Cześć! W związku z tym że moją G3 nabyłem na allegro zastanawiam się ile tak naprawdę już klatek wyrobiła u poprzedniego właściciela.Jeżeli wierzyć sprzedającemu, a twierdził, że zrobił nią około 3500tyś. i doliczyć moje prawie 3000 tyś. to mam już około 6500tyś zrobionych klatek. Jak jest z wytrzymałością migawki? Czy dorównuje lustrzanką, które potrafią wyrobić przynajmniej te 50 tyś. Jako ciekawostkę podam że na moim A 60 mam wyrobione prawie 8500tyś. klatek, a jeden człowiek podawał w jakiejś recenzji, że zrobił swoim A60 prawie 30tyś klatek.
Wytrzymałość migawki w G3
Zwiń
X
-
Wytrzymałość migawki w G3
Przemo
Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8Tagi: Brak -
-
Wytrzymałość migawiki w klmpaktach jest wieczna ( z powodu jej braku )
Matrw sie innymi podzespołami
A tak na marginesie. dla mnie 6500 tyś to 6 500 000. Niezły wynik :rolleyes:Komentarz
-
Oczywiście, pokręciło mi się z tą migawką, nie jest ona tu potrzebna bo przecież światło pada przez obiektyw na element światłoczuły - sensor cały czas, a nie jak w tradycyjnym aparacie na film tylko przez czas otwarcia migawki przy danej przysłonie.Chodzi mi jednak tutaj bardziej o wytrzymałość spustu"migawki", czyli guziczka za pomącą którego przez określony czas aparat zbiera dane z matrycy.A co z samą matrycą,jaka może być jej wytrzymałość? bo u mnie zauważyłem już z trzy martwe piksele. Czy może ich pojawiać się więcej?Najczęściej wyskakują mi przy zdjęciach nocnych, kiedy mam czasy powyżej jednej sekundy.Przemo
Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8Komentarz
-
To chyba raczej "hot pixele" :-) raczej nie ma się czym przejmować :-)Zamieszczone przez Przemobron....A co z samą matrycą,jaka może być jej wytrzymałość? bo u mnie zauważyłem już z trzy martwe piksele. Czy może ich pojawiać się więcej?Najczęściej wyskakują mi przy zdjęciach nocnych, kiedy mam czasy powyżej jednej sekundy.
Matryca będzia działała Ci długo. To są czasy rzędu dwudziestu io więcej lat ale pod pewnymi warunkami. Podobnie jak ludzkie oczy nie lubi patrzeć prosto w słońce - wypala się.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Na pocieszenie powiem Ci ze moj kompaktowy Nikon wytrzymal juz ponad 45000 klapniec
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
Komentarz