[wizja] - galerie i pojedyncze sztuki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wizja
    Bywalec
    • 2004
    • 116

[wizja] - galerie i pojedyncze sztuki

co myślicie?

dzięki za koństruktywne opinie
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
  • hazan
    Zasłużeni
    • 2004
    • 1719

Re: Jedno zdjęcie do oceny plz ;-D

Zamieszczone przez wizja
    co myślicie?
    Ja myśle cobyś szybko zmienił temat - wedłyg formy jaką się stosuje na forum Galerie
    Pozdrawiam
    Hazan
    Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• wizja
      Bywalec
      • 2004
      • 116

aaa no tak. jakoś mi to umknęło 8)

teraz lepiej? :wink:
      "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• Przemek Białek
        Uzależniony
        • 2004
        • 832

swiatlo fajne, ale za ciasno i jakis taki nielad i nie widze punktu na ktorym moglbym zatrzymac wzrok!
        dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
        "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• wizja
          Bywalec
          • 2004
          • 116

rozumiem, że ciemny łepek zapałki go nie zastrzymuje (przynajmniej na dłużej?)

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

Nie wiem czy taki był Twój zamiar, ale zdjęciu brakuje trochę kontrastu (ja lubię kontrastowe zdjęcia) - a kontrastu dołożyć nie możesz, bo i tak już masz przepalenia. Lewa góra i pierwszy plan są przepalone. Rozumiem, że celem było silne oswietlenie tylne i doswietlenie 1-szego planu. Zamysł OK, tylko że wyszła Ci zbyt duża rozpiętość i stąd przepalenia (ekspozycję mierzyłeś na odwróconą muszlę i potraktowałeś pomiar jako szarość). Zrób to jeszcze raz mierząc na "przepalenia" i traktując odczyt jako szarość. Niedoświetlisz wtedy odwróconą muszlę, ale łatwiej wyciąga się w PS-ie niedoświetlenia niż przepalenia (bo przepaleń takich jak zrobiłeś to sie nie da wyciągnąć ).
            Możesz też użyć światłomierza ze spotem i tak długo kombinować oświetleniem, aż zmieścisz się w rozpietości 5EV (mój spotmeter jest tu nieoceniony )

Arkan
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Zamieszczone przez Arkan
              Nie wiem czy taki był Twój zamiar, ale zdjęciu brakuje trochę kontrastu (ja lubię kontrastowe zdjęcia) - a kontrastu dołożyć nie możesz, bo i tak już masz przepalenia. Lewa góra i pierwszy plan są przepalone. Rozumiem, że celem było silne oswietlenie tylne i doswietlenie 1-szego planu. Zamysł OK, tylko że wyszła Ci zbyt duża rozpiętość i stąd przepalenia (ekspozycję mierzyłeś na odwróconą muszlę i potraktowałeś pomiar jako szarość). Zrób to jeszcze raz mierząc na "przepalenia" i traktując odczyt jako szarość. Niedoświetlisz wtedy odwróconą muszlę, ale łatwiej wyciąga się w PS-ie niedoświetlenia niż przepalenia (bo przepaleń takich jak zrobiłeś to sie nie da wyciągnąć ).
              Możesz też użyć światłomierza ze spotem i tak długo kombinować oświetleniem, aż zmieścisz się w rozpietości 5EV (mój spotmeter jest tu nieoceniony )

Arkan
              zrob w raw i wtedy napewno nie przepalisz korekcja do -2/3 ev powina wystarczyc a jak by co obserwoj monitor!

Komentarz

• Arkan
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1401

zrob w raw i wtedy napewno nie przepalisz korekcja do -2/3 ev powina wystarczyc
                To się nazywa fotografia empiryczna - w zasadzie po to mamy cyfrę. Karta w slot i można jechać do skutku :wink:

a jak by co obserwoj monitor!
                A jak zawiedzie empiryka, to wdrażamy metody organoleptyczne

Arkan
                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• santiblue
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 322

Zamieszczone przez wizja
                  Szczerze mówiąc to po dłuższej chwili zauważyłem zapałke Ale może to objaw przepracowania
                  dSLR + coś tam...

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

Szczerze mówiąc to po dłuższej chwili zauważyłem zapałke Ale może to objaw przepracowania
                    u mnie podobnie!

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez wizja
                      Hm... w skrocie i delikatnie: nie... nie zatrzymuje (dopiero jak to napisales zauwazylem ze tam jest lepek od zapalki - za malo kontrastyow, za ciasne, za duzy balagan w kadrze).

Komentarz

• wizja
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 116

wiecie, to że nie widzicie zapałki może świadczyć, że marni z Was obserwatorzy

ciasne, może i faktycznie, w postprodukcji przyciąłem w kwadrata (prawie) - może i źle. ale żeby od razu bałagan 8) ale ok, znam Wasze opinie, dzięki

Komentarz

• satriani
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 443

Zrób jeszcze 2 w podobnej tematyce i o podobnych parametrach tym muszelkom i zestaw je koło siebie, coś jak obrazy w Ikei efekt może być niezły.

Mnie też brakuje tam troszeczkę kontrastu , ale pozatym ok.

Komentarz

Pracuję...