Tamron 28-75 vs canon 24-105/4L - tylko opis

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Tamron 28-75 vs canon 24-105/4L - tylko opis

Mam tamrona 28-75. Jest to 2 egzemplarz, 1 był trefny tzn. co fotka to pratycznie mydło. Ten 2 to inna bajka. Powiem krótko jest to b.dobry obiektyw. Jedyne co mnie denerwuje to że czasem AF zawodzi i bynajmniej nie jest to wina operatora :-) .
    Mój egzemplarz ma jeszcze jedną przypadłość przy 28-30mm mam FF. Wiem że da się z tym żyć (f2,8 przy 28mm) ale jest to czasem wkurzające, tym bardziej że od 35mm strzela w praktycznie w punkt (czasami tak 1 na kilka fotek AF fiksuje i nie wiem dlaczego - widocznie ten typ tak ma :-) ). Byłem ciekaw jak do tego tamrona będzie sie miał Canon 24-105/f4L. Powiem krótko f4 canon to tak jak f2.8 dla tamrona a przy f4 to tamron wymiata canona ze hej...
    I tym sposobem oszczędziłem 2500 zł :-) ...
    Ten canon nie jest uszkodzony, dobry to on się robi jak się go przymknie...

PS. Czy ten FF przy 28-30mm da sie jakoś wyregulować tzn. nie chcę ruszać puszki a jedynie obiektyw?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • RafalK
    Bywalec
    • 2005
    • 104

Zamieszczone przez mirhon
    Byłem ciekaw jak do tego tamrona będzie sie miał Canon 24-105/f4L. Powiem krótko f4 canon to tak jak f2.8 dla tamrona a przy f4 to tamron wymiata canona ze hej...
    I tym sposobem oszczędziłem 2500 zł ...
    A jaki jest ten tamron w przedziale 76-105? Bo może część ceny, to właśnie tam jest ulokowana
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez mmsza
      Taaaaaaaaaaaaaaaa....
      No mydło, mydło Panie na pełnej dziurze aż oglądać się nie da
      Jasne mirhon, że jakoś tego Tamrona musisz sobie przetłumaczyć ale nie wprowadzaj gawiedzi w błąd :-)
      Sorry, ale tamrona nie brałem ze względów finansowych...
      Tu macie 100% cropa z canona przy 105mm/f4 (ISO 400) BEZ UM I ŻADNEJ EDYCJI wywołane z RAW. Powiem krótko z Tamrona przy f4 mam lepiej a kto nie wierzy jego sprawa. A tak przy okazji to 24-105 testowałem bo miałem kupić jako uniwersalny spacer zoom...a nie jako zamiana tamrona którego i tak bym zostawił...
      Ostatnio edytowany przez mirhon; 1582.

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Dla niedowiarków zrobię test w domu ze statywu przy f4 dla Tamrona i Canona, to się sami przekonacie...

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

mmsza te foty to jakoś ostrzone softem mi wyglądają...zapodaj jakiegoś cropa bez edycji to pogadamy....

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

Zamieszczone przez mmsza
            ....Jasne mirhon, że jakoś tego Tamrona musisz sobie przetłumaczyć ....
            Dlaczego tak sądzisz?
            A po drugie, to co pokazujesz to przeostrzona miniaturka - co chcesz przy jej pomocy pokazać?
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

mmsza, niezła psina - co to za rasa??
              a o cropy/fullsize też poproszę
              sigpic

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Ja obiecuje wrzucic RAW'y z testu ze statywu...kurna ale sie wkurzyłem...okulary mam se kupować...Dodam jeszcze że stać mnie na nie jedną L. Ale nie jestem snobem i wole czasem tansze mniej markowe ale optycznie lepsze...

Komentarz

• Zielony
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2928

[...]Dodam jeszcze że stać mnie na nie jedną L. Ale nie jestem snobem...
                  dokładnie mam tak samo... :cool:
                  sigpic

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

Ja obiecuje wrzucic RAW'y z testu ze statywu...kurna ale sie wkurzyłem...okulary mam se kupować...Dodam jeszcze że stać mnie na nie jedną L. Ale nie jestem snobem i wole czasem tansze mniej markowe ale optycznie lepsze...
                    wyluzuj, nie musisz nikomu nic udowadniać, ani kupwac okularów. Z tym Tamronem jest tylko jeden problem - nie jest "L", a z elkami średniego zakresu jest zupełnie inn problem - nie są tym Tamronem Mam go od roku i staram się na siłę znaleźć powód aby go sprzedać. Liczyłem, że 24-105 będzie tym powodem. Przeliczyłem się.
                    P.S.
                    Ostatnio mam pomysł, że go sprzedam, bo chcę mieć przekazanie odległości w E-TTL II, ale muszę to jeszcze przemyśleć
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

a czym wywoływałeś RAWa? To co podpiąłeś to nie jest niestety dobry przykład - ewidentnie coś się dzieje niedobrego ze zdjęciem, widać "kaszkę". A to na pewnio nie jest wina nieostrego szkła.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

Zamieszczone przez Kubaman
                        a czym wywoływałeś RAWa? To co podpiąłeś to nie jest niestety dobry przykład - ewidentnie coś się dzieje niedobrego ze zdjęciem, widać "kaszkę". A to na pewnio nie jest wina nieostrego szkła.
                        ACR CS2 , zero odszumiania, zero wyostrzania...

Komentarz

• Arkan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1401

Zamieszczone przez mmsza
                          nie wiem jak i czym robiłeś to swoje oko
                          F4 crop 100% bez PSa z ręki.
                          Czy mi się wydaje, czy to jest zdjęcie z lampą?
                          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

Zamieszczone przez mmsza
                            Słuchaj Arkan, miałem Tamrona wiele czasu i nie dam o nim złego słowa powiedzieć (i nie napadłem tu na Tamrona). Mihron kupił Tamrona i chwała mu za to - bardzo dobry wybór ale po jaką cholerę wypisuje za przeproszeniem bzdury ( bez urazy Mihron) na temat 24-105L podpierając się jakąś fotą, którą moje 4 letnie dziecko moim 6 letnim HP z matrycą 1,7 na ISO 800 by lepiej zrobiło
                            Źle mnie zrozumiałeś - nie interesuje mnie co mihron sądzi na temat tego szkła z bardzo prostej przyczyny: pozostanę przy full frame, a tu 24-105 zbiera fatalne recenzje za ogromną winiete - więc z bólem, ale musze go odpuścić. Napisałeś, że mihron musi tak pisać, aby uzasadnić wybór Tamrona, a jako, że masz/miałeś oba szkła, to myślałem, że jest coś co stanowi wg. Ciebie o znacznej przewadze 24-105 nad 28-75. Dlatego spytałem dlaczego tak myślisz. I tyle.
                            Co do lampy, to ona wspomaga AF, a jest to ważne szczególnie gdy jest słabo kontrastowe oświetlenie. Mihron zrobił w złym oświetleniu, bez lampy i stąd taka kaszanka. Wasze zdjęcia nie dają się porównać.
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Czytajac Wasze wypowiedzi, ataki i sprzeczki troszke sie usmialem - jak dzieci.
                              Ja jestem snobem a ja nie, ja mam kase na Merola ale daje z buta, bo drogi i tak u nas do **** a ja jezdze fajna "beczką"

Przed zakupem swojego 24-70L czytajac wszystkie opinie o tym szkielku i porownania z Tamronem mialem stracha. Gadalem i zawracalem glowe wielu z Was, az sie zdecydowalem i juz.
                              Trzeba przyznac jedno - nawet teraz uwazam, iz jakosc zdjec wypuszczanych z Tamrona niewiele odbiega od mojego 24-70 i pokazywanych na forum fotek z 24-105L
                              Nie zmienia to faktu, ze: Canon bije na glowe Tamrona w calej reszcie, tzn:
                              - wolny AF
                              - baaaardzo gloscy AF
                              - pierscienie ciezko chodza
                              - brak pylo i bryzgoszczelnosci
                              - jakosc materialow tandetna i nie mila w dotyku
                              I trzeba zdecydowac czego sie chce. Czy chce sie za to zaplacic czy nie. A udowodniliscie juz wielokrotnie, ze foty z Tamrona sa OK i rowniez sie pod tym podpisuje recami i nogami :wink:

Komentarz

Pracuję...