Canon 50/1.8 II - jaki filtr UV

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu_lhotse
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

Canon 50/1.8 II - jaki filtr UV

Witam

Kupiłem kilka dni temu powyższy obiektyw i zastanawiam się nad dokupieniem w celach ochronnych filtra UV.Zastanawia mnie jedno czy kupując UV Hoya czy też Hama z linii najtańszych może to mocno pogorszyć jakość zdjęcia.Chodzi mi tylko o ochronę szkła ale jeśli te najtańsze mają mocno wpłynąć na jakość zdjęć to bedę się musiał zastanowić nad kupnem jakiegoś lepszego.Proszę o opinię w tej sprawie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez rychu_lhotse; 1615.
    Rychu_lhotse
  • nastier
    Uzależniony
    • 2005
    • 686

a moze zamiast filtra przejsciowke 58->52 i korzystac w wiekszego filtra (zakladam,ze kupiony)?

fotoblog

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

Kup dowolny UV od przyzwoitego producenta Hoya, Hakuwa B+W etc. nie musi być najwyższy model
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Nene

Filtr

Hoya UV Super HMC , i nie baw się w zadne tam inne badziewia. Szkoda by było zepsuc ta tania ale B przyzwoitą 50.
        pozdro

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez rychu_lhotse
          Zastanawia mnie jedno czy kupując UV Hoya czy też Hama z linii najtańszych może to mocno pogorszyć jakość zdjęcia.
          witam,
          miałem na tym obiektywku dość długo (jeszcze od czasów analoga) filtr sky-1a hamy (chyba) - czułem się dobrze zabezpieczony ale po przejściu na cyfrę filtr dość szybko zdjąłem. wiadomo, nie był on rewelacją, więc tym bardziej wpływał na jakość fotek. może nawet nie dosłownie, ale po prostu nigdy nie było pewności, czy aby zdjęcia są najlepsze z możliwych :wink:

a do zabezpieczenia kupiłem metalową osłonę p-słoneczną (produkt CCCP) i jest okay - bez filtrów

pozdro.,
          m.

Komentarz

• SimOn!
            Początki nałogu
            • 2005
            • 371

Zamieszczone przez marcingreen
            gdzieś był test taniego filtra UV
            na stronce kolesia co wykonuje macro (ktoś kojarzy? było tam napisane w stylu: czym ja robie te wszystkie robaki? linka nie pamiętam)
            Jesli chodzi o ten test to jest TU po lewej stronie jest link do >> Test taniego filtra polaryzacyjnego.<<

A ta oslona wyglada ciekawie
            podpis...

Komentarz

• serbio
              Bywalec
              • 2005
              • 243

"a moze zamiast filtra przejsciowke 58->52 i korzystac w wiekszego filtra (zakladam,ze kupiony)"
              Chyba powinna być przejsciówka 52>58!!
              Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...