Czytałem, że usuwanie aberracji to bardzo prosty zabieg. No cóż mi jakoś to nie wychodzi dlatego mam pytanie jak najlepiej się jej pozbyći
W jaki sposób najlepiej usunąć aberrację
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
tak najprościejZamieszczone przez bonkkupujac dobre szkla?

szukałem ale nie znalazłemZamieszczone przez bonkzdaje sie bylo juz na ten temat cos na forum.
chodzi mi o to jak najlepiej usunąć aberracje jeśli już nam wyszła na zdjęciuKomentarz
-
Najlepiej usunąć szlifierką kątową, potem wygładzić papierem ściernym i już nie ma aberracji. Próbowałem kiedyś jakichś softów ale nic z tego efekty kiepskie, ale to zależy pewnie od zdjęcia, na moim była to pajęczyna z milionami kropel rosy i na każdym aberracja
i żaden soft nie pomógł.
Komentarz
-
Najwyrazniej czytales wlasnie o kupnie lepszych szkiel, jesli chcesz "prostego" zabiegu.Zamieszczone przez maro25Czytałem, że usuwanie aberracji to bardzo prosty zabieg.
Jesli chodzi o rozne automaty do fixowania aberracji cyanowych czy to magentowych - to wszystko polsrodki... nawet z RAW ciezko konwerterami usunac w prosty i intuicyjny sposob aberracj skutecznie.
Mozna usunac tak ze bedzie prawie niewidoczna ale tylko prawie.
Mozna tez usunac dokladniej ale to juz nie bedzie "prosty sposob" - zaznaczanie, desaturacja czy zdejmowanie pojedynczego koloru.
Albo najprosciej - skonwertowac do BW
Komentarz
-
tez szukalem nie znalazlem ale zdaje sie ze kiedys tytus cos na ten temat skrobnal.Zamieszczone przez maro25tak najprościej
szukałem ale nie znalazłem
chodzi mi o to jak najlepiej usunąć aberracje jeśli już nam wyszła na zdjęciuKomentarz
-
Aberacja chromatyczna, cos jak tutaj?Zamieszczone przez maro25Czytałem, że usuwanie aberracji to bardzo prosty zabieg. No cóż mi jakoś to nie wychodzi dlatego mam pytanie jak najlepiej się jej pozbyći
Ale z jakiego obiektywu? (Np., CA z fisheye jest dosc przykra, nie wiem czy o to Ci chodzi). W kazdym razie, zerknij na skrypt z tej strony
oraz na linki na tej stronie... W sumie, nie jest to proste... Do PTShifta (prawdopodobnie najlepszej metody) potrzebujesz Photoshopa CS/CS2, do innych darmowego, choc trudnego na poczatku PanoramaTools. No jest jeszcze plugin do PSa PTLens
ktorego interfejs tlumaczylem na j. polski -- poszukaj na forum... mysle, zacznij od PTLens, moze okazac sie prosty i skuteczny
Na razie | PiotrKomentarz
-
-
Komentarz