Mierzenie na karte i histogram do prawej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jarek Jaworski
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

Mierzenie na karte i histogram do prawej

Mierzenie swiatla na szara karte ma ta zalete, ze mierzysz zawsze na to samo, jest powtarzalnosc wynikow.
    Uniezalezniasz sie od tego co matryca sobie wymysli. Sprawdza sie to zwlaszcza przy kontrastowych scenach.
    Karta ma wymiary 10 x 12 cm, akurat na wyciagniecie reki swobodnie mozna wcelowac pomiarem "punktowym" canona. Nosze ja w kieszeni koszuli, a jak czesto musze mierzyc swiatlo, to z przyzwyczajenia trzymam w rece, zdarza sie ze i 10 minut, po prostu zapominam o tym.
    Polecam szara karte Kodaka
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net
  • Zyklon
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 41

dzięki za wskazówki
    Firma ma znaczenie

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

To ja też mam pytanko. Jak to sie robi? Wyciągasz kartę celujesz w nią obiektywem, blokujesz ekspozycję przekadrowywujesz i pstrykasz czy jakoś inaczej ???
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

nie nie blokujesz ekpozycji, pracujesz w trybie M, ustwaiasz na szara karte z korekta +2/3 i juz jest ok, pozniej nie przejmujesz sie wskazaniami swiatlomierza, ale sprawdzasz histogram, ma byc 'do prawej'
        Instagram

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

Czyli po kolei. Mierze na kartę ustawiając T lub A żeby było wedle światłomierza "prześwietlone" o 2/3 EV i pstrykam zerkając na histogram i w razie czego korygując parametry żeby był "do prawej". Am I right ?

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez kami74
            Czyli po kolei. Mierze na kartę ustawiając T lub A żeby było wedle światłomierza "prześwietlone" o 2/3 EV i pstrykam zerkając na histogram i w razie czego korygując parametry żeby był "do prawej". Am I right ?
            tak ustawiasz sobie przeslone i czas w trybie M +2/3 lub cos kolo tego cykasz fotke 'histogram do prawej' i jest ok.. chowasz karte i robisz zdjecia...
            Instagram

Komentarz

• kami74
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1492

Zamieszczone przez Jac
              cykasz fotke 'histogram do prawej'
              Już kiedyś się pytałem co to znaczy i nawet dostałem linka do strony po angielsku, ale mało z tego zakumałem. Mógłby ktoś mi wyjaśnić to pojęcie jak pastuch krowie ???

Komentarz

• -=Festyk=-
                Uzależniony
                • 2005
                • 666

Zamieszczone przez kami74
                Już kiedyś się pytałem co to znaczy i nawet dostałem linka do strony po angielsku, ale mało z tego zakumałem. Mógłby ktoś mi wyjaśnić to pojęcie jak pastuch krowie ???
                Tu jest ładnie wytłumaczone:

||Galeria

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Ja rozumiem i umiem interpretować histogram. Interesuje mnie termin "naświetlanie do prawej". Czy naświetlanie do prawej należy rozumieć takie naświetlenie zdjęcia, żeby "ciężar" histogramu był po prawej strone ?

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Odprysk z tego watku w Szkole CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=7615 przenioslem tutaj.

Komentarz

Pracuję...