350D niedoświetla...??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VANT
    Bywalec
    • 2005
    • 185

350D niedoświetla...??

Witam.
    Poniżej zdjęcie zrobione dziś o godz.14. Aparat w trybie Av przysłona f9 aparat dobrał sobie czas 1/320s iso 200. Moim zdaniem niedoświetlone.....Co jest grane??

Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Równo naświetlone zdjęcie na 18% jasności. Polecam książki o fotografowaniu :>
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• jotka
      Coś już napisał
      • 2005
      • 75

Zamieszczone przez VANT
      Co jest grane??
      Tutaj zawiódl ten element od strony wizjera.
      Fotograf znaczy sie do ****.

Komentarz

• VANT
        Bywalec
        • 2005
        • 185

ok jestem do **** ale robiłem w Av, ustawiłem przesłonę i aparat sam powinien dobrać odpowiedni czas.....a wydaje mi się że dobrał za krótki....chyba że o czymś nie wiem.
        Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• Riccardo
          Uzależniony
          • 2005
          • 691

Zamieszczone przez VANT
          ok jestem do **** ale robiłem w Av, ustawiłem przesłonę i aparat sam powinien dobrać odpowiedni czas.....a wydaje mi się że dobrał za krótki....chyba że o czymś nie wiem.
          duzo bialego oszukalo swiatlomierz - koledzy dobrze radza, przeczytaj ksiazke o fotografowaniu. I use the google Luke...
          Pozdrawiam
          Riccardo
          --
          Fuji & Ricoh

Komentarz

• walter

witam

przy takim pomiarze aparatu proponuje przejsc na manual i przy f-9 zastosowac czas 200, czyli na swiatlomierzu o dwie jednostki nad neutral

Komentarz

• walter

ISO mogloby byc 100, lecz wtedy zmienia sie odp. parametry

Komentarz

• feder
                Bywalec
                • 2005
                • 203

Światłomierz w aparacie zakłada że obszar który mierzy to 18% szarość. Generalnie przy fotografowaniu bardzo jasnych motywów należy ustawić kompensację na plus - o ile zależy od motywu. Dla śniegu kompensacja powinna wynieść 1 do 2 eV.
                Przy fotografowaniu bardzo ciemnych rzeczy trzeba kompensować na minus - inaczej czarne rzeczy zostaną naświetlone tak jak szare.
                Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez VANT
                  Polecam zajrzeć do jakiejkolwiek książki o fotografowaniu. Jak masz wstręt do książek to można też np. tu: http://wikings.pl/~jacon/phototrip/p...ar/pomiar.html
                  i tu:

Światłomierz zadziałał tak, jak go zrobiła fabryka, czyli na ogólne 18% szarości sceny. A że ta szarość to u Ciebie ma byc białość, to niestety wie jedynie fotograf i powinien przed robieniem zdjęć na śniegu odpowiednią korektę ekspozycji wprowadzić.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• tymin3
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 102

Korekcja expozycji +1 lub 1.5 EV i bedzie wporządku
                    E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• FOTODAREK
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 38

Przyjmij generalną zasadę , ze snieg i plaża EV+1-2-popróbuj
                      EOS 40D,T-17-50/2,8, EOS-350D, EX580 kit i kupa analogowego sprzętu

Komentarz

• fotna
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 454

Jest wiele książek o fotografii ja jako podstawową lekturę kup sobie "Szkołę Fotografowania National Geographik".
                        Tam znajdziesz wiele ciekawych rzeczy wyjaśnione w prosty sposób oraz to, dlaczego biała kartka wychodzi na szaro jak i czarna kartka wychodzi na szaro - jak nie wierzysz zrób sobie test.
                        I miej wyrozumiałość do wszystkich, którzy już to wiedza i nazywają cię fotografem do d...
                        Michał
                        fotna.dlm.pl

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez jotka
                          Tutaj zawiódl ten element od strony wizjera.
                          Fotograf znaczy sie do ****.
                          Ten dział nazywa się chyba "Dla początkujących"? Albo czytać nie umiem...
                          Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• jotka
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 75

Zamieszczone przez mirhon
                            Ten dział nazywa się chyba "Dla początkujących"? Albo czytać nie umiem...
                            tak jest przepraszam kolegę Vant'a za szybko mi się wyrwało . To przez opcję "Nowe posty"

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

Przypomnijcie mi link do strony gdzie ktos bardzo mądrze wyjasnił i wyliczył dlaczego aparat widzi więcej szczegółow w światłach/cieniach - jakoś dziś nic nie moge znaleźć :/
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...