D z 17-85 - brać czy nie brać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Xantos
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 25

20D z 17-85 - brać czy nie brać?

Witam,

W związku ze zmianą mojej poczciwej D70-tki na 20D mam małe pytanko, czy warto go brać w zestawie z 17-85 czy może lepiej wybrać jakiś inny szeroki standard? Szukam czegoś co zastąpiło by mi mojego 18-70DX.

Nie znalazłem nigdzie konkretnych opinii o tym 17-85, a czasu mam niewiele bo aukcja się kończy za parę dni...
    Pozdrawiam.....
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

obawiam sie ze kita z nikona Ci nic nie zastapi w canonie

http://www.photozone.de/8Reviews/len...6_is/index.htm
    kiszka
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• sv

kup raczej gole body i tamrona 28-75.

Komentarz

• sid
        Uzależniony
        • 2004
        • 643

No to ja zaczne.
        Sam osobiscie tego obiektywu nie posiadam, ale poniewaz czytam to forum od jakiegos czasu, pozwole sobie odradzic ten obiektyw. Z tego co czytalem to malo kto byl z niego zadowolony i sporo osob z tego forum sie go pozbylo. Niech sami najlepiej Ci napisza dlaczego. Z tego co pamietam obiektyw mocno mydli. Szkoda, zebys byl niezadowolony z nowej puszki przez kiepski obiektyw.

Niestety Canon nie ma takich dobrych obiektywow pod EF-S czyli na bagnet z cropem 1,6 jak Nikon (mam ty na mysli fajne zakresy ogniskowych i dobry wskaznik cena-jakosc). Proponuje wybrac cos innego. Poniewaz mozliwe ze juz za 2 - 3 lata Canon bedzie oferowal FF w przystepnej cenie, zastnow sie czy chcesz inwestowac w szkla pod cropa (ja naprzyklad chce inwestowac).

Nakoniec dodam, ze skoro masz swoja D70 i nie amsz noza na gardle, moze warto jeszcze ciut zaczekac. Mozliwe, ze w ciagu miesiaca Canon zaprezentuje nowa puszke, wtedy stare beda tnasze (20D) i bedzie wiekszy wybor. Tak czy owak, nie ma sie co spieszyc raczej

Co do wyboru szkla wszyscy chwala sobie 17-40L, czesc chwali sobie sigme 17-50/2.8, choc raczej ze wzgledu na jasnosc i stosunek jakosc/cena niz za sama jakosc zdjec. SIgma ma teraz wypuscic wlasnie 17-70mm F2.8-4.5 co jest bardzi ciekawa alternatywa dla owego wspomnianego przez Ciebie Nikkora. Reszte napisze jak bedziesz mial jakies konkretne pytania.
        Pozdrawiam

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Xantos
          Witam,

W związku ze zmianą mojej poczciwej D70-tki na 20D mam małe pytanko, czy warto go brać w zestawie z 17-85 czy może lepiej wybrać jakiś inny szeroki standard? Szukam czegoś co zastąpiło by mi mojego 18-70DX.

Nie znalazłem nigdzie konkretnych opinii o tym 17-85, a czasu mam niewiele bo aukcja się kończy za parę dni...
          spróbuj przejściówki i zostaw szkło od Nikona...

swoją drogą ciekaw jestem, czy ktoś tego próbował...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

Zamieszczone przez sid
            Mozliwe, ze w ciagu miesiaca Canon zaprezentuje nowa puszke, wtedy stare beda tnasze (20D) i bedzie wiekszy wybor. Tak czy owak, nie ma sie co spieszyc raczej
            To że pojawi się coś na PMA to nie znaczy, że znajdzie się automatycznie w sklepach, tym bardziej w P[r]L. Zwykle trzeba jeszcze poczekać kilka miesięcy, czyli wiosna-wakacje najwcześniej...

Komentarz

• Xantos
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 25

Qrcze, więc to co pobieżnie wyczytałem się niestety potwierdza

Po namyśle celuję : Tamron 28-75 i do czasu kiedy nie uzbieram na 17-40 (a to trochę potrwa ponieważ priorytetem będzie u mnie 70-200) kupię dodatkowo zapchajdziurę 18-55.
              Pozdrawiam.....

Komentarz

• sid
                Uzależniony
                • 2004
                • 643

18-55 jako zapchajdziura nie jest taki zly przynajmniej prawie za darmo, wiec nie ma sie szczypac, a zdjecie da sie tym zrobic, nawet niezle A 70-200 chesz Sigme czy Canona, a jak Canona to z IS czy bez IS? Z ciekawosci pytam. Aha no i pochwal sie jeszcze co najczesciej focisz

Komentarz

• Xantos
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 25

A więc tak :
                  Podastawą jest u mnie tele, potem UW środek jest mniej ważny. Moje ulubione ogniskowe to 200-300mm. Więc planuję kupić 70-200 Canona +ew jakiś TC 1,4 czy 1,7. Co do światła to najchętniej f/2,8 + IS ale czuję ,że fundusze mnie ograniczą i kupię f/4.

Jest jeszcze opcja ,że na jakiś czas kupię chwalonego ostatnio 75-300 IS (czy 70-300IS) i będę ciułał na 100-400L f/5,6 który z tego co mi się obiło to chodzi po 5-6kPLN.

Zobaczymy...
                  Pozdrawiam.....

Komentarz

• Xantos
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 25

A tu przed przed przedwczorajsza kaczucha

Pozdrawiam.....

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

Ej z czego ona się śmieje ? A już wiem... usmiecha sie bo dobra strona mocy zyskała jeszcze jednego wyznawcę
                      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Smaczny
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 149

Czytam, czytam i oczom nie wierzę - jeszcze nikt Cię nie skierował do wyszukiwarki w sprawie 17-85, nikt też nie napisał "To już było"... tylko sama ładna dyskusja i wymiana opinii. ;-)

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

O 17-85 bylo pelno na CB, wystarczy wpisac w wyszukiwarke

Komentarz

• Smaczny
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 149

O! Wykrakałem!

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Xantos
                              kupię dodatkowo zapchajdziurę 18-55.
                              w wersji USM jest ponoć całkiem całkiem...
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...