Ciezki wybor w zakresie 70-200

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stilleto
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 35

Witam wszystkich.
    Przejrzalem chyba wszystkie tematy zwiazane z mym pytaniem, ale 'doslownej' odpowiedzi nie znalazlem (moze mnie nikit nie udusi za kolejny watek z ta Lka ) Mozna powiedziec ze forum studiowalem od parunastu dni
    Przymierzam sie do owej 70-200 CANONA (EOS 350, wiec crop 1.6x), ale juz co do jasnosci nie jestem taki pewien - 4.0 czy 2.8 (IS RACZEJ odpada [statyw nie jest problemem], inne firmy odpadaja w 99%:>)
    Obiektyw bedzie wykorzystywany glownie w plenerach (w skrocie flora i fauna, widoki, sporadycznie sport, mozna rzecz ze do wszystkiego co wpadnie w oko), zwykle w dzien (wieczorne pory rowniez moga sie zdarzyc, ale powiedzmy ze beda dzielem przypadku a nie planow). Teoretycznie do takich rzeczy starczylaby 4.0.
    Ale oczywiscie nie ma tak latwo.. Beda sie rowniez zdarzac wizyty na wystawach, glowie psow i kotow (katowicki Spodek przede wszystkim, a wiec swiatlo tylko i wylacznie sztuczne). I stad pytanie.. pakowac sie w 4.0 czy lepiej na 2.8. Moze znajdzie sie tu osoba ktora wykorzystuje czworke w takich wlasnie celach i podzieli sie spostrzezeniami i samplami?
    A jeszcze wspomne.. telekonwertera poki co nie planuje.. ale tez nie wykluczam - na te chwile nie widze do czego moglby sie przydac (a jak juz to chyba 1.4, bo widze, ze 2x zbiera tu fatalne recenzje :>)

Prosze, by nikt nie pisal, ze lepiej podejsc z 50 1.4 czy 1.8, bo czasami sie nie da I wiem tez ze mozna retuszowac, ale wolalbym sie cieszyc z ladnego oryginalu

PS W planach sa obiektywy: szerokokatny, portretowy (owa) 50tka i 100 macro2.8.

pozdrawiam odpowiadajacych (i czytajacych :P)
    Bez podpisu
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Stać Cię i potrzebujesz to bierz 2.8
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Jeżeli nie wykluczasz telekonwertera (przyroda, ta ożywiona) i masz na tyle kasy to raczej 2.8.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• thorin
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1990

http://www.canon-board.info/showthre...=Kubaman+Sigma

Komentarz

• stilleto
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 35

To musze przyznac ze przegapilem.. chociaz o sigmach tez czytalem
          dzieki za wskazowki
          Bez podpisu

Komentarz

• stilleto
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 35

I slowo cialem sie stalo 2.8 Idzie do mnie Juz sie doczekac nie moge, mam nadzieje, ze nie zawiode sie na tym szkle
            Pozdrawiam
            Bez podpisu

Komentarz

• thorin
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1990

Zamieszczone przez stilleto
              I slowo cialem sie stalo 2.8 Idzie do mnie Juz sie doczekac nie moge, mam nadzieje, ze nie zawiode sie na tym szkle
              Pozdrawiam

a tak z ciekawosci zapytam: Sigmy czy Canona ? pozdrawiam

Komentarz

• rychu_lhotse
                Coś już napisał
                • 2005
                • 64

Właśnie,Canon czy Sigma bo 2.8 to nam za wiele nie mówi odnośnie producenta.

Pozdrawiam
                Rychu_lhotse

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Ja bym bral 2.8, ale tylko dlatego, ze glownie tym bede w pomieszczeniach (koncerty) focic. Ale z tego co piszesz, to Ty glownie na swiezym powietrzu, a 70-200 f4 ma najlepsze opinie co do jakosci zdjec. A do tego tani i lekki.

Komentarz

• stilleto
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 35

Oj, a myslalem, ze wszystko jasne. W pierwszym poscie zaznaczylem, ze tylko Canon wchodzi w gre, i taki tez bedzie moj
                    A co do Sigmy.. nie powiem, propozycja byla kuszaca, ale powiedzmy wolalem dac zarobic Canonowi Mimo, ze Sigma jest stawiania w okolicach Canona to jednak na forach duzo ludzi pisalo, ze bodajze pod swiatlo wariuje w jakis sposob (nie pamietam.. gubi ostrosc, mydli?).
                    I przedewszystkim, skoro jest tyle pozytywnych opini o tej serii szkiel Canona, wierze, ze nie bede miec tyle (nie)szczescia i nie(trafie) na to 0,0001% wariujacych
                    PS A jesli chodzi o walory estetyczne, to jakos Canon mi sie bardziej podoba.. nie chodzi tyle o kolor, co wykonanie (wrazenia wizualne, w dotyku mialem kiedys przez doslownie 10s L4). Chyba wszystko na ten temat
                    A jesli ktos to czyta to napisze czemu nie wzialem l4 -
                    1. Przyszlosciowo, dla zaoszczenia bedzie w zestawie lapka na statyw
                    2. Obsluzy spokojnie telekonwert 1.4 (czy 1.6, juz pozapominalem)
                    3. Przede wszystkim - bedzie wykorzystywany na halach, a wiec swiatlo.. Pewnie ze i w l4 mozna podbic iso, ale to bedzie dalej l4 w 2.8 daje wieksze mozliwosci.
                    Czemu nie IS?
                    Bo uwazam ze nie potrzeba
                    1. Dlugie czasy beda ze statywu
                    2. Tak do 1/30 moge utrzymac w rece (wprawa z olympusa c740 :])
                    3. Bo zostawione 2000 moge prznzaczyc na 24-70L ;-)
                    To tak jakby sie ktos zastanawial.. nad l4 czy 2.8.. Najpierw niech sobie sam ustali, co bedzie nim cykac. A czemu nie stalka? Bo czasem mozna sie zatrzymac na scianie i bedzie zly kadr, ew bedzie cos na przeszkodzie z przodu Mam nadzieje, ze komus to cos pomoze. Wszystko zalezy od potrzeb. Amen :P
                    Bez podpisu

Komentarz

• iras
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 28

Dobry wybór. Sam niedawno kupiłem taki i jestem zadowolony. Z telekonwerterem 1,4 Canona spisuje się bardzo dobrze.

Komentarz

• stilleto
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 35

Heh, jak pech to pech szklo zamowilem, i braklo w Canon Polska.. ale to chyba na plus.. bo... dzieki temu, po nieprzespanych nocach podjalem meska decyzje 70-200 IS jak szalec to szalec pozdrawiam i dzieki za rady (chociaz sobie sam odpowiedzialem n apytanie czego potrzebuje )
                        Bez podpisu

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

Zamieszczone przez stilleto
                          Heh, jak pech to pech szklo zamowilem, i braklo w Canon Polska.. ale to chyba na plus.. bo... dzieki temu, po nieprzespanych nocach podjalem meska decyzje 70-200 IS jak szalec to szalec pozdrawiam i dzieki za rady (chociaz sobie sam odpowiedzialem n apytanie czego potrzebuje )
                          To moze jeszcze nie zamawiaj, tylko sie przespij z tematem a moze wyjdzie, ze potrzebujesz Canon 600L :wink:

Komentarz

• stilleto
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 35

Nie, nie, nie, takie cos nie wyjdzie a jak kiedys juz faktycznie wyjdzie to jako drugie szklo.. potrzebuje przede wszystkim jasnego zooma uniwersalnego, na wszystkie okazje.
                            Ew w przyszlosci telekonwerter 1.4 i crop z aparatu tez da jakies efekty (niech sprobuje nie dac ). IS bedzie jako dodatkowa funkcja.. w koncu przy tej kwocie te pare nascie setek wiecej juz tak "nie boli"...
                            Poza tym.. ze obiektyw jest z IS nie znaczy ze musi byc non stop wlaczony.
                            PS Wpierw i tak bedzie jeszcze cos szerokatnego, 18-55 denerwuje
                            Bez podpisu

Komentarz

• stilleto
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 35

A wogole to temat powinien byc w innym dziale, sorry (mozna kopsnac)
                              Bez podpisu

Komentarz

Pracuję...