Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam tamrona 28-75. Jest to 2 egzemplarz, 1 był trefny tzn. co fotka to pratycznie mydło. Ten 2 to inna bajka. Powiem krótko jest to b.dobry obiektyw. Jedyne co mnie denerwuje to że czasem AF zawodzi i bynajmniej nie jest to wina operatora :-) .
Mój egzemplarz ma jeszcze jedną przypadłość przy 28-30mm mam FF. Wiem że da się z tym żyć (f2,8 przy 28mm) ale jest to czasem wkurzające, tym bardziej że od 35mm strzela w praktycznie w punkt (czasami tak 1 na kilka fotek AF fiksuje i nie wiem dlaczego - widocznie ten typ tak ma :-) ). Byłem ciekaw jak do tego tamrona będzie sie miał Canon 24-105/f4L. Powiem krótko f4 canon to tak jak f2.8 dla tamrona a przy f4 to tamron wymiata canona ze hej...
I tym sposobem oszczędziłem 2500 zł :-) ...
Ten canon nie jest uszkodzony, dobry to on się robi jak się go przymknie...
PS. Czy ten FF przy 28-30mm da sie jakoś wyregulować tzn. nie chcę ruszać puszki a jedynie obiektyw?
Byłem ciekaw jak do tego tamrona będzie sie miał Canon 24-105/f4L. Powiem krótko f4 canon to tak jak f2.8 dla tamrona a przy f4 to tamron wymiata canona ze hej...
I tym sposobem oszczędziłem 2500 zł ...
A jaki jest ten tamron w przedziale 76-105? Bo może część ceny, to właśnie tam jest ulokowana
Taaaaaaaaaaaaaaaa....
No mydło, mydło Panie na pełnej dziurze aż oglądać się nie da
Jasne mirhon, że jakoś tego Tamrona musisz sobie przetłumaczyć ale nie wprowadzaj gawiedzi w błąd :-)
Sorry, ale tamrona nie brałem ze względów finansowych...
Tu macie 100% cropa z canona przy 105mm/f4 (ISO 400) BEZ UM I ŻADNEJ EDYCJI wywołane z RAW. Powiem krótko z Tamrona przy f4 mam lepiej a kto nie wierzy jego sprawa. A tak przy okazji to 24-105 testowałem bo miałem kupić jako uniwersalny spacer zoom...a nie jako zamiana tamrona którego i tak bym zostawił...
Ja obiecuje wrzucic RAW'y z testu ze statywu...kurna ale sie wkurzyłem...okulary mam se kupować...Dodam jeszcze że stać mnie na nie jedną L. Ale nie jestem snobem i wole czasem tansze mniej markowe ale optycznie lepsze...
Ja obiecuje wrzucic RAW'y z testu ze statywu...kurna ale sie wkurzyłem...okulary mam se kupować...Dodam jeszcze że stać mnie na nie jedną L. Ale nie jestem snobem i wole czasem tansze mniej markowe ale optycznie lepsze...
wyluzuj, nie musisz nikomu nic udowadniać, ani kupwac okularów. Z tym Tamronem jest tylko jeden problem - nie jest "L", a z elkami średniego zakresu jest zupełnie inn problem - nie są tym Tamronem Mam go od roku i staram się na siłę znaleźć powód aby go sprzedać. Liczyłem, że 24-105 będzie tym powodem. Przeliczyłem się.
P.S.
Ostatnio mam pomysł, że go sprzedam, bo chcę mieć przekazanie odległości w E-TTL II, ale muszę to jeszcze przemyśleć
a czym wywoływałeś RAWa? To co podpiąłeś to nie jest niestety dobry przykład - ewidentnie coś się dzieje niedobrego ze zdjęciem, widać "kaszkę". A to na pewnio nie jest wina nieostrego szkła.
a czym wywoływałeś RAWa? To co podpiąłeś to nie jest niestety dobry przykład - ewidentnie coś się dzieje niedobrego ze zdjęciem, widać "kaszkę". A to na pewnio nie jest wina nieostrego szkła.
Słuchaj Arkan, miałem Tamrona wiele czasu i nie dam o nim złego słowa powiedzieć (i nie napadłem tu na Tamrona). Mihron kupił Tamrona i chwała mu za to - bardzo dobry wybór ale po jaką cholerę wypisuje za przeproszeniem bzdury ( bez urazy Mihron) na temat 24-105L podpierając się jakąś fotą, którą moje 4 letnie dziecko moim 6 letnim HP z matrycą 1,7 na ISO 800 by lepiej zrobiło
Źle mnie zrozumiałeś - nie interesuje mnie co mihron sądzi na temat tego szkła z bardzo prostej przyczyny: pozostanę przy full frame, a tu 24-105 zbiera fatalne recenzje za ogromną winiete - więc z bólem, ale musze go odpuścić. Napisałeś, że mihron musi tak pisać, aby uzasadnić wybór Tamrona, a jako, że masz/miałeś oba szkła, to myślałem, że jest coś co stanowi wg. Ciebie o znacznej przewadze 24-105 nad 28-75. Dlatego spytałem dlaczego tak myślisz. I tyle.
Co do lampy, to ona wspomaga AF, a jest to ważne szczególnie gdy jest słabo kontrastowe oświetlenie. Mihron zrobił w złym oświetleniu, bez lampy i stąd taka kaszanka. Wasze zdjęcia nie dają się porównać.
Czytajac Wasze wypowiedzi, ataki i sprzeczki troszke sie usmialem - jak dzieci.
Ja jestem snobem a ja nie, ja mam kase na Merola ale daje z buta, bo drogi i tak u nas do **** a ja jezdze fajna "beczką"
Przed zakupem swojego 24-70L czytajac wszystkie opinie o tym szkielku i porownania z Tamronem mialem stracha. Gadalem i zawracalem glowe wielu z Was, az sie zdecydowalem i juz.
Trzeba przyznac jedno - nawet teraz uwazam, iz jakosc zdjec wypuszczanych z Tamrona niewiele odbiega od mojego 24-70 i pokazywanych na forum fotek z 24-105L
Nie zmienia to faktu, ze: Canon bije na glowe Tamrona w calej reszcie, tzn:
- wolny AF
- baaaardzo gloscy AF
- pierscienie ciezko chodza
- brak pylo i bryzgoszczelnosci
- jakosc materialow tandetna i nie mila w dotyku
I trzeba zdecydowac czego sie chce. Czy chce sie za to zaplacic czy nie. A udowodniliscie juz wielokrotnie, ze foty z Tamrona sa OK i rowniez sie pod tym podpisuje recami i nogami :wink:
Komentarz