Tamron 17-35 mm czy Sigma 18-50

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcin K
    Bywalec
    • 2005
    • 142

Tamron 17-35 mm czy Sigma 18-50

Witam.

Zastanawiam sie nad kupieniem jednego z ponizszych obektywow do Canona 350D

Tamron 17-35 mm f/2,8-4 SP DI LD C/AF Aspherical

lub

Sigma 18-50 mm f/2,8 EX DC C/AF do Canona

Prosilbym o opinie o tych dwoch obiektywach.
    Ktory z nich lepiej bedzie wspolpracowal z wymienionym obiektywem ?
    Kiedys kupilem juz ta Sigme, lecz musialem ja oddac ze wzgledu na tragiczny BF i nie chcialbym aby sie to powtorzylo. (pisalem o tym)
    Czytalem w sieci i tu o nich i wczesniej i teraz, ale jak juz kupuje to wole poznac bardziej praktyczne opinie o tych oiektywach, bo nie do konca jestem przekonany.

Czy to prawda, ze wieksze prawdopodobienstwo jest natrafienia na wadliwa (np. BF, FF) Sigme niz Tamrona ?

Ogolnie bedzie on uzywany do krajobrazow.
    Chodzi mi najbardziej o porownywanie ich jakosci optycznej oraz dodatkowo ewentyalnosci natrafienia na model "srednio kompatybilny z moim aparatem".

pozdrawiam

Marcin
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Marcin K
    Tamron 17-35 mm f/2,8-4 SP DI LD C/AF Aspherical
    lub
    Sigma 18-50 mm f/2,8 EX DC C/AF do Canona ...
    ...Kiedys kupilem juz ta Sigme, lecz musialem ja oddac ze wzgledu na tragiczny BF i nie chcialbym aby sie to powtorzylo. (pisalem o tym)...
    ... Ogolnie bedzie on uzywany do krajobrazow.
    Sam mam tą Sigmę podpiętą jako "spacerzoom" do Trabanta, zadnych testów nie robiłem, focę nią wszystko dookoła ;-) i jestem zadowolony.
    Poczytałem ten wątek o BF i zastanawiam się (bez złośliwości!) co Ci przeszkadza w fotografii krajobrazu 1 cm błędu AF przy odległości przedmiotowej 20cm? Obydwie te wartości jakoś niezbyt odnoszą się do tej dziedziny, nieprawdaż?
    Chyba, że błąd ten powiększa się proporcjonalnie do przyrostu odległości przedmiotowej i np. przy 20m wynosi 1m to wtedy faktycznie jest problem. Czy tak to działa? Mogłby mi ktoś wyjaśnić?

PS. moje zdanie nt. wyboru między szkłami 17-35/2,8-4 a 18-50/2,8 wyraziłem już tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...08&postcount=6
    Moge do tego jeszcze dodać, że biorąc pod uwagę Twoje preferencje landszafciarza, to zdecydowałbym się raczej na 17-35, a do tego jakieś FullFrame, niekoniecznie cyfrowe :-)
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez gwozdzt
      ....
      Chyba, że błąd ten powiększa się proporcjonalnie do przyrostu odległości przedmiotowej i np. przy 20m wynosi 1m to wtedy faktycznie jest problem. Czy tak to działa? Mogłby mi ktoś wyjaśnić?....
      Przy małych ogniskowych i 20mm masz taką głebie przed i za prezedmiotem że ja bym się BF/AF nie przejmował. Problem AF/BF raczej nie dotyczy zdjęć krajobrazu, ale może być upierdliwy jeśli robisz na dużej dziurce z bliskiej odległości (tak pare metrów) i nawet jak masz 28mm po cropie to może być widoczny na zdjęciach. Tak mi się wydaje. Ten błąd się zwiększa (chyba?) ale IMO nie jest to proporcja typu 1 do 1 dla odległości ostrzenia.
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Odpowiadając na pytanie żaden z tych obiektywów nie powinien być brany w ciemno. Test i tylko własnoręczny test odpowie Ci na pytanie.
        Sigma jest bardziej uniwersalna bo masz do krajobrazu i do portretu (80mm po cropie), ale ponoć mocno abberuje i na dobry egzemplarz bez FF/BF, zdobrą optyką nie tak łatwo trafić. Statystycznie z tamronem ponoć jest lepiej i dobry jest ponoć bardzo ostry...Ja stawiam na tamrona

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

Jak na razie jesli chodzi o jakosc optyczna i wykonanie Sigma/Tamron, to lepsze zdanie mam jednak o Tamronach. Ja mam Tamronka, kolega ma przy Minolcie i lepiej sie sprawuja niz Sigmacze.
          Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• Błajo
            Początki nałogu
            • 2005
            • 473

Ja wczoraj nabylem Sigme z uwagi na stale 2.8... napisze jak to dziala jak przyjdzie do mnie jutro
            Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Juzer
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 46

Zamieszczone przez Błajo
              Ja wczoraj nabylem Sigme z uwagi na stale 2.8... napisze jak to dziala jak przyjdzie do mnie jutro
              iiii........?

Komentarz

• Błajo
                Początki nałogu
                • 2005
                • 473

Dobrze, ze przypomniales

A wiec tak...

+ Super wykonana
                + IMO calkiem sprawny Af... ale bez rewelacji
                + Ostra od 2.8
                + Jasna

- Winieta na 18 i 2.8
                - Aberruje, ze hoho
                - Nie stworzony pod FF

Ogolnie jestem happpy

->>> Pierwsze fotki z Sigmy
                Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Mam tego Tamrona 17-35, pofociłem nim trochę w Chorwacji latem i jest to fajne szkiełko. Ostatnio jednak kupiłem sławne C 17-40/ 4L i teraz chętnie pozbędę się owego obiektywu (ma 6 m-cy). Jeśli chcesz to możesz go przetestować. Mnie się podoba i mam o nim dobre zdanie, jak chcesz to podeślę Tobie kilka fotek.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• mirhon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1025

Zamieszczone przez Mac
                    Mam tego Tamrona 17-35, pofociłem nim trochę w Chorwacji latem i jest to fajne szkiełko. Ostatnio jednak kupiłem sławne C 17-40/ 4L i teraz chętnie pozbędę się owego obiektywu (ma 6 m-cy). Jeśli chcesz to możesz go przetestować. Mnie się podoba i mam o nim dobre zdanie, jak chcesz to podeślę Tobie kilka fotek.
                    A dlaczego chętnie? Gorszy optycznie? Czy tylko kwestia wykonania?

Komentarz

• Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2063

Zamieszczone przez mirhon
                      A dlaczego chętnie? Gorszy optycznie? Czy tylko kwestia wykonania?
                      Bo mam dwa identyczne szkła czyli Canon i Tamron a to już zbytek. Po drugie zbieram sobie na jeszcze jedno większe szkło a po trzecie, jakość wykonania C jest lepsza no i jest szczelny, co do Tamrona nie jestem pewien.
                      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

Zamieszczone przez Mac
                        Bo mam dwa identyczne szkła czyli Canon i Tamron a to już zbytek. Po drugie zbieram sobie na jeszcze jedno większe szkło a po trzecie, jakość wykonania C jest lepsza no i jest szczelny, co do Tamrona nie jestem pewien.
                        Nie takie znowu identyczne....masz 2.8

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Zamieszczone przez mirhon
                          Nie takie znowu identyczne....masz 2.8
                          Powiedzmy prawie identyczne z przewagą w jakości wykonania Canona.

Komentarz

Pracuję...