fotografowanie rur :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zyklon
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 41

fotografowanie rur :)

Witam mam prośbę - doradźcie.
    muszę zrobić zdjęcia rur kolanek owiewek i tego typu sprzętu kominowego, który wykonany jest z blachy kaineru (w każdym razie silnie odbija światło).
    mam do dyspozyjci małe studio 2 lampy z softboxami. zastanawiam się jak rozwiązać to od strony technicznej. Wiadomo chciałbym jak najleprzą jakość zdjęć bez refleksów oraz hm ciekawe ujęcia modelek do katalogu.
    Tak więc jakie stosować ujęcia ( np z góry lekko z boku) jakie parametry w aparacie (takie jak zwykły portret) no i oświetlenie czy bezpośrednie czy kombinować z odbiciem od ścian (są białe) czy też jakiś rodzaj kurtyny namiotu rozpraszającego i jakie nastawy lamp równe czy też któraś mocniejsza.
    Pozdrawiam fotoamator kolanek
    Firma ma znaczenie
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

Namiot bezcienowy plus dodatkowe plaszczyzny rozpraszajace miedzy softboxem a namiotem. Musisz zmiekszuc swiatlo na maksa. A samo kadrowanie to juz kwestia autorska i zalezna od dalszej prezentacji tego i pomyslu grafika.
    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

zobacz tu http://canon-board.info/showthread.php?t=6547&
      i tu http://canon-board.info/showthread.php?t=7644&

moze sie cos przyda z rad jakie byly..
      Instagram

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez iczek
        Namiot bezcienowy plus dodatkowe plaszczyzny rozpraszajace miedzy softboxem a namiotem.
        Ale kolega cos o modelkach wspominal... as az takie duze namioty? No i w takim ewentualnie wielgasnym namiocie i tak sama modelka bedzie rzucac cien ? .

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Zamieszczone przez Vitez
          Ale kolega cos o modelkach wspominal... as az takie duze namioty? No i w takim ewentualnie wielgasnym namiocie i tak sama modelka bedzie rzucac cien ? .
          nie no Vitez, czytaj miedzy wierszami sesja jest 'zlomiarska' wiec 'modelki' maja kolanka i inne takie... zywych modelek nie bedzie :-)

przynjamniej ja tak zrozumialem ;-)
          Instagram

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Jac
            przynjamniej ja tak zrozumialem ;-)

No za drugim razem i ja tak zrozumialem bo tam byl smiley (choc bardziej by pasowal ten: ).
            Wycofuje swoje zarzuty wobec wielkosci namiotu 8)

Komentarz

• Zyklon
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 41

Hm czytam, czytam dzięki za linki, ale jak ja zrobie taki namiot (kupować na jedną sesję ?) a po drógie jakie płaszczyzny rozpraszające. Tak sobie koncypuje mozę na zwykłych statywach zawieśić prześcieradło. A własnie na jakim tle białe, ciemne jakieś? Czy jest to obojętne. wielkość tych rur i kolanek to powiedzmy wielkości ręki dorsołego czlowieka takie element ( i taka miara ). mam stół bezcieniowy swojej produkcji z pleksy białej ( pożna zmienić na mleczną lub przeźroczystą) ale obawiam się, że będzie za mały, wielkości metr na metr stół i metr na metr około płaszczyna za nim. Może postawić na tle rozwijanym studyjnym bespośrednio. No i co z tym oświetleniem.
              Pozdrawiam
              Firma ma znaczenie

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Wiesz, totrochę zależy co chcesz osiągnąć.
                Namiot bezcieniowy/stół bezcieniowy --> będziesz miał bezcieniowo oświetlone te kolanka. Ale czy konkretnie o to chodzi?
                Tak samo tło - nie wiem czy potrzebujesz je na białym, czy czarnym tle. Może potrzebujesz na żółtym?
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• Zyklon
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 41

No i świetni i o to chodzi pogadliśmy sobie pośmialiśmy się trochę, czas miło leci.
                  Pozdrowenia
                  Firma ma znaczenie

Komentarz

Pracuję...