Sigma Zoom Telephoto 100-300mm F/4.0

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asknet
    Coś już napisał
    • 2005
    • 73

Sigma Zoom Telephoto 100-300mm F/4.0

Poszukałem poczytałem i się napaliłem..... ale szukając obiektywu w sklepach w USA stwierdzam, że BH ich nie ma na stronach a w Adoramie brak... Czy ktoś wie, czemu ?? Na stronach Sigmy nadal jest, więc chyba go nie wycofali??
    PS.
    Czy właściciele wspomnianego obiektywu nadal cieszą się, że go posiadają..:-)??

troche sprzętu i zero umiejętności
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Może jest to związane z tym, że Sigma szykuje nowe wersje DG tego obiektywu? I wtedy wersje nie-DG (stare) schodzą z magazynów a na rynek trafi wersja DG.

Komentarz

• asknet
      Coś już napisał
      • 2005
      • 73

Zamieszczone przez KMV10
      Może jest to związane z tym, że Sigma szykuje nowe wersje DG tego obiektywu? I wtedy wersje nie-DG (stare) schodzą z magazynów a na rynek trafi wersja DG.
      Tego się obawiam..... I znowu trza będzie poczekać aż się jakieś sensowne opinie pojawia.... lub polować na jakieś ekstra wyprzedaże...:-)

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Jak do tej pory wersje DG starych obiektywów zbierają raczej pozytywne recenzje, więc nie martwiłbym się

Komentarz

• asknet
          Coś już napisał
          • 2005
          • 73

a cena mocno się zmienia ??;-)

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez asknet
            Poszukałem poczytałem i się napaliłem..... ale szukając obiektywu w sklepach w USA stwierdzam, że BH ich nie ma na stronach a w Adoramie brak... Czy ktoś wie, czemu ?? Na stronach Sigmy nadal jest, więc chyba go nie wycofali??
            PS.
            Czy właściciele wspomnianego obiektywu nadal cieszą się, że go posiadają..:-)??
            cegła, zastanawiałem się nad nim, ale na szyi ciężko go nosić...
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• plech

Ja jestem bardzo zadowolony. Najbardziej z ostrosci i predkosci autofokusa. Jest ciezki ale sie za to milo trzyma w rece. Solidny. Bardzo polecam.
              Ja kupuje teraz 70-200LIS bo potrzebuje do pracy jasnego szkla z IS. wiec swoja sigme sprzedaje, ale zaluje.
              naprawde bardzo polecam.
              jak by ktos byl zainteresowany kupnem to na priva lub w dziale sprzedam oraz allegro.
              pozdrawiam

Komentarz

• asknet
                Coś już napisał
                • 2005
                • 73

Zamieszczone przez Tytus
                cegła, zastanawiałem się nad nim, ale na szyi ciężko go nosić...
                a miałeś okazje go porównać z swoim 70-300 IS (to jest wersja z oznaczeniem DO czy bez ??) ??

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez asknet
                  a miałeś okazje go porównać z swoim 70-300 IS (to jest wersja z oznaczeniem DO czy bez ??) ??
                  jakośc dla mnie jest tu sprawą drugorzędną, do plecaka takiej armaty nie schowam, choć wiem, że robi ostrzejsze zdjęcia

mam non DO, jakbym miał DO, to był to oczywiście dopisał
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• karolbe
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 54

Zamieszczone przez KMV10
                    To ciekawe, wlasnie dzisiaj zakupilem ten obiektyw, nie bylo problemow
                    (foto-net.pl). Wersja bez DG jest tansza jakies 700zl, ja uwazam to cale
                    DG za marketingowy chwyt, a juz na pewno nie wart 700zl.
                    Na Allegro widzialem tez ten obiektyw w cenie 3200zl, wiec chyba jednak
                    sa dostepne.

Pozdrawiam

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez karolbe
                      sa dostepne.

Pozdrawiam
                      Życzę zadowolenia z fotografowania

DG jako takie to przystosowanie do współpracy z dSLR - nie mogę być na 100% pewny czy nie oznacza to także grzebania w elektronice starych konstrukcji, aczkolwiek to jest jedynie bardzo wątłe przypuszczenie, gdyż ogólna fama chodzi, że to są jedynie warstwy na soczewkach... Prawdę znają tylko inżynierowie Sigmy
                      Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• asknet
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 73

Zamieszczone przez karolbe
                        sa dostepne.

Pozdrawiam
                        Pisałem o ich braku w sklepach w USA ..... :-)

Komentarz

• karolbe
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 54

Zamieszczone przez KMV10
                          Życzę zadowolenia z fotografowania

DG jako takie to przystosowanie do współpracy z dSLR - nie mogę być na 100% pewny czy nie oznacza to także grzebania w elektronice starych konstrukcji, aczkolwiek to jest jedynie bardzo wątłe przypuszczenie, gdyż ogólna fama chodzi, że to są jedynie warstwy na soczewkach... Prawdę znają tylko inżynierowie Sigmy
                          To tylko powloki na szklach. Ponoc wszystko sie wzielo stad, ze matryca
                          inaczej odbija swiatlo od materialu tradycyjnego, no i te dodatkowe warstwy
                          na szklach odpowiednio blokuja pewien przedzial fal swiatla, co ma powodowac
                          lepsze kontrasty...Ale ja tam jestem sceptykiem, a pozatym i tak wiekszosc
                          zdjec robie na slajdach.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...