Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, od miesiaca probuje znalezc obiektyw na swoje potrzeby. Przebrnalem przez dziesiatki testow, galerii, sond i porownan.
Niestety doszedlem do wniosku, ze najlepszym sposobem bedzie po prostu pojscie do sklepu z pudelkiem, popstrykanie na kandydatach, analiza wynikow i zakup konkretnego testowanego egzemplarza.
Tu prosba do Was: czy mozecie polecic sklep w Trojmiescie z rozsadnymi cenami gdzie moglbym bezstresowo cos takiego zrealizowac?
Kandydaci to zoomy spacerowe w okolicy 2tys w stylu 17-85 IS, 28-135, tamron 28-75, 24-135, etc...
Tu prosba do Was: czy mozecie polecic sklep w Trojmiescie z rozsadnymi cenami gdzie moglbym bezstresowo cos takiego zrealizowac?
Kandydaci to zoomy spacerowe w okolicy 2tys w stylu 17-85 IS, 28-135, tamron 28-75, 24-135, etc...
Sprawa nie wygląda dobrze.
Tamronów szukaj w sklepie Fotojoker, choćby w Geant na Spacerowej w Oliwie. Sigma ma swoją centralę w Gdyni, łatwo wygooglasz. Oryginalne Canony, to chyba tylko w przedstawicielstwie tej firmy, w Gdańsku na Rajskiej, naprzeciwko młyna.
Powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Canony - sklep NIKON ;-) (to jest ten sam, co vis-a-vis Wielkiego Młyna) w Galerii Madison jak i ten koło Młyna, oraz sklepy FOTOSTOP; tylko każdy może mieć inny asortyment i radzę dzwonić, czy mają. W Gdyni (Centrum Kwiatkowskiego) i w Gdańsku (ETC i w Galerii koło Krewetki).
Sigmy - Gdynia sklep fotograficzny na Władysława IV (na www.sigma-foto.pl dokładny adres) oraz punkt foto w Klifie. Jest też możliwość przetestowania u importera. Trzeba się umówić telefonicznie z Product Managerem Sigmy.
Tamrony - Fotojokery w Geant w Gdańsku i Tesco (dawniej HIT) w Gdyni Chylonii. Ale tam tylko ultrazoomy i "kity" (28-80 i 80-210, ew 70-300). Co do Tamrona 28-75/1:2,8, to proponuję umówić się z którymś z forumowiczów (popatrzeć w "stopki" :-) )
Pozwolę sobie na 2 uwagi:
-w w/w sklepach sprawdzić, który obiektyw Ci pasuje. Radzę sprawdzić (w miarę możliwości) co najmniej 2 egz. jednego typu. te sklepy nie mają tzw rozsądnych cen, ale można przynajmniej wziąć obiektyw do ręki, przypiąć do body, porobić zdjęcia i ponegocjować, ale w tej materii nie liczyłbym na jakieś "fajerwerki".
-proponuję sprawdzić na necie. W 3mieście jest kilka sklepów: www.cyfrowe.pl., www.foto-net.pl i kilka innych, ale one z reguły nie mają szkieł na składzie. Jednakże ceny mają dużo niższe. Radzę zadzwonić i zapytać, a nuż może mają jakieś "szkiełka".
Ogólna rada: przed zakupem sprawdzić egzemplarz, który się ma zamiar kupić.
@tomalxx: o jacie! Widac nie latwo bedzie Ludzilem sie, ze zrobie to w jednym sklepie na jednym kadrze testowym
W Klifie rzeczywiscie maja kilka Sigm i chyba dzisiaj sie tam wybiore. W Fotojokerze w Tesco na Chyloni bylem ale maja tylko jakies dwie "lufy"
Co do www.cyfrowe.pl i www.foto-net.pl to maja pelny asortyment ale niestety nie umozliwiaja testow jedynie mozna kupic i przetestowac przy odbiorze... Pewnie stad tak niskie ceny - nie wnikam.
Sprawdze Kwiatkowskiego i slyszalem tez o jakims sklepie na Armii Krajowej w Gdyni.
@tomalxx: o jacie! Widac nie latwo bedzie Ludzilem sie, ze zrobie to w jednym sklepie na jednym kadrze testowym
He,he... Życie to nie je bajka... ;-)
Zamieszczone przez frykas
Co do www.cyfrowe.pl i www.foto-net.pl to maja pelny asortyment ale niestety nie umozliwiaja testow jedynie mozna kupic i przetestowac przy odbiorze... Pewnie stad tak niskie ceny - nie wnikam.
Jak miałem podobne do Twoich dylematy, to zajechałem do "cyfrowych" i akurat mieli na miejscu jeden z obiektywów, które brałem pod uwagę i bez problemu dali mi go do "testów" o ile można tak nazwać pstryknięcie paru fotek w sklepie.
A i tak przed fizyczną transakcją możesz zrobić parę zdjęć, pójść do domu, zobaczyć na ekranie, przyjść i powiedzieć "tego nie biorę, chcę inny egz."
Zamieszczone przez frykas
Sprawdze Kwiatkowskiego i slyszalem tez o jakims sklepie na Armii Krajowej w Gdyni.
Nic latwo nie przychodzi...
Są ew. jeszcze 2 komisy: jeden w Gdańsku na Garncarskiej, drugi w Gdyni na Świętojańskiej (środek/kierunek Gdańsk) ale tam nie byłem.
Daj ew. znać na priv, co z tą Armii Krajowej. Zawsze dobrze wiedzieć, gdzie jakiś nowy sklep.
Jak miałem podobne do Twoich dylematy, to zajechałem do "cyfrowych" i akurat mieli na miejscu jeden z obiektywów, które brałem pod uwagę i bez problemu dali mi go do "testów" o ile można tak nazwać pstryknięcie paru fotek w sklepie.
A i tak przed fizyczną transakcją możesz zrobić parę zdjęć, pójść do domu, zobaczyć na ekranie, przyjść i powiedzieć "tego nie biorę, chcę inny egz."
No właśnie o coś takiego mi chodzi... Dzwoniłem do cyfrowych.pl i rzeczywiście dają popstrykać jednak nie mają nic z tego co mam na oku
Co do Armii Krajowej to polecił mi ten sklep gość, który miał Canon 28-80L tylko za późno się dowiedziałem.
Byłem dziś na Armii Krajowej. Leży tam sporo szkiełek jednak żadnego ISa ani Lki. Można zostawić telefon i dają znać jak pojawi się to co nas interesuje.
W Foto-net można pstryknąć dwoma Sigmami: 18-50 i 18-200.
Cyfrowe.pl mają na stanie (ciagle się to zmienia, kupują i sprzedają):
OBIEKTYW CANON 28 F2.8 EF
OBIEKTYW CANON 50 f/1.8 II EF
OBIEKTYW CANON 55-200 f/4.5-5.6 EF USM
OBIEKTYW CANON 75-300 f/4-5.6 EF III USM
OBIEKTYW CANON 18-55 mm F/3.5-5.6 II EF-S
OBIEKTYW CANON 90-300 f/4.5-5.6 EF USM
OBIEKTYW CANON 55-200 f/4.5-5.6 EF II USM
OBIEKTYW Sigma AF 18-50 F2.8 EX DC /Canon
OBIEKTYW Sigma AF 18-125 F3.5-5.6 DC /Canon
OBIEKTYW Sigma AF 70-300 F4-5.6 DG MACRO /Canon
Ja absolutnie nie brałbym pod uwagę opcji "testowanie EGZEMPLARZA" obiektywu!Nic bardziej błędnego:warunki sklepowe strzelenia nawet paru klatek - nijak się mają do warunków fabrycznej kalibracji obiektywów w procesie produkcji - więc nie wierzę by jakiekolwiek improwizowane w sklepie testy mogłyby wykryć RÓŻNICE w egzemplarzach.Na zdrowy rozum: kupujący może stwierdzić COŚ co przepuściła firma która w końcu ...nie struga na ślepo obiektywów z drewnianego klocka!?
Ja absolutnie nie brałbym pod uwagę opcji "testowanie EGZEMPLARZA" obiektywu!Nic bardziej błędnego:warunki sklepowe strzelenia nawet paru klatek - nijak się mają do warunków fabrycznej kalibracji obiektywów w procesie produkcji - więc nie wierzę by jakiekolwiek improwizowane w sklepie testy mogłyby wykryć RÓŻNICE w egzemplarzach.Na zdrowy rozum: kupujący może stwierdzić COŚ co przepuściła firma która w końcu ...nie struga na ślepo obiektywów z drewnianego klocka!?
Trochę będzie OT, za co przepraszam.
Test w warunkach "sklepowych" rzeczywiście jest daleki od ideału, jednak jakoś trzeba sobie radzić.
Małem w ręku po 2 egz. Sigmy 18-50/2,8, 24-70/2,8 i 24-60/2,8. Pstrykałem w trudnych, sklepowych warunkach oświetleniowych przy przesłonie 2,8 i czasach, które eliminowały możliwość "poruszenia" (większe niż 1/f po cropie). Po przyjściu do domu i zgraniu fotek widoczne były różnice w zdjęciach konkretnych egzemplarzy.
A co do "strugania", to sugeruję przejrzeć wątki np. o Canonie 24-70/2,8.
Poza tym rozmawiałem ze znajomym fotografem i potwierdził, że w Sigmach egzemplarz egzeplarzowi nierówny...
Ale co to znaczy sobie radzić: lepiej JAKOŚ niż JAKOŚĆ? Czasem popatrz co ludzie twierdzą o swoich testach: zrobił mniej -więcej tak jak pisali ale wyniki - chce mnieć rzetelne!A one też są mniej-więcej...Powiedz jako praktyk: co możesz powiedzieć o dwóch takich samych obiektywach robiąc zdjęcia z ręki w sklepie?I argument: 1/f też w praktyce "bierze w łeb" bo większość WIE że jest crop - ale liczą czas dla ogniskowej "zapiętej".To tylko przykład.Emocje i warunki sklepowe to nie środowisko do porównywania takich samych obiektywów!Ja po prostu namawiam na skupianie się na tym co realne i istotne - a nie na testach tego typu.Lepiej - wynegocjowac okres próbny, warunki zwrotu czy napraw a przede wszystkim: targować się.Kasa w ręku - czyni cuda!
Komentarz