Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pozdrawiam! Po jakimś czasie okazuje się, że kitowi Canona 300D trochę brakuje tele. Pomijam jakość zdjęć z tego obiektywu ( tak nawiasem nie jest powalająca na kolana ). Jak to często bywa, na drogie obiektywy nie mam pieniędzy. Jednak, żeby było lepiej od Kita. Coś tam szukałem, a jako że nie znam się na obiektywach (Canona 300D posiadam dopiero 2 miesiące ) proszę o podpowiedź spośród poniższych propozycji:
1.SIGMA 28-70mm F2.8-4 high speed ZOOM ASP
2.Canon EF 28-90 mm f/4-5.6 DC
3.Canon EF 28-105 mm f/4-5.6 DC
4.Canon EF 28-105 mm f/4-5.6 USM
Znaczenie ma dla mnie jakość zdjęć i szybkość pracy.
Kołaj
Pozdrawiam! Po jakimś czasie okazuje się, że kitowi Canona 300D trochę brakuje tele. Pomijam jakość zdjęć z tego obiektywu ( tak nawiasem nie jest powalająca na kolana ). Jak to często bywa, na drogie obiektywy nie mam pieniędzy. Jednak, żeby było lepiej od Kita. Coś tam szukałem, a jako że nie znam się na obiektywach (Canona 300D posiadam dopiero 2 miesiące ) proszę o podpowiedź spośród poniższych propozycji:
Kołaj
3,4 - zdecydowanie odpuść, zamiast tego lepszy canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM, a jeśli możesz to kup tamrona 28-75/2.8 tylko testuj przed kupnem bo możesz trafić na zły egzemplarz. Jak trafisz na dobry to będziesz naprawdę zadowolony :-) . Mnie się udało za 2 podejściem. Sigmę bym olał duże szanse na FF/BF i mydło. Jak nie masz kasy to weź na kredyt - poważnie te które wymieniłeś - szkoda zachodu nie będą lepsze od kita a może nawet będzie gorzej...
Pozdrawiam! Po jakimś czasie okazuje się, że kitowi Canona 300D trochę brakuje tele. 1.SIGMA 28-70mm F2.8-4 high speed ZOOM ASP
Kołaj
Kupując 28-xx mm w znacznym stopniu dublujesz to co już masz w kicie. Jak brakuje Ci tele, to lepiej kup sobie klasyczne 70-210 czy 80-200 zależnie od producenta. Co prawda będzie Ci brakowało przedziału między 55mm a 70 lub 80, ale można to przeżyć.
I tak w pewnym momencie stwierdzisz, że te 90mm lub 105 to też troszkę mało i będziesz myślał o nowym, kolejnym szkle.
Tamron to fajne szkło, ale za drogie! Kredyt odpada! Wczoraj, przedwczoraj czytałem na temat Sigmy 18-125 DC, ale opinie są bardzo różne.Skoro tamtymi nie warto zawracać sobie głowy, to może właśnie Sigma!
Pozdrawiam! Po jakimś czasie okazuje się, że kitowi Canona 300D trochę brakuje tele.
proszę o podpowiedź spośród poniższych propozycji:
Sorry, ale wybór fatalny.
1. Nie dość, że nie grzeszy jakością, to ponadto nie ma w oznaczeniu DG, więc nawet nie ma pewności, czy w ogóle będzie działać z cyfrowym korpusem.
2,3,4. KITy od analogów, zdecydowanie słabsze od KITa z 300D, który wbrew pozorom wcale nie jest takim złym szkłem
Zamieszczone przez kołaj
na drogie obiektywy nie mam pieniędzy. Jednak, żeby było lepiej od Kita....
Oj to masz problem. Jakość obrazu lepszą od KITa przy jego zakresie ogniskowych zaczyna dawać dopiero Sigma 18-50/2,8 za 1600-1700zł.
Oczywiście jest Tamron 28-75/2,8 za jakieś 1200-1300zł, ale jego zakres jest trochę inny, choć skoro brakuje Ci tele, to możesz na niego zwrócić uwagę, z tym że cudów raczej nie oczekuj po tych 20mm dłuższej ogniskowej.
Ja bym się jednak na Twoim miejscu zostawił sobie KITa od 300D, a natępnie zastanowił, na czym mi bardziej zależy: na wysokiej jakości czy na tele i w zależności od tego kupił:
- jeśli jakość to EF 50/1,8 (350-400zł), bądz wejście w zabawę z M42
- jeśli tele to (kolejność nieprzypadkowa):
Sigma 70-300 APO DG - wysoka jakość obrazów, makro 1:2, nówkę można dostać za jakieś 850zł,
Canon EF70-210/3,5-4,5 - również dość dobra jakość, szybki i cichy AF; jednak obiektyw już nieprodukowany i do kupienia tylko używany,
Canon EF100-300/4,5-5,6 - dobry, szybki i cichy, ale trochę ciemny i powodujący dość dużą "dziurę" w zakresie ogniskowych pomiędzy 55 a 100mm. W przystępnej cenie (700-800zł) też tylko jako używany, natomiast nówki kosztują bodajże po około 1300zł.
hmm... a wspominana tu przez kolege sigma 18-125 ? Chyba jest porównywalna jakościa optyczną do kita co ? A zakres ogniskowych fajny. Wnioskuje na podstawie paru opini w necie i sampli z pbase, ale niech sie wypowie posiadacz tego szkła.
hmm... a wspominana tu przez kolege sigma 18-125 ? Chyba jest porównywalna jakościa optyczną do kita co ? A zakres ogniskowych fajny...
Tak, owszem. Można też wymienić Sigma/Tamron 18-200/3,5-5,6 - zakres ogniskowych jeszcze fajnieszy, cena też ;-)
Jeśli by chodziło tylko o tele, to OK, ale nasz kolega szuka również jakości, a te szkła 18-125(200) dają jakość obrazu porównywalną z KITem.
Nie sposób jednak przemilczeć ich zdecydowanie lepszej budowy mechanicznej i wyposażenia:
- posiadają metalowy bagnet,
- nie kręcą przednią soczewką co jest istotne przy zastosowaniu filtra polaryzacyjnego,
- w komplecie dostajemy osłonkę-tulipan.
Jeśli ktoś by nie szukał jakości, a chciał przykręcić jedno szkło i mieć spokój, to polecam jak najbardziej.
Osobiście jednak nie chciałbym się tak ograniczać i nie korzystać z możliwości wymiany szkieł, skoro sprzęt daje takie możliwości.
Pozdrawiam! Po jakimś czasie okazuje się, że kitowi Canona 300D trochę brakuje tele. Pomijam jakość zdjęć z tego obiektywu ( tak nawiasem nie jest powalająca na kolana ).
W podobnej sytuacji wybrałem:
1) zoom standardowy - Sigma 28-70/2.8 EX DG (znacznie tańszy i lepszy optycznie niż 24-70)
2) tele - Sigma 70-300 APO DG
hmm... a wspominana tu przez kolege sigma 18-125 ? Chyba jest porównywalna jakościa optyczną do kita co ? A zakres ogniskowych fajny. Wnioskuje na podstawie paru opini w necie i sampli z pbase, ale niech sie wypowie posiadacz tego szkła.
Zobacz zdjecia Akustyka, On fotografuje ta Sigma. Ja moge Ci powiedziec ze trzeba ja przymknac tak do f9 i jest OK.
hmm... a wspominana tu przez kolege sigma 18-125 ? Chyba jest porównywalna jakościa optyczną do kita co? ...
Zobacz zdjecia Akustyka, On fotografuje ta Sigma. Ja moge Ci powiedziec ze trzeba ja przymknac tak do f9 i jest OK.
Jak KITa przymknąć tak do f/8 to również jest bardzo OK, wiec na jedno wychodzi.
Zresztą wiekszość obiektywów przymkniętych do tych wartości nie da specjalnych powodów do narzekań. Ficzer w tym, żeby szkło było ostre przy f/2.8 :-)
Jak KITa przymknąć tak do f/8 to również jest bardzo OK, wiec na jedno wychodzi.
Zresztą wiekszość obiektywów przymkniętych do tych wartości nie da specjalnych powodów do narzekań. Ficzer w tym, żeby szkło było ostre przy f/2.8 :-)
To jest oczywiste. Tylko ze szkla 2.8 (zoomy) albo sa pierunsko drogie, albo maja - w porownaniu do Sigmy - mniej uzyteczny zakres ogniskowych, albo jedno i drugie
Ta Sigma w relacji cena/uzytecznosc/jakosc wypada bardzo dobrze, oczywiscie jesli ktos potrzebuje takiego uniwersalnego szkla. Wiadomo ze jak ten zakres ogniskowych pokryjemy paroma szklami, jakosc bedzie lepsza, tylko cena troche inna.
W podobnej sytuacji wybrałem:
1) zoom standardowy - Sigma 28-70/2.8 EX DG
Zawsze powtarzam, że obiektywy 28-xx jako uniwersalne do APS-C to się nie za bardzo nadają. Szerokiego kąta nie używasz? Poza tym ta Sigma odstrasza amatora ciężarem, rozmiarami i średnicą filtra.
IMHO wszystkie szkła 28-xx/2,8 najlepiej sprawdzają się po cropie jako portretówki, natomiast ciemnymi 28-xx/4-5,6 to w ogóle nie warto sobie zawracać głowy. Oczywiście mozna ich wszystkich używać jako "przedłużenie" KITa, ale po co, skoro lepiej przejść od razu do pkt 2 poniżej:
Zamieszczone przez dazz
2) tele - Sigma 70-300 APO DG
No właśnie, 18-55 oraz 70-300 dają wystarczające pokrycie ogniskowych i nikogo chyba nie zmartwi "dziurka" pomiędzy 55 a 70mm.
Zamieszczone przez dazz
A jak chcesz tanio i dobrze to Canon 50/1.8.
Też popieram. Dodatkowo można spojrzeć w kierunku M42
Zestaw KIT plus Sigma 70-300 jest najtańszym zestawem na poczatek dającym wystarczająca jakość IMO. Chociaż jako tele mnie strasznie kręci Sigma 135-400 Kosztuje ok. 2k PLN a jakośc zarówno wykonania jak i zdjęć jest bardzo w porządku, no i 640mm po cropie
Zawsze powtarzam, że obiektywy 28-xx jako uniwersalne do APS-C to się nie za bardzo nadają. Szerokiego kąta nie używasz? Poza tym ta Sigma odstrasza amatora ciężarem, rozmiarami i średnicą filtra.
IMHO wszystkie szkła 28-xx/2,8 najlepiej sprawdzają się po cropie jako portretówki, natomiast ciemnymi 28-xx/4-5,6 to w ogóle nie warto sobie zawracać głowy. Oczywiście mozna ich wszystkich używać jako "przedłużenie" KITa, ale po co, skoro lepiej przejść od razu do pkt 2 poniżej:
Szerokiego kąta używam naprawdę rzadko, poza tym 24 przy cropie to żaden szeroki kąt. Co do rozmiaru i wagi to chyba mylisz właśnie z 24-70, 28-70 jest znacznie mniejsza, również mniejsza jest średnica filtra (67mm).
Uważam, że przy cropie 28-70 świetnie nadaje się jako "spacer-zoom", który jest o dwie klasy wyżej niż kit.
Komentarz