canon Ef 100/2.0 a 100/2.8 Macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asknet
    Coś już napisał
    • 2005
    • 73

canon Ef 100/2.0 a 100/2.8 Macro

Czy ktoś miał może okazje porównywać te obiektywy...?? Szukam setki i ciekawi mnie, które z tych szkieł jest lepsze.... optycznie:-)
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedz...:-)

troche sprzętu i zero umiejętności
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

100 f2 to raczej szkło do portretu i reporterki (przy analogu) podobny konstrukcyjnie do 85 f1.8 natomiast ten drugi to przede wszystkim makro i raczej głównie do tego celu jest kupowany. Pokrywa sie ogniskowa ale zastosowanie już niekoniecznie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

100 2.0 jest praktycznie 2 razy szybszy i dlatego go wybrałem. Aberruje, ale jest ostry. No tak, jak 85 1.8
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• asknet
        Coś już napisał
        • 2005
        • 73

Zamieszczone przez Cichy
        100 2.0 jest praktycznie 2 razy szybszy i dlatego go wybrałem. Aberruje, ale jest ostry. No tak, jak 85 1.8
        a jakieś fotki możesz pokazać ??;-) i co z tą aberracją ?? często się zdarza ??
        a może coś o tej samej ogniskowej .... a ciekawsze ??:-)

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

Aberracje 100/2.0 mogę potwierdzić, ale że jest 2x szybsze niż 100/2.8 to nie powiem. Szkło jest troszkę mniejsze niż makro. Przy f/4 ostrość na środku jest taka sama, na rocha makro jest lepsze. Od dwóch tygodni mam ochotę przestrzelić testowo oba szkła na 5D,ale kolega z portretówką nieszczęśliwie zakochał się 200km od domu i szkło z przyczyn oczywistych jest niedostępne.
          Jarek

Komentarz

• maro25
            Początki nałogu
            • 2005
            • 318

jeśli to ma być obiektyw tylko do portretów albo reporterki to lepszy będzie 100/2 ale jeśli chcesz robić i portrety i czasem makro (albo tylko makro) to powinnaś wybrać 100/2.8 Makro.

Sample:
            100/2 i 100/2.8 Makro

Komentarz

• asknet
              Coś już napisał
              • 2005
              • 73

Zamieszczone przez maro25
              jeśli to ma być obiektyw tylko do portretów albo reporterki to lepszy będzie 100/2 ale jeśli chcesz robić i portrety i czasem makro (albo tylko makro) to powinnaś wybrać 100/2.8 Makro.

Sample:
              100/2 i 100/2.8 Makro
              Makro to raczej margines ...głownie "reporterka" i sporadycznie portret

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

polecam lekturę na temat 100/2.0:
                Is the Canon EF 100mm f/2 USM Lens right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

i cytat, żeby za bardzo nie szukać:

If you need a 100mm lens and can get by with a minimum aperture of f/2.8, I recommend you get the slightly more expensive Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro Lens. You get a very sharp lens with an additional capability - 1:1 macro photography. I do prefer the handling of the Canon EF 100mm f/2.0 USM Lens over the 100 macro.

If you need a fast-focusing low-light action sports type of lens, the Canon EF 85 f1.8 Lens or the Canon EF 135mm f/2.0 L USM Lens would be better choices (in my opinion of course).

tutaj jeszcze recenzja 100/2.8
                Is the Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro Lens right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Oczywiście, ze jest 2 razy szybsze, sprawdzałem 2.0 i 2.8 wersje i aparat przy otwartych dziurach potrzebował dwa razy krótszego czasu w 100 2.0 żeby naświetlić tak samo zdjęcie jak wersja 2.8 .

Komentarz

• asknet
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 73

Zamieszczone przez Kubaman
                    polecam lekturę na temat 100/2.0:
                    Is the Canon EF 100mm f/2 USM Lens right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

i cytat, żeby za bardzo nie szukać:

If you need a 100mm lens and can get by with a minimum aperture of f/2.8, I recommend you get the slightly more expensive Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro Lens. You get a very sharp lens with an additional capability - 1:1 macro photography. I do prefer the handling of the Canon EF 100mm f/2.0 USM Lens over the 100 macro.

If you need a fast-focusing low-light action sports type of lens, the Canon EF 85 f1.8 Lens or the Canon EF 135mm f/2.0 L USM Lens would be better choices (in my opinion of course).

Wynika że jednak 100 macro poleca ....
                    w samplach ..niestety jest tak ze gro to foty macro dla 100 macro ... a jak wspomniałem nie jest to dla mnie kluczowe ... choc jesli szkło jest takie same lub lepsze w pozostałych zastosowaniach to czemy miał bym rezygnowac ...:-)
                    a co jakością ... plastyka oddaniem kolorów i takie tam :-)

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Cichy
                      Oczywiście, ze jest 2 razy szybsze, sprawdzałem 2.0 i 2.8 wersje i aparat przy otwartych dziurach potrzebował dwa razy krótszego czasu w 100 2.0 żeby naświetlić tak samo zdjęcie jak wersja 2.8 .
                      Ale my tu o AF a nie ekspozycji .

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Nie wiem, jak Ty , ale ja o szybkości obiektywu mówię (lens speed). Napisałbyś coś bardziej pożytecznego niż szukanie dziur w całym.

PS. A tak w ogóle, to nie "WY TU O AF", bo TY się w tym wątku jak widzę nie wypowiedziałeś, a o szybkości lensa zacząłem pisać JA więckompletnie bez sensu i nietrafna jest twoja docinka.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Cichy
                          Nie wiem, jak Ty , ale ja o szybkości obiektywu mówię (lens speed). Napisałbyś coś bardziej pożytecznego niż szukanie dziur w całym.
                          My tu po polsku, czyli szybkosci AF (tak zostales zrozumiany piszac o szybkosci i ja sie temu wcale nie dziwie), ty po angielskiemu czyli lens speed.

PS. A tak w ogóle, to nie "WY TU O AF", bo TY się w tym wątku jak widzę nie wypowiedziałeś, a o szybkości lensa zacząłem pisać JA więckompletnie bez sensu i nietrafna jest twoja docinka.
                          I kto tu szuka dziur w calym? Ugryzlo cie cos? To sie podrap, idz na piwo albo spacer a nie sie na forum wyzywasz i agresje wlaczasz

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez Vitez
                            My tu po polsku, czyli szybkosci AF (tak zostales zrozumiany piszac o szybkosci i ja sie temu wcale nie dziwie), ty po angielskiemu czyli lens speed.
                            Vitez, to standardowe polskie słownictwo. Używane jeszcze za czasów, jak nie było silniczków nigdzie w pobliżu aparatów...

PS: Fajnie zatrollowałeś :>
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• thorin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1990

ale czy jest sens porownywania szkiel z ktorych jedno jest kalibrowane pod bliskie odleglosci a drugie zdecydowanie lepiej dzialac bedzie ostrzac na odleglosci dalekie ?

Komentarz

Pracuję...