Zapasowy aparat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krs76
    Coś już napisał
    • 2005
    • 93

Zapasowy aparat

Posiadam aparat 300D , wykonuję zdjęcia na ślubach i ostatnio przyłapałem się na myśli że co zrobię jak podczas np ceremonii ślubnej padnie mi sprzęt ( aparat) .Jednym z tańszych sposobów jest nabycie analogowej lustrzanki ...i z tąd moje pytanie i prośba : jaki aparat możecie mi polecić i najlepiej z jakim obiektywem . Z góry dziękuję za informacje
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Dobrym rozwiązaniem byłby Canon 33V, całkiem niezły aparat który można w tej chwili kupić za przyzwoite pieniądze ok. 1300-1400 nówka z gwar. Canon Polska. Będą do niego pasowały oba Twoje szkła: 50 i 28-135. Moim zdaniem do ślubów (szczególnie kościoły) zoom niestety jest za ciemny i nie ratuje go nawet IS. Możesz dokupić coś jaśniejszego, co to zależy od Twoich możliwości finansowych. Najtaniej to chyba Tamron ze światłem 2.8, lub Canon ale to już inna półka cenowa.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Robson01
      Dobrym rozwiązaniem byłby Canon 33V, całkiem niezły aparat który można w tej chwili kupić za przyzwoite pieniądze ok. 1300-1400 nówka z gwar. Canon Polska. Będą do niego pasowały oba Twoje szkła: 50 i 28-135. Moim zdaniem do ślubów (szczególnie kościoły) zoom niestety jest za ciemny i nie ratuje go nawet IS. Możesz dokupić coś jaśniejszego, co to zależy od Twoich możliwości finansowych. Najtaniej to chyba Tamron ze światłem 2.8, lub Canon ale to już inna półka cenowa.
      wszystko jak wyzej, tylko możesz zaoszczędzić 1000zł kupując używany 50/50E za 3-4 stówki na Allegro :-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mxw
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2315

Zamieszczone przez gwozdzt
        wszystko jak wyzej, tylko możesz zaoszczędzić 1000zł kupując używany 50/50E za 3-4 stówki na Allegro :-)
        także się przychylam do ww. czyli do 50E - bardzo dobry aparat, duża wygoda obsługi, rewelacyjny wizjer - szczególnie, jak go chwycisz po dłuższej zabawie z 300D/350D

poza tym pomyśl także o jakimś kompakciku na backup (IXUS czy coś) - główna zaleta to to, że zawsze możesz go mieć przy sobie.
        pozdro.,
        m.

Komentarz

• krs76
          Coś już napisał
          • 2005
          • 93

Dziękuję za pomoc .A chciałbym jeszcze się spytać , z jakim obiektywem najlepiej go kupić , czy jest przy nim jakiś standardowy i jak jest z jakośćią tego szkła ?

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez krs76
            Dziękuję za pomoc .A chciałbym jeszcze się spytać , z jakim obiektywem najlepiej go kupić,
            Z żadnym. Twój 28-135IS stworzy z analogowym korpusem IDEALNĄ parę.

Zamieszczone przez krs76
            czy jest przy nim jakiś standardowy i jak jest z jakośćią tego szkła ?
            Są KITy 28-80/3,5-5,6 lub 28-90/4-5,6 ale żaden z nich nie dorasta nawet do pięt 28-135IS

Jeśli już koniecznie chcesz kupić sobie obiektyw, to w Twoim zestawie widzę miejsce na jakiegoś telezooma, tym bardziej, że na kliszaku 135mm to może być niekiedy trochę za mało.
            W cenie do 1000zł mozesz rozejrzeć sie za:
            EF 70-210 f/3,5-4,5 (nieprodukowany, więc tylko uzywane)
            EF 100-300 f/4,5-5,6
            Sigma APO 70-300 DG Macro 1:2
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Błajo
              Początki nałogu
              • 2005
              • 473

Hmm a model Eos 300? Albo ... co z analoga do 500 pln
              Ostatnio edytowany przez Błajo; 1918.
              Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• -=Festyk=-
                Uzależniony
                • 2005
                • 666

Ja mam 300 i jestem zadowolony.Jak na moje potrzeby jest ok.

||Galeria

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Ja mam jako drugie body 650. Bez bajerów, wytrzymałe, trwałe, duży wizjer. Niestety stary już.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Jeśli już koniecznie chcesz kupić sobie obiektyw, to w Twoim zestawie widzę miejsce na jakiegoś telezooma, tym bardziej, że na kliszaku 135mm to może być niekiedy trochę za mało.
                    W cenie do 1000zł mozesz rozejrzeć sie za:
                    EF 70-210 f/3,5-4,5 (nieprodukowany, więc tylko uzywane)
                    EF 100-300 f/4,5-5,6
                    Sigma APO 70-300 DG Macro 1:2
                    W zestawie to moze tak ale konfrontujac sie z potrzebami pytajaego - to po co mu do slubow teleobiektyw? Jak za ta cene teleobiektywu moglby (i wg mnie powinien) wymienic 28-135 na cos jasniejszego.

Komentarz

• krwisty
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 372

zostaw 28-135 i kup do tego 50e albo najlepiej eosa 5ke - cichy przesuw filmu to fajna sprawa przy ceremoniach slubnych, o pozostalych zaletach nie ma co mowic. cenowo niewiele wiecej od 50e. szklo jest, ze tak powiem "allroundowe" nie ma sie co martwic - wystarczy jakas lampa typu np 540ez, chyba ze bedziesz chcial to np jakis negatyw typu delta3200 albo hp5 i naprzod
                      pozdrawiam
                      Martin Gorczakowski

Komentarz

• krs76
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 93

Vitez i taki mam zamiar Myślę intensywnie w przyszłośći nabyć np tamrona o światełku 2,8

Komentarz

• krs76
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 93

Zamieszczone przez krwisty
                          zostaw 28-135 i kup do tego 50e albo najlepiej eosa 5ke - cichy przesuw filmu to fajna sprawa przy ceremoniach slubnych, o pozostalych zaletach nie ma co mowic. cenowo niewiele wiecej od 50e. szklo jest, ze tak powiem "allroundowe" nie ma sie co martwic - wystarczy jakas lampa typu np 540ez, chyba ze bedziesz chcial to np jakis negatyw typu delta3200 albo hp5 i naprzod
                          pozdrawiam
                          W tej chwili fundusze ograniczają mnie jedynie do kupna analogowego body .Czeka mnie kilka ślubów i aż mnie dreszcze przechodzą co będzie jak 300D wysiądzie niespodziewanie .Dlatego potrzeba mi przyzwoitego Canonka. A jakie macie zdanie o eos 300 ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez krs76
                            A jakie macie zdanie o eos 300 ?
                            zdecydowanie zamiast 300 to 650. inna klasa. a drogi nie jest.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• bebop
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 755

Zamieszczone przez krs76
                              Czeka mnie kilka ślubów i aż mnie dreszcze przechodzą co będzie jak 300D wysiądzie niespodziewanie.
                              chcesz brać kilka ślubów czy zamierzasz robić profesjonalnie zdjęcia ślubne? ;-)
                              gra i buczy bebop

Komentarz

Pracuję...