View Full Version : Ostro¶æ w EOSie 300d

Remi
30-01-2004, 00:27
Zgodnie z powszechnymi opiniami na temat KITowego obiektywu, nie przejmowa³em siê specjalnie "miêkkim" rysowaniem - jakie¿ by³o moje zdziwienie, kiedy za³o¿y³em EF 50 f1,8 II Canona, znan± m.in. z ostrego obrazu :shock: Pierwsza my¶l - co¶ jest nie tak z moim aparatem :cry: Sam ju¿ nie wiem co o tym s±dziæ dlatego proszê wszystkich posiadaczy cyfrowej trzysetki o Wasze opinie i doswiadczenia. W fotografii cyfrowej jestem zielony i mo¿e oczekujê nie wiadomo czego? Ale jako¶ tak wydaje mi siê ¿e zdjêcia z 10D + 50f1,8 s± ostrzejsze...

Jeszcze tej nocy zrobiê stronê z moimi próbkami robionymi pod k±tem ostro¶ci obydwoma obiektywami - www.trybunafoto.prv.pl - je¶li zobaczycie tam dwa zdjêcia dziecka, to znaczy, ¿e jeszcze nie updatowa³em strony - ale na 99 procent wszystko tam ju¿ bêdzie

Ufff... ale siê napisa³em:) Mam tylko nadziejê ¿e znajdzie siê dobra dusza i podzieli siê jakimi¶ m±drymi uwagami...

Remi
30-01-2004, 02:34
Strona ju¿ gotowa - www.trybunafoto.prv.pl - tak naprawdê to problem ostro¶ci najlepiej sprawdziæ ¶ci±gaj±c dwa umieszczone tam tiffy (8,9MB ka¿dy).

Acha i jeszcze - w ¿adnym zdjêciu (oprócz miniaturek) nie dawa³em ¿adnego wyostrzania softwarowego, za¶ fotki robione by³y w parametrze 2

Vitez
30-01-2004, 14:56
za¶ fotki robione by³y w parametrze 2

Skoro pytanie kierujesz tylko do uzytkownikow 300D to daruje sobie sciaganie fotek...

(nie-uzytkownicy 300D raczej nie wiedza, co to "parametr 2" ... np ja nie wiem :? )

Remi
30-01-2004, 15:46
Skoro pytanie kierujesz tylko do uzytkownikow 300D to daruje sobie sciaganie fotek... (nie-uzytkownicy 300D raczej nie wiedza, co to "parametr 2" ... np ja nie wiem :? )

W zasadzie tak, kierowa³em swój post z my¶l± o uzytkownikach tego aparatu maj±cych przy okazji wieksz± wiedzê i do¶wiadczenie ni¿ ja - z nadziej± ¿e rozwiej± moje w±tpliwo¶ci co do samej jako¶ci sprzêtu - albo skieruj± mnie do serwisu. Zale¿a³o mi po prostu na opiniach u¿ytkowników, jak ostrz± ich egzemplarze z ich obiektywami.

Oczywi¶cie nie chodzi mi o jakie¶ "odseparowanie siê" od u¿ytkowników innego sprzêtu i tworzenie jakiego¶ kretyñskiego fan-klubu 300d, ale my¶lê, ¿e akurat mój problem dotyczy konkretnego modelu - przecie¿ wszystkie inne dslr'y Canona kierowane by³y do zawodowców, co jak rozumiem wi±¿e siê te¿ z jako¶ci± obrazu. Rozumowa³em tak - to mo¿e w 300d obni¿yli czu³o¶æ punktów AF? mo¿e soft aparatu zapisuj±c do RAWa gorzej radzi sobie z ostro¶ci± ni¿ w 10D? Wiem ¿e to beznadziejne pytania - no ale zadawa³ je sobie fotocyfrowy nowicjusz i lamer... :oops:

Parametr 2 w 300d oznacza, ¿e wszystkie ustawialne warto¶ci nasycenia, kontrastu, tonów i ostro¶ci s± ustawione na "Normal" czyli bez ingerencji softu aparatu i bez podbijania m.in. ostro¶ci w³a¶nie. Mówi±c krótko - to co obiektyw rzuci³ na matrycê
(oczywi¶cie w uproszczeniu, gdy¿ miêdzy rzutem ¶wiat³a na matrycê a RAWem jest jeszcze mnóstwo obliczeñ...)

A na koniec jeszcze link do kilku zdjêæ 300d + sta³a 50tka robionych przeze mnie w dzieñ - czy tutaj jest ostro i czy centralny punkt AF spisa³ siê - mo¿na oceniæ samemu (oczywi¶cie wdziêczny bêdê za opinie :)

http://www.trybunafoto.prv.pl/dzien/dzien.htm

Pozdrawiam

Vitez
30-01-2004, 16:59
wszystkie inne dslr'y Canona kierowane by³y do zawodowców, co jak rozumiem wi±¿e siê te¿ z jako¶ci± obrazu. Rozumowa³em tak - to mo¿e w 300d obni¿yli czu³o¶æ punktów AF? mo¿e soft aparatu zapisuj±c do RAWa gorzej radzi sobie z ostro¶ci± ni¿ w 10D?
Zle to pojmujesz. Tylko 1D, 1Ds i najnowszy 1D MarkII sa kierowane do zawodowcow. D30, D60, 10D i 300D to lustrzanki amatorskie. Z czego 300D jest najbardziej amatorski.
Dalej co do rozumowania - jesli zapisujesz w RAW to zadne parametry nie maja wplywu na powstaly obraz. I tak i tak jest on zapisywany bez ingerencji softu, a te parametry w 300D to paarametry wlasnie software a nie matrycy, wiec niewazne jaki parametr ustawisz - i tak bedziesz mogl go pozniej przestawic przy konwersji RAWa na JPG.

No i po trzecie co do ostrosci... poszukaj i poczytaj sobie na temat Front Focusing, Back Focusing itp - moze to sie wlasnie przydarzylo twojemu 300D + 50 1.8. Zdarza sie to rowniez w niektorych analogach - po prostu nie zgranie pomiedzy obiektywem a aparatem.

http://www.trybunafoto.prv.pl/dzien/dzien.htm

Obejrze w domu, o ile nie zapomne ;)