Stabilizatory obrazu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek9
    Coś już napisał
    • 2005
    • 60

Stabilizatory obrazu

Witam wszystkich

Ostatnio stwierdziliłem po rozmowie z kolegą, że za jakieś 15 lat to do ogromnej większości obiektywów bedą pakować stabilizatory, lub też wszystkie body dostaną stabilizację matrycy.

Co o tym sądzicie jak jest przyszłość stabilizacji ?

PS Przy okazji zapytam jak IS wypda w porównaiu z AS minolty ?? robił ktoś kiedykolwiek analizę tej sprawy ??
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 + 70-200 4,0 + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX
  • mruczek
    Bywalec
    • 2005
    • 240

Trudno mi powiedzieć, powątpiewam w osobiście w jakość ztabilizacji matrycy. Gdyby to było takie skuteczne, to wszystkie firmy stosowałyby to w swych aparatach.(Patrz Canon lub Nikon, zwłaszcza w tych flagowych)

Z drugiej strony stabilizacja optyczna za pomocą soczewki prosta nie jest, a tym samym często nie jest stosowana...

Czas pokaże, Panasonic upodobał sobie stabilizację matrycy, tylko jak to się przekłada na reczywistość?

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Zamieszczone przez mruczek
      Trudno mi powiedzieć, powątpiewam w osobiście w jakość ztabilizacji matrycy. Gdyby to było takie skuteczne, to wszystkie firmy stosowałyby to w swych aparatach.(Patrz Canon lub Nikon, zwłaszcza w tych flagowych)

Z drugiej strony stabilizacja optyczna za pomocą soczewki prosta nie jest, a tym samym często nie jest stosowana...

Czas pokaże, Panasonic upodobał sobie stabilizację matrycy, tylko jak to się przekłada na reczywistość?
      Canon nie pali się do stabilizacji puszki bo to strzał do własnej bramki. Kto by wówczas kupował drogie "L" z IS ?
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• yogi-bear
        Początki nałogu
        • 2005
        • 366

Hm.. mnie stabilizacja w puszce i tak nie przekonuje... Wydaje mi się że istnieją pewne bariery których przekroczyć się nie da i nic nie zastąpi jasnego szkła. Jeśli mamy wymagać od szkiełek idealnie ostrych i nie poruszonych zdjęć ogladanych przy 100%... to mechaniczna stabilizacja raczej nie da rady. Canon IMO nie wsadzi tego do puszek z "wyższych sfer" może zapowiadana 3000D ?

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez yogi-bear
          i nic nie zastąpi jasnego szkła.
          Dokładnie.
          http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15936452
          the silence is deafening

Komentarz

• -=Festyk=-
            Uzależniony
            • 2005
            • 666

Takie pytanie:Czemu ten wątek jest w Bazie Wiedzy?

||Galeria

Komentarz

• -=Festyk=-
              Uzależniony
              • 2005
              • 666

Zamieszczone przez mmsza
              Dokładnie. Pasuje tak samo jak z przeproszeniem kura do albumu rodzinnego

Tomek, weź no miotełkę i ogarnij tu trochę :wink:
              Się uczepiłeś tej kury no!

||Galeria

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Zamieszczone przez Robson01
                Canon nie pali się do stabilizacji puszki bo to strzał do własnej bramki. Kto by wówczas kupował drogie "L" z IS ?
                Zawsze pozostaną Canonowi "L" bez IS, też drogie ale warto swojej ceny.
                Ze stabilizacją bym tak nie przesadzał, jest to przydatna funkcja ale ma też swoje ograniczenia techniczne. Co do stabilizacji matrycy nie wypowiadam się bo nie miałem okazji tego sprawdzać. Pozostaję zwolennikiem dobrego statywu.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Pszczola
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1760

Ja jednak wolabym miec (takze w przyszlosci) wybor pomiedzy robieniem zdjec ze stabilizacja lub bez.
                  EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• LESKOS
                    • 2006
                    • 9

Witam szanowne forum.
                    Muszę powiedzieć że prawie rok używałem Minolty7D. Ma system antyshake. I co muszę powiedzieć ? jest b. dobry pozwala na dość dużą tolerancję - tym bardziej że aparat informuje Cię jak bardzo "lata" Ci ręka i czy warto naciskać spuścik czy wziąć głębszy oddech lub lampkę koniaku . Moim zdaniem AS to dobry system , niezależnie od tego co myślę o pozostałych jego elementach. Pozwalał mi na dobrą jakość zdjęcia przy czasie nawet przy 1/20 s.
                    Co do obiektywów z ISem Canona to za dużo nie miałem doczynienia, ale za około miesiąc poztaram sie opisać moje doświadczenia z 500/4 we wspolpracy z 5D - właśnie testuję ten zestaw. Liczę że is pozwoli na odrobinę swobody w "fotosnajperce" ....:rolleyes:

LECHO
                    LECHO

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez Pszczola
                      Ja jednak wolabym miec (takze w przyszlosci) wybor pomiedzy robieniem zdjec ze stabilizacja lub bez.
                      Dlatego bedziesz mial taki maly przelacznik ON / OFF

Komentarz

• mruczek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 240

kolego ma A1 i bawiłem się jego stabilizacja. skuteczna. Nawet bardzo. Co do obiektywów z IS nie wypowiadam się.
                        Zaleta stabilizacji matrycy jest to, że można ją użyc wszędzie i przy każdym obiektywie, nawet kicie. Lecąc samolotem można zebrać 20kg bagażu. Trudno tam upchać statyw i popieprzać z nim przez pół świata.
                        Jesteś w takim d'Orsay lu Louvre gdzie wolno robić zdjęcia ale jest tyle ludzi, że nie masz szans rozłożyć statywu. Prawdę mówiąc nie wiem czy Cię wpuszczą.

Zabawa z wysokim iso=szumy
                        stabilizacja=brak szumów, tylko ludzie poruszeni...ale na nich mi nie zalezy

Komentarz

• mruczek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 240

A swoją drogą prawda jest taka. jakby Canon dawał stabilizacje matrycy, to każdy by ją chwalił. A że nie daje i można jedynie zazdrościć minolcie czy panasonicowi, to staracie się szukać dziury w całym.

Komentarz

• Pikczer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2578

Zamieszczone przez mruczek
                            A swoją drogą prawda jest taka. jakby Canon dawał stabilizacje matrycy, to każdy by ją chwalił. A że nie daje i można jedynie zazdrościć minolcie czy panasonicowi, to staracie się szukać dziury w całym.
                            Zazdroscic mozna czegos ewidentnie lepszego a nie kontrowersyjnego. To, ze IS pomaga w zrobieniu z reki zdjec nieporuszonych kazdy wie, ale to, ze przy okazji ich jakosc jest gorsza - rowniez jest wszem i wobec oglaszana.
                            Dlatego w takim wypadku dobrze jest miec wybor
                            Sam stoje przed takim (70-200 z IS czy bez). Ale to moja decyzja i chyba tak jest dobrze, iz nikt mi nie narzuca (czyt. firma) co mam kupowac i z czego rezygnowac.

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Zamieszczone przez Pikczer
                              Ale to moja decyzja i chyba tak jest dobrze, iz nikt mi nie narzuca (czyt. firma) co mam kupowac i z czego rezygnowac.
                              cenowo jednak troche narzuca :-)
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...