Lampa Sigma 500 Super - o co biega z tymi wersjami ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woyd
    Początki nałogu
    • 2005
    • 488

Lampa Sigma 500 Super - o co biega z tymi wersjami ??

Witam

Przymierzam się do zakupu lampy Sigma 500 DG Super. Przejrzałem Allegro, Ebay i net i znalazłem kilka ciekawych ofert, ale.... No własnie.. Niektórzy sprzedawcy (zwłaszcza na niemieckim ebay'u) wypisują na czerwono, że mają najnowszą wersję (II) i żeby uważać, bo w tej starszej nie wszysto z cyfrówkami współdziała.

Mam więc pytanie: czy ktoś o tym słyszał i mógłby napisać czy mam się tym przejmować ? Obecnie mam 300D, ale zakładam, że nie będę miał go wiecznośc. Chciałbym więc kupić lampę, która przezyje to body i będzie dobrze pracowała z kolejnym.

Zakupu planuje dokonać w Niemczech, bo mz. najtaniej. Znalazłem takie np. oferty:

Te z "nowszą wersją"

1. 229€
    Sigma EF 500 DG Super II für EOS -
    Die aktuellste Version!
    http://cgi.ebay.de/SIGMA-EF-500-DG-S...QQcmdZViewItem

2. też 229€
    Sigma EF-500 DG SUPER II für Canon
    Neuestes Modell!
    http://cgi.ebay.de/FOTORABATNIX-SIGM...QQcmdZViewItem

A tu cos o 30€ (jak by nie było - 120zł) tańsze

Ale ani słowa o nowszej wersji itp.. Może mi ktoś pomóc to zrozumieć ??

Z góry dzięki

Woyd

Ps. Gdyby któryś lokalnych TIPów przedłożył ciekawą ofertę to jestem zainteresowany

Ps2. Czy ktos już może kupował w digitalwonderworld.de ??
    Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
  • woyd
    Początki nałogu
    • 2005
    • 488

Dziwna sprawa.. w digitalwonderworld.de ta Sigma jest tańsza nawet od 430EX (268€), która na Allegro nie dochodzi do 900zł..

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Wszystkie te sigmy to to samo, tylko mają inną nazwę na pudełku. Wszystkie współpracują z cyfrówkami i lustrzankami cyfrowymi Canona.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• woyd
        Początki nałogu
        • 2005
        • 488

Czołem Cichy

Ty chyba uzywałeś swego czasu tę Sigmę ? I to nawet z 300D. Rozumiem, że wszystko było OK ?

Komentarz

• MateuszZ.
          Początki nałogu
          • 2005
          • 276

Zamieszczone przez woyd
          Czołem Cichy

Ty chyba uzywałeś swego czasu tę Sigmę ? I to nawet z 300D. Rozumiem, że wszystko było OK ?

Ja używam z 300D od miesiąca może i jak narazie jest jak najbardziej okej :grin:

Komentarz

• Robert31-R1
            Bywalec
            • 2005
            • 119

Uzywam tej lampy z Canonem 300D od pół roku i nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co sie jej przytrafia to w blizej nieokreślonych warunkach i momencie przy odchylonym palniku wysyla przez jedną-dwie sekundy silne błyski stroboskopowe (sama z siebie). A poza tym wszystko ok.

http://www.robertmaj.pl

Komentarz

• MateuszZ.
              Początki nałogu
              • 2005
              • 276

Zamieszczone przez Robert31-R1
              Uzywam tej lampy z Canonem 300D od pół roku i nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co sie jej przytrafia to w blizej nieokreślonych warunkach i momencie przy odchylonym palniku wysyla przez jedną-dwie sekundy silne błyski stroboskopowe (sama z siebie). A poza tym wszystko ok.
              Ja nie zaobserwowałem takich problemów w moim egzemparzu.
              BTW, Robert, kurcze ! mamy identyczny sprzęt jak ja hehe

Komentarz

• Robert31-R1
                Bywalec
                • 2005
                • 119

w takim razie nie wiem co sie dzieje z moją lampą. Pracuje znakomicie tylko od czasu do czasu jej tak odwala. Może ktoś bedzie umial odpowiedziec co sie dzieje?

Zamieszczone przez MateuszZ.
                BTW, Robert, kurcze ! mamy identyczny sprzęt jak ja hehe
                mnie równiez milo. Pozdrawiam

Komentarz

• Kr4nkEd
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 119

Zamieszczone przez Robert31-R1
                  A jestes pewien, ze nie wciskasz wtedy przycisku podgladu DOF?
                  Lampa wyzwala wtedy blysk modelujacy (strobo przez 1sek).
                  Nie da sie tego cholerstwa wylaczyc i czasem mnie skutecznie denerwuje
                  kalibracja monitora
                  fotografia i film ślubny
                  targi ślubne łódź / warszawa
                  fotografia × kolarstwo

Komentarz

• woyd
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 488

Wielkie dzięki za opinie.
                    A możecie (Robert i Mateusz) podać gdzie je kupiliście i za ile ??

Ciekawi mnie też ten Tamron w Waszych podpisach. Dobrze się sprawuje ?? Myślę właśnie o jakiejś alternatywie dla kita, a 50-tka nie zawsze daje się uzyć..

Komentarz

• MateuszZ.
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 276

Zamieszczone przez woyd
                      Wielkie dzięki za opinie.
                      A możecie (Robert i Mateusz) podać gdzie je kupiliście i za ile ??

Ciekawi mnie też ten Tamron w Waszych podpisach. Dobrze się sprawuje ?? Myślę właśnie o jakiejś alternatywie dla kita, a 50-tka nie zawsze daje się uzyć..

Ja kupiłem lampę+tamrona+minitrekkera w http://www.foto-raj.pl/
                      Dostaniesz tam zniżkę na hasło: canon-board

Jak kupisz Tamrona gwarantuje Ci, że to będzie najczęściej wykorzystywany przez Ciebie obiektyw. Solidna magnezowa obudowa, wewn. ogniskowanie, dobre światło, świetny zakres zoom do cropa, niezła jakość optyki-to jest to!
                      Kita zostaw sobie oczywiście do szerokich kątów.

acha, do lampy zamów sobie od razu dyfuzor stofena (ja brałem od forumowicza coronado)
                      Ostatnio edytowany przez MateuszZ.; 3344.

Komentarz

• Robert31-R1
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 119

Zamieszczone przez Kr4nkEd
                        A jestes pewien, ze nie wciskasz wtedy przycisku podgladu DOF?
                        zgadza się to przycisk DOF! Musiałem go przez przypadek wciskać

Komentarz

• Szani
                          • 2005
                          • 14

A mam jeszcze jedno pytanko względem tej lampy , bo tez zastanawiam się nad jej zakupem , a mianowicie jaka jest różnica między Sigma EF500 Super II a Sigma EF500 Super bez II co oznaczało by że to jest starszy model a jednak droższa w zakupie od tej niby nowszej Sigma EF500 Super II o prawie 40 Euro , i nie mam tu na myśli bynajmniej tej bez o znaczenia SUPER . Jak przeglądam opis to tej Super II i Super to nie widzę różnic …

Komentarz

• Szani
                            • 2005
                            • 14

Tu można to sprawdzić
                            http://www2.guenstiger.de/gt/main.as...id=132&hid=382

Komentarz

• Robert31-R1
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 119

na zdjeciu wygląda identycznie co DG ST czyli ubozsza wersja. cos tu jest nie tak...

Komentarz

Pracuję...